7 voordelen van een tuinkantoor!
arrow_drop_up arrow_drop_down
28 april 2019 

7 voordelen van een tuinkantoor!

Werk je aan huis of in huis? Dit lijkt een detail, maar dat is het zeker niet! Veel mensen zien het thuiswerken als een ideale oplossing. Thuis werken is natuurlijk ideaal maar je wilt natuurlijk wel privé en zakelijk gescheiden houden. Een tuinkantoor is dan vaak een ideale oplossing! Heb je wel eens aan deze mogelijkheid gedacht? In deze blog zal ik je inspireren met 7 voordelen van een tuinkantoor, gewoon omdat dit misschien een best interessante overweging is nu thuiswerken steeds populairder wordt.

Waarom kiezen voor een kantoor in de tuin?

Door de toenemende digitale mogelijkheden, hoor je steeds meer mensen die één of meer dagen thuis werken. Het vormt een belangrijk onderdeel van “het nieuwe werken”.

Als je je woonruimte ook gebruikt als werkplek, is het soms de kunst om werk en privé een beetje gescheiden te houden. De stap om even door te werken of ook in het weekend aan de gang te gaan is snel gezet. Je hoeft er immers de deur niet voor uit en je hebt géén woon-werkverkeer. Je wilt echter niet 24/7 leven in je werkplek en het staat niet professioneel om eventuele klanten te ontvangen in je woonkamer of aan de keukentafel.

Je kunt er uiteraard ook voor kiezen om een aparte ruimte (zoals de rommelkamer of de zolder) in te richten als kantoor of praktijkruimte, maar ook dat werkt in de praktijk niet altijd zoals je voor ogen hebt.

Je kunt ook kiezen voor een kantoor in de tuin, dit is soms wel de meest handige oplossing, mits je de ruimte hebt om deze voorziening te realiseren. Ik zal je uitleggen waarom je deze optie zeker kunt overwegen.

Het is nog maar de vraag of je werk en privé kunt scheiden als je gebruik maakt van de rommelkamer of de zolder. In veel gevallen moet je klant toch door een deel van je privé woning om je kantoor te bereiken en werkt het niet bevorderlijk voor je concentratie als je aan het werk bent of telefoongesprekken moet voeren naast de draaiende wasdroger. Een goed geïsoleerde, rustige en comfortabele werkplek zal dan zeker je voorkeur hebben.

7 voordelen van een tuinkantoor!

Als je kiest voor een tuinkantoor werk je niet in huis maar aan huis. Deze optie biedt zeer veel interessante voordelen en is relatief eenvoudig realiseerbaar. Voordat ik hieronder verder in ga op de mogelijkheden van het bouwen van een werkplek in de tuin, zal ik de 7 belangrijkste voordelen van een tuinkantoor voor je op een rijtje zetten. Deze voordelen staan in willekeurige volgorde:

  1. Je creëert een rustige en comfortabele werkplek voor jezelf met de meest optimale omstandigheden om geconcentreerd en op de meest efficiënte manier te kunnen werken;
  2. Geen last van contactgeluiden uit de woning;
  3. Je kunt werk en privé goed gescheiden houden, je hoeft geen klanten thuis te ontvangen en je privé bezoek niet op kantoor te verwelkomen;
  4. Je geeft je werkplek een mooie natuurlijke uitstraling, waar je uitstekend jouw klanten in kunt ontvangen;
  5. Je kunt de ruimte volledig volgens jouw wensen en behoeften inrichten;
  6. Geen woon-werk verkeer (met uitzondering van de wandeling over het tuinpad);
  7. Een tuinkantoor, mits voorzien van bedrijfsvoorzieningen zoals een computer, internetverbinding, bureau (stoel) en eigen toilet is van de belasting aftrekbaar.

Tuinkantoren plaatsen in de tuin

Ik heb al een beetje verklapt dat het plaatsen van tuinkantoren relatief eenvoudig te realiseren is. Je kunt deze voorziening zelfs zelf maken als je een beetje handig bent. Het plaatsen van een tuinkantoor is niet veel ingewikkelder dan het neerzetten van een tuinhuisje of een grote schuur. Alleen het plaatsen van glas voorzieningen zoals schuifpuien, is wat lastiger. Dit is wel iets waarvoor vaak gekozen wordt om genoeg lichtinval te realiseren en ervoor te zorgen dat je kunt genieten van de rustgevende omgeving van je tuin. Je wilt immers niet het idee hebben dat je letterlijk in de schuur bent weggestopt. Je kunt kiezen om volledig zelf aan de gang te gaan, maar er zijn ook diverse prefab tuinkantoren verkrijgbaar.

Vergunning nodig voor het neerzetten van een werkplek in de achtertuin?

Het mooie is dat je in veel gemeenten géén omgevingsvergunning nodig hebt om een tuinkantoor van een kleine afmeting te plaatsen. Als je onder de 40 vierkante meter blijft, ben je vaak niet afhankelijk van toestemming. Het is wel verstandig om dit even na te gaan.

