arrow_drop_up arrow_drop_down
30 november 2018 

Tuin inspiratie opdoen met 50 voorbeeldtuinen en ideeën voor jouw kleine tuin

Wil je graag tuin inspiratie opdoen om van jouw kleine tuin de ideale droomtuin te maken? Om je hierbij te helpen deel ik 50 ideeën hoe jouw ideale droomtuin eruit kan zien. Daarnaast zal ik je inspireren hoe je je tuin kunt inrichten door veel afbeeldingen te laten zien van voorbeeldtuinen. Zo kun je deze tuin ideeën visualiseren en je een beeld vormen hoe dit bij jouw kleine tuin er uit kan zien.

Je zult bij het lezen van deze blog ontdekken dat er veel meer mogelijk is dan je zelf in eerste instantie zou denken. Hieruit zul je zeker tuin inspiratie halen om een fantastische droomtuin te creëren. Daarnaast laat ik je ook zien welke fout veel mensen hierbij maken om te voorkomen dat jij deze ook maakt.

Inhoudsopgave tuin inspiratie

  1. Hoe ziet jouw ideale droomtuin eruit?
  2. Beperk jij jezelf bij het opdoen van tuin inspiratie?
  3. Waar kun je het beste tuin inspiratie opdoen voor de tuininrichting?
  4. Kies je voor een tuinstijl of voor een combinatie?
  5. Tuin inspiratie: 50 voorbeeldtuinen en ideeën voor jouw ideale kleine tuin

Hoe ziet jouw ideale droomtuin eruit?

Jouw ideale droomtuin is natuurlijk iets heel persoonlijks.

Ik weet zeker dat als je 100 mensen zou vragen om hun perfecte tuin uit te tekenen, dat je 100 verschillende tekeningen krijgt.

Neem van mij aan: dit is zelfs het geval als je dit zou vragen aan 1000 of meer mensen!

1000 mensen → 1000 wensen!

Dat is nu het leukste aan het ontwerpen van een tuin.

Iedere droomtuin ziet er anders uit, omdat we allemaal een andere smaak en wensen hebben. Daarnaast is iedere situatie verschillend.

Denk bij dit laatste aan een aantal hele eenvoudige factoren:

  • Hoeveelheid ruimte in de tuin;
  • Grondsoort in de tuin;
  • Lichtinval;
  • Omstandigheden met betrekking tot het klimaat;
  • Wensen met betrekking tot het gebruik van de tuin;

Beperk jij jezelf bij het opdoen van tuin inspiratie? 

Bij het beschrijven van dit laatste lijstje met situaties die invloed hebben op het ontwerp van je droomtuin, besef ik me dat ik je hiermee (letterlijk) op het verkeerde pad stuur en dat is niet de bedoeling. Daarom wil ik je direct een belangrijke waarschuwing meegeven:

Pas op dat je je zelf niet beperkt als je je laat inspireren bij het maken van tuin ideeën!

Dit is een valkuil waar veel mensen instappen.

Het leuke is dat veel mensen zich niet beseffen hoeveel keuzemogelijkheden ze eigenlijk hebben. Dit komt omdat veel mensen te weinig denken in mogelijkheden.

Natuurlijk moet je reëel blijven, maar je zult merken dat er veel meer mogelijk is dan dat je zelf beseft!

De beperking die veel mensen zichzelf opleggen heeft vooral betrekking op de beschikbare ruimte. Misschien zou jij, net als heel veel andere mensen, graag willen dat jouw tuin dubbel zo groot is als wat je tuin nu is (of misschien zelfs nóg groter).

Laat ik je dan uit de droom helpen: dat lukt natuurlijk niet (zonder je buren lief aan te kijken). Maar maak vooral niet de fout die veel mensen maken!

Laat je niet beperken in je mogelijkheden!

Zelfs in een kleine stadstuin heb je talloze mogelijkheden om jouw fantastische droomtuin te plaatsen. Ook dit ga je hieronder zeker ontdekken.

Laat je dus lekker inspireren bij het maken van tuin ideeën en denk niet teveel in beperkingen.

Er zijn eigenlijk géén voorgeschreven regels waar je rekening mee moet houden bij het maken van je tuinontwerp.

