Page content

Tips voor het Voorjaar

Tips voor het Voorjaar

Wil je het hele jaar kunnen genieten van een mooie, levendige tuin? In dat geval zal je tijdens het voorjaar stevig de handen uit de mouwen moeten steken. Het is namelijk in deze periode dat de basis wordt gelegd voor de rest van het jaar. Ga je met het tuinonderhoud in het voorjaar de mist in of zie je bijvoorbeeld enkele cruciale werkzaamheden over het hoofd? Dan is het zomaar mogelijk dat dit de uitstraling van je tuin voor de rest van het jaar (negatief) zal beïnvloeden. Gelukkig hoeft het zo ver niet te komen. Door rekening te houden met de tips voor tuinonderhoud in het voorjaar welke ik op deze pagina voor jullie heb verzameld zal je namelijk kunnen vaststellen dat jouw eigen stukje paradijs er geheel naar wens uit zal komen te zien. Ontdek ze snel!

voor tuinonderhoud in het voorjaar

Op het ogenblik dat je (misschien wel voor het eerst) tuinonderhoud in het voorjaar gaat uitvoeren komt er zeer veel op je af. Het is dan ook niet meer dan normaal dat er in de praktijk nog wel eens een aantal factoren over het hoofd worden gezien. Om er zeker van te zijn dat op z’n minst de basis van je tuinonderhoud voorjaar helemaal goed zit is het altijd een aanrader om even stil te blijven staan bij de volgende, interessante basistips.

Tip 1: Verwijder de tekenen van het najaar

Wanneer de herfst en winter definitief achter de rug zijn is het in eerste instantie belangrijk om de ‘schade’ op te meten. Niet alleen de vele regen, maar mogelijks ook de vorst kunnen een sterke invloed hebben gehad op de uitstraling van je tuin. Vanaf het ogenblik dat de eerste (warme) zonnestralen hun intrede doen ga je dus puin ruimen. Haal de bladeren die op het gazon liggen weg, verwijder dode planten en vergeet ook andere belangrijke klusjes niet. Heb je bijvoorbeeld al gedacht aan het schoonmaken van de vijver? En wat te denken van het leeghalen van de dakgoot? Het zijn vervelende karweitjes, maar ze moeten in het voorjaar gebeuren! Alleen op deze manier hoef je je er (normaal) de rest van het jaar geen zorgen meer om te maken.

Tip 2: Speciale aandacht gaat uit naar het gazon

Bij heel veel tuinen vormt het gazon het centrale element. Deze springt dan ook het meest van alle onderdelen van de tuin in het oog en verdient daarom wat extra aandacht. Veel mensen denken dat onkruid bestrijden gazon het enige is waar ze gedurende het jaar aandachtig voor moeten zijn, maar uiteraard is er heel wat meer. Het is bijvoorbeeld zo dat een gazon eigenlijk het hele jaar door bemest dient te worden. Dat geldt echter in het bijzonder tijdens het voorjaar. Vergeet ook niet om je gras op dit ogenblik te verticuteren. Op deze manier krijgt je gazon meteen terug de nodige zuurstof, niet in het minst door het verwijderen van de viltlaag die zich tijdens de voorbije tijd heeft gevormd. Door één keer goed je gazon onder handen te nemen tijdens het voorjaar wordt in ieder geval de basis gelegd voor de aankomende zomer.

Tip 3: Ook je vijver onder handen nemen is een vereiste

Na afloop van de winter zal je al snel kunnen vaststellen dat er terug heel wat teken van leven opduikt in je vijver. Niet alleen gaan de planten weer groeien, maar ook de verschillende dieren zijn weer van de partij. Wil je er zeker van zijn dat de planten in je vijver netjes blijven groeien, maar toch niet alle zuurstof uit het water wegtrekken? In dat geval kan je er voor kiezen om gebruik te maken van mesttabletten.

Let op! Eén van de belangrijkste bedreigingen voor je vijver in het voorjaar wordt gevormd door de zogenaamde ‘zweefalg’. Deze zo snel mogelijk aanpakken is dan ook een echte must!

