Onkruid verwijderen tussen tegels: wat helpt tegen onkruid?
03 december 2017 
6 min. leestijd

Onkruid verwijderen tussen tegels: wat helpt tegen onkruid?

Onkruid verwijderen tussen tegels en klinkers is wellicht een van de meest vervelende tuinklussen. Ik weet van mezelf dat ik dat, in ieder geval vroeger, het meest vervelende werk vond wat er was. Er zijn verschillende manieren om onkruid tussen tegels te verwijderen. Niet iedere methode is echter effectief. Daarnaast zijn er ook een aantal methoden die milieuonvriendelijk zijn, of geen duurzaam resultaat geven. Daarom geef ik je in dit artikel 5 tips waarmee je onkruid tussen tegels en klinkers (permanent) kunt verwijderen.

Daarbij past het mij om een kleine disclaimer te maken. Onkruid permanent verwijderen kan niemand, want het zal altijd terugkomen. Met ‘permanent’ wordt dan ook bedoeld dat het onkruid zo lang mogelijk weg is.

Inhoudsopgave

  1. Onkruid verwijderen met kokend water
  2. Azijn tegen onkruid
  3. Onkruid verwijderen met hete stoom
  4. Onkruid wegbranden
  5. Bosmaaier tegen onkruid
  6. Onkruid vergaat niet

Onkruid verwijderen met kokend water

Vaak zijn de meest eenvoudige manieren de meest doeltreffende manieren. Zo is het waarschijnlijk ook bij het verwijderen van onkruid. Onderzoek heeft aangetoond dat het overgieten van onkruid met kokend heet water een zeer efficiënte manier is om onkruid te bestrijden. Het is dan wel van belang om te kijken naar welk onkruid er bestreden wordt. Als het gaat om jong en klein onkruid, dan kan je het met kokend water bestrijden.
De effecten zijn dan vergelijkbaar met het gebruik van glyfosaat (een voor niet-commercieel gebruik verboden middel). Concreet houdt dit in dat als je klein en jong onkruid met kokend water overgiet, je ongeveer een jaar vrij moet zijn van onkruid tussen je tegels.[1] Als je groter onkruid in je tuin hebt staan, dan kun je ook kokend water gebruiken, maar dan moet je de stenen vaker met kokend water overgieten.

Bij deze methode is het belangrijk dat je het moment tussen koken en begieten zo kort mogelijk houdt. Hoe meer het water is afgekoeld, hoe minder het effect. Dat lijkt natuurlijk een dooddoener, maar water dat enkele graden is afgekoeld, kan al veel minder effect hebben dan echt kokend water. Haast is daarom geboden.

Het overgieten van onkruid met kokend water werkt, omdat het kokende water niet alleen de plant dood, maar ook de wortels zo toetakelt dat zij zich niet meer kunnen herstellen. Ze sterven af en het onkruid kan gemakkelijk verwijderd worden.

Onkruid tussen tegels

Onkruid verwijderen met hete stoom

Een andere manier om onkruid duurzaam tussen je tegels vandaan te krijgen is door gebruik te maken van hete stoom. Deze methode lijkt een beetje op het verwijderen van onkruid met kokend water en heeft ook goede resultaten. De resultaten van het ´besproeien´ van onkruid met hete stoom lijken zelfs iets beter te zijn dan die van overgieten met kokend water.

Het nadeel van deze methode is dat je wel een (duur) apparaat nodig hebt om het onkruid te verwijderen. Als je echter een grote betegelde oppervlakte in je tuin hebt, dan is het echter zeker de moeite waard om deze investering te doen. De resultaten zijn vergelijkbaar met het gebruik van glyfosaat.

Azijn tegen onkruid

Azijn is een middel om onkruid te verwijderen. Sterker nog, het is een vrij effectief middel om onkruid te verwijderen. Het is echter maar de vraag of het ook een duurzaam middel is om onkruid weg te krijgen. Het zit zo: azijn is in principe een natuurlijk product en het is niet direct schadelijk voor de natuur. Als azijn echter geconcentreerd in relatief grote hoeveelheden in het milieu komt, dan is het wel schadelijk.

Als je bijvoorbeeld een sloot of een waterloop in de buurt hebt, dan is de azijn schadelijk voor de micro-organismen die in dat water leven. Nu kan het zijn dat je geen water in je omgeving hebt. Dan nog steeds is azijn niet echt een ideaal middel om onkruid uit je tuin weg te krijgen. Dit komt omdat ook bijen er van kunnen sterven. Bijensterfte is al een steeds groter probleem in Nederland aan het worden. Als er onvoldoende bijen zijn, loopt de bestuiving van planten weer gevaar. Dat  zorgt weer voor minder bloesem en bijvoorbeeld minder appels.

Onkruid verwijderen

Azijn tegen onkruid verboden?

Ik ben daarom ook niet onverdeeld enthousiast over het gebruik van azijn als onkruidverdelger. Eventueel zou je nog kunnen overwegen om azijn sterk verdund te gebruiken, maar dan zal je tegelijkertijd ook zien dat het effect afneemt. Persoonlijk zou ik daarom azijn niet als middel adviseren om het onkruid tussen de straatstenen vandaan te krijgen. Mocht je je door mijn advies niet laten overtuigen, dan laat je je wellicht overtuigen door het feit dat het gebruik van azijn, zout of chloor verboden is.

Onkruid wegbranden, make it burn!

Om onkruid tussen tegels te verwijderen kun je als alternatief ook onkruid wegbranden. Als je onkruid verbrandt, dan heeft dit een redelijk duurzaam resultaat. Er zijn verschillende manieren om onkruid de verbranden. Er zijn mensen die een stuk hout in de brand steken en daar het onkruid mee te lijf (proberen) te gaan. Het is echter maar de vraag of dit werkt. In veel gevallen zal onkruid waar de wortels nog van in takt zijn gewoon overleven. De verbrandingstemperatuur is namelijk niet hoog genoeg om het onkruid definitief te verwijderen.