Zelf een tuinontwerp maken

Waar kun je het beste tuin inspiratie opdoen voor de tuininrichting?

Tuin inspiratie is onmisbaar als je deze plek gaat (her) inrichten. Je moet toch weten wat de mogelijkheden zijn en op tuin ideeën komen!

Het beste is om een vorm van mindmap te maken waarin je je ideeën en plannen op een rijtje zet. Dit kun je digitaal doen maar ook gewoon door je ideeën in een kladblok te schrijven. Neem van mij aan, dit heb je nodig want op een gegeven moment heb je zoveel ideeën dat je ze niet allemaal meer kunt onthouden.

Je kunt tuin inspiratie opdoen voor de tuininrichting op diverse manieren met behulp van TV programma’s, tijdschriften, gratis e-books en internetsites over dit onderwerp. Daarnaast is het géén gek idee om gewoon eens een rondje te maken in de buurt en te kijken naar de inrichting van vergelijkbare tuinen. Ook hierdoor zul je tuininspiratie opdoen.

Vergeet je je fototoestel niet? Je kunt dan een fotootje maken om je mindmap te visualiseren. Maak het jezelf gemakkelijk!

Let op: je vindt nergens een kant-en-klaar tuinontwerp dat 100% bij je past.

Zoals je inmiddels weet is het vormgeven van je droomtuin iets persoonlijks en situatie afhankelijk! Een droomtuin ziet er immers voor iedereen anders uit. Doe gewoon lekker tuin inspiratie op en maak op basis hiervan je eigen plan.

Er zijn diverse manieren om sfeer en functionaliteit op geraffineerde wijze met elkaar te combineren. Daarnaast zijn er diverse mogelijkheden om rekening te houden met alle praktische toepassingen maar daar kom je verderop in dit artikel zeker achter.

Laat je dus gerust lekker inspireren om je ideale droomtuin vorm te geven!

Kies je voor een tuinstijl of kies je voor een combinatie?

Voordat ik je een kruiwagen vol tuin inspiratie ga geven en 50 voorbeeldtuinen en ideeën voor jouw ideale droomtuin met je deel, nog één tip: heb je al besloten voor welke tuinstijl je kiest?

Er zijn diverse tuinstijlen die je kunt aanhouden zoals een:

Je hoeft je hier natuurlijk niet op vast te pinnen. Er zijn diverse tuinstijlen die je uitstekend met elkaar kunt combineren. Ook hierin heb je heel veel keuzemogelijkheden! Hier zul je bij het zien van de 50 voorbeeldtuinen en ideeën dan ook zeker achter komen.

Ik zou bij het vormgeven van je tuin zeker rekening houden met de stijl van de woning en deze doortrekken. Als je een oude woning hebt met een mooie klassieke uitstraling zou ik hier géén moderne tuin bij aanleggen. Dit gaat immers ten koste van het geheel.

Tuin inspiratie: 50 voorbeeldtuinen en ideeën voor jouw ideale kleine tuin

1. Diepte aanbrengen in de tuin

Heb je een grote tuin? Dan kun je uitstekend werken met mooie zichtlijnen om dit een nóg duidelijker accent te geven. Hiermee breng je meer diepte in je tuin. Dit kun je doen door een mooie boomgaard aan te leggen. Je kunt er bijvoorbeeld ook voor kiezen om een rij beukenhagen te plaatsen.

2. Beplanting met een weelderig en natuurlijk effect

Wil je een mooie landelijke uitstraling in je tuin creëren? Kies dan voor planten die een weelderig en natuurlijk effect geven zoals de Boerenhortensia, Sering, Vlinderstruik, Pioenroos, Salvia, Boerenjasmijn en de Hosta.

Hosta

3. Robuuste tuininrichting

Spreekt het je aan om je tuin wat robuuster in te richten? Een gave, steigerhouten tuinset zal dan zeker niet misstaan. Dit kun je combineren met hele boomstammen, een regenton, rotsblokken of een mooie authentieke waterput.

