Bladzuigers en bladblazers

Bladeren in een tuin zijn voor veel mensen een doorn in het oog. Dit komt niet in het minst omdat het opruimen er van zeer veel tijd in beslag neemt. Bovendien is het van belang dat de bladeren zo snel mogelijk worden verwijderd om te voorkomen dat ze bijvoorbeeld vervelende vlekken maken op de vloer van je terras. Wanneer je op zoek bent naar een efficiënte oplossing voor dit probleem kan kijken in de richting van bladzuigers en bladblazers de moeite waard zijn. Het bladvrij maken van je tuin was met deze toestellen nog nooit zo eenvoudig.

 • Verschillende soorten bladblazers en bladzuigers
 • De voordelen van elektrische bladblazers
 • De nadelen van elektrische bladblazers
 • Blaasvermorgen bladblazers
 • Bladeren opzuigen en versnipperen
 • Aandachtspunten bij het kopen van een bladblazer
 • Hoeveel kost een bladzuiger of bladblazer?

Verschillende soorten bladblazers en bladzuigers

Wanneer je er aan denkt om een bladblazer of een bladzuiger te kopen is het belangrijk om er rekening mee te houden dat er op de markt drie verschillende soorten zijn terug te vinden. We onderscheiden op dit vlak de klassieke benzine bladblazer van de hedendaagse elektrische en accu-varianten. Ondanks het feit dat vroeger het merendeel van de mensen duidelijk de voorkeur gaven aan een bladblazer of zuiger die werkte op benzine is dat tegenwoordig niet langer het geval, in tegendeel.

De voordelen van een elektrische bladblazer

De reden waarom steeds meer mensen de overstap maken van een benzine bladzuiger of bladblazer naar een elektrische variant is niet ver te zoeken. Er zijn dan ook heel wat interessante voordelen aan verbonden die we graag voor jou op een rijtje hebben gezet:

 • Een elektrische bladblazer heeft niet alleen de mogelijkheid om te blazen, maar ook te zuigen. Daarnaast is het eveneens mogelijk om de bladeren meteen te versnipperen. Dit zorgt er voor dat ze in de container niet veel plaats innemen en bovendien zijn ze na afloop ook eenvoudig in een zak voor groep afval te deponeren.
 • Een elektrische bladblazer is heel wat milieuvriendelijker in vergelijking met een benzine variant. Ze stoot dan ook geen schadelijke uitlaatgassen uit.
 • Prijs-kwaliteit is een elektrische bladzuiger heel wat interessanter ten opzichte van een benzine variant. Dat maakt een elektrische uitvoering een bijzonder toegankelijke aankoop voor eigenlijk ieders budget.
 • Een elektrische bladzuiger veroorzaakt veel minder lawaai in vergelijking met een benzine uitvoering. Uiteraard laat de motor nog steeds flink van zich horen, maar het lagere geluidsniveau maakt het werken toch een stukje aangenamer.
 • Door gebruik te maken van een bladblazer die is voorzien van een accu wordt het mogelijk om draadloos te werken. Dat is bijzonder interessant bij tuinen waar er niet overal een stroomvoorziening voor handen is.

Zijn er ook nadelen aan verbonden?

Het valt op dat er aan het gebruik van een elektrische bladblazer in principe nagenoeg geen nadelen zijn verbonden. Het enige waar je in principe rekening mee dient te houden is terug te vinden in de capaciteit van de accu wanneer je kiest voor een draadloze uitvoering. Veel mensen staan er niet bij stil, maar de accu van een bladblazer kan behoorlijk wat roet in het eten gooien. Wil je er absoluut zeker van zijn dat je jouw volledige tuin in één keer bladvrij kan maken? In dat geval is het altijd de moeite waard om de capaciteit van de accu af te stemmen op de totale oppervlakte die onder handen moet worden genomen.

Het vereiste blaasvermogen van een bladblazer

Een belangrijk aandachtspunt waar rekening mee moet worden gehouden heeft betrekking tot de blaassnelheid waar een bladblazer over beschikt. In principe geeft deze in grote lijnen aan hoe krachtig een machine is. Op dit vlak wordt er in principe een onderscheid gemaakt tussen drie groepen, namelijk:

 • Bladblazers met een blaassnelheid tot 250 kilometer per uur
 • Bladblazers met een blaassnelheid tussen de 250 en 300 kilometer per uur
 • Bladblazers met een blaassnelheid van meer dan 300 kilometer per uur

De omvang van je tuin is uiteraard bepalend voor de blaassnelheid waar de bladblazer over dient te beschikken. Heb je een kleine tuin? Dan volstaat een blaassnelheid tot 250 kilometer ruimschoots. Voor een gemiddelde tuin kies je voor een machine met een blaassnelheid van tussen de 250 en 300 kilometer per uur en voor een grote tuin kies je voor een blaassnelheid van meer dan 300 kilometer per uur.


Ook bladeren opzuigen en versnipperen?

De goedkoopste bladblazers op de markt beschikken enkel en alleen over de mogelijkheid om te blazen. De meest recente elektrische uitvoeringen hebben echter ook een functie om te zuigen en kunnen meteen ook de bladeren versnipperen. Dit laatste zorgt er voor dat het volume dat in beslag wordt genomen afneemt waardoor je veel langer na elkaar en met dezelfde opvangzak of opvangbak kan blijven werken.

Andere aandachtspunten bij kopen van een elektrische bladblazer

Naast bovenstaande zal je uiteraard nog rekening willen houden met een aantal andere aandachtspunten voor wat het kopen van een bladblazer betreft. Denk op dit vlak bijvoorbeeld maar eens aan de opvangcapaciteit van de opvangzak. Wat daarnaast echter ook te denken van het al dan niet aanwezig zijn van een neuswiel? Een neuswiel die is bevestigd aan de blaaspijp maakt het mogelijk om heel wat dichter tegen de grond aan te blazen of te zuigen.

Wanneer je er zeker van wenst te zijn dat je jouw bladblazer of bladzuiger op de meest comfortabele wijze kan gebruiken kan het de moeite waard zijn om te kijken in de richting van een rugzakmodel. Ook de compacte en bijzonder handzame koffermodellen die op de markt zijn terug te vinden kunnen er voor zorgen dat (langdurig) gebruik van een bladblazer of bladzuiger heel wat comfortabeler wordt.

Hoeveel kost een bladzuiger of bladblazer?

De kostprijs die voor een bladzuiger of bladblazer in rekening wordt gebracht is voor het overgrote merendeel gebaseerd op het vermogen waar deze over beschikt. Om er voor te zorgen dat je niet voor al te grote verrassingen komt te staan voor wat de kostprijs van je bladblazer of bladzuiger betreft hebben we alvast enkele gemiddelde kosten voor jou verzameld door middel van de onderstaande prijstabel.

Blaassnelheid van bladblazer

Gemiddelde kostprijs

Tot 250 kilometer per uur

Gemiddeld tussen 50 & 250 euro

Tussen 250 & 300 kilometer per uur

Gemiddeld tussen 60 & 300 euro

Meer dan 300 kilometer per uur

Gemiddeld tussen 80 & 350 euro


Reactie plaatsen