Een goede voorbereiding is het halve werk
Veel te vaak zijn we geneigd om direct aan de slag te gaan. Vooral mannen hebben er een handje van om eerst aan het bouwpakket van Ikea te beginnen om er vervolgens achter te komen dat ze onderdelen overhouden of dat ze ergens halverwege vastlopen.
Met tuinontwerpen werkt dit precies hetzelfde. Als je direct in de pen klimt en start met de invulling van het ontwerp dan zal het eindresultaat lang niet zo goed zijn als je stapsgewijs toegewerkt naar een goed tuinontwerp.
Toen ik mijn eigen tuin ging ontwerpen, werd ik ook met mijn neus op de feiten gedrukt. Ik maakte namelijk ook de fout om direct in de pen te klimmen met als gevolg dat ik er telkens een kermisattractie van wist te maken met alles wat ik mooi vind.
De stap van inspiratie naar het uiteindelijke ontwerp is groot. Al lijkt dat op voorhand niet zo, het is extreem belangrijk om eerst de bestaande situatie goed in kaart te brengen. Vervolgens check je een aantal belangrijke zaken en ga je jouw wensenlijst kritisch langs om uiteindelijk tot een programma van eisen te komen.
In deze ‘minicursus’ laat ik je precies zien hoe je het ontwerpproces aanpakt aan de hand van het stappenplan dat wij nog steeds op dagelijkse basis toepassen in onze ontwerpstudio. Met deze aanpak heb je de plannen optimaal voorbereid voor het uiteindelijke ontwerp, ben je bewust bezig met je uiteindelijke investering (budgetteren) en ben je in staat om onnodige kosten uit de weg te gaan.
Hoe verleidelijk het ook is, ga niet direct van start met het ontwerp om er vervolgens achter te komen dat het toch niet is wat je voor ogen had. En met het gevolg dat je veel geld investeert in iets waar je niet tevreden mee bent. Ik raad je echt aan om vooruit te gaan kijken in plaats van terugkijken op een teleurstellend eindresultaat wat altijd op een bepaalde manier blijft knagen.
Juist daarom heb je een goede keuze gemaakt om tijd te investeren in het vergaren van kennis en een praktisch stappenplan. Het gaat je belangrijke inzichten opleveren die het resultaat (en je portemonnee) ten goede gaan komen en het uiteindelijke ontwerpproces zal je een stuk duidelijker worden.