 Tip 4: Het goed bemesten van je tuin is een absolute must

Eén van de belangrijkste tips voor het leggen van een goede basis voor je tuin en plantverzorging in het algemeen heeft betrekking tot bemesting. Bij liefhebbers is het algemeen bekend dat planten na afloop van de vaak natte en donkere winter nood hebben aan (extra) voeding. Door te bemesten wordt aan deze wens tegemoet gekomen. Hou er bovendien rekening mee dat niet alleen bestaande planten, maar ook bloembollen floreren wanneer ze een beetje bemesting voor de kiezen krijgen. Hou bovendien ook rekening met het bestaan van een zogenaamde ‘bodemverbeteraar’. Door gebruik te maken van een dergelijk product zorg je er namelijk voor dat de bodem op optimale wijze wordt klaargestoomd voor het nieuwe leven dat er in wordt aangebracht.

Tip 5: Beschikken al je planten wel over voldoende ruimte?

Planten verzorgen is iets dat bijzonder uitgebreid is. Een cruciaal onderdeel welke altijd deel moet uitmaken van je tuinonderhoud maart plan heeft betrekking tot het controleren van de beschikbare ruimte die elke plant voor handen heeft. Planten die uit hun jasje groeien worden bij voorkeur in de maand maart verplaatst. Doe dit in ieder geval nog vooraleer het blad begint uit te lopen. Op het ogenblik dat de ontwikkeling van de plant reeds in volle gang is kan het verplaatsen van de plant er voor zorgen dat er schade aan optreedt.

Tip! Heb je verschillende planten tijdens de winter binnen gezet? Open dan eens een raam in de ruimte waar ze zich in bevinden. Op deze manier wennen ze alvast weer een beetje aan de buitenlucht.

Tip 6: Het weghalen van dood hout en zijtakken

Zijn er vaste planten in je tuin terug te vinden? In dat geval zal je kunnen vaststellen dat deze na afloop van de winter veelal over dood hout beschikken. Het is niet alleen een vereiste om deze takken weg te knippen, heel wat planten moeten tijdens het voorjaar een zogenaamde ‘terugknipbeurt’ krijgen. Het diep insnoeien van je planten zal er voor zorgen dat ze niet alleen mooier worden, daarnaast gaan ze ook meer ‘vertakter’ groeien. Heb je klimrozen in je tuin? Zorg er dan voor dat ook deze terug worden gesnoeid tot boven het vijfde oog. Hoofdtakken hoef je niet onder handen te nemen. Is er in je tuin ook sprake van klimop en / of knotwilg? Ook dergelijke planten kunnen best een snoeibeurt gebruiken.

Tip 7: Geef een grondige poetsbeurt aan je terras!

Het natte en gure najaar heeft niet alleen een zekere invloed op de planten in je tuin, maar ook op de verharding die er in is terug te vinden. Het schoonmaken tegels, bijvoorbeeld op je terras is dan ook steevast een karweitje welke in het voorjaar moet gebeuren. Besteed niet alleen aandacht aan het schoonmaken terrastegels, maar kijk ook eens verder naar de andere vormen van bestrating welke in je tuin zijn terug te vinden. Maak bij voorkeur gebruik van een biologisch reinigingsmiddel welke volgens de beschrijving wordt aangemaakt. Het schuren zelf gebeurt door middel van een harde bezem. Het is even wat werk en het kan fysiek een behoorlijke inspanning vergen, maar eenmaal gedaan kan je er wel de rest van het jaar van genieten.

Tip! Ben jij iemand die er niet van houdt om bijvoorbeeld veel tijd in het onderhouden van diens terras te investeren? In dat geval kan het altijd de moeite waard zijn om een onderhoudsvriendelijk terras te realiseren!

Op het ogenblik dat je rekening houdt met de bovenstaande tips zal je kunnen vaststellen dat je tuin reeds over een solide basis voor de rest van het jaar beschikt. Uiteraard is dit nog maar het halve werk. In de praktijk is heel wat onderhoud welke moet worden uitgevoerd namelijk afhankelijk van de precieze planten en andere onderdelen die in je tuin zijn terug te vinden. Daarnaast is het zo dat ook lang niet iedereen het eerste voorjaar onderhoud pas doet in de maand maart. Sommigen beginnen er dan ook reeds in februari mee of wachten tot in april. Zou jij graag een overzichtje willen hebben van de verschillende handelingen die moeten worden uitgevoerd op vlak van tuinonderhoud per maand? In dat geval kan het onderstaande overzicht je daar dan weer bij helpen!