De naam “omgevingsvergunning” zal je misschien niet direct bekend in de oren klinken, maar als ik je aangeef dat dit de moderne benaming is van de bekende “bouwvergunning”, weet je precies wat met deze term bedoeld wordt.

Gemeenten zijn redelijk vrij om te bepalen hoe zij hun ruimtelijke ordeningsbeleid vormgeven. Dat houdt in dat gemeenten zelf kunnen bepalen of je een vergunning nodig hebt voor het plaatsen van een werkplek in de achtertuin, of dat je zonder schriftelijke toestemming de fundering mag aanleggen en de palen in de grond mag slaan. Concreet betekent dit dat je in je eigen gemeente moet controleren of je een vergunning nodig hebt. De (richt) lijnen hoe je “binnen de lijntjes kleuren” als je een kantoor in je achtertuin neerzet, staan beschreven in het bouwbesluit.

Tuinkantoor ook bruikbaar in de winter?

Het klinkt misschien niet zo aantrekkelijk om in de winter je warme huis te verlaten om in je tuinkantoor te moeten werken. In de praktijk hoef je met betrekking tot de temperatuur zeker niet af te zien in je kantoor. Je kunt deze uiteraard volledig isoleren en voorzieningen treffen om in een aangename temperatuur te werken. Je kunt wellicht gebruik maken van je CV voorziening die je in huis gebruikt, maar uiteraard ook een elektrische kachel gebruiken. Natuurlijk behoort een pelletkachel ook tot de mogelijkheden. De temperatuur van deze kachel is goed regelbaar en de uitstraling van deze kachel past uiteraard wel goed bij de natuurlijke uitstraling van de setting.

Kantoor vormgeven in de stijl van de woning en tuin

Je kunt het kantoor in iedere stijl vormgeven. Het mooiste is om de stijl van het kantoor aan te laten sluiten op de stijl van het huis en je tuin om er één mooi geheel van te maken. Je kunt het kantoor dan ook modern, landelijk of juist een klassieke uitstraling geven. Daarnaast heb je ook alle mogelijkheden met betrekking tot de vormgeving en inrichting.

Je zou er zelfs voor kunnen kiezen om beplanting op het dak van je kantoor aan te leggen of de muren van je kantoor te benutten om verticaal te tuinieren. Op deze manier verstop je het kantoor een beetje, maar maak je wel op een hele mooie manier gebruik van de voordelen hiervan. Veel van deze voordelen sluiten immers goed aan op het gebruik van een kantoor in de tuin.

Tot slot…..let op de plaats van het kantoor

Tot slot is het goed om zeker aandacht te besteden aan de exacte locatie van het kantoor in je tuin. Een kantoor neemt uiteraard wel wat ruimte in. Er spelen een paar belangen mee bij het bepalen van de plaats van je werkplek.

Hierin spelen een aantal factoren een rol. Uiteraard moet het een functionele plek krijgen en moet het kantoor ook makkelijk te bereiken zijn voor eventuele bezoekers. Daarnaast moet het kantoor niet te veel invloed krijgen op de uitstraling van je tuin maar moet je ook kijken naar de gevolgen als je een kantoor plaatst.

Met dit laatste doel ik op de ligging van de tuin. Je kunt door het plaatsen van een kantoor een hele andere verhouding krijgen tussen de zon en de schaduw. Dit heeft niet alleen effect op je beplanting, maar misschien ook wel op het aantal zonuren op je terras!

Wellicht zul je ervoor kiezen om je tuin opnieuw in te delen als je toch een kantoor aan het plaatsen bent, misschien is dit zelfs noodzakelijk. Mag ik je hiermee GRATIS en zonder verplichtingen op weg helpen?

Download dan deze combinatie van handige tips en het stappenplan die je kunt gebruiken bij het (her) ontwerpen van je tuin.

Voorkom op een eenvoudige manier de meest gemaakte fouten die ik nog steeds dagelijks voorbij zie komen waardoor mensen achteraf niet tevreden zijn of zelfs spijt hebben van hun gemaakte keuzes als ze in hun tuinkantoor aan het werk zijn. Het is namelijk niet nodig……. Je kunt privé en werk op een perfecte manier scheiden.

Over de schrijver
Aangenaam. Mijn naam is Peter Mecklenfeld en ik ben initiatiefnemer van tuin inspiratieplatform florum.nl. Het is mijn missie om bezoekers die zich online oriënteren voor hun tuin de best mogelijke informatie en inspiratie aan te bieden. Ik ben zelf ruim 15 jaar werkzaam in de groene sector en sinds 2009 eigenaar van een hoveniersbedrijf (Mecklenfeld Tuinen) en tuinontwerp studio (Studio Florum). Ik werk samen met een specialistisch team om onze klanten te verrassen met prachtige ontwerpen en ambachtelijk vakmanschap op gebied van tuinaanleg, renovatie en professioneel onderhoud.
Reactie plaatsen