4. Speeltoestellen of een zandbak

Wees creatief als je als gezin met kinderen de beschikking hebt over een kleine ruimte. Denk hierbij aan mogelijkheden zoals een schommel aan je pergola, een speeltoestel in de zandbak of een opslagruimte voor speelgoed onder een werktafel of tuinhuisje. Als je kinderen hebt zul je natuurlijk een kindvriendelijke tuin aan willen leggen. Er zijn diverse mogelijkheden om speeltoestellen of een zandbak op een leuke manier in je tuin te integreren.

Kindvriendelijke tuin

5. Eén plantensoort

Als je een mooie landelijke uitstraling wilt geven aan je tuin, kun je dit vormgeven door te kiezen voor groepen van één plantensoort (bomen, struiken of siergrassen). Deze groepen kun je plaatsen in een speelse ronde vormgeving óf met rechte wat strakkere lijnen.

6. Kleurrijk bloemen

Als je je tuin voorziet van mooie kleurrijke bloemen, zullen hier veel vlinders en bijen op af komen. Ze zullen dankbaar gebruik zullen maken van de enkelvoudige bloemen met nectar en stuifmeel. Je zou er zelfs voor kunnen kiezen om bijen te houden en zelf honing te maken!

7. Een natuurlijke parasol

Bomen zijn onmisbaar in veel tuinen. Bomen zijn niet alleen mooi, maar ook handig om op een natuurlijke wijze schaduwplekken te realiseren. Overweeg om gebruik te maken van een grote boom als “natuurlijke parasol”.

8. Eenvoud & rust

Wil je met je tuin eenvoud en rust uitstralen? Dit kun je creëren door mooie lange lijnen en stijlvolle open vlakken (bijvoorbeeld in vorm van gazons) te combineren met een goed gekozen afkadering die voorzien zijn van leuke doorkijkjes. Ook een waterpartij is hiervoor een goede keuze.

9. Gazon

Voor veel tuinen is een gazon natuurlijk onmisbaar. Met een gazon breng je de balans tussen de ruimte en het volume in je tuin. Een gazon zal je tuin optisch immers nóg groter maken maar ook rust uitstralen. Een gazon kun je gebruiken als verlengstuk van het terras, een speelplek voor de kinderen of als zonneweide.

Strak gazon in moderne tuin met siergrassen

10. Afwisselende beplanting

Als je een echte siertuin hebt, wil je hier het hele jaar van genieten. Zorg voor een goed beplantingsplan zodat je het hele jaar kunt genieten van je tuin. Kies voor soorten die elkaar afwisselen in bloeitijden, hoogtes en variaties.

11. Water in de tuin

Water en natuur gaan heel goed samen, want water brengt leven, beweging en hiermee zul je nóg meer van je tuin genieten. Deze dynamiek geeft een extra dimensie aan je tuin. Daarnaast zul je ook het dierenleven in de tuin te verhogen. Dieren houden natuurlijk erg veel van water. Een vijver, beekje, waterstroom of kikkerpoel geeft veel dynamiek in een tuin.

Vijver met vijverplanten

12. Groenblijvende schaduwplanten

Denk aan je plantkeuze in een kleine stadstuin waar weinig zon komt. Kies voor groenblijvende schaduwplanten die een mooi blad hebben. Je tuin zal zo het hele jaar een mooie uitstraling hebben.

13. Gevarieerde plantenmix

In de mooiste en meest gezonde tuinen vind je een gevarieerde plantenmix. Bepaalde combinaties van planten kunnen elkaar aanvullen om de groei en vitaliteit te stimuleren. Er zijn planten die bepaalde schadelijke insecten kunnen afschrikken en planten die een belangrijke schaduw vormen voor andere planten.

Moderne tuin met kleurrijke beplanting

14. Vuilcontainer uit zicht werken

Staan de vuilcontainers te veel in het zicht? Als je er een frame voor zet en daar beplanting tegen laat groeien heb je een véél mooier uitzicht.

15. Moestuin

Het kweken van je eigen groenten, fruit en kruiden in een moestuin is natuurlijk niet alleen gezond en lekker, maar ook leuk om te doen. Leg een eigen moestuin aan en wordt voor een gedeelte zelfvoorzienend. Je maakt gebruik van de middelen die de natuur je aanbiedt.

Moestuin

16. Houten pergola

Wil je een schaduwplek creëren die volledig in de stijl van je tuin past? Dan kun je een houten pergola plaatsen en hier een mooie klimop overheen laten groeien. Dat wordt lekker genieten onder de groene schaduw.

