Kruiden bewaren | Op deze manier bewaar je kruiden

Zou je graag de kruiden die je hebt geoogst uit je kruiden moestuin langer willen kunnen bewaren? In dat geval kan drogen wel de uitkomst bieden. Het drogen is een prima manier om kruiden langer te bewaren die over een krachtige smaak beschikken. Bovendien wordt dit aangeraden bij kruiden die dikke blaadjes hebben zoals bijvoorbeeld bij tijm en laurier het geval is. Heb je kruiden geoogst die eerder over een subtiele smaak beschikken? In dat geval is het veelal interessanter om ze gedurende enige periode in te vriezen. Dit geldt ook voor kruiden die slappe, groene blaadjes hebben. Bekende voorbeelden op dit vlak zijn koriander en peterselie.

De meest optimale bewaarmethode voor kruiden is wel afhankelijk van het kruid in kwestie. Om er voor te zorgen dat je niet voor vervelende verrassingen komt te staan hebben we op deze pagina alle mogelijke informatie met betrekking tot het drogen van kruiden voor jou op een rijtje gezet.

Welke kruiden je beter niet kan drogen

Laat ons in eerste instantie even kijken naar de kruiden die je beter niet kan drogen. Bij dergelijke kruiden wordt het sterk aangeraden om ze in te vriezen indien je ze voor een langere periode wenst te behouden. Het gaat hierbij in ieder geval om de volgende exemplaren:

  • Bieslook
  • Kerrieblad
  • Koriander (enkel de zaden)
  • Laos
  • Peterselie

Bij andere kruiden is drogen op zich wel mogelijk, maar wordt het niet aangeraden. Een bekend voorbeeld op dit vlak is basilicum. Dit kruid zou je eventueel kunnen drogen, maar dan moet je er wel rekening mee houden dat ze een niet onbelangrijk deel van haar smaak zal verliezen. Bovendien is het invriezen van dit kruid gewoon een stuk eenvoudiger.

Welke kruiden kunnen wel worden gedroogd? 

Buiten de bovenstaande lijst met kruiden die je beter niet kan drogen zijn er uiteraard ook heel veel exemplaren waarbij dit geen enkel probleem is. Je moet er wel rekening mee houden dat soms een onderscheid wordt gemaakt tussen bijvoorbeeld de zaadjes en het blad van een kruid wanneer het op het drogen aankomt. Ook met dit punt hebben we rekening gehouden bij het opstellen van de onderstaande opsomming. Kruiden die dus in ieder geval gedroogd kunnen worden om ze langer te kunnen bewaren zijn:

  • Bonenkruid
  • Citroenmelisse
  • Dragon
  • Kamille (de bloemen)
  • Kervel
  • Laurier
  • Marjolein
  • Munt
  • Oregano
  • Rozemarijn
  • Salie
  • Tijm

Kruiden drogen om kort te bewaren? Niet noodzakelijk!

Vaak vragen mensen zich af of het ook interessant kan zijn om kruiden te drogen indien men ze voor een kortere periode wenst te bewaren. In het merendeel van de gevallen is dit absoluut niet nodig. Wij hebben voor jou op een rijtje gezet met welke punten er rekening moet worden gehouden wanneer je graag wil dat je kruiden op optimale wijze voor een korte tijd bewaard kunnen worden.

  • Ga de kruiden niet snijden. Zorg er voor dat ze zo intact mogelijk gehouden worden.
  • Spoel de kruiden af door gebruik te maken van koud water.
  • Wikkel de kruiden na het afspoelen in enkele velletjes vochtig keukenpapier.
  • Stop het pakketje na afloop in de groentelade van de koelkast.

Door rekening te houden met de bovenstaande werkwijze is het mogelijk om het merendeel van de kruiden tot wel 2 weken te bewaren. Dit geldt in principe voor alle kruiden met als opvallende uitzondering basilicum. Deze bewaar je het best op kamertemperatuur en bovendien op een donkere plaats.

Hoe droog ik mijn kruiden?

Het drogen van kruiden om ze langer te kunnen bewaren kan tegenwoordig op tal van verschillende manieren gebeuren. De werkwijze die je gaat toepassen is wellicht vooral een kwestie van persoonlijke voorkeur. In principe is er slechts één zeer belangrijke regel waar je rekening mee dient te houden. Hoe je ook gaat drogen, zorg er altijd voor dat wordt voorkomen dat het kruid smaak afgeeft. Probeer het drogen dus zo kort en de temperatuur zo laag mogelijk te houden.


Vooraleer daadwerkelijk het drogen aan te vatten is het belangrijk om eerst enkele delen te verwijderen die je niet gedroogd wil hebben. Het gaat hierbij onder meer om steeltjes. Wees er bovendien ook zeker van dat er geen zand of andere viezigheid meer op je kruiden ligt. Vervolgens bestaan er drie verschillende mogelijkheden om je kruiden te drogen, namelijk:

  • Door gebruik te maken van een magnetronbestendig bakje. Plaats ze gedurende 1 tot 3 minuten op de hoogste stand. Leg de kruiden niet op een hoopje, maar doe ze in verschillende porties!
  • Neem een schone ovenplaat waar je de kruiden over gaat verspreiden. Droog ze gedurende een periode van zo'n 6 tot 12 uur op de laagste stand van je oven.
  • In de buitenlucht. Hang de kruiden op of leg ze op een schoon bord. Let wel op dat je ze buiten het bereik houdt van huisdieren en kinderen. Indien je er voor kiest om de kruiden in de buitenlucht te laten drogen dien je er rekening mee te houden dat dit zo'n 1 tot 2 weken in beslag kan nemen.

Wanneer zijn kruiden voldoende gedroogd? 

Voor welke van de bovenstaande werkwijze je ook kiest, telkens geldt dat knisperig droog betekent. Na afloop van het drogen bewaar je de kruiden bij voorkeur in een pot die luchtdicht kan worden afgesloten. Plaats de pot bij voorkeur op een plaats die niet alleen donker, maar ook voldoende koel is. Op deze manier wordt er voor gezorgd dat de gedroogde kruiden voor een periode van zes tot wel twaalf maanden kunnen worden bewaard.

Tot slot nog een laatste tip. Wanneer je er voor kiest om je kruiden buiten te laten drogen is het aan te raden om direct zonlicht te vermijden. Deze is namelijk funest voor de smaak. 

Ria de graaf
Door

Ria de graaf

op 05 Aug 2019

Hoe kan ik het beste bonenkruid invriezen Mijn hartelijke dank

Reactie plaatsen