Heb jij een diervriendelijke tuin? Ik kan je dat zeker aanraden. Dieren zoals vlinders, libelles, vogels, hommels, eekhoorns en egels spelen een belangrijke rol in de natuur. Je kunt zelfs van een kleine stadstuin een echte dierentuin maken. In dit artikel deel ik vijf interessante tips met je, hoe je een diervriendelijke tuin kunt aanleggen én geef ik je ook vijf voorbeelden hoe insecten, vogels en andere zoogdieren een belangrijke rol spelen in de levensloop van je tuin.
Veel mensen zien dieren in hun tuin liever gaan dan komen. Ik snap ook heus wel dat je niet blij wordt als de kat van de buren precies jouw tuin gebruikt als luxe kattenbak. Er zijn echter ook dieren waar je wel blij van wordt als ze je tuin komen bezoeken. Net benoemde ik al wat voorbeelden zoals insecten, kleine zoogdieren en vogels. Ik weet zelfs zeker dat dit er meer zijn dan je beseft.
Alles over een diervriendelijke tuin
- Wat is een diervriendelijke tuin?
- Waarom een diervriendelijke tuin een aanrader is
- 5 leuke dieren voor in je tuin
- Zo kan je een tuin diervriendelijk maken (5 tips)
Wat is een diervriendelijke tuin?
Wat is nu precies een diervriendelijke tuin? Het lijkt me goed om daarmee te beginnen. In een diervriendelijke tuin zijn er verschillende planten aanwezig die voor dieren een goede plek zijn om voedsel te vinden of om juist te wonen. Denk aan een boom voor vogels, struiken en bloemen voor insecten of een vijver voor vissen. Wanneer je vogels de mogelijkheid geeft om een nestje in je tuin te bouwen of bessen te eten, zullen ze zeker naar jouw tuin komen. Je kunt tijdens het maken van een tuinontwerp of beplantingsplan goed rekening houden met de diervriendelijkheid van je tuin.
Een diervriendelijke tuin is niet alleen leuk, maar ook erg nuttig! Veel dieren hebben namelijk een functie in de tuin. Denk aan bijen en vlinders die bloemen bestuiven of vogels die ongewenste insecten eten.
Waarom een diervriendelijke tuin een aanrader is
Oké, als we de kat van de buren even buiten beschouwing laten is het eenvoudig uit te leggen waarom dieren een nuttige rol hebben in een tuin. Dieren spelen immers een belangrijke rol in de levensloop van je tuin. Het leuke is dat je hier zelf ook een belangrijke rol in kunt spelen.
Dit is met vijf eenvoudige voorbeelden goed uit te leggen:
1. Border met zonnebloemen en goudsbloemen
Insecten zoals bladluizen zijn schadelijk voor je planten. Er zijn echter nuttige insecten die je kunnen helpen met het ‘verwijderen’ van deze ongewenste gasten. Denk hierbij aan bijen en vlinders. Deze kun je op een eenvoudige manier uitnodigen door een border te maken met zonnebloemen en goudsbloemen. Deze bloemen geven immers nectar en stuifmeel en vormen een klein paradijs voor deze beestjes. Als dank zullen ze de bladluizen ook voor je opruimen en kun je de schade aan je tuin beperken.
2. Slakken in de tuin
Heb je last van slakken in je tuin? Ook dit is op een eenvoudige maar vooral leuke manier op te lossen door een waterpunt zoals een vijver of moeras in je tuin te plaatsen. Je zult begrijpen dat dit veel verschillende soorten dieren aantrekt, waaronder padden en egels. Zij zullen als dank hun steentje zullen bijdragen in de ‘huishouding en het onderhoud’ door de slakken op te eten. Verder kun je slakken stoppen met kopertape.
3. Vleermuis
Wil je je tuin vrij hebben van spinnen en insecten? Dan zou een vleermuis je uitstekend kunnen helpen. Zij verblijven het liefst ondersteboven in een licht vochtige, maar vooral donkere ruimte.
4. Gastvrijheid voor egels
Vind je het leuk om gastvrij te zijn voor egels? Ruim dan vooral je tuin niet op in het najaar. Dat is de periode dat deze beestjes graag aan hun winterslaap beginnen. Zij nestelen zich graag tussen de bladen van bijvoorbeeld heesters. Daarnaast zullen ze van alles naar hun nest slepen zoals hooi, mos en stro. Egels houden van honden- en kattenvoer, spek, muesli en pindakaas en zullen in ruil hiervoor (s nachts) je tuin vrijhouden van rupsen en slakken.
5. Meer vogels in de tuin lokken
Tot slot mogen we de luchtmacht niet vergeten die zeer goed in te zetten zijn tegen onder andere slakken, rupsen, larven en andere “ongedierte” die je tuin kunnen vernietigen. Vogels kunnen bijzonder goed dienen als natuurlijke beschermers van je tuin. Als je deze “gevleugelde vrienden” uitnodigt in je tuin, zullen ze zeker hun nuttige bijdrage leveren als dank voor je gastvrijheid. Installeer dus vogelvoer plekken en nestkasten om vogels aan te moedigen om je tuin te bezoeken. Daarnaast kun je ook meer vogels in de tuin lokken met planten.
