Zo kun je vijverplanten beschermen tegen de vorst

In het merendeel van de gevallen kiezen mensen er voor die een vijver in hun tuin hebben geïntegreerd ook voor de aanwezigheid van enkele mooie vijverplanten. Dergelijke planten zorgen er voor dat de vijver over een levendige uitstraling beschikt en dat in principe het hele jaar door. Bovendien zorgen deze planten eveneens voor een fijne leefomgeving voor de vissen die zich in de vijver bevinden waardoor er in één klap twee belangrijke voordelen voor een vijver in een tuin kunnen worden gerealiseerd. Wil jij ook jouw vijverplanten beschermen tegen de aankomende winter, maar heb je er geen idee van op welke manier dit kan gebeuren? In dat geval kunnen de tips op deze pagina bijzonder interessant zijn.

  • Het bepalen van de diepte van je vijver
  • Een gedeelte van de vijver ijsvrij houden
  • Laat de filters ook tijdens de winter hun werk doen
  • Sneeuw verwijderen, gunstig voor de vijverplanten
  • Extra bescherming voor vijverplanten? Niet nodig!

Het bepalen van de diepte van je vijver

Veel mensen weten het niet, maar in principe moet er reeds bij het maken van de vijver rekening worden gehouden met het beschermen van de vijverplanten. Dit geldt in het bijzonder bij het bepalen van de diepte waar de vijver over beschikt. In principe moet een vijver minimaal over een diepte beschikken van 60 centimeter. Het is echter geen probleem om ze nog dieper te maken.

Je moet er altijd rekening mee houden dat de temperatuur in de vijver stijgt naarmate de diepte toeneemt. Met andere woorden, de temperatuur ligt op een diepte van 80 centimeter altijd structureel hoger dan deze op een diepte van 60 centimeter. Om er voor te zorgen dat niet alleen de in de vijver aanwezige vissen, maar ook de vijverplanten passend kunnen worden beschermd is dus altijd een bepaalde minimale diepte vereist.

Bovenstaande betekent echter niet dat de vijver op alle plaatsen zo diep moet zijn. Veel mensen werken bij het realiseren van een vijver dan ook met verschillende dieptes zodat ze hun vissen op regelmatige basis in al hun schoonheid kunnen bewonderen. Wanneer er met uiteenlopende dieptes wordt gewerkt wordt het wel aangeraden om voor aanvang van de winter de vijverplanten op een diepte van ongeveer 80 centimeter te plaatsen.

Een gedeelte van de vijver ijsvrij houden

Voor al het leven in een vijver is het van belang dat tijdens de winter en de vorst minstens een deel van de vijver vrij wordt gehouden van ijs. De manier waarop dit gebeurt is echter even belangrijk. Kies er dan ook nooit voor om een gat in het ijs van de vijver te hakken of gebruik te maken van kokend water. Voor de aanwezige vijverplanten is dit in principe niet zo'n groot probleem, maar je haalt er de vissen mee uit hun winterslaap.

Het gedeeltelijk ijsvrij houden van een vijver gebeurt bij voorkeur door middel van een warm object dat op het ijs wordt geplaatst. Naarmate deze het ijs zal opwarmen zal deze vanzelf een opening voorzien. Wanneer dit is gebeurd wordt het wel steeds aangeraden om nog gebruik te maken van met name een ijsvrijhouder.


Laat de filters ook tijdens de winter hun werk doen

Vijverplanten hebben om, over een goede levensstandaard te kunnen beschikken, nood aan een gunstige biotoop. De filters die geïntegreerd zijn in je vijver zijn de belangrijkste zaken die deze biotoop moeten realiseren. Veel mensen kiezen er echter nog steeds voor om deze filters uit te schakelen tijdens de wintermaanden. Dat is nergens voor nodig. Je moet er alleen wel rekening mee houden dat eventuele bovengrondse delen van de filters afdoende worden geïsoleerd. Gebeurt dit niet, dan loop je het risico dat deze tijdens de winter bevriezen.

Hoe dan ook is het laten aanliggen van de filters in je vijver van belang, niet alleen tijdens de winter zelf, maar ook voor het aankomende voorjaar. Het is algemeen bekend dat dit de periode is waarin de filters het meeste werk te verduren verkrijgen. Wanneer er dan moet worden vastgesteld dat deze een volledige winter lang stil hebben gelegen is het gevolg dat ze in het voorjaar de opgelopen achterstand niet weten in te halen. Hierdoor gaat de gezonde biotoop waar eerder wel sprake van was in je vijver wellicht onherroepelijk verloren.

Sneeuw verwijderen, gunstig voor de vijverplanten

Ook wanneer je rekening houdt met alle bovenstaande zaken is het nog steeds een vereiste om tijdens de winter goed je vijver in het oog te houden. Ondanks het feit dat een goed onderhouden vijver met een gepaste diepte ook tijdens de wintermaanden een gunstige omgeving is voor vijverplanten om in te vertoeven moet het gezegd dat er bijvoorbeeld moet worden gekeken naar eventuele sneeuw die op de vijver ligt. In principe is dit geen probleem, ware het niet dat ze al het daglicht wegneemt uit de vijver.

In bovenstaande situatie betekent dit dat niet alleen de vissen, maar ook de aanwezige vijverplanten geen invloed meer ondervinden van het daglicht evenals de vitamine D die deze met zich meebrengt. Omwille van deze reden wordt het dan ook in de praktijk altijd aangeraden om ten minste een deel van de vijver sneeuwvrij te maken.

Extra bescherming voor vijverplanten? Niet nodig!

Het feit dat het overgrote merendeel van de vijverplanten niet over een winterhard karakter beschikken boezemt veel mensen het nodige wantrouwen in. In principe is dat nergens voor nodig. Je dient er uitsluitend rekening mee te houden dat de vijverplanten op een geschikte diepte worden geplaatst. De vorst raakt nooit (tenzij in uiterst extreme omstandigheden) aan een diepte van 80 centimeter of dieper. Dit zorgt er voor dat dit voor de vijverplanten een uitstekende plaats is om te vertoeven. Er zijn wat dit betreft dan ook geen extra maatregelen noodzakelijk.



Reactie plaatsen