9 eetbare planten voor in je mini moestuin!

1.     Munt

De munt plant is tegenwoordig niet meer weg te denken, we drinken massaal muntthee hetzij de Nederlandse variant of de Marokkaanse thee. Toch zijn er meer dan 500 soorten verschillende muntplanten.

Naast dat munt erg lekker is heeft het ook nog een aantal gezonde eigenschappen zoals; goed tegen verkoudheid, stress, ziektes, pijn en nog veel meer. Supergezond zo’n muntplantje dus!

Tip: Naast heerlijke thee kun je ook frisse muntwater maken. Voeg een aantal schijfjes limoen of citroen aan het water toe. Voor de liefhebbers kun je ook wat suiker of honing toevoegen.

2.     Brandnetel

De brandnetel vind je in Nederland in de wilde natuur. De echte kenners weten natuurlijk al jaren dat je brandnetel kunt consumeren. De meeste mensen hebben wel eens gehoord van brandnetelthee of brandnetelsoep. Maar wist je ook dat je van brandnetel ook pesto kunt maken? De pesto is heerlijk op een stukje stokbrood of toast.

Recept: Brandnetelpesto

  • 500 gr brandnetelplanten
  • 4 tenen knoflook
  • Half kopje pijnboompitten
  • Mespuntje zoute
  • Versgemalen zwarte peper
  • 1 eetl. Citroensap
  • 50 gr Parmezaanse kaas
  • 1 dl goeie olijfolie

Bereidingswijze:

Blancheer de brandnetels 2 minuten in een ruime pan kokend water met een snufje zout. Zeef de groente, wring ze uit zodra ze voldoende zijn afgekoeld. Schrik niet als er weinig overblijft. Wrijf de knoflook en pijnboompitten fijn in een vijzel of hak in de keukenmachine. Voeg peper en zout toe, voeg nu beetje bij beetje de brandnetels en olie toe. Maak de pesto op smaak met Parmezaan en het citroensap.

Bron: http://cookiewet.rtl.nl/?s=http%3A%2F%2Fwww.koffietijd.nl%2Fbrandnetelpesto%2F

3.     Madeliefjes

Een bekende bloem met schattige witte bloemetjes die u ook kunt eten.

De thee van madeliefjes is erg gezond en helpt tegen maagslijmvliesontsteking, reumatische problemen en het is een zuiverend voor het bloed. De bloemetjes kun je dus niet alleen als garnering naast de salade doen maar ook eten.

Wist je dat madeliefjes rijk zijn aan vitamine C?

4.     Komkommerkruid

De komkommerkruid is een plant met kleine stervormige bloemetjes van lichtblauwe kleur. De plant komt van origine uit Noord-Afrika, de V.S en Midden-Europa. De plant heeft verschillende namen zoals de bernagie, nachtlichtje, parapluutke, steekneusje en komkommerbloem.

De komkommerkruid is vooral erg rijk aan vitamine A en bevat ook een hoog gehalte van vitamine C. Naast vitamines bevat het kruid ook mineralen zoals ijzer en omega6-vetzuren. Het kruid schijnt ook hart- en vaatziekten tegen te gaan.

5.     Afrikaantje

Een afrikaantje, de plant komt vanuit origine uit Midden-Amerika en Mexico. Tegenwoordig groeit de plant in het wild in verschillende landen van Afrika waaronder Tunesië. De plant ziet er vrolijk uit door de oranje kleur en houdt insecten uit de buurt. Afrikaantjes worden ook aangeraden in moestuinen om insecten en plagen op een natuurlijke manier te bestrijden. De afrikaantjes zijn makkelijk te zaaien en is ideaal voor de mini moestuin. Naast al deze voordelen van de afrikaantje kun je een aantal soorten van de afrikaantjes ook gebruiken door een salade ze zijn prima te eten. De citrus-afrikaantjes zijn een echte aanrader, een kruidige smaak richting de citrus en de sinaasappel. Deze soort is prima te gebruiken door vruchtensalades, toetjes en ijs.

 

Wil je weten hoe je deze planten met andere planten combineert? Download hier het gratis e-book Beplantingsplannen. 

6.     Lavendel

Lavendel is niet alleen een heerlijke plant dat een frisse geur geeft in de huiskamer maar ook een prima kruid voor in de keuken. Er zijn verschillende gerechten die je kunt maken met lavendel. Let wel op bij gebruik in gerechten, de smaak moet vooral niet overheersen.

Diverse gerechten die bij de meeste mensen in de smaak vallen is lavendelsuiker, lavendel cheesecake, blueberry muffins of zelfs lavendel ijs. Lavendelsuiker is heel makkelijk te maken en als u het niet lekker vind ook makkelijk weg te gooien.

Recept: Lavendelsuiker

 ½ kilo suiker

1 grote eetlepel gedroogde onbespoten Lavendelbloemen Lege pot met een goede sluiting

Bereidingswijze:

Voeg de suiker samen met de lavendel in de pot en meng de lavendelbloemen samen met de suiker. Sluit de pot en laat de lavendelsuiker een paar weken rusten. Zeef de suiker zodat er geen bloemen in de bereiding terecht komen. De suiker is klaar voor gebruik voor koekjes, cake, ijs of zelfs thee. Om de suiker nog een extra fijne structuur te geven kunt u het ook mengen in de blender.

Bron: http://weckenonline.eu/recepten/lavendelsuiker/

7.     Struisvaren

De struisvaren is eetbaar, let op de struisvaren lijkt erg op de normale varen die we weleens langs wegen tegenkomen. Deze varens zijn totaal niet eetbaar en soms zelfs giftig, alleen de struisvaren is eetbaar. Enige kennis is wel vereist bij het plukken en bereiden van de struisvaren. Eenmaal de juiste plant gevonden, kunt u de bladeren goed koken in de pan. De smaak is volgens kenners een kruising tussen de smaak van broccoli en asperges. In Japan en Canada is de plant een heerlijke delicatesse.

8.     Paardenbloem

De Nederlandse superfood namelijk de paardenbloem! De bladeren van de paardenbloem zijn super gezond en bevat zelfs veel vitamines zoals vitamine B1, 2, 3 en C. Ook bevat het verschillende mineralen zoals calcium, magnesium zink en nog veel meer. In de Chinese geneeskunde werd de paardenbloem al enkele eeuwen gebruikt tegen verschillende ziektes.

Bij het bereiden van de paardenbloem, kunt u de bladeren bereiden. Maar er zijn ook mensen die gerechten maken met de bloemen. De smaak van de bladeren doet men denken aan die van de witlof. Naast de bladeren te koken, kunt u ook een salade maken zoals onderstaand foto. Een salade van peer, walnoten en paardenbloembladeren.

9.     Kaapse Knoflook

De kaapse knoflook is een familie van de lookfamilie en komt uit de omgeving van Zuid-Afrika. De bloemen hebben een beetje de smaak van knoflook en kunnen gebruikt worden in gerechten zoals salades, roomkaas en nog meer. Pas op bij het plukken van de plant dat u de goede heeft want de kaapse knoflook heeft ook iets weg van het lelietje-van-dalen. DIn tegenstelling tot de kaapse knoflook is deze plant erg giftig. Als u geen echte plantenkenner bent is het beste om de zaden te kopen bij een tuincentrum. Het kopen van zaden is aan te raden, ook doordat de kaapse knoflook een beschermende plant is in Nederland en wildplukken dus ook nog eens verboden is.

Wil je weten hoe je eetbare planten kunt combineren met andere planten? 

In mijn gratis e-book over beplantingsplannen vertel ik je hier alles over. Download hier het e-book gratis.