Zo teel je tomaten op je terras

Tomaten zijn gezond en de plant ziet er ook nog eens leuk uit. Maar is het niet ontzettend lastig om ze zelf te telen? Welnee, met een paar kleine tips zul je zien dat je plant in een mum van tijd volhangt met smakelijke rode tomaatjes. Heb je geen moestuin? Je kunt tomaten ook gerust kweken in een pot op je balkon of terras.

Zaaien of planten?

Je kunt tomaten natuurlijk gewoon zaaien. De maand maart is daar de goede periode voor. Het zaaibakje moet op een warme plaats staan, bijvoorbeeld in de vensterbank. Zet ze zeker niet te vroeg buiten, tomaten zijn zeer gevoelig voor kou. Vind je zaaien teveel gedoe of lukt het jou nooit? Koop dan gewoon je tomatenplantjes bij het tuincentrum.

Zonnige standplaats en ruime pot

Tomaten hebben de ruimte nodig. Zorg dus voor een voldoende grote pot! Houd  minstens de grootte van een emmer per plantje aan. Het plantje mag dan misschien nu nog klein zijn, maar groeit erg hard en kan behoorlijk hoog worden. Houd hier dus rekening mee en zet de planten niet te dicht op elkaar. Dit is ook belangrijk om te zorgen dat eventuele regen zo snel mogelijk kan opdrogen en niet gaat broeien.

Tomaten komen oorspronkelijk uit het zonnige Zuid-Amerika en zijn echte zonaanbidders. Zet je tomatenplantje dus vooral op een plek waar veel zon komt, liefs op het zuiden. Heb je een terras op het noorden, dan kun je beter andere groente- of kruidenplantjes neerzetten. Hoewel af en toe een beetje wind wel prettig is (en schimmelziekten helpt voorkomen) moet je je tomatenplant niet op een al te winderige plek neerzetten.

Stutten en dieven

Is het mooi weer, dan zal je tomatenplant vlug de hoogte in schieten. Zorg dat je de planten meteen goed stut. Zet bijvoorbeeld bamboestokken in de grond en bind de hoofdstengel eraan vast. Niet te strak natuurlijk want ook het stammetje moet nog ruimte hebben om verder te groeien. Je kunt ook speciale klemmetjes gebruiken. Ga je pas stutten als de plant al flink doorgeschoten is, dan beschadig je al snel de wortels.

De tomatenplant heeft de neiging om zowel in de breedte als in de hoogte hard te groeien. Tussen de hoofdstengel en de zijtakjes gaan zich extra takjes vormen, de zogenaamde dieven. Zorg dat je deze zo snel mogelijk verwijdert. Laat je de dieven zitten, dan steekt de plant al zijn energie in het maken van nieuwe stengels en blad in plaats van in de bloem en de vrucht. Gevolg: een warboel van stengels  en een magere tomatenoogst. Wacht niet te lang met dieven verwijderen om te voorkomen dat er bij het weghalen een grote wond op de hoofdstengel achterblijft.

Een beginnend diefje

Het handigst is om de dieven weg te halen als ze nog klein zijn. Vind je toch onverhoopt al een flinke dief, haal hem dan weg en gebruik hem om mee te stekken! Zet hem gewoon in de grond en met een beetje geluk gaat hij vanzelf wortelen.

Deze dief is al flink gegroeid

Water

Tomaten hebben veel water nodig. Zeker bij warm weer moet je elke dag gieten. Giet geen water van bovenaf op de bladeren maar altijd rondom de hoofdstengel. De grond moet altijd een klein beetje vochtig zijn.

Als de eerste tomaten verschijnen kun je wat vaker gieten. Zorg er in elk geval voor dat de grond niet uitdroogt zodra de vruchten beginnen te groeien, de plant heeft hiervoor veel vocht nodig. Word de aarde te droog, dan onttrekt de plant het vocht aan de tomaatjes zelf, waardoor neusrot kan ontstaan: grijze ingedeukte plekken.

Zeer regelmatig gieten is dus belangrijk, maar ook te veel water is niet goed. Bij een overvloed aan vocht, of dat nu komt door overmatig gieten of door regenbuien, kunnen de tomaten barsten. Giet liever regelmatig een beetje dan af en toe heel veel. Houd de volgende stelregel aan: geef regelmatig water tijdens de groei van de plant en de ontwikkeling van de vrucht, maar zodra de tomaten rood worden giet je net genoeg om de plant niet te laten uitdrogen. Is het een natte zomer, overweeg dan om te zorgen voor een plastic afdakje zodat je planten geen natte voeten krijgen.

Toppen en bladsnoei

Afgezien van enkele rassen wordt een tomatenplant in principe alsmaar hoger. Om je oogst te verbeteren kun je de plant toppen. Dit betekent dat je de bovenkant van de plant wegknipt als deze de gewenste hoogte heeft bereikt. Je knipt dan de top van de hoofdstengel weg op twee bladeren boven de hoogste bloemtros.
Het is ook goed voor de luchtcirculatie rondom plant om af en toe wat blad weg te snoeien. Mocht de plant natregenen dan droogt hij sneller op waardoor nare schimmels minder kans krijgen.

Tomaten oogsten

Oogst de rijpe tomaten op tijd, als je ze te lang laat hangen worden ze zacht. Bij het plukken moet het kroontje aan de vrucht blijven. Pluk de tomaat in de knik van het steeltje, dan breekt de hij vanzelf af. De laatste stap is de leukste: heerlijk genieten van een frisse salade met je eigen tomaten!

Heb jij tips voor het telen van tomaten in een pot? Laat het ons weten in een reactie.