4 Planten voor in de slaapkamer
05 september 2017 
4 min. leestijd

4 Planten voor in de slaapkamer

De planten die niet mogen ontbreken in je slaapkamer worden hieronder beschreven. Deze planten voor in de slaapkamer dragen bij aan een goede nachtrust. De planten die daarnaast ook heerlijk ruiken zijn de Ananas plant, de Lavendel en Jasmijn. Maar ook de Sanseveria krijgt als je geduld hebt, heerlijke zoete bloemetjes die lekker ruiken.

1.     Ananasplant

De ananasplant oftewel de Bromelia ananas is een tropische plant. Deze komt uit de Bromeliafamilie. De plant heet officieel de ‘Bromelia Ananas’ of ‘Ananas Corona’ maar wordt ook in de volksmond ‘de Ananasplant’ genoemd. Deze plant komt uit de oerwouden van Uruguay. Het is een kleinere versie van de ananas die wij allemaal kennen. Het is een sierplant en geeft een tropische sfeer aan je interieur. Naast het geven van een tropische sfeer bezit deze beauty ook nog geneeskrachtige eigenschappen. Deze plant helpt namelijk tegen snurken.

Ananasplant in bloempot

(Photo: Topinspired, 2017)

De ananasplant zou dus in iedere slaapkamer goed tot zijn recht komen. De plant maakt namelijk ’s nachts zuurstof aan en dat is erg gezond. Dit is erg goed voor de hersenen en de luchtwegen. De ananasplant zorgt er namelijk voor dat de luchtwegen worden verwijd, wat helpt tegen snurken. Daarnaast heeft de ananasplant ook een heerlijke geur.

Daarnaast verspreidt de plant ook nog eens het enzym bromelaïne, dit is een ontstekingsremmer en helpt jou dus ook gezond te houden. Kortom de ananasplant mag niet ontbreken aan jouw slaapkamer.

Maar laten we wel eerlijk zijn, je komt door de aanschaf van deze plant niet helemaal van het snurken af. Het is geen wonderplant maar kan wel goed helpen. Om niet meer te snurken zou ik de ananasplant wel adviseren voor in de slaapkamer. Daarnaast zou ik ook zeker voor een anti-snurkmiddel gaan.

 2.     Lavendel

Wie houdt er niet van lavendel? Deze plant is al eeuwen bekend om zijn kalmerende werking en zijn frisse, zoete geur. Toen ik in Ibiza was zag ik deze plant ook veel binnen staan. Erg leuk en fris in de slaap- of badkamer. In Nederland kun je hem beter buiten zetten voor een langere levensduur. Voor de Romeinen was lavendel de plant die verwerkt werd in cosmetische producten zoals huidolie en badzeep. De naam Lavandula is afkomstig van het Latijnse woord lavare, dat wassen betekent. De populariteit van de lavendel is nog steeds groot.

Iedereen kent wel de grote lavendelvelden in de Franse Provence. Hier wordt de plant geproduceerd voor de parfumindustrie. Bij ons komt de plant niet voor, maar hij doet het prima op het balkon of in de tuin. De nectarrijke paarse bloemetjes geven niet alleen een heerlijke geur voor mensen af, maar ook bijen vinden deze plant heerlijk.
Je kunt de plant ook drogen en in een zakje tussen je kleding leggen in je slaapkamer. Ook wordt lavendel gedroogd voor in het toilet. Lavendel verlaagt je hartslag en verbeterd je slaap. Het schijnt zelfs dat babies minder gaan huilen van deze geur.

Lavendelplant naast lavendel in een zakje

(Photo: Home & Garden, 2017)

3.     Jasmijn

De Jasminum oftewel (Jasmijn) bloeit met witte bloemen. Deze plant komt oorspronkelijk uit het Himalaya gebergte en uit streken in China. Jasmijn is een exotische plant met een aanwezige geur. De geur verbeterd de luchtkwaliteit en maakt je meer alert en productiever. Als je gespannen bent of niet kunt slapen kan het ruiken aan de plant je al rustiger maken. De witte kleur staat voor liefde, puurheid, reinheid, onschuld, waarheid, volmaaktheid, kalmte en eenvoud. Je kunt Jasmijn zowel buiten als binnen houden. De Gardenia is bijvoorbeeld een soort die ook wel bekend staat als de Kaapse Jasmijn. Deze mooie kamerplant wil graag op een zonnig plekje staan bij het raam. De grond van de Gardenia moet je wel licht vochtig houden voor langdurig plezier aan deze mooie plant.

Jasmijnstruik

(Photo: Welke, 2017)

4.     Sanseveria

De Sanseveria of ook wel ‘Sansevieria’ genoemd komt oorspronkelijk uit de woestijn, onder andere uit Ethiopië. In 1794 nam natuuronderzoeker Carl Peter Thunberg de plant mee en gaf haar de naam Sanseveria die vernoemd is naar de Italiaanse prins Raimondo di Sangro die uit San Severo kwam. Na 2004 kwamen ook andere soorten onze kant op. Terwijl deze plant leuk staat in je interieur, werkt deze plant ook heel hard. De sanseveria oftewel de vrouwentong zorgt namelijk voor dat de luchtvochtigheid in je huis op orde is. Dit is goed voor de ogen, huid maar ook voor de luchtwegen. Deze plant zet namelijk giftige stoffen om in zuurstof. Daarnaast is de Sanseveria ook nog eens een sterke plant en makkelijk in onderhoud. De woestijnplant heeft zich gemakkelijk aangepast aan het leven in een woonkamer. In Afrika zie je vaak manden gemaakt van deze vrouwentongbladeren.

Sanseveria in bloempotten op vensterbank

(Photo: Strausbar, 2017)

Genoeg keuze met deze plant, want er bestaan maar liefst 70 verschillende soorten vrouwentongen. Kenmerkend is de grijsgroene kleur met strepen, de vlekken en de gele randen. Als je voorkeur uitgaat naar een wat donkerdere variatie zet de plant dan verder van het raam af. Indien je een lichtere kleur mooier vindt, kan je de plant dichter bij het raam zetten.

De bladeren zijn puntig die recht uit de aarde komen. De punten worden vaak niet hoger dan een meter. Daarentegen groeien ze wel snel. De bloemen komen niet heel vaak voor, maar als je lang kunt wachten kunnen er bloemetjes gaan bloeien die ook nog eens zoet ruiken.

Wat wordt nou eigenlijk met de naam vrouwentong bedoeld? De stekelige puntige plant staat symbool voor de scherpe tong van schoonmoeders. Heb je er net één gekocht voor je schoonmoeder, zeg er dan vooral bij dat je er niets negatiefs mee bedoeld.

Tuinideeën

Over de schrijver
Aangenaam. Mijn naam is Peter Mecklenfeld en ik ben initiatiefnemer van tuin inspiratieplatform florum.nl. Het is mijn missie om bezoekers die zich online oriënteren voor hun tuin de best mogelijke informatie en inspiratie aan te bieden. Ik ben zelf ruim 15 jaar werkzaam in de groene sector en sinds 2009 eigenaar van een hoveniersbedrijf (Mecklenfeld Tuinen) en tuinontwerp studio (Studio Florum). Ik werk samen met een specialistisch team om onze klanten te verrassen met prachtige ontwerpen en ambachtelijk vakmanschap op gebied van tuinaanleg, renovatie en professioneel onderhoud.
Marion Stam
Door

Marion Stam

op 22 Sep 2017

Ik heb geen planten in mijn slaapkamer. Heb er de ruimte niet voor. Maar als ik moest kiezen dan name ik de vrouwentongen.

Iris
Door

Iris

op 22 Sep 2017

Bedankt voor je leuke reactie Marion! Ik heb zelf ook de 'vrouwentong' maar dan de variatie die wordt ook wel 'Vingers' genoemd, die vind ik zelf erg mooi ook.

Claudia
Door

Claudia

op 22 Sep 2017

Ik heb geen planten in huis. Heb helaas geen groene vingers. Wel staat er elke dag bloemen in huis want daar kan ik zo van genieten. Ik vind de ananasplant zo leuk en in ons toilet hangt een zakje met lavendel.

Irina
Door

Irina

op 22 Sep 2017

Leuk hoor! Houd ontzettend van planten

Judith
Door

Judith

op 24 Sep 2017

Oh vooral die ananas plant is echt mooi, in mijn nieuwe huis wil ik zeker planten in mijn kamer!

Emma
Door

Emma

op 24 Sep 2017

Prachtige plantjes. Die ananasplant is echt mega tof, kom ze vaak in het tuincetrum tegen en die Sanseveria is ook leuk, hebben wij ook. Lavendel en Jasmijn ook, hebben ook een lekker geurtje trouwens

layla
Door

layla

op 24 Sep 2017

Ik hou van lavendel en dat zou ik best op mijn slaapkamer willen hebben. Ik heb wel veel gedroogde lavendel in huis.

Fleur
Door

Fleur

op 25 Sep 2017

Ik heb eigenlijk geen planten in mijn slaapkamer, maar dat komt met name omdat ik geen groene vingers heb en planten het niet zo lang bij mij overleven. Maar ik had laatst ook al eens gelezen dat het wel goed is voor de luchtzuivering en tegen condens op de ramen. De ananasplant vind ik ook wel een goed idee ;)

Iris
Door

Iris

op 26 Sep 2017

Bedankt voor alle leuke reacties! Erg leuk om te lezen.:) De ananasplant staat ook zeker op mijn Shop lijstje.

Nanda
Door

Nanda

op 18 Jan 2018

Annanaplant geprobeerd, alle 3 de kamers, snurken werdt helaas niet minder. De andere 3 planten zijn wel een supergoed idee!

Coen
Reactie plaatsen

Stappenplan met belangrijke lessen voor jouw nieuwe tuin (XL inspiratiegids)

  • Kijk anders naar tuinplannen en voorkom hiermee onnodige kosten

  • Voorkom valkuilen die je achteraf spijt opleveren

  • Wees bewust van de complexiteit van tuinplannen en hoe je hiermee omgaat

  • Ontdek mijn kernwaarden en de nr. 1 reden waarom ik hiervoor kies

  • Hoe je niet verstrikt raakt in een wirwar van inspiratie 

  • Hoe je ervoor zorgt dat het ontwerp haalbaar is en niet in de prullenbak belandt

  • Ontdek welke elementen veel belangrijker zijn dan stijl en design

  • 80% van de wensenlijsten komen overeen, ik laat je zien hoe dit kan

  • Mijn ontwerpstijl uitgelicht en in beeld gebracht met exclusieve projecten

  • Hoe je het ontwerp voorbereid op de aanleg zonder dat je voor (dure) verrassingen komt te staan

Meer tuininspiratie?

Wij hebben inmiddels meer dan 600 tuin artikelen in ons archief!