25 vaste schaduwplanten die graag buiten in de schaduw staan
arrow_drop_up arrow_drop_down
28 juni 2017 

25 vaste schaduwplanten die graag buiten in de schaduw staan

Heb je een tuin op het noorden, veel bomen of donkere hoekjes waar niets wil groeien? Ook dan kan je  van een groene, kleurrijke tuin genieten! Veel mensen denken dat geen enkele plant graag op een schaduwrijke plaats staat, maar gelukkig zijn er talloze vaste planten die een koele plek verkiezen boven de hete zon. Je kunt spreken van schaduw als er in de zomer vooral gefilterd zonlicht is door bomen of struiken, of als er per dag minder dan drie uur zon is. Veel vaste schaduwplanten blijven overigens ook wintergroen waardoor je tuin er ook in dit seizoen fris en mooi uitziet.

 1.     Zegge (Carex morrowii)

Houd je van gras in de tuin? Behalve speciale grassoorten voor in de schaduw zijn er ook prachtige siergrassen die zich prima thuis voelen op een koelere plek. Een mooie wintergroen siergras voor beschaduwde plaatsen is zegge. Zegge wordt ongeveer 30-40 centimeter hoog en is daarom goed geschikt als bodembedekker. In het voorjaar staat de zegge in bloei en draagt hij goudkleurige pluimen. Zegge vraagt weinig onderhoud. Haal gewoon het dode blad regelmatig en zorg ervoor dat de grond vochtig is. Heeft de plant echt een oppepper nodig, dan kun je begin maart al het blad wegsnoeien. Er zal dan snel weer mooi nieuw blad worden gevormd.

Bron Afbeelding

2.     Bosanemoon (Anemone nemorosa)

Deze stervormige bloemetjes springen er pas echt uit als je ze in een grote groep aanplant. Zelfs in een tuin op het noorden voelt de bosanemoon zich prima op zijn gemak. De plant is er behalve in het wit ook in verschillende tinten roze en lila. De bosanemoon is een van de eerste voorjaarsbloeiers, maar na de bloei sterft de plant snel af en verdwijnt tot het volgende voorjaar.

3.     Kleine maagdenpalm (Vinca minor)

De kleine maagdenpalm is een vrolijk lila of wit bloempje dat zowel in de zon als in de schaduw/halfschaduw bloeit. Wel zal hij in de schaduw wat minder bloemen geven. In de tuin is het een goede bodembedekker, die er door zijn ondergrondse uitlopers voor zorgt dat onkruid geen kans krijgt. Het plantje is wintergroen.

Meer tuininspiratie nodig? Download deze 25 ideeën voor in de tuin (gratis pdf)

Gratis downloaden >>>

4.     Longkruid (Pulmonaria)

Ook een leuke plant voor een schaduwrijke plek is het longkruid. Met zijn zwierige stengels, paarse en roze bloemen en groen met wit gespikkeld blad is het een blikvanger voor in de lastige hoekjes van de tuin. Het longkruid groeit het beste op een vochtige, rijke grond. Na de zomer wisselt de plant van blad: het zomerblad verschrompelt en nieuw herfstblad dat de hele winter blijft komt ervoor in de plaats.

Bron Afbeelding 

5.     Skimmia (Skimmia japonica ‘Rubella’)

De skimmia is een wintergroene vaste plant die je veel ziet in Nederlandse tuinen. Dankzij de leuke, donkerroze bloemtrossen die de plant ’s winters draagt geeft hij kleur aan de vaak sombere wintertuin. In het voorjaar gaan de bloemen open en zijn ze wit van kleur. De plant kan redelijk goed tegen kou, hoewel het bij een echt strenge winter verstandig is om de plant te beschermen met bijvoorbeeld plastic folie.

Bron Afbeelding 

6.     Italiaanse Aronskelk (Arum italicum)

De Italiaanse aronskelk is een echte schaduwplant. Deze vaste plant heeft het liefst vochtige en humusrijke grond en wordt 20 à 30 centimeter hoog. De Italiaanse aronskelk heeft groen blad met witte aders. In mei en juni bloeit de plant met een bloeikolf waaromheen een lichtgeel schutblad zit. Na de bloei vallen de bladeren af en is alleen de bloeikolf nog te zien, waaraan in het najaar oranjerode besjes zullen groeien. ’s Winters laat deze plant zich niet zien, hij overwintert onder de grond.

Bron Afbeelding

7.     Vingerhoedskruid (Digitalis purpurea)

Deze bijzondere plant  dankt zijn naam aan de vorm van de bloemen en is een blikvanger in je tuin. Het vingerhoedskruid bestaat uit een enkele stengel waaraan in de zomermaanden roze, lila, gele of witte bloemen groeien. De plant wordt gemakkelijk 1 meter hoog. Aan een stengel kunnen wel negentig bloemen groeien! Het vingerhoedskruid is zeer giftig voor mens en dier.