Onkruid brander

Onkruid wegbranden

Onkruid brander gebruiken?

Echter zou je een onkruid brander kunnen gebruiken, die hiervoor speciaal zijn ontworpen. Deze branders werken op gas of op elektriciteit.
Een gasbrander maakt gebruik van open vuur. Het onkruid wordt dus ook echt fysiek verbrand. Het werken met open vuur heeft niet alleen maar voordelen. Het is en blijft open vuur. Dit betekent dat er het gevaar is dat er brand ontstaat.

Je kunt daarom ook gebruik maken van een elektrische brander. Een elektrische brander elektrocuteert het gras en creëert dus geen open vuur. Dat betekent dat het brandgevaar kleiner is. Uiteraard is het wel oppassen geblazen en moet je zorgen dat je niet in de buurt van brandbare stoffen komt.

Gasbrander tegen onkruid

Werkt het verbranden van onkruid?

Het antwoord op deze vraag is tweeledig. Ja, het verbranden van onkruid werkt. Toch wil ik daar graag een kanttekening bij plaatsen. Het verbranden van onkruid vereist een hoge temperatuur. Niet iedere onkruid brander zal deze temperatuur kunnen halen. Om onkruid met een brander te bestrijden moet je dus echt een professionele brander hebben, die voldoende kracht heeft om het onkruid met een hoge temperatuur te verbranden. Dergelijke apparaten zijn waarschijnlijk alleen rendabel voor een professional of mensen met een hele grote tuin.

Bosmaaier gebruiken om onkruid te verwijderen

Het is ook mogelijk om een bosmaaier te gebruiken om het onkruid uit de tuin te halen. Een bosmaaier kan voordien worden van een speciale kop, die speciaal gemaakt is om onkruid te verwijderen. Deze manier om het onkruid tussen de tegels vandaan te halen is mijns inziens vooral geschikt om het grove onkruid te verwijderen. Wil je een wat meer duurzame oplossing, dan moet je deze manier gebruiken in combinatie met andere methoden om onkruid te verwijderen. Houd er verder rekening mee dat je een vrij krachtige bosmaaier nodig hebt om deze kop te monteren.

Onkruid vergaat niet

In dit artikel heb ik je met een aantal tips uitgelegd hoe je onkruid tussen tegels moet verwijderen, maar toch geldt: onkruid vergaat niet. Wat je ook doet onkruid zal altijd terugkomen. Eventueel kun je wel maatregelen nemen om het onkruid in de kiem te smoren. Regelmatig goed vegen helpt hierbij.

Ik help je graag verder om je tuin netjes te kunnen onderhouden.Daarom heb ik nog meer artikelen geschreven, waarin ik alles over onkruid vertel. Hierin lees je bijvoorbeeld:

Onkruid in gras bestrijden?

Tot slot wil ik je uit eigen ervaring adviseren om onkruid in gras te bestrijden met de Floramix Onkruidverwijderaar.
Zelf gebruik ik dit altijd om onkruid in het gazon te verwijderen en het bevalt mij altijd prima. In vergelijking met andere onkruidverwijderaars is deze onkruidverwijderaar van Floramix niet alleen 100% milieuvriendelijk, maar heeft het ook een positieve werking voor de lange termijn.
Hierdoor is er volgens mij sprake van een goede prijs-kwaliteitverhouding.

Floramix - Onkruid in gras verwijderen

[1] A review of non-chemical weed control on hard surfaces, A.M. Rask & P. Krisftoffersen, 2006.

Wil je een tuin maken met een goede balans tussen bestrating en groen? Mijn e-book over beplantingsplannen kan je hierbij helpen! Download hier het gratis e-book en lees je in. 

Beplantingsplan maken

Over de schrijver
Aangenaam. Mijn naam is Peter Mecklenfeld en ik ben initiatiefnemer van tuin inspiratieplatform florum.nl. Het is mijn missie om bezoekers die zich online oriënteren voor hun tuin de best mogelijke informatie en inspiratie aan te bieden. Ik ben zelf ruim 15 jaar werkzaam in de groene sector en sinds 2009 eigenaar van een hoveniersbedrijf (Mecklenfeld Tuinen) en tuinontwerp studio (Studio Florum). Ik werk samen met een specialistisch team om onze klanten te verrassen met prachtige ontwerpen en ambachtelijk vakmanschap op gebied van tuinaanleg, renovatie en professioneel onderhoud.
Reactie plaatsen

Stappenplan met belangrijke lessen voor jouw nieuwe tuin (XL inspiratiegids)

  • Kijk anders naar tuinplannen en voorkom hiermee onnodige kosten

  • Voorkom valkuilen die je achteraf spijt opleveren

  • Wees bewust van de complexiteit van tuinplannen en hoe je hiermee omgaat

  • Ontdek mijn kernwaarden en de nr. 1 reden waarom ik hiervoor kies

  • Hoe je niet verstrikt raakt in een wirwar van inspiratie 

  • Hoe je ervoor zorgt dat het ontwerp haalbaar is en niet in de prullenbak belandt

  • Ontdek welke elementen veel belangrijker zijn dan stijl en design

  • 80% van de wensenlijsten komen overeen, ik laat je zien hoe dit kan

  • Mijn ontwerpstijl uitgelicht en in beeld gebracht met exclusieve projecten

  • Hoe je het ontwerp voorbereid op de aanleg zonder dat je voor (dure) verrassingen komt te staan

Meer tuininspiratie?

Wij hebben inmiddels meer dan 600 tuin artikelen in ons archief!