Houten pergola

17. Houten tuinmeubels

Mooie houten tuinmeubels passen natuurlijk perfect bij de uitstraling van je tuin. Je kunt hiervoor het beste kiezen voor inheemse houtsoorten als bijvoorbeeld eiken, lariks of douglas met een FSC-keurmerk of PEFC-keurmerk.

18. Hoogteverschil

Om een dynamisch karakter aan je tuin te geven is het goed om een bepaalde gelaagdheid aan te brengen. Dit doe je door een mix te maken tussen hoge en lage elementen en wat hoogteverschil in je tuin aan te brengen. Dit geeft een hele speelse uitstraling.

Vijvertrap

19. Onderhoudsarme tuin

Wil je een tuin onderhoudsarm inrichten? Je zou kunnen kiezen voor kunstgras in plaats van een echt gazon. Tegenwoordig is de kwaliteit van kunstgras zo mooi dat de uitstraling bijna niet van echt gras te onderscheiden is. Je zou het onderhoud van je gazon overigens ook voor een groot gedeelte kunnen laten uitvoeren door een robotmaaier.

In onderstaande gratis e-book ontdek je waar je op moet letten bij het kopen van de juiste robotmaaier. Jij wilt toch geen miskoop doen?

20. Verticaal tuinieren

Heb je een relatief kleine tuin? Creëer ruimte door de lucht in te gaan en verticaal te tuinieren. Je tuin lijkt dan veel groter. Denk aan vlonders, een hoger gelegen plant vak of een zitkuil.

21. Vermijd tegels in een stadstuin

Heb je een stadstuin en zoek je in de zomer verkoeling? Plaats dan zo min mogelijk tegels in je tuin. Tegels geven immers het hitte-eiland effect: tegels nemen warmte op en geven deze warmte pas weer langzaam vrij.

22. Erfafscheiding

Geef je erfafscheiding een natuurlijke uitstraling en laat er een mooie klimop (zoals een Passieflora, Kamperfoelie, Clematis of de Trompetplant) tegen groeien. Als je de voorkeur geeft aan een kleurrijke variant zijn de Yucca, Rodgersia, Acanthus en de Horta prima keuzes.

Klimop schutting in moderne tuin

23. Contrast

Vind je het leuk om een mooi contrast in je tuin te creëren? Dan kun je kiezen voor een mooie klassieke indeling met strakke (wintergroene) hagen met daartussen bloeiende vakken van één soort beplanting.

24. Terras

Als je een zonaanbidder bent, moet je natuurlijk niet je planten neerzetten op de plek waar je de meeste zon hebt. Hier moet dan zeker je terras komen! De beplanting kun je wél gebruiken om je plek af te schermen en privacy te creëren.

Lounge in moderne tuin

25. Speelplek met schaduw

Heb je kinderen die graag in de tuin spelen? Let dan op de plaats van de speelplek. Het beste is dus een speelplek met veel schaduw. Je kunt eventueel gebruik maken van een schaduwdoek om dit te realiseren.

26. Bloembakken

Het plaatsen van bloembakken is een uitstekende methode om je terras aan te kleden of wat kleur toe te voegen aan schaduwrijke plekken. Veel planten gedijen goed in bloembakken. Daarnaast kun je de bloembakken verschuiven als dit nodig is.

Bloembakken

27. Kleurencombinaties

Kleurencombinaties is belangrijk in een tuin. Wil je een warme en fleurige tuin? Kies voor beplanting met warme kleurtinten als geel, roze en oranje. Kleuren als paars en blauw komen minder op je af en zorgen voor een ruimtelijk en rustig gevoel.

28. Erfafscheiding

Wil je een erfafscheiding die ook in de winter groen blijft? Dan kun je gebruik maken van blokhagen zoals de taxus, laurier, ilex en buxus.

Tuinafscheiding voortuin

29. Lichtplan

Je lichtplan vormt een belangrijk onderdeel in het ontwerp van je tuin. Het is belangrijk dat je met betrekking tot je verlichting een goede balans zult vinden tussen functionaliteit én uitstraling. Als je dit goed op elkaar kunt afstemmen, kan je het hele jaar genieten van een mooie tuin, die voorzien is van handige maar sfeervolle verlichting.