8.     Kaukasisch vergeet-me-nietje (Brunnera macrophylla)

Deze plant mag er dan fragiel uit zien, hij is oersterk en prima winterhard. Zijn oorspronkelijke habitat is het ruige Kaukasusgebergte waardoor dit vergeet-me-nietje geen last heeft van kou of wind. Wel verlangt de plant een voldoende vochtige grond. De witte of blauwe bloemetjes verschijnen in maart en bloeien een maand of twee.

Bron Afbeelding 

9.     Lievevrouwebedstro (Galium odoratum)

Dit laagblijvende boskruid met kleine witte bloemetjes hoort tot de familie van het walstro (Galium). De plant heeft, zeker als het net geregend heeft, een hooiachtige geur. Vroeger werd de plant boven het bed van pasgeboren kinderen gehangen om boze geesten te verjagen. Het kruid vindt het prettig om in de schaduw te staan, maar groeit eigenlijk bijna overal: of het nu onder een boom of struik is of op een oude boomstronk.

Bron Afbeelding 

10.     Maarts viooltje (Viola odorata)

Het donkerpaarse maarts viooltje doet het mooi onder een kuipplant op stam, in een balkonbak of in de volle grond in de schaduw van andere bomen of struiken. De plant bloeit in het voorjaar, maar is wintergroen.

Bron Afbeelding 

11.     Lelietje-van-dalen (Convallaria majalis)

Het meiklokje ofwel het lelietje-van-dalen groeit graag onder struiken en houdt dus wel van een schaduwrijke plaats. De plant wordt niet hoger dan 20 centimeter en verspreidt zich snel, waardoor hij vaak gebruikt als bodembedekker. De leuke witte bloempjes verschijnen in de maanden mei en juni en verspreiden een aangename geur. Het lelietje-van-dalen is een winterharde vaste plant.

Bron Afbeelding

12.     Hosta of hartlelieAls je denkt aan schaduwplanten komt waarschijnlijk de hosta als eerste bij je op. Deze vaste plant is er in vele kleurschakeringen, van blauwgroen tot gifgroen of bontbladig. Hoe lichter het blad, hoe meer zon de plant kan verdragen. Op een zeer donkere schaduwplek kun je het beste een blauwbladige hosta neerzetten.

Bron Afbeelding

13.     Mansoor (Asarum europaeum)

Met zijn glanzende, niervormige bladeren is het mansoor een andere mooie bodembedekker voor in de schaduw. De plant wordt maximaal 15 centimeter hoog. Vroeg in het voorjaar draagt hij bruinpaarse, onopvallende bloempjes. In de winter blijft het mansoor groen zodat je ook in dit seizoen nog wat moois in de tuin hebt staan.

Bron Afbeelding

14.     Schaduwkruid (Pachysandra terminalis)

Zoals de naam al zegt, doet deze plant uit de buxusfamilie het prima als bodembedekker onder bomen of struiken. In de schaduw blijft zijn blad het mooist. In maart krijgt het schaduwkruid witte bloemen. De plant is winterhard en blijft groen. Geef hem in de zomer niet al te veel water, het schaduwkruid is erg gevoelig voor schimmels.

Bron Afbeelding 

15.     Elfenbloem (Epimedium)

De elfenbloem kreeg deze naam dankzij de sierlijke bloempjes en is de oplossing voor schaduwrijke tuinen. Vanwege de vermeende potentieverhogende eigenschappen heeft de plant in het Engels een weinig chique naam: horny goat weed. De elfenbloem is een sterke plant die weinig last heeft van ongedierte en ziektes. Bovendien is hij winterhard en blijft hij groen.

Bron Afbeelding

16.     Gebroken hartje of vrouwentranen (Dicentra spectabilis)

Een prachtige bloeiende plant voor in de schaduw van bomen en struiken of op een plek met enkele uurtjes zon is het gebroken hartje. Met zijn hartvormige roze met witte bloemen is deze plant een echte aanwinst voor je tuin. Het gebroken hartje is er in verschillende kleuren en is prima winterhard. Wel verliest hij zijn blad.

17.     Zachte naaldvaren (Polystichum setiferum)

Varens zijn een uitstekende keuze voor plekken waar weinig andere planten willen staan. De naaldvaren is een prachtige variant met veervormig blad. Hij kan ongeveer negentig centimeter worden. Naaldvarens zijn winterhard en wintergroen en zien er dus het hele jaar mooi uit. De naaldvaren stelt weinig eisen. Het belangrijkste is dat de grond vochtig is. Verder staat de plant graag een beetje beschut. Staat de varen onder een boom of struik, dan kan het bladerdek ervoor zorgen dat regenwater de plant niet goed bereikt. Controleer tijdens warme en droge periodes dus of de grond vochtig genoeg is.

