Hortensia Annabelle: waarom is deze witte hortensia zo populair?
30 november 2017 
5 min. leestijd

Hortensia Annabelle: waarom is deze witte hortensia zo populair?

De hortensia Annabelle staat ook wel bekend als de ‘witte hortensia’. Het is een prachtige plant en het is dan ook niet vreemd dat het in zo veel tuinen te vinden is. De hortensia Annabelle is één van de vele hortensia soorten. Wat mij echter opvalt is dat Nederlanders vrij eenkennig lijken te zijn als het om hortensia’s gaat. In heel veel tuinen vind je namelijk dezelfde soort hortensia, namelijk de: Hydranga arborescens (Annabelle).

Begrijp me goed: ik vind de hortensia Annabelle een mooie hortensia, maar graag zou ik willen pleiten voor een wat bredere blik. In de eerste plaats is het denk ik goed om niet zomaar achter de massa aan te lopen en wat verder te kijken dan het standaard-aanbod. In de tweede plaats ben ik van mening dat er ook wel wat nadelen aan deze hortensia kleven.

Hortensia Annabelle vs. de pluimhortensia?

Dit artikel is tweeledig. In het eerste gedeelte van dit artikel wil ik stilstaan bij de vraag hoe het komt dat zoveel mensen kiezen voor de hortensia Annabelle. Daarnaast wil ik wijzen op de nadelen die ook aan dit type hortensia kleven, zoals een aantal eigenschappen die minder goed zijn.

Het lijkt mij echter wel zo netjes om niet alleen uit te leggen wat de nadelen zijn van de hortensia Annabelle, maar tegelijkertijd ook met een ‘alternatief’ te komen. In het tweede gedeelte van dit artikel wil ik daarom een ander soort hortensia onder de aandacht brengen. De Hydrangea Paniculta, of Pluimhortensia, is wat mij betreft een hortensia die weleens wat meer onder de aandacht mag komen. Deze hortensia is een stuk sterker dan de Annabelle en staat langer in bloei. Daarom sluit ik dit artikel af met een pleidooi voor dit type hortensia.

Waarom is de hortensia Annabelle zo populair?

Het gezegde gaat: onbekend maakt onbemind. Als je dit gezegde om zou draaien, dan zou het gezegde luiden: bekend maakt bemind. Of dat in absolute zin klopt durf ik niet met zekerheid te zeggen, maar het lijkt er wel op dat dit in dit geval wel zo is. De Hortensia Annabelle is een populaire hortensiasoort. Dit komt, omdat de plant door veel ontwerpers en hoveniers aangeraden wordt. Veel mensen nemen dit advies van een ontwerper of hovenier over en kiezen voor dit type hortensia.

Hortensia Annabelle (witte hortensia)

Hortensia Annabelle (witte hortensia)

Dat is aan de ene kant logisch ook. Je huurt een ontwerper of hovenier in om een tuin te ontwerpen en zijn of haar advies zal een zekere waarde voor je hebben. Toch zou ik je willen adviseren om nooit zomaar het advies van een ontwerper op te volgen. Het ontwerp moet immers bij jou passen. Het ontwerp van een tuinontwerper zal altijd voor een deel aansluiten bij jouw persoonlijke wensen, maar zal voor een deel ook reflecteren wat er gebruikelijk is om in een tuin te plaatsen. Ik vermoed dat dit ook de reden is dat zoveel tuinarchitecten voor deze plant kiezen.

Daarnaast speelt natuurlijk ook nog mee dat deze hortensia in veel tuincentra ‘voor het grijpen’ ligt. Tuincentra bieden deze hortensia ruim aan en promoten deze actief. Daar is in principe niets mis mee, maar het heeft wel tot gevolg dat veel mensen een beetje eenkennig zijn geworden als het om hortensia’s gaat. Een beetje diversiteit kan zeker geen kwaad en zorgt voor een beetje verandering in tuinen die steeds meer op elkaar gaan lijken.

Wil je weten hoe je de hortensia Annabelle combineert met andere planten? In mijn e-book ‘Beplantingsplannen Maken’ leg ik je uit hoe je verschillende planten met elkaar combineert. Download hier het e-book helemaal gratis!