30. Tuindecoratie

Je hebt diverse decoratie mogelijkheden om je tuin mooi aan te kleden. Denk aan potten, vazen en beelden, maar ook aan kleedjes en kussentjes op je terras.

Loungetuin / tuinontwerp met overkapping

31. Grote tegels

Gebruik grote tegels voor het terras om deze een grotere uitstraling te geven en plaats deze wat verder in je tuin als je een wat kleinere tuin hebt. Hierdoor lijkt je tuin groter.

32. Veiligheid

Doe bij een kindvriendelijke tuin géén concessies met betrekking op de veiligheid. Plaats bijvoorbeeld een hek om de vijver en kies voor rubberen tegels onder de speeltoestellen.

33. Rozen

Rozen mogen niet ontbreken in een romantische tuin. Deze volle, kleurrijke bloemen kun je combineren met bijvoorbeeld lavendel, wat kleinere zomerbloeiers, kruiden planten en bodembedekkers. Een strakke haag maakt het beeld compleet.

34. Authentieke bestrating

Ben je een liefhebber van authentieke bestrating? Kies dan voor mooie, grote tegels met een grijs, bruin of zwarte kleur, dus tegels met aardetinten. Zelfs oude stad klinkers geven een mooi klassiek effect.

Bestrating boerderijtuin

35. Gekleurde muren

Vind je het leuk om je tuin (bijvoorbeeld je muren) een kleurtje te geven? Hou dan rekening met het volgende: Blauw werkt ontspannend en verlaagt je bloeddruk, groen werkt ontspannend, evenwichtig en harmonieus.

36. De kunst van het spiegelen

Bij een klassieke tuinstijl speelt het lijnenspel een belangrijke rol. Hierbij zul je kiezen voor een lijnenspel met een symmetrische indeling, strakke lijnen en een duidelijk middelpunt. Je gebruikt een “hart lijn” om vervolgens de linker- en rechterzijde als symmetrie in te richten. Dit is de kunst van het spiegelen.

Klassieke tuin

37. Verlenging van jouw huis

Als je wat meer ruimte in je tuin hebt, kun je het beste je terras dicht in de buurt van het huis plaatsen. Zo verleng je de woning en je hebt meer leefruimte. Voor een echt huiskamergevoel kun je ervoor kiezen om een mooie overkapping er overheen te plaatsen. Hiermee voorkom je niet alleen dat je last hebt van wind of regen, maar ook van de felle zon op de mooie zomerse dagen.

38. Houten vlonder

Een (hard) houten vlonder heeft een warme uitstraling en is rustgevende. Je kunt de vlonders gebruiken om een terras aan te leggen, maar ook kleine vlonders gebruiken om looppaden te creëren.

Houten vlonder met overkapping in moderne tuin

39. Lounge terras met grote tegels

Je kunt een heerlijk lounge terras creëer je door te kiezen voor een mooie grote tegel. Hierdoor lijkt je relax gelegenheid groter. Geglazuurde tegels zijn makkelijk schoon te houden, maar kunnen wel gladder zijn als ze nat worden.

40. Bodembedekkers

Als je géén zin of géén tijd hebt om onkruid te wieden maak dan gebruik van de natuur en kies voor bodembedekker. Bodembedekkers zijn doorgaans lage kruipende planten die snel een netwerk van wortels en bladeren vormen. Wanneer de bodembedekkers zich eenmaal geworteld hebben, zal onkruid geen kans meer krijgen op deze plek!

41. Tuinmeubels & accessoires

Kies voor lekkere meubels in je tuin zoals een prettige stoel, een comfortabele bank of een heerlijke hangmat. Kies voor wat neutrale kleuren voor je tuinmeubels zoals grijs, groen, zwart of wit. Voor je accessoires kun je de wat meer trendy kleuren kiezen. Deze zijn makkelijker vervangbaar.

42. Buitenhaard

Als het kouder wordt, kun je een terrasheater of buitenhaard (vuurkorf, vuurtafel of andere mogelijkheden) aanzetten. Je zorgt voor sfeer, warmte en gezelligheid in de zomer én in de winter! Daarnaast zijn er tegenwoordig ook heel veel outdoor cooking mogelijkheden.