18.     Tongvaren (Asplenium scolopendrium)

Een andere mooie varensoort is de tongvaren. Net als de naaldvaren verlangt de tongvaren vochtige grond en een schaduwrijke, beschutte plek. Zelfs diepe schaduw is geen probleem. De tongvaren groeit in het wild ook wel op vochtige oude muurtjes, langs het water en in bossen. In de donkere hoekjes in de tuin is het erg mooi om verschillende varens met elkaar te combineren. Omdat de meeste varens wintergroen blijven heb je er ook ’s winters plezier van.

Bron Afbeelding 

19.     Japanse wasbloem (Kirengeshoma palmata)

De Japanse wasbloem is niet erg bekend, maar staat prachtig in elke tuin. De plant heeft donkergroen, handvormig blad wat enigszins lijkt op dat van de esdoorn. De bloeitijd van de Japanse wasbloem is september-oktober. De plant draagt dan lichtgele, klokjesachtige bloemen.

Bron Afbeelding

20.     Kruipend zenegroen (Ajuga reptans)

Deze ijzersterke bodembedekker doet het eigenlijk overal. Het plantje vormt makkelijk uitlopers en groeit als een razende. De lipvormige blauwpaarse of soms roze of witte bloemen zijn erg in trek bij vlinders en bijen.

Bron Afbeelding

21.     Bedstro (Asperula taurina)

De lieve bloemetjes van het bedstro fleuren een donker hoekje helemaal op! Het bedstro is er in eenjarige en vaste varianten en wordt ongeveer 30 centimeter hoog.  Het plantje heeft geen enkel probleem met kou: het verdraagt temperaturen tot -35 graden. Dit bosplantje is oersterk en de bloemetjes hebben een frisse, aangename geur. Het bedstro is mooi te combineren met hosta.

Bron Afbeelding

22.     Schuimbloem (Tiarella cordifolia)

De schuimbloem is een laagblijvende bodembedekker. In het voorjaar vormen zich kaarsvormige roze of witte bloemen. Je kunt dit plantje mooie combineren met kleine varens of met het Kaukasisch vergeet-me-nietje. De schuimbloem is wintergroen

Bron Afbeelding

23.     Valse netel (Boehmeria sieboldiana)

Deze plant is familie van de brandnetel en door zijn gekartelde blad lijkt hij er ook wel een beetje op. Toch heb je van deze plant niets te vrezen, hij heeft geen brandhaartjes. Van juli tot september draagt de valse netel witte onopvallende bloemen, waar vlinders en bijen graag op af komen. De plant valt echter vooral op door de mooie lichtgroene kleur van het blad.

Bron Afbeelding

24.     Schout bij nacht (Rodgersia)

De schout-bij-nacht groeit oorspronkelijk in bossen en langs het water en is daarom een goede keus om langs een vijver te plaatsen. De plant staat het liefst in de halfschaduw of in de schaduw en heeft graag een vochtige, humusrijke bodem. Afhankelijk van de soort kan de schout bij nacht 1-2 meter hoog worden. In mei en juni bloeit de plant met lange, witte of roze pluimen. De plant is winterhard maar niet wintergroen.

Bron Afbeelding

25.     Salomonszegel (Polygonatum multiflorum)

De salomonszegel is een vaste plant die het prima doet in de schaduw. Van mei tot juli bloeit de plant met een hele rits kleine witte bloempjes onder de bladeren van elke bladsteel. Na de bloei verschijnen er zwarte besjes die erg giftig zijn. De salomonszegel is winterhard maar verlies wel zijn blad.

Bron Afbeelding 

26.     Geranium nodosum

Geraniums saai? Niets is minder waar! Er zijn talloze soorten en kleuren en bovendien zijn verschillende soorten geraniums ook geschikt voor in de schaduw. Ze doen het prima in een balkonbak of pot maar ook in de volle grond, bijvoorbeeld onder een boom. De geranium nodosum staat graag in de schaduw en heeft leuke lichtpaarse bloemetjes. De plant bloeit de hele zomer door en is goed winterhard, maar niet wintergroen.

Bron Afbeelding

Connie

Door

Connie

op 8 April 2018

Over de Italiaanse Aronskelk (Arum italicum). Jouw informatie klopt niet helemaal. je schrijft: s Winters laat deze plant zich niet zien, hij overwintert onder de grond. Dit klopt niet. In de wintermaanden staat het blad boven de grond. Na vorst lijkt het blad afgestorven en hangt helemaal slap, maar zodra de temperatuur weer boven nul is komt het blad weer helemaal bij.

Ellen

Door

Ellen

op 5 May 2018

Dank je wel voor je bevlogen, mooi en duidelijk beschreven schaduwplanten rubriek. Gr Ellen

Ron van Coevorden

Door

Ron van Coevorden

op 12 May 2018

Dank je voor deze toplijst, mijn varenbak in de schaduw zal wat voller worden middels jouw lijst !!!

Harry

Door

Harry

op 18 May 2019

Daar hadden we wat aan.

Reactie plaatsen