Beplantingsplan maken

Nadelen van de hortensia Annabelle

Verder zou ik erop willen wijzen dat de hortensia Annabelle niet alleen maar positieve eigenschappen heeft. Het eerste nadeel van de Annabelle is wat mij betreft dat deze plant niet zo goed tegen regen kan. Dit type hortensia heeft vrij grote bloemen. Dat is natuurlijk mooi. De steel waar deze bloemen op ‘staan’ is echter niet zo heel erg sterk. Normaal gesproken is dat geen probleem. Als het gaat regenen, worden de bloemen echter nog zwaarder dan ze al zijn. De steel kan het gewicht dan niet meer dragen. Het gevolg is dat de bloemen gaan hangen.

Dit zorgt ervoor dat je dit type hortensia moet spalken. Doe je dit niet, dan is het gevolg dat de hortensia er na een (forse) regenbui een stuk minder mooi uitziet. Persoonlijk vind ik dit een nadeel dat aan dit type hortensia verbonden is.

Daarnaast, en dat is misschien wel net zo belangrijk, bloeit deze hortensia relaties kort. Dat vind ik zonde. Je wilt immers zo lang mogelijk van een plant genieten. Door te kiezen voor een type hortensia die langer bloeit heb je er mijns inziens veel langer plezier van. Naar verloop van tijd wordt het blad van een hortensia Annabelle bruin, zoals hieronder op de afbeelding te zien.

Hortensia Annabelle blad wordt bruin

Hortensia Annabelle blad wordt bruin

Is er een alternatief? Ja, de pluimhortensia!

Het zou een beetje makkelijk zijn om alleen maar nadelen van een plant te noemen, zonder ook een alternatief te benoemen. Daarom wil ik in dit artikel een lans breken voor de pluimhortensia, die ook wel de Hydranga Paniculta wordt genoemd. Wat mij betreft een prachtige hortensia die in Nederland fors ondergewaardeerd is.

Veel meer kleuren

De pluimhortensia is in veel verschillende kleuren beschikbaar. Wat mij betreft is dat echt een voordeel. Uiteraard is deze hortensia verkrijgbaar in een mooie witte kleur, maar er zijn ook veel variaties mogelijk. Zo kan je kiezen voor een variant waarin een zeker kleurverloop is, van oudroze tot wit, of voor mooie donkerroze bloemen. De pluimhortensia maakt het dus mogelijk om meer te variëren met kleuren, wat wat mij betreft zeker een pré is.

Daarnaast is ook de vorm van deze pluimhortensia anders. De hortensia heeft niet de vorm van een bol (sneeuwbal), maar veel meer van een pluim, of een punt. Ook dit zorgt voor een mooie variatie aan vormen in je tuin.

Pluimhortensia

Sterkere plant en langere bloei

De pluimhortensia heeft een tamelijk lange bloeitijd, namelijk van juli tot en met oktober. Ter vergelijking: de Annabelle bloeit van juli tot augustus. De pluimhortensia bloeit dus 100% langer dan Annabelle. Dat verschil vind ik fors.

Een ander voordeel van deze pluimhortensia is dat de bloemen niet zo zwaar worden na een regenbui. Daarnaast is dit soort ook iets sterker. Het resultaat is dat ze veel makkelijker herstellen van een regenbui en er na een regenbui ook weer fatsoenlijk uitzien.

Tot slot: doe wat bij jouw tuin past!

Uiteraard is de insteek van dit artikel niet om een bepaald type hortensia af te kraken. Dat zou niet eerlijk zijn. Het is mijn enkele bedoeling om je te laten zien dat er meer mogelijkheden zijn als je een hortensia in je tuin wilt plaatsen. Als je van plan bent om je tuin opnieuw in te richten of kleine wijzigingen aan te brengen, dan zou ik je willen adviseren om ook eens de pluimhortensia te overwegen.

Meer weten over welke hortensia’s en andere planten in jouw tuin passen?