Tips voor tuinonderhoud in februari

Februari kan een vervelende maand zijn. Het ene jaar is het de slechtste wintermaand terwijl het volgende jaar de temperaturen reeds ruimschoots boven het vriespunt uitkomen. Wanneer deze laatste situatie zich voltrekt is het mogelijk dat heel wat vroegbloeiende planten meteen klaar staan om uit te breken. Is er sprake van een lekker droge en relatief warme dag? Dan kan deze maand zomaar uitstekend geschikt zijn om de eerste schoonmaakbeurt in je tuin te doen. Kan jij ook niet wachten om het eerste tuinonderhoud van het jaar te doen en wil je daarom meteen tijdens de maand februari aan de slag gaan? In dat geval zullen de onderstaande tips voor jou ongetwijfeld van pas komen!

  1. Kijk in eerste instantie even naar het gazon. Blijven er (grote) plassen met water staan? In dat geval kan het helpen om deze even met de riek te bewerken.
  2. Snoei bladverliezende bomen en struiken die in je tuin zijn terug te vinden en verwijder de oude en zieke takken. Is er sprake van snoeiwonden die groter zijn dan een diameter van 2 centimeter? In dat geval moeten deze op gepaste wijze worden behandeld.
  3. Zijn er planten te groot geworden voor de plaats waar ze moeten groeien? Verplant ze dan bij voorkeur zo snel mogelijk. Kies je er voor om de planten te scheuren? Zorg er dan voor dat ook de wortels van de plant uit elkaar worden getrokken. Op deze manier maak je van één grote plant meerdere kleine exemplaren.
  4. Is er sprake van gunstig vorstvrij weer en beschik je over een moestuin? In dat geval kan je zomaar in februari reeds de eerste fruitstruiken planten. Heb je ook een serre of een koude bak ter beschikking? Dan kan je ook het zaaien van de eerste groenten reeds in deze periode doen.

Tip! Ben je woonachtig in een omgeving waar er sprake is van de aanwezigheid van zand- en kleigrond? In dat geval is het mogelijk om de grond gezonder en levensvatbaarder te maken door nu reeds mulch op de bovengrond te verspreiden. Ben je niet alleen liefhebber van planten, maar ook van dieren? Dan is het nooit te laat om een nestkastje op te hangen! Ook in de maand februari kan je op deze manier heel wat kleine vriendjes helpen.

Tips voor tuinonderhoud in maart

Maart is een bijzonder belangrijke en misschien zelfs cruciale maand voor wat tuinonderhoud betreft. Verschillende onderdelen van je tuin moeten vooral tijdens deze maand heel wat aandacht krijgen wil je er zeker van kunnen zijn dat ze geen ‘issue’ vormen tijdens de rest van het komende jaar. Omdat er heel wat werk voor de boeg staat tijdens deze maand in het voorjaar heb ik even de verschillende werkzaamheden per onderdeel uitgebreid voor jou op een rijtje gezet middels onderstaand overzicht.

Het gazon

Maart is de perfecte maand om het gras te verticuteren. Op deze manier wordt de viltlaag losgemaakt waardoor het gras niet alleen maar zuurstof, maar ook groeiruimte krijgt. Wil je in de komende maanden bovendien kunnen genieten van een mooi groen terras zonder vervelend en ontsierend onkruid? In dat geval is het gebruik van onkruidbestrijdingsmiddelen op je gazon nu een vereiste. Ook een dun laagje compost verspreiden over het gazon (ongeveer 1 centimeter) kan de moeite waard zijn.

Snoeien

Planten snoeien, maar ook bijvoorbeeld je heg snoeien kan een belangrijk onderdeel vormen van je tuinonderhoud in de maand maart. Hou er bij het snoeien van struiken wel rekening mee dat alleen de zomerbloeiers in deze periode reeds mogen worden gesnoeid. Voor heesters geldt dat je uitsluitend de besdragende exemplaren onder handen mag nemen en vergeet ook zeker de rozen en de lavendel niet!

Wat met de moestuin?

Maart is de ‘zaaimaand’ bij uitstek voor wat je moestuin betreft. Misschien heb je er al voor gekozen om in februari enkele groenten te zaaien. Is dat nog niet gebeurd? Kies er dan in eerste instantie voor om de moestuin te bemesten en om te spitten. Vervolgens kan je beginnen met het zaaien van niet alleen je groenten, maar ook je tuinkruiden. Enkele kruiden die eigenlijk iedereen in zijn of haar moestuin moet opnemen zijn kervel, basilicum, rozemarijn, tijm en lavendel. Op vlak van groenten kan je (afhankelijk van de ervaring waarover je reeds beschikt) kijken in de richting van radijzen, tuinkers, doperwten en spinazie.

