Kalk strooien | Hoe, wanneer en waarom?

Kalk strooien is natuurlijk altijd goed, maar het is wel aan te raden om er goed rekening mee te houden wanneer het kalk gestrooid moet worden. Uiteraard is het strooien van kalk altijd mogelijk, maar niet altijd verstandig. Kalk strooien bij droog weer is eigenlijk niet aan te raden. Het is namelijk belangrijk dat kalk goed de mogelijkheid heeft om direct te worden opgenomen. Dit is niet goed mogelijk wanneer het erg droog weer is. De kalk zal dan gewoon blijven liggen waar het gestrooid wordt.

  • Kalk strooien op een regenachtige dag
  • Kalk en mest niet tegelijkertijd
  • Welke kalk moet je gebruiken?

Kalk strooien op een regenachtige dag

Het is aan te raden om een regenachtige dag te kiezen voor het strooien van kalk. Het vocht in de grond en de regendruppels zorgen ervoor dat kalk makkelijker en veel sneller kan worden opgenomen. Voor een nog betere opname is het aan te raden om het gazon van tevoren te maaien. Dit zorgt er ook voor dat de kalk niet meer voor problemen zorgt wanneer de het gazon de volgende keer een maaibeurt geeft.

Kalk en mest niet tegelijkertijd

Er zijn mensen die alles in een enkele handeling willen doen, namelijk het kalk strooien en het bemesten op hetzelfde moment. Dit is niet aan te raden. Kalk en mest hebben elk een eigen werking op het gazon. Om hier optimaal van te kunnen profiteren moeten beide ook daadwerkelijk het werk doen waar zij voor bedoeld zijn. Dit gaat niet wanneer het kalk strooien en bemesten tegelijk gebeurt. Doordat kalk en mest elkaar in de werking tegenwerken kun je niet profiteren van een optimaal resultaat.

Welke kalk moet je gebruiken?

Je kunt natuurlijk gebruik maken van verschillende soorten kalk. Niet alleen zijn er verschillen in de kalk zelf te ontdekken, maar ook de prijzen lopen behoorlijk uiteen. Over het algemeen is het niet aan te raden om gebruik te maken van een korrel. Het is beter om te kiezen voor reguliere landbouwkalk. Deze kalk biedt een uitstekende werking, is makkelijk in gebruik en is ook niet al te duur. Een andere optie is het gebruik van zeewierkalk. Deze variant is aanzienlijk prijziger dan landbouwkalk. Daarnaast levert het geen noemenswaardige voordelen op om gebruik te maken van zeewierkalk. Het advies is dan ook om gewoon gebruik te maken van landbouwkalk.Reactie plaatsen