Download hier mijn gratis e-book over het maken van een beplantingsplan en het combineren van planten in jouw tuin. 

Beplantingsplan maken

Over de schrijver
Aangenaam. Mijn naam is Peter Mecklenfeld en ik ben initiatiefnemer van tuin inspiratieplatform florum.nl. Het is mijn missie om bezoekers die zich online oriënteren voor hun tuin de best mogelijke informatie en inspiratie aan te bieden. Ik ben zelf ruim 15 jaar werkzaam in de groene sector en sinds 2009 eigenaar van een hoveniersbedrijf (Mecklenfeld Tuinen) en tuinontwerp studio (Studio Florum). Ik werk samen met een specialistisch team om onze klanten te verrassen met prachtige ontwerpen en ambachtelijk vakmanschap op gebied van tuinaanleg, renovatie en professioneel onderhoud.
Frieda Hazebroek
Door

Frieda Hazebroek

op 20 Oct 2018

Bedankt voor de uitleg van de hortensia. Ik was van plan de Hortensia Annabelle aan te schaffen, maar ga nu over tot de Pluimhortensia. Wij zijn nu de tuin aan het aanpassen, wanneer is de beste tijd om de Pluimhortensia te planten?

Peter Mecklenfeld
Door

Peter Mecklenfeld

op 20 Oct 2018

Deze zou je prima nu kunnen planten maar volgend jaar in het voorjaar is ook prima. het is net wat jullie het best uitkomt qua planning.

Petra
Door

Petra

op 10 Jul 2019

Wat een apart artikel🤔.. Ik kan er eigenlijk niet heel veel mee, maar kan wel een paar dingen bedenken waarom mensen voor deze soort gaan. Nederlanders zijn op veel meer vlakken meelopers, kijk maar naar de mode (het dragen van wel/geen baard, strakke en of kapotte broeken om maar wat te noemen) de decoratie voor de ramen (setjes van twee, luikjes etc), indeling en beplanting van tuinen in het algemeen (siergrassen, stenen borders, grote vierkante tegels als terras of met kiezeltjes als pad). Mensen ontbreken het aan tijd, inspiratie, creativiteit of gewoon lef om iets anders te doen. Ik ben niet een grote hortensia fan maar deze heb ik toevallig wel in de tuin staan.. door o.a de vers groene kleur van het blad (bij veel andere soorten die ik zie is dit donkerder en dikker wat ik niet mooi vind) de helder witte kleur van de bloemen (waardoor ik een vergelijking met een wit/roze pluimhortentia zelf niet helemaal snap) en de vorm van de bloemen (waardoor een pluimhortentia weer niet helemaal een logische vergelijking is) door deze eigenschappen vind ik de uitstraling van de plant zo veel statige en sierlijke dan de andere soorten die ik ken. Maar goed dat is mijn idee natuurlijk. Complimenten dat je artikel mij er toe aanzette een reactie te geven, dit heb ik niet zo vaak op forums.

Reactie plaatsen

Stappenplan met belangrijke lessen voor jouw nieuwe tuin (XL inspiratiegids)

  • Kijk anders naar tuinplannen en voorkom hiermee onnodige kosten

  • Voorkom valkuilen die je achteraf spijt opleveren

  • Wees bewust van de complexiteit van tuinplannen en hoe je hiermee omgaat

  • Ontdek mijn kernwaarden en de nr. 1 reden waarom ik hiervoor kies

  • Hoe je niet verstrikt raakt in een wirwar van inspiratie 

  • Hoe je ervoor zorgt dat het ontwerp haalbaar is en niet in de prullenbak belandt

  • Ontdek welke elementen veel belangrijker zijn dan stijl en design

  • 80% van de wensenlijsten komen overeen, ik laat je zien hoe dit kan

  • Mijn ontwerpstijl uitgelicht en in beeld gebracht met exclusieve projecten

  • Hoe je het ontwerp voorbereid op de aanleg zonder dat je voor (dure) verrassingen komt te staan

Meer tuininspiratie?

Wij hebben inmiddels meer dan 600 tuin artikelen in ons archief!