arrow_drop_up arrow_drop_down
29 januari 2020 

Tuinontwerp Gids - Ontdek de 9 meest gemaakte tuinontwerp fouten (incl. gratis pdf)

Tuinontwerp maken? Dan ben je zojuist op een interessant artikel terecht gekomen. Mijn naam is Peter Mecklenfeld en in dit artikel deel ik de 9 meest gemaakte tuinontwerp fouten die ik in de afgelopen 10 jaar ben tegengekomen. Deze fouten vertellen je exact hoe jij een tuinontwerp juist NIET moet gaan aanpakken. Aan de hand van voorbeelden leg ik je enerzijds uit wat ik structureel verkeerd zie gaan. Anderzijds deel ik tips en concrete adviezen die je leren welke stappen je juist WEL moet gaan zetten om tot een goed tuinontwerp te komen. Het maakt hierbij niet uit of je van plan bent om zelf de tuin te gaan ontwerpen of dat je het liever uitbesteed. Met deze kennis in je macht ben je extra kritisch op het uiteindelijke tuinplan. En je voorkomt teleurstelling en onnodige kosten achteraf.

Tuinontwerp maken? Zo pak je het NIET aan...

Gaaf dat je aan de slag gaat met nieuwe tuinplannen! Na het rond speuren in de bladen en op het internet en na het bekijken van tuinen heb je ongetwijfeld mooie ideeën opgedaan. Zoals je waarschijnlijk al hebt gemerkt, is het een flinke uitdaging om van die ideeën een geheel te maken en ze te vertalen naar een tuinontwerp. Laat staan naar een tuinontwerp dat volledig in balans is met je eigen tuin en je woning en dat voldoet aan jouw specifieke tuinwensen. Dat is ook precies de reden waarom ik dit artikel heb geschreven. In de praktijk zie ik dat het gros van de doe-het-zelvers structureel dezelfde fouten maken waardoor er achteraf problemen of teleurstellingen ontstaan door het tuinontwerp. Natuurlijk gaat dat allemaal onbewust, maar het is zo vreselijk jammer om daar pas achter te komen als alles klaar is. Voorkomen is daarom beter dan genezen! Precies om deze teleurstelling en om onnodige kosten zoveel mogelijk te voorkomen, heb ik dit document geschreven. Ik wil je bewust maken van een aantal belangrijke zaken die ik structureel mis zie gaan. Zelfs in de professionele sector worden deze fouten regelmatig gemaakt met alle gevolgen van dien. Ik hoop dat ik je op deze manier de juiste richtlijnen en de nodige tips mee kan geven, zodat jij goed voorbereid aan de slag kunt met het maken van tuinplannen. Of je dit nu zelf wil gaan doen of je daar hulp bij wil inschakelen is niet van belang. Uiteindelijk ben jij degene die straks lekker gaat genieten van je eigen tuin. Zorg er dus voor dat je zo goed mogelijk voorbereid bent op een interessant traject.  

Dit zijn de 9 meest gemaakte tuinontwerp fouten

Fouten maken is menselijk. Maar achteraf kun je jezelf soms wel voor het hoofd slaan als je de gevolgen hebt ondervonden. In het geval van tuinontwerpen zijn veel fouten te voorkomen als je je er vooraf maar bewust van bent. De meest voorkomende fouten zal ik hieronder met je delen.

