Gazon bemesten: Hoe en waarom eigenlijk?

Veel mensen komen er niet aan toe om het gazon te bemesten. Natuurlijk maait iedereen zijn grasveld eens in de zoveel tijd, maar om de een of andere reden slaan veel mensen het bemesten van het gazon over. Dat is jammer, want door je grasveld van mest te voorzien verzorg je het net wat beter en gaat het grasveld er een stuk mooier uitzien. In dit artikel wil ik een aantal zaken met je doornemen. In de eerste plaats wil ik ingaan op de vraag waarom je een gazon moet bemesten. Daarna geef ik je in dit artikel wat informatie over de mest die kunt gebruiken en de samenstelling van de mest. Aan het einde van dit artikel geef ik nog wat tips die je helpen om het gras op de juiste manier te bemesten.

Waarom moet je gras bemesten?

Veel mensen zien de noodzaak van het bemesten van het gras niet in. Dat is jammer, want het regelmatig bemesten van het gazon zorgt er voor dat het gazon er aanmerkelijk beter uit gaat zien. De reden waarom niet iedereen zijn gazon van gras voorziet is omdat gras een relatief “gemakkelijk” gewas is. Het groeit eigenlijk altijd en overal.

Dat is waar. Ook als je gras niet bemest groeit het ook. Gras bemesten doe je dan ook om er voor te zorgen dat je gazon er beter uit gaat zien. Als je een strakke grasmat wilt, dan zal je het gras van extra voedingsstoffen moeten voorzien. Hierdoor zorg je voor gezonder, sterker en groener gras. De gevolgen daarvan merk je. Mossen zullen minder goed tussen het gras kunnen groeien, het gras zal in drogere periodes minder snel verkleuren en het gras zal er nadrukkelijk groener uit gaan zien. Dit zijn drie goede redenen om het gras te bemesten.

Het gazon bemesten om gezonder gras te krijgen

Gezonde voeding is goed voor de weerstand. Dat geldt eigenlijk ook voor gras. Een grasmat die regelmatig voorzien wordt van extra voedingsstoffen kan zich beter weren tegen grasziekten. Hoewel grassen vrijwel overal groeien, kan gras wel degelijk ziek worden. Zo kunnen er larven, schimmels en bacteriën er voor zorgen dat de kwaliteit van de grasmat wordt aangetast. Dat is op zichzelf natuurlijk al vervelend, maar als gras ziek wordt, dan kunnen mossen ook beter tussen het gras gaan groeien.

Door het gras te bemesten voorzie je het gras van extra voedingsstoffen. Deze voedingsstoffen houden het gras gezond en zijn zo weerbaarder tegen ziekteveroorzakers. Als je wilt voorkomen dat het gras in je achtertuin ‘ziek’ wordt, of als je ‘ziek’ gras weer gezonder wilt maken, doe je er verstandig aan om het gras regelmatig te bemesten.

Het gras bemesten om het gras sterker te krijgen.

Gras is eigenlijk altijd groen. Of het nu een (hete) zomer is of een (koude) winter, het gras blijft eigenlijk altijd groen. Natuurlijk kan het tijdens snikhete zomers voorkomen dat het gras zijn groene kleur verliest en geelachtig wordt.

Over het algemeen weet het gras zich altijd te herstellen en krijgt het zijn mooie groene kleur weer terug. Gras is over het algemeen dus sterk, maar je moet niet vergeten dat het herstellen van gras en de wisselende seizoensinvloeden veel van het gras vragen. Daarom is het van belang om er voor te zorgen dat de sterkte van het gras optimaal is. Door het gras regelmatig van mest te voorzien, zorg je ervoor dat het gras zich optimaal kan ontwikkelen en dat bijvoorbeeld de wortels lang en sterk genoeg zijn om de weersinvloeden te weerstaan. Sterk gras zal daardoor bijvoorbeeld minder snel verkleuren tijdens hete zomers en sneller weer herstellen.

Het gras bemesten om het gras groener te krijgen

Het is een vraag die vrijwel ieder kind stelt: waarom is gras groen? Op die vraag zijn verschillende antwoorden te geven. Een natuurkundige zal zeggen een grasspriet is groen omdat een grasspriet alle kleuren absorbeert, behalve de groene kleur. Een bioloog zal zeggen: gras is groen omdat het chlorofyl bevat. Chlorofyl is beter bekend als bladgroenkorrels. Gras heeft twee typen chlorofyl in zich, chlorofyl A en B. Chlorofyl A absorbeert rood en donkerblauw licht, chlorofyl B absorbeert vooral lichtblauw licht. Wit licht bestaat uit drie soorten licht. Rood, groen en blauw. Als rood en blauw geabsorbeerd worden, wordt alleen het groene licht weerkaatst. Daarom is gras groen.