3 leuke dieren voor in de tuin
Er zijn verschillende dieren die jij graag in je tuin wil verwelkomen. Graag zet ik een aantal van deze dieren voor je op een rijtje en ik zal vertellen hoe je ze kunt aantrekken.
1. Vlinders en bijen
Vlinders en bijen zijn natuurlijk prachtige beesten en veel mensen vinden het mooi om deze te zien vliegen in hun eigen tuin. Ze zijn niet alleen erg mooi, maar hebben ook een belangrijke functie: ze helpen bij de bestuiving van bloemen en helpen bij het tegengaan van bladluis. Je kunt vlinders aantrekken door veel verschillende bloemen, waaronder zonnebloemen en goudsbloemen.
2. Vogels
Misschien kun jij ook wel zo genieten van het gezang van vogels in de tuin en wil je het liefst zoveel mogelijk van deze gevleugelde beestjes verwelkomen. Vogels verspreiden zaden en eten ongewilde insecten en zijn daarom ook erg handig in je tuin. Je kunt vogels uitnodigen door nestkasten op te hangen, een vogelbadje neer te zetten en in de winter vetbollen of ander vogelvoer aan te bieden. Daarnaast houden vogels van dichte bomen en struiken, want die bieden beschutting en veiligheid. Daarnaast kun je nog meer vogels aantrekken door verschillende planten op verschillende hoogtes te plaatsen die in verschillende jaargetijden bloeien. Deze trekken insecten aan en dat trekt op zijn beurt weer vogels aan.
3. Egels
Zojuist hadden we het al even over deze diertjes. Net zoals vogels eten egels ook insecten. Ze houden van slakken, kakkerlakken, pissebedden, maar ook rupsen en regenwormen. Zorg voor takken en bladeren in je tuin wanneer je graag egels wil uitnodigen. Dit biedt ze beschutting in de winter en in de zomer dient het als een goede broedplaats. Wanneer je echt goed voor de egels in je tuin wil zorgen, moet je zo min mogelijk gif gebruiken. Daarnaast kun je ook een egelpoortje in je schutting plaatsen zodat ze gemakkelijk in en uit je tuin kunnen. In de winter kun je wat extra aandacht geven aan de egels in je tuin door ze voldoende voedsel aan te bieden.
Zo kan je een tuin diervriendelijk maken (5 tips)
Wil jij van jouw tuin een echte dierentuin maken? Je zult merken dat de dieren niet alleen een nuttige functie hebben, maar ook zorgen voor veel leven in de tuin. Ze maken er met z’n alleen een mooi schouwspel van! Veel dieren kunnen ook uitstekend samen leven. Je kunt van je tuin een prettige ontmoetingsplaats voor diverse dieren maken.
Zoals je uit de bovenstaande voorbeelden kunt opmaken, is het vrij eenvoudig om gedurende de zomer en lentemaanden een gastvrije omgeving te creëren voor een grote hoeveelheid verschillende soorten dieren. De kunst is om dit ook te doen in het najaar en in de herfst, maar ook dan is het goed én leuk om veel dieren in je tuin te hebben!
Het is vrij eenvoudig om dit voor elkaar te krijgen, door de dieren een klein handje te helpen. Een goed beplantingsplan kan je hierbij helpen. Wil je hier meer over weten? Dan raad ik je aan om eens inspiratie op te doen voor een goed plan. Download hier mijn gratis tuininspiratiepakket en doe inspiratie op uit andere tuinen voor een goed beplantingsplan.
Kijk maar eens naar deze 5 tips om een diervriendelijke tuin aan te leggen:
- Maak je tuin niet te steriel en opgeruimd. Veel dieren houden van een rommelige tuin met een grote diversiteit aan planten, bomen en struiken, maar ook van plantenpotten, een stapel hout en tuinafval zoals een berg blaadjes.
- Wil je de dieren echt verwennen? Dan mag een waterpartij niet ontbreken. Dit hoeft geen zorgvuldig aangelegde en onderhouden vijver te zijn, maar dit mag ook een moeras plaats zijn. Kikkers, padden en salamanders zijn hier natuurlijk dol op zullen graag in jouw tuin hun winterslaap houden. Als dank voor hun logies eten ze de muggen en slakken voor je op als de temperaturen wat hoger worden.
- Zorg voor schone voederplekken en silo’s en kijk of ze nog heel zijn.
- Kies voor diervriendelijke beplanting zoals een vlinderstruik, zonnehoed, klimop en hemelsleutel. Ook een heg is voor dieren (zoals vogels) een prima plek om zich in te verbergen.
- Maak een paradijs voor eekhoorns door een eekhoorn voederplaats neer te zetten. Deze leuke dieren zijn dol op eikels, noten en bessen. Als jij dit op een ‘presenteerblaadje’ aanbiedt, komen ze graag in jouw tuin om hun wintervoorraad aan te leggen.
Ga jij een diervriendelijke tuin maken?
Je ziet dat het vrij eenvoudig is om van je tuin een echte dierentuin te maken. Hierboven staan enkele voorbeelden en tips, maar er zijn uiteraard nog veel meer ideeën om je gastvrijheid voor dieren in je tuin te tonen. Het is hierbij van belang om de leefstijl en de voedselkringloop van de betreffende dieren in gedachten te houden. Wil je nog meer tuininspiratie opdoen? Download dan hier mijn gratis tuininspiratiepakket.