Het onderhouden van de vijver

De maand maart is niet alleen een cruciale periode voor de planten in je tuin, wat bovendien ook te denken van het leven dat zich in de vijver bevindt? Op het ogenblik dat het water in de vijver reeds een temperatuur heeft bereikt van minimaal 10 graden kunnen de vissen een beetje voeding toegediend krijgen. Zorg er alleen voor dat er niet teveel voedsel wordt gegeven. Is dat wel het geval? Dan zal je merken dat de voedsel dat blijft liggen zomaar algengroei een stevige boost kan geven. Daarnaast is het altijd goed om in het achterhoofd te houden dat zowel de herfst als de winter slopende periodes zijn voor de vissen. Controleer ze dan ook altijd even op mogelijke ziekteverschijnselen. Zorg er bovendien eveneens voor dat er in de vijver voldoende zuurstof aanwezig is. Op deze manier kan mogelijke vissterfte in maart of april worden voorkomen.

Tip! De maand maart is het moment waarop niet alleen de waterplanten, maar ook de algen terug beginnen uitlopen. Dit betekent dat het noodzakelijk is om de afgestorven plantendelen van het voorgaande jaar te verwijderen. Haal bovendien ook het bodemvuil weg welke in de vijver is gewaaid. Doe je dat niet? Dan bestaat de kans namelijk dat de bodem zal verzuren.

Tips voor tuinonderhoud in april

April staat algemeen bekend als de zogenaamde ‘grasmaand’. Dit betekent dat er tijdens deze periode in het bijzonder aandacht moet worden besteed aan het gazon. Als het goed is heb je deze reeds geverticuteerd en waarschijnlijk is ze ook zelfs reeds de eerste keer gemaaid. In de maand april dient er goed te worden gecontroleerd of er zieke of kale plekken in het gazon zijn terug te vinden. Is dat het geval? Zaai ze dan terug of bij waardoor je gazon er in de aankomende zomer piekfijn en helemaal groen bijligt. Heb je er voor gekozen om klinkers langs je gazon te leggen? Wees er dan zeker van dat de overgroeiende grassprieten hier worden afgeknipt. Dit geldt niet in het minst wanneer je gazon aansluit op je terras. Heb je er nog niet eerder voor gekozen om terras onderhoud toe te passen? Dan is de maand april hiervoor zeer geschikt. Het schoonmaken terras kan nu gebeuren bij aangename temperaturen en de kans dat er alsnog terug groen opduikt tegen de komende zomer is relatief klein.

Let op! Er zijn heel wat terras schoonmaken tips op het internet terug te vinden die claimen universeel te zijn. In de praktijk is het echter altijd belangrijk om goed te controleren of bepaalde producten de stenen in je terras niet kunnen beschadigen.

Snoeien? Vanaf de maand april weer erg belangrijk!

Op het ogenblik dat de maand april haar intrede maakt is het van belang om terug de nodige aandacht te besteden aan het maandelijkse onderhoud. Denk op dit vlak bijvoorbeeld maar eens aan je coniferenhaag snoeien. Het wordt aangeraden om deze regelmatig licht te snoeien waardoor deze niet teveel ruimte in beslag gaat nemen. Heb je er voor gekozen om rozen in je tuin te planten? In dat geval is het een aanrader om de uitgebloeide bloemen van de rozen regelmatig te verwijderen. Tuinplanten snoeien is een karwei dat tijdens deze maand onder meer moet gebeuren voor liguster, leylandii en taxus.

Beplanting in april

Uiteraard kan ik geen lijstje maken met planten verzorgen tips zonder ook even stil te blijven staan bij het planten van nieuwe exemplaren in je tuin. Vooraleer ik hier verder op in ga sta ik ook graag even stil bij de planten, terrasfruitbomen en andere niet winterharde bomen die de voorbije maanden binnen hebben gestaan. Laat deze namelijk terug langzaam aan de kou wennen. Tijdens de maand april kan je dit doen door ze tijdens de dag buiten te plaatsen, maar ze ’s avonds wel terug binnen te halen. Zou je graag tijdens het najaar willen kunnen genieten van prachtige heesters of bijvoorbeeld rozen in je tuin? In dat geval is de maand april de meest geschikte periode om deze te voorzien. Van de rozen zal je zelfs reeds tijdens de komende zomer heel wat genot hebben.

Tip! Heb je er reeds in maart voor gekozen om een- of tweejarige evenals vaste planten voor te zaaien in bakken met glasplaatje of kamerkastjes? In dat geval is het tijdens de maand april mogelijk om de jonge plantjes voorzichtig te verpotten.

Extra tips met betrekking tot ongediertebestrijding

Doorheen deze pagina heb ik het eigenlijk nog niet gehad over één cruciaal onderdeel van tuinonderhoud. Ik heb het dan uiteraard over ongediertebestrijding… of beter gezegd de preventieve maatregelen die je er tegen kan nemen. Dit heeft voor een groot deel te maken met het feit dat ongedierte in tuin eigenlijk niet uitsluitend is gebonden aan het voorjaar. Ook tijdens de zomer kan je er namelijk flink mee geconfronteerd worden. Geldt dat eveneens voor jouw tuin en ben je bijgevolg op zoek naar interessante oplossingen? In dat geval kunnen de onderstaande tips je daar ongetwijfeld bij helpen!

  1. Enkele van de belangrijkste planten verzorgingstips die er bestaan zijn in het leven geroepen om de plant in kwestie beter te wapenen tegen ongedierte en ziekten. Een cruciale tip op dit vlak om rekening mee te houden heeft betrekking tot het uitsluitend plaatsen van planten die geschikt zijn voor de aanwezige grond en standplaats. Bovendien is het ook altijd een vereiste om ze te voorzien van voldoende water en mest. Op deze manier kan een optimale gezondheid voor je planten worden gecreëerd waardoor de vatbaarheid voor ziekten en ongedierte aanzienlijk zal afnemen.
  2. Het creëren van diversiteit in je tuin is van cruciaal belang om deze te wapenen tegen plagen. Ongedierte heeft het doorgaans op een specifiek type van plant gemunt waardoor niet de volledige tuin wordt aangetast op het ogenblik dat het fout gaat.
  3. Ongedierte in de tuin herkennen hoeft niet moeilijk te zijn. Controleer regelmatig even de uitstraling van je planten. Op die manier zal je al snel kunnen vaststellen of er sprake is van ongedierte waarna je meteen actie kan ondernemen. Hoe langer ongedierte vrij spel krijgt, des te meer schade ze kan aanrichten. Een tijdige controle is dan ook altijd een absolute must.
  4. Hou er rekening mee dat niet alle insecten in de tuin als ongedierte moeten worden aanzien. Spinnen kunnen bijvoorbeeld vervelend zijn door de webben die ze spinnen, maar anderzijds kunnen ze helpen om heel wat dreigend ongedierte te verwijderen. Maak dus altijd een onderscheid tussen ongedierte in de tuin en potentieel nuttige diertjes zoals roofinsecten.

Veel mensen stellen zichzelf de vraag “hoe onkruid verdelgen”? In de praktijk kan er hiervoor gebruik worden gemaakt van verschillende middelen. Je dient er echter rekening mee te houden dat veel van deze middelen niet alleen onkruid verdelgen, maar ook planten kunnen aantasten die je koestert. Vooral onkruid bestrijden tussen vaste planten doe je dan ook beter met de nodige voorzichtigheid en zonder gebruik te maken van schadelijke, chemische stoffen. Het vergt iets meer tijd, maar het houdt je tuin gezonder en voorkomt bovendien aantasting van mooie planten. Is het voor jou niet meteen duidelijk hoe onkruid verwijderen nu precies kan gebeuren zonder schade aan te brengen aan je tuin? In dat geval is onkruid laten verwijderen door een expert misschien nog wel de meest interessante keuze.

Comment Section

3 reacties op “Tips voor het Voorjaar


Door Marie de Jonge op 15 mei 2019

Bedankt voor het delen van deze goede tips. Het is inmiddels alweer mei en mijn tuin staat in bloei. Ik ga dit jaar goed op mijn nieuwe struiken letten, zodat deze genoeg voeding krijgen en optimaal kunnen groeien. Ik ga daarnaast ook zeker het een en ander snoeien!


Door Ineke Rodrigo op 30 mei 2019

Goedemorgen,
Ik heb een vraag over pissebedden
Elk jaar lijken er onder de bodembedekkers meer pissebedden te zijn
Moet ik hier iets mee?
Het lijkt geen invloed te hebben op de planten


Door Natalie Oosterom op 2 juli 2019

Hartelijk bedankt voor deze compacte handleiding in het onderhoud van de tuin. Je tip over mulch is voor mij een opsteker aangezien mijn tuin een zandige bodem heeft. De boom in mijn tuin is een walnotenboom. De noten vallen er elk jaar te vroeg uit. Ze zitten dan nog in een zwart jasje. Enig idee hoe dat komt?

Plaats een reactie


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.