Als je er dus voor wilt zorgen dat het gras groener is dan bij de buren, dan moet je er voor zorgen dat het gras voldoende bladgroenkorrels aan kan maken. Dit doe je door er voor te zorgen dat het gras voldoende stikstof krijgt. Stikstof is de basis van chlorofyl.

De samenstelling van de mest

Als je wilt dat je gazon er optimaal uitziet, dan moet je er voor zorgen dat het gras de juiste mest krijgt. Daarom is het goed om eerst te kijken naar de voedingsstoffen die gras nodig heeft. Wil het gras goed groeien dan zijn er een aantal stoffen nodig. In de eerste plaats zijn dat koolstof, waterstof en zuurstof. Ik zal daar niet al uitgebreid op ingaan, omdat die stoffen voor iedere vorm van leven nodig zijn. Ze zijn ook in voldoende mate aanwezig.

Gras heeft echter nog meer stoffen nodig om te groeien:

  • Stikstof (N)
  • Fosfor (P)
  • Kalium (K
  • Magnesium (Mg)

Uiteraard zijn dit niet al de elementen die nodig zijn om gras te laten groeien. Dit zijn echter wel de belangrijkste. Als je het gras gaat bemesten, dan is het goed om op deze elementen te letten.

Waar is stikstof voor nodig?

Stikstof is een onderdeel van chlorofyl, de bladgroenkorrel. Een chlorofyl A-molecuul is bijvoorbeeld opgebouwd uit 55 koolstofatomen, 72 wateratomen, 5 zuurstofatomen 4 stikstofatomen en 1 magnesiumatoom. Als een gras te weinig stikstof heeft, dan wordt deze geel, door een gebrek aan bladgroenkorrels. Let wel op, bij een overschot aan stikstof wordt het gras ook geel.

Met stikstof creëer je als het ware een ‘onnatuurlijke’ groeispurt. Met organische meststoffen gaat dit op een natuurlijke manier.

Wat is de rol van fosfor?

Fosfor is een element dat er voor zorgt dat het gras kan groeien. Het speelt bijvoorbeeld een belangrijke rol bij de wortelontwikkeling van gras en heeft een centrale rol in de energievoorziening. Vooral gras dat net is ingezaaid heeft veel fosfor nodig, omdat de wortels nog moeten groeien.

Waarom heeft gras kalium nodig?

Gras heeft kalium nodig omdat kalium behulpzaam is bij het transport van water door de plant. Daarnaast helpt het bij het transporteren van koolhydraten. Je ziet dan ook dat gras dat een tekort heeft aan kalium gaat verdorren.

Welke rol heeft speelt magnesium?

Magnesium is een element dat een belangrijk rol speelt bij het transport van zuurstof binnen de plant. Magnesium wordt dan ook wel vergeleken met de hemoglobine die wij in ons bloed hebben.

Hoe vaak moet je je gras bemesten?

Om een mooi, glanzend gazon te krijgen moet je het gazon eens in de 6 tot 8 weken bemesten. In de periode november tot februari hoef je het gras niet van mest te voorzien. Hoeveel mest je moet gebruiken is afhankelijk van de oppervlakte van het gazon, het soort mest dat je gebruikt en de periode waarin je bemest.

Als vuistregel kan je nemen dat in de eerste maanden van het mestseizoen je 200 gram mest per vierkante meter nodig hebt. Hetzelfde geldt voor de laatste maanden van het mestseizoen. In de overige maanden kun je met de helft, dus 100 gram mest per vierkante meter, toe.

Hoe bemest ik mijn gazon op de juiste manier?

Uiteraard wil je natuurlijk het beste resultaat behalen door het gras te bemesten. Als je je gazon op de juiste manier wilt bemesten, dan is het in de eerste plaats belangrijk om de mest goed over het gazon te verspreiden. Bij kleinere gazons wordt dit met de hand gedaan, bij grotere gazons wordt er vaak gebruik gemaakt van een verdeelwagentje. Zo wordt de mest op een nette manier over het gazon verdeeld.

Zorg voor water na het bemesten

Als je de grasmat van mest hebt voorzien, is het belangrijk dat de mest in de bodem terecht komt. De mest wordt het best door (hemel)water in de grond gebracht. Het makkelijkste is daarom om het gras van mest te voorzien als er regen in aantocht is. In de zomermaanden kan dat echter weleens lang wachten zijn. Het is dan het beste om het gras even te besproeien. Vaak is het in deze periodes toch al geen overbodige luxe om het gras te besproeien en je zorgt er dan tegelijkertijd voor dat de mest in de bodem terecht komt.