Page content

Tuingereedschap onderhouden

Het kopen van echt kwalitatief tuingereedschap gaat altijd gepaard met een niet onaanzienlijk prijskaartje. Om er voor te zorgen dat je echt lang van het gereedschap in kwestie gebruik kan maken is het van cruciaal belang om een passend onderhoud te voorzien. Op deze pagina vertellen we je graag hoe je dit onderhoud precies kan uitvoeren en met welke aandachtspunten je precies rekening dient te houden.

Niet alleen prettiger, maar ook efficiënter werken

We moeten het toegeven, wanneer je reeds een volledige dag in de tuin hebt gewerkt is de kans groot dat je er niet zoveel meer voor zal voelen om nog eens al je gebruikte tuingereedschap schoon te maken. Toch moet het gezegd dat er hier wel degelijk enkele interessante voordelen aan verbonden zijn. Het schoonmaken van je tuingereedschap na elk gebruik zorgt er namelijk voor dat:

  • Het werken met tuingereedschap in kwestie een stuk prettiger wordt
  • Er veel efficiënter mee kan worden gewerkt

In de praktijk wordt het aangeraden om gebruikt snoeigereedschap zelfs tussen elke plant schoon te maken. Dit kan een vereiste zijn om te voorkomen dat mogelijke bacteriën en schimmels worden overgedragen van de ene plant op de andere. Het reinigen van een snoeischaar kan op dit vlak eenvoudig gebeuren door ze even onder te dompelen in een eenvoudig sopje. Droog ze vervolgens af met een propere doek en je kan meteen terug aan de slag… of nog niet helemaal.

Het onderhouden van een snoeischaar betekent namelijk niet alleen dat je deze schoon moet maken, daarnaast is het ook altijd van belang om te controleren of de snijmessen ook echt scherp zijn. Dat is noodzakelijk om een ‘mooie snee’ te kunnen realiseren. Deze lopen in een latere fase immers veel eenvoudiger uit dan wanneer er sprake is van een rafelige snede.

Om er zeker van te zijn dat de bladen van het snoeigereedschap over de vereiste scherpte beschikken is het doorgaans voldoende om één enkele slijpbeurt per seizoen te hanteren. Je kan hiervoor gebruikmaken van een zogenaamde multitool. Indien je deze niet beschikbaar hebt is het uiteraard ook mogelijk om het slijpen gewoon met de hand uit te voeren.

Invetten van je tuingereedschap

Aan het einde van het seizoen wordt het aangeraden om je snoeischaar even grondig onder handen te nemen. Haal ze gerust volledig uit elkaar en reinig ze grondig. Slijp de messen van je tuingereedschap en vet ze vervolgens in. Op deze manier is ze volledig klaar om met ingang van het volgende seizoen gebruikt te kunnen worden.

Het invetten van je tuingereedschap kan het eenvoudigst gebeuren door gebruik te maken van een zogenaamde wetsteen. Vooraleer ze daadwerkelijk te gebruiken is het van belang om ze eerst even in een bak met water te leggen. Dit zorgt er voor dat ze reeds de nodige hoeveelheid water heeft opgezogen. Voor het meest optimale resultaat is het van belang dat de zogenaamde slijphoek zo constant mogelijk wordt gehouden.

Nadat tuingereedschap is geslepen moet de boel goed worden ingevet. Op dit vlak geldt de regel; “wees niet te zuinig”. Het is in de praktijk altijd beter dat je er voor kiest om teveel in te vetten dan te weinig. Het goed invetten van je gereedschap zorgt er voor dat je kan rekenen op verschillende voordelen, namelijk:

  1. Het voorkomt de vorming van roest op je tuingereedschap.
  2. Een soepele bediening kan worden gegarandeerd.

Is er sprake van een teveel aan vet op het tuingereedschap? In dat geval kan je deze zeer eenvoudig afvegen door gebruik te maken van een oude, droge doek.

Tip: Hoe roest voorkomen?

Eén van de grootste vijanden voor je tuingereedschap is ongetwijfeld roest. Tuingereedschap dat is geroest werkt nu eenmaal een behoorlijk stuk zwaarder. Heel wat ellende kan gelukkig vrij eenvoudig worden voorkomen. Zo wordt het aangeraden om er voor te kiezen om je gereedschap aan de muur te hangen. Het komt niet zelden voor dat tuingereedschap (zeker tijdens het najaar en de winter) ergens in de hoek van een garage komt te liggen met het metalen gedeelte op de vloer. Dit kan er voor zorgen dat het materiaal gaat roesten. Er voor kiezen om ze te bewaren los van de vloer is dan ook altijd een aanrader.

Het nawrijven van je tuingereedschap

Wil je het risico op roest voor je tuingereedschap volledig kunnen uitsluiten? In dat geval wordt het aangeraden om je gebruikte tuingereedschap elke keer even onder de buitenkraan te houden en deze goed af te spoelen. Wees er zeker van dat je vervolgens het nat gemaakte gereedschap goed afdroogt. Maak daarna gebruik van een doek met olie om het gereedschap even na te wrijven.

Een extra tip is door middel van een staalvijl even langs de randen van bijvoorbeeld een gebruikte spade of schoffel vijlen. Op deze manier ben je er namelijk zeker van dat ook deze goed scherp kunnen worden gehouden. Echt slijpen is bij dit soort van gereedschap geen vereiste.

Maak je veelvuldig gebruik van een spade, een schoffel en / of een hark? In dat geval is een vaak gehoorde frustratie terug te vinden in het losschieten van de houten steel. Dit probleem kan zeer eenvoudig worden voorkomen door uitdroging tegen te gaan. Je doet dit door de steel één keer per jaar op te schuren en ze vervolgens uitgebreid in lijnzaadolie te leggen. Laat de olie goed intrekken en verwijder het restant vervolgens met een droge doek.

7 cruciale tips voor het goed onderhouden van je tuingereedschap

Bovenstaande informatie zal er reeds voor zorgen dat je jouw tuingereedschap heel wat beter zal gaan onderhouden. Om er zeker van te zijn dat dit echt op optimale wijze gebeurt hebben we nog even de zeven belangrijkste tips voor tuingereedschap onderhoud voor jou op een rijtje gezet.

  1. Verzorg de houten stelen van je tuingereedschap met behulp van lijnzaadolie.
  2. Hang je tuingereedschap indien mogelijk zoveel als mogelijk is op.
  3. Zorg voor een tijdige en grondige reiniging van je tuingereedschap.
  4. Zet gebruikte kruiwagens en gieters altijd op hun kop. Zo loopt het water er volledig uit.
  5. Slijp je snoeigereedschap regelmatig. Zo blijft ze lekker scherp en makkelijk handelbaar.
  6. Groot gereedschap moet regelmatig worden ingevet om roestvorming te voorkomen. Is er toch sprake van roest? Schuur deze dan af met een stukje schuurpapier.

Laat een tuinslang nooit te lang in de zon liggen.

Comment Section

0 reacties op “Tuingereedschap onderhouden

Plaats een reactie


*