Elektrische heggenschaar

Wanneer er vroeger een heg moest worden gesnoeid moest men hiervoor steeds gebruikmaken van een manueel werkende heggenschaar. Dit zorgde er niet alleen voor dat het snoeien een fysiek zware arbeid was, daarnaast nam het ook erg veel tijd in beslag. Het kan gelukkig ook anders. Tegenwoordig wordt voor het snoeien van een heg dan ook gebruik gemaakt van een elektrische heggenschaar. Deze zorgt er voor dat het snoeiwerk niet alleen aanzienlijk kan worden verlicht, daarnaast is het eindresultaat doorgaans ook veel mooier.

  • Soorten heggenscharen
  • Argumenten voor heggenschaar met accu
  • Argumenten voor heggenschaar met snoer
  • Wat kost een elektrische heggenschaar?
  • Dubbel-of enkelzijdige messen
  • De elektrische heggenschaar onderhouden

Verschillende soorten elektrische heggenscharen

Geautomatiseerde heggenscharen zijn uiteraard niet helemaal nieuw. Vroeger kon je er dan ook reeds voor kiezen om gebruik te maken van een heggenschaar die werkte op benzine. Dat bood voor veel mensen reeds een goede oplossing, maar de vele uitlaatgassen waren uiteraard alles behalve milieuvriendelijk. Daar is nu verandering in gekomen door de komst van de elektrische heggenscharen. Van ongezonde uitlaatgassen is geen sprake meer en er hoeft op vlak van gebruiksgemak en efficiëntie absoluut niet te worden ingeboet, in tegendeel.

Er bestaan vandaag de dag verschillende soorten elektrische heggenscharen. Zo zijn er de gewone uitvoeringen, maar wat ook te denken van degene die zijn uitgerust met een accu en deze die zijn bevestigd op een stijl waarmee zeer eenvoudig ook hoge heggen kunnen worden gesnoeid? In de basis is elk type van elektrische heggenschaar uiteraard hetzelfde, maar toch zijn er bijzondere kenmerken. Een accu heggenschaar kan bijvoorbeeld werken zonder dat je rekening moet houden met de aanwezigheid van een hinderlijke kabel.

Optimaal comfort met een accu heggenschaar

Vandaag de dag kan vooral worden vastgesteld dat de accu heggenscharen een bijzondere populariteit genieten. Dit komt uiteraard omdat ze een optimaal gebruiksgemak garanderen. De afwezigheid van de kabel van een gewone elektrische heggenschaar zorgt er voor dat je nooit verstrengeld kan geraken in de kabel tijdens het werken. Menig aantal mensen zijn op deze manier ooit van hun ladder gevallen waardoor ze zich ernstig hebben bezeerd. Door te kiezen voor een accu elektrische heggenschaar wordt dit risico dus in de kiem gesmoord.

Het was een grote zorg bij veel doe-het-zelvers dat een accu heggenschaar kopen er voor zou zorgen dat er moest worden ingeboet op vlak van capaciteit en vermogen. Deze vrees was echter nergens voor nodig. Tegenwoordig zijn er op de markt dan ook een groot aantal accu heggenscharen terug te vinden die allen zijn voorzien van een erg krachtige Lithium-Ion accu. Of je nu over een kleine, een middelgrote of een grote heg beschikt, er is altijd een accu heggenschaar voor handen die dit werk zonder probleem aan kan.


Waarom dan toch kiezen voor een gewone elektrische heggenschaar?

Ondanks de niet onaanzienlijke hoeveelheid aan voordelen die zijn verbonden aan een accu heggenschaar blijven veel mensen toch de voorkeur geven aan een gewone, elektrische uitvoering met kabel. Hoe komt dit? Dit heeft waarschijnlijk voor een niet onaanzienlijk deel te maken met het feit dat een gewone elektrische heggenschaar met kabel heel wat lichter is in gebruik. De vaak grote accu's die in een accu heggenschaar worden gestopt kunnen immers het gewicht van het toestel aanzienlijk de hoogte in stuwen. Vooral wanneer er langdurig na elkaar mee gewerkt wordt kan dit zorgen voor een extra, lichamelijke belasting.

Hoeveel kost een elektrische heggenschaar?

De prijs die je voor een elektrische heggenschaar dient te betalen is altijd afhankelijk van meerdere factoren. Uiteraard speelt het type heggenschaar hier een zeer belangrijke rol in. Van alle verschillende modellen die er op de markt zijn terug te vinden kan er worden vastgesteld dat de heggenschaar die is uitgerust met een accu altijd de duurste is. Wij hebben de gemiddelde kostprijs van de verschillende uitvoeringen met en zonder accu alvast even voor jou op een rijtje gezet middels de hieronder geplaatste prijstabel.

Type heggenschaar

Gemiddelde kostprijs

Elektrische heggenschaar zonder accu

Gemiddeld tussen de 50 & 150 euro

Elektrische heggenschaar met accu

Gemiddeld tussen de 125 & 300 euro

In vergelijking met een heggenschaar die werkt op benzine is een uitvoering met elektriciteit doorgaans dus een (aanzienlijk) stukje voordeliger.

Heggenschaar met enkel- of dubbelzijdige messen

Wanneer je van plan bent om een elektrische heggenschaar te kopen zal je merken dat de gemotoriseerde uitvoeringen steeds zijn voorzien van lange messen die of enkel- of dubbelzijdig zijn. Bij een toestel dat beschikt over enkelvoudige messen snoeien de beide messen, maar toch kan tijdens het gebruik worden vastgesteld dat slechts één van de twee in beweging is. Bij dubbelzijdig tegengestelde messen draaien de beide messen wel degelijk wat er voor zorgt dat er sprake is van veel efficiëntere heen- en weergaande bewegingen. Dit vergemakkelijkt het snoeien aanzienlijk, maar er zijn ook hogere kosten aan verbonden.

Hou bij het in huis halen van een elektrische heggenschaar naast bovenstaande eveneens rekening met de lengte van de messen. Des te langer een mes is, des te meer takken er in één enkele beweging gesnoeid kunnen worden. Een lang mes is daardoor in het bijzonder nuttig wanneer er sprake is van grote(re) oppervlakken en rechte hagen. Beschik je over een kleine haag of heb je een specifieke vorm in gedachten waar je, je haag in wenst te snoeien? In dat geval is het altijd de moeite waard om te kiezen voor een kleiner mes.

Hoe een elektrische heggenschaar onderhouden?

Het kopen van een kwalitatieve, elektrische heggenschaar is één ding, maar hoe kan je deze nu het beste onderhouden? Om er voor te zorgen dat je zo lang mogelijk van je heggenschaar kan blijven genieten zonder dat je extra kosten dient te maken is het een aanrader om rekening te houden met de onderstaande, interessante tips.

  • Zorg er voor dat je, je heggenschaar na gebruik altijd schoonmaakt met een harde nylonborstel. Het is bovendien eveneens aan te raden om de messen telkens te ontsmetten met alcohol. Door gebruik te maken van een bepaalde smeerspray wordt daarnaast roest op de metalen messen voorkomen.
  • Hou er rekening mee dat de messen van een heggenschaar om de zoveel tijd geslepen dienen te worden met een slijpschijf. Bij het gebruik van botte messen kan er sprake zijn van afgerafelde takken. Deze staan er om bekend (uiterst) vatbaar te zijn voor ziektes en / of schimmels.



Reactie plaatsen