5 tips om een diervriendelijke tuin aan te leggen
arrow_drop_up arrow_drop_down
13 november 2018 

5 tips om een diervriendelijke tuin aan te leggen

Heb jij een diervriendelijke tuin? Ik kan je dat zeker aanraden. Dieren spelen immers een belangrijke rol in de natuur. Je kunt zelfs van een kleine stadstuin een echte dierentuin maken. In dit artikel deel ik 5 interessante tips met je, hoe je een diervriendelijke tuin kunt aanleggen én geef ik je ook 5 voorbeelden hoe dieren een belangrijke rol spelen in de levensloop van je tuin.

Veel mensen zien dieren in hun tuin liever gaan als komen.

Ik snap ook heus wel dat je niet blij wordt als de kat van de buren precies jouw tuin gebruikt als luxe kattenbak. Er zijn echter ook dieren waar je wel blij van wordt als ze je tuin komen bezoeken. Ik weet zelfs zeker dat dit er meer zijn dan je beseft.

Waarom een diervriendelijke tuin een aanrader is 

Ok, als we de kat van de buren even buiten beschouwing laten is het eenvoudig uit te leggen waarom dieren een nuttige rol hebben in een tuin. Dieren spelen immers een belangrijke rol in de levensloop van je tuin. Het leuke is dat je hier zelf ook een belangrijke rol in kunt spelen.

Dit is met vijf eenvoudige voorbeelden goed uit te leggen:

 1. Border met zonnebloemen en goudsbloemen

  Insecten zoals bladluizen zijn schadelijk voor je planten. Er zijn echter nuttige insecten die je kunnen helpen met het “verwijderen” van deze ongewenste gasten. Denk hierbij aan bijen en vlinders. Deze kun je op een eenvoudige manier uitnodigen door een border te maken met zonnebloemen en goudsbloemen. Deze bloemen geven immers nectar en stuifmeel en vormen een klein paradijs voor deze beestjes. Als dank zullen ze de bladluizen ook voor je opruimen en kun je de schade aan je tuin beperken.

  Zonnebloem | Meer vogels in de tuin lokken

 2. Slakken in de tuin

  Heb je last van slakken in je tuin? Ook dit is op een eenvoudige maar vooral leuke manier op te lossen door een waterpunt zoals een vijver of moeras in je tuin te plaatsen. Je zult begrijpen dat dit veel verschillende soorten dieren aantrekt, waaronder padden en egels. Zij zullen als dank hun steentje zullen bijdragen in de “huishouding en het onderhoud” door de slakken op te eten. Verder kun je slakken stoppen met kopertape.

  Slakken bestrijden in de tuin met kopertape

 3. Vleermuis

  Wil je je tuin vrij hebben van spinnen en insecten? Dan zou een vleermuis je uitstekend kunnen helpen. Zij verblijven het liefst ondersteboven in een licht vochtige, maar vooral donkere ruimte.

 4. Gastvrijheid voor egels

  Vind je het leuk om gastvrij te zijn voor egels? Ruim dan vooral je tuin niet op in het najaar. Dat is de periode dat deze beestjes graag aan hun winterslaap beginnen. Zij nestelen zich graag tussen de bladen van bijvoorbeeld heesters. Daarnaast zullen ze van alles naar hun nest slepen zoals hooi, mos en stro. Egels houden van honden- en kattenvoer, spek, muesli en pindakaas en zullen in ruil hiervoor (s nachts) je tuin vrijhouden van rupsen en slakken.

 5. Meer vogels in de tuin lokken

  Tot slot mogen we de luchtmacht niet vergeten die zeer goed in te zetten zijn tegen onder andere slakken, rupsen, larven en andere “ongedierte” die je tuin kunnen vernietigen. Vogels kunnen bijzonder goed dienen als natuurlijke beschermers van je tuin. Als je deze “gevleugelde vrienden” uitnodigt in je tuin, zullen ze zeker hun nuttige bijdrage leveren als dank voor je gastvrijheid. Installeer dus vogelvoer plekken en nestkasten om vogels aan te moedigen om je tuin te bezoeken. Daarnaast kun je ook meer vogels in de tuin lokken met planten.

Roodborstje | Meer vogels in de tuin

5 tips om een diervriendelijke tuin aan te leggen

Wil jij van jouw tuin een echte dierentuin maken? Je zult merken dat de dieren niet alleen een nuttige functie hebben, maar ook zorgen voor veel leven in de tuin. Ze maken er met z’n alleen een mooi schouwspel van! Veel dieren kunnen ook