Tuinontwerp met overkapping

43. Mediterrane tuin

Met een mediterrane tuin breng je de zomerse sfeer naar je achtertuin. Deze tuinstijl kenmerkt zich door een vrolijke uitstraling, die gerealiseerd wordt door ronde vormen, vrolijke kleuren en asymmetrische lijnen.

Mediterrane tuin met keramische buitentegels

44. Rust door een eenheid

Zorg ervoor dat er met betrekking tot het tuinontwerp een eenheid ontstaat met de gebouwen op de kavel. Dit kun je doen met behulp van ronde, organische vormen of met rechte en strakke lijnen. Deze eenheid zorgt voor rust en voorkomt een verstoorde blik.

45. Gastvrijheid voor dieren

Maak gebruik van dieren die jou zeker een handje willen helpen in het onderhoud van je tuin. Maak hierbij gebruik van de natuurlijke levensloop van je tuin. Wees gastvrij voor dieren en leg een voederplaats aan.

Meidoorn (koperwiek) | Meer vogels in de tuin lokken

46. Wellness

Je hebt diverse mogelijkheden om van je tuin een heerlijke wellness plek te maken. Denk aan het plaatsen van faciliteiten als een sauna, een jacuzzi of een tuindouche.

Jacuzzi in de tuin

47. Tuinpad

Met het aanleggen van je tuinpad kun je letterlijk alle kanten op. Als je kiest voor een tuinpad van grind of houtsnippers geef je je tuin een tijdloze uitstraling en zorg je voor een goede afwatering. Je kunt deze opties ook combineren met tegels.

Gebakken sierbestrating in moderne tuin

48. Meerdere tuinzones

Je kunt je tuin ook in meerdere zones verdelen en in deze zones bijvoorbeeld een terras, kinderspeelplaats, bloementuin, moestuin of gazon aanleggen.

49. Binnen met buiten verbinden

Bij het ontwerpen en inrichten van je tuin kun je kiezen voor strakke lijnen, ronde, organische vormen of een combinatie hiervan. Kijk hiervoor van binnen naar buiten te kijken en trek de stijl van binnenshuis door naar buiten. Zo creëer je meer eenheid te scheppen. Maak hierbij gebruik van belangrijke zichtlijnen die diepte en dynamiek geven aan je tuin. Vergeet je hierin je voortuin niet mee te nemen?

50. Zwembad in de tuin

Heb je een grote tuin? Dan kun je overwegen om een zwembad aan te leggen. Hiermee creëer je een heerlijke plek om te relaxen en verkoeling op te zoeken op warme zomerse dagen zonder dat je uren in de file naar het strand of het gemeentelijke zwembad hoeft te staan.

Zwembad in de tuin | Tuinontwerp met zwembad

Tuin inspiratie opgedaan? 

Je mindmap zal nu wel behoorlijk vol staan met plannen, maar als je op zoek bent naar nog meer inspiratie kun je de gratis Tuinideeën Gids downloaden. Download de gids hier helemaal gratis. 

Over de schrijver
Aangenaam. Mijn naam is Peter Mecklenfeld en ik ben initiatiefnemer van tuin inspiratieplatform florum.nl. Het is mijn missie om bezoekers die zich online oriënteren voor hun tuin de best mogelijke informatie en inspiratie aan te bieden. Ik ben zelf ruim 15 jaar werkzaam in de groene sector en sinds 2009 eigenaar van een hoveniersbedrijf (Mecklenfeld Tuinen) en tuinontwerp studio (Studio Florum). Ik werk samen met een specialistisch team om onze klanten te verrassen met prachtige ontwerpen en ambachtelijk vakmanschap op gebied van tuinaanleg, renovatie en professioneel onderhoud.
Reactie plaatsen

Ontvang ons inspiratie magazine nu tijdelijk gratis in de brievenbus!

Vraag gratis het Florum.nl inspiratie magazine aan en ga van daaruit aan de slag met het maken van nieuwe tuinplannen. Je kunt het magazine tijdelijk gratis aanvragen! Je vergoedt ons enkel de verkapping- en verzendkosten.