Tuinontwerp fout #1 Tuin niet goed opmeten

Het komt nogal eens voor dat de tuin niet goed wordt ingemeten. Vaak komt dat doordat men klakkeloos uitgaat van gegevens uit het kadaster. Maar de theorie en praktijk gaan in veel gevallen niet in elkaar op. Het is namelijk goed mogelijk dat de erfafscheiding niet exact in lijn staat van de officiële kavelgrens. Of er staat een jarenlange oude haag die uit de kluiten is gewassen waardoor je zomaar tot wel 100 cm verschil hebt in de praktijk. Als je daar in het voortraject geen controle op uitvoert en je gaat uit van de kadastrale gegevens, ga je hier bij de aanleg van de tuin volgens je nieuwe ontwerp problemen mee krijgen. Ik kan je daarom ook niet vaak genoeg op het hart drukken om maten altijd te controleren. Hoe waarschijnlijk de gevraagde tekeningen soms ook lijken. Met passen en meten wordt de meeste tijd versleten! Maar die tijd gaat je hoe dan ook een beter resultaat en wellicht een kostenbesparing opleveren aan de voorkant. Geld dat je niet uitgeeft hoef je ook niet terug te verdienen.

Tuinontwerp fout #2 Hoogtes niet goed opmeten

Niet alleen lengte- en breedtematen wijken vaak af van de tekening. Hoogtes inmeten is het volgende punt dat onderschat wordt. Het is enorm belangrijk om te weten of -en zo ja hoeveel- hoogteverschillen er zijn in de tuin. Met deze informatie kun je veel gerichter gaan ontwerpen en denk je praktisch na over slimme oplossingen. Het gaat hierbij niet alleen maar om design oplossingen maar je gaat ook logischer nadenken over bijvoorbeeld het hemelwaterafvoer plan.

Tuinontwerp fout #3 Vergeten van een vergunningcheck

Wist jij dat je voor een tuinhuis, schuur of terrasoverkapping in sommige gevallen een vergunning moet aanvragen? Of dat je deze zelfs helemaal niet mag plaatsen vanwege uiteenlopende redenen? En wist je dat dit ook geldt voor schuttingen of soms zelfs bomen? Nee? Dan ben je niet de enige. Ik heb situaties meegemaakt waarbij er complete bouwwerken moesten worden afgebroken omdat het vergunningtechnisch niet in orde was. Een groter kapitaalvernietiging kan ik bijna niet bedenken. Onwijs zonde! Bij iedere gemeente is het mogelijk om (online) een vergunningcheck uit te voeren op basis van de wensen die jij hebt. Je wilt vooraf risico’s in kaart brengen om dit soort problemen te voorkomen. De informatie ligt voor handen, dus maak er gebruik van en trek nooit je eigen plan in dit soort situaties.

Tuinontwerp fout #4 Teveel inspiratie

We zijn met elkaar sterren in het verzamelen van mooie plaatjes met als gevolg dat we moodboards hebben waarmee we de halve woning kunnen behangen. Oké, dat is misschien wat overdreven, maar ik denk dat veel mensen het herkennen als ik zeg dat het behoorlijk lastig is om een duidelijke keuze te maken tussen alle mooie beelden die in loop der tijd zijn verzameld. Met zoveel ideeën is het ook vrijwel onmogelijk om duidelijke keuzes te maken. Je zal er tegenaan gaan lopen dat het veel te veel is en dat je niet meer bezig bent met ontwerpen, maar met het volproppen van ideeën op een vierkante meter. Het gevolg daarvan is dat er totaal geen balans meer in het ontwerp zit en dat je gaat vastlopen. Het is daarom van belang dat je leert om keuzes te maken en met maximaal 15 goede beelden uitgangspunten gaat bepalen voor het uiteindelijke tuinontwerp.

Tuinontwerp fout #5 Budget bepalen

Zodra we het over geld gaan hebben, vergroot de weerstand. Wij Nederlanders (en Belgen) zijn het niet gewoon dat we transparant over geld praten. En daarom kiezen we er vaak voor om het tegenovergestelde te doen. Ik kan me nog genoeg situaties herinneren uit het verleden waarbij ik het vertrouwen kreeg van opdrachtgevers om een mooi tuinontwerp te maken met daarbij een begroting voor de tuinaanleg. Het lukte me telkens om klanten te verrassen met mooie ideeën waar ze zelf nooit op waren gekomen. Maar zodra ze het totaalbedrag van de begroting zagen, schoot de schrik erin en moesten we de conclusie trekken dat de plannen niet realiseerbaar gebleken vanwege het te ver uiteen liggen van de begroting en het budget. Zelfs een faseplan bleek niet tot de mogelijkheden, omdat het gat te groot was met als gevolg dat het ontwerp en de enthousiasme in de papierbak terecht kwamen. Een alternatief plan bleek noodzakelijk om toch een project te kunnen realiseren. Enerzijds jammer van de tijdsinvestering maar nog vervelender was dat de alternatieven het niet haalden qua enthousiasme bij het originele plan. We zijn het simpelweg gaan accepteren.

Waar ging het mis, heb ik me vaak afgevraagd?

Hier komen we weer terug op transparant praten over geld. En dat is waar ik je graag ook ‘wakker voor wil maken’. En dat is waarom de volgorde ook andersom behoort te zijn. In mijn geval zijn wij als bedrijf veel transparanter geworden over geldzaken en delen we op basis van ervaringen al tijdens de kennismaking wat de mogelijke investering zou kunnen zijn op basis van de wensen van onze opdrachtgevers. Het gevolg hiervan is dat we veel transparanter het ontwerp- en aanleg traject ingaan en dat er doelgerichter plannen worden ontwikkeld die wél uitvoerbaar zijn en die teleurstelling achteraf voorkomen. Dit soort gesprekken kun je ook met jezelf voeren, mocht je van plan zijn om het ontwerp en tuinplannen zelf te gaan ontwikkelen en voorbereiden. Wees hierin volledig transparant en stel als doel dat je een tuinplan gaat ontwikkelen die ook daadwerkelijk uitvoerbaar is en voorkom dat je je laat leiden door allerlei invloeden en afleidingen die uiteindelijk in de papierbak belanden.

Tuinontwerp fout #6 Werken in de verkeerde volgorde

Een ander kenmerk is dat we er graag op uitgaan om inspiratie op te doen. Goed idee zou je zeggen… Maar in veel gevallen kiezen we voor het verkeerde moment. We gaan er massaal op uit om sierbestrating en materialen te bekijken zonder dat er ook maar een ontwerp of concreet plan op tafel ligt. En dan komen we terug met de meest kostbare voorkeuren. Achteraf blijkt dit niet altijd de beste keuze. Tenzij je budget nagenoeg geen limiet kent is het veel verstandiger om in een andere volgorde te gaan werken. Materialen zijn slechts details in het grote tuinontwerp spel. Als je zou werken volgens mijn methode, dan krijg je hele gerichte handvatten die het mogelijk maken om te gaan segmenteren. Je hoeft dan in iedere fase van het tuinontwerp proces keuzes te maken uit slechts een exclusieve selectie van het enorme aanbod. Op deze manier voorkom je dat je door de bomen het bos niet meer ziet en maak je veel doelgerichter en bewuster keuzes. Resultaat: tevredenheid op de lange termijn.

Tuinontwerp fout #7 Geen rekening houden met externe factoren

Als tuinontwerper is het belangrijk om verder te kijken dan alleen de kavelgrenzen van je eigen tuin. Er zijn namelijk factoren die de keuzes en resultaten in de tuin beïnvloeden. Denk bijvoorbeeld aan belangrijke zaken als zon en schaduw of privacy. Door dit in een vroeg stadium te onderzoeken en in kaart te brengen, ga je anders en vooral logisch nadenken tijdens het tuinontwerp proces en zullen je keuzes beter zijn dan wanneer je hier geen rekening mee houdt en achteraf moet herstellen.

Tuinontwerp fout #8 De verhouding is uit balans

Als ik het heb over verhouding, dan bedoel ik hiermee de verhouding tussen (half)verhardingen, groen en ruimte. Sinds de jaren 2000 heeft er een grote verschuiving plaatsgevonden in de tuin. Mooie tuinen maakten plaats voor grote oppervlaktes met bestrating en het groen zagen we vooral terug op kwekersvelden. Deze trend heeft lang stand gehouden, omdat men tuinen met veel bestrating associeerde met weinig onderhoud. De onderhoudsvrije tuin werd het ook wel genoemd. Maar de realiteit bleek anders omdat sierbestrating wel degelijk intensief onderhoud vraagt. Gelukkig zien we de afgelopen jaren dat er langzaam weer bewustwording is op dit vlak. De betere tuinontwerpers, hoveniers bedrijven en brancheorganisaties in Nederland en België doen hun uiterste best om verstening plaats te laten maken voor groen. Dit brengt niet alleen veel meer sfeer en contrast in de tuin. Het heeft ook nog eens als voordeel dat het veel gezonder is en dat het stressverminderend werkt. Heel veel problemen kun je oplossen met groen. Het blijft vooral zaak om consumenten te overtuigen van het feit dat groen in de tuin niet onderhoudsintensief is. Sterker nog: als je groen op de juiste manier toepast in de tuin, is het zelfs onderhoudsvriendelijker dan de meest moderne sierbestrating. Met deze informatie en kennis zal het veel eenvoudiger zijn om een goede balans aan te brengen in je tuinontwerp. Hierin komen de belangrijkste factoren uit mijn visie terug:
  • Geluk
  • Plezier
  • Gebruiksgemak
  • Beleving

Tuinontwerp fout #9 Praktisch nadenken

Ten slotte wil ik je er attent op maken dat het ontwerpen van een tuin niet alleen maar plaatsvindt aan tafel. Vooral de slag van ontwerp naar de praktijk buiten is enorm belangrijk. Het moet altijd je doel zijn om een tuinontwerp te maken dat praktisch en logisch uitvoerbaar is. Als je hier niet direct bewust van bent, zal je de fout gaan maken om ingewikkelde situaties op tekening teniet te doen. Op de tekening past altijd alles. Maar zodra je in de praktijk aan de slag gaat, kom je voor uitdagingen te staan die je vooraf had kunnen voorkomen door hierbij stil te staan. Probeer altijd praktisch te blijven nadenken en stel jezelf altijd de vraag of het idee dat je aan het uitwerken bent ook écht zou kunnen worden uitgevoerd en op welke manier. Met deze kennis en informatie in je bezit hoop ik dat je anders gaat kijken naar het proces van tuinplannen maken. Hopelijk heb ik je inzichten kunnen geven zodat jij straks deze fouten kunt gaan voorkomen en vol kunt gaan voor het eindresultaat. Jouw ultieme droomtuin! Nu je dit artikel aan het lezen bent, wil ik graag van de gelegenheid gebruik te maken om je de mogelijkheden te introduceren om met mij en mijn team samen te gaan werken. Dat kan op twee manieren:

Waar moet je nog meer op letten bij het maken van een tuinontwerp?

In mijn gratis Tuinontwerp Gids leg ik je nog veel meer uit over het maken van een tuinontwerp. Naast de negen meest gemaakte fouten, vertel ik je over hoe je aanlegfouten en teleurstellingen achteraf kunt voorkomen en hoe je geld kunt besparen op een tuinontwerp. Download hier de gratis Tuinontwerp Gids. 

Wil je mijn tuinontwerp methode 1-op-1 overnemen?

Sinds ik gestart ben met het delen van tips, ideeën en inspiratie op mijn platform, krijg ik vaak vragen binnen van doe-het-zelvers die graag zelf hun tuin willen ontwerpen. In veel gevallen zijn deze vragen heel breed en is het onmogelijk om een passend antwoord te geven waar ze direct mee aan de slag kunnen. Daarbij komt kijken dat het simpelweg niet mogelijk is om complexe vragen te beantwoorden in een aantal regels. Het ontwerpen van een tuin is echt een vak apart. In 2016 kwam ik erachter dat het gros van de bezoekers op mijn platform graag zelf aan de slag wil met het maken van tuinplannen en de uitwerking hiervan. Ik realiseerde me op dat moment ook dat ze bij mij -en elders online- eigenlijk alleen maar terecht kunnen voor inspiratie en informatie maar dat er nergens een concrete oplossing voorhanden is om echt de diepte in te duiken. Vanaf dat moment ben ik zelf naar de tekentafel gegaan en heb ik de tuinontwerp methode die wij op dit moment van schrijven al ruim 10 jaar succesvol toepassen compleet ontleed. Mocht je overwegen om jouw tuinplannen zelf uit te werken, dan is dit een unieke kans om mijn methode 1-op-1 over te nemen. Bekijk mijn methode en zorg ervoor dat jij alle tuinontwerp fouten die we in dit artikel hebben besproken gaat voorkomen. Je maakt je eigen tuinontwerp door gebruik te maken van onze kennis, ervaring en creativiteit. Leer ontwerpen als een professional door ons stappenplan met de daarbij behorende ontwerp trucs toe te passen op jouw unieke situatie en ga voor een meesterlijk resultaat! Wil je alles weten over de cursus tuinontwerp? Klik dan op deze link om naar de specifieke pagina met informatie te gaan >>>

3D Tuinontwerp laten maken?

Hoe zou het zijn om visueel al door jullie nieuwe droomtuin te wandelen, nog voordat er een schop in de grond is gestoken? Onze ontwerpers weten opdrachtgevers keer op keer te verrassen met waanzinnige ideeën. Tijdens het inventarisatie gesprek worden al jullie tuinwensen en de bestaande situatie opgenomen en vervolgens gaan wij er mee aan de slag om dit te vertalen naar een tastbaar en compleet uitgewerkte 3D tuinontwerp presentatie. Mocht je overwegen om het ontwerpen en/ of aanleggen van de tuin uit te besteden, dan komen wij graag met jullie in contact om een transparant voorstel uit te brengen. Om je alvast een idee te geven van hoe deze 3D tuinontwerpen en presentaties eruit zien, hebben we een verzameling gemaakt van verschillende stijlen en vormgeving. Alle informatie over ons tuinontwerp aanbod vind je op deze pagina >>>

Tuinontwerp Gids PDF (gratis download)

Een tuinontwerp maken gaat een stuk makkelijker als je het in de juiste volgorde doet. Om het je zo makkelijk mogelijk te maken heb ik de Tuinontwerp Gids opgemaakt in een pdf die je gratis kunt downloaden. Dan kan je alles nog eens rustig nalezen en heb je het altijd bij de hand. Download hier de gratis Tuinontwerp Gids. 
Over de schrijver
Aangenaam. Mijn naam is Peter Mecklenfeld en ik ben initiatiefnemer van tuin inspiratieplatform florum.nl. Het is mijn missie om bezoekers die zich online oriënteren voor hun tuin de best mogelijke informatie en inspiratie aan te bieden. Ik ben zelf ruim 15 jaar werkzaam in de groene sector en sinds 2009 eigenaar van een hoveniersbedrijf (Mecklenfeld Tuinen) en tuinontwerp studio (Studio Florum). Ik werk samen met een specialistisch team om onze klanten te verrassen met prachtige ontwerpen en ambachtelijk vakmanschap op gebied van tuinaanleg, renovatie en professioneel onderhoud.
mia
Door

mia

op 28 April 2020

dankjewel voor je inspiratie, ik ben nu al een uur aan het ronddwalen op je blogs, ik was op zoek naar invulling omdat ik een grote betegelde vlakte aantrof toen ik het huis kocht. ik heb nu al wat meer richting. top!

Reactie plaatsen

Ontvang ons inspiratie magazine nu tijdelijk gratis in de brievenbus!

Vraag gratis het Florum.nl inspiratie magazine aan en ga van daaruit aan de slag met het maken van nieuwe tuinplannen. Je kunt het magazine tijdelijk gratis aanvragen! Je vergoedt ons enkel de verkapping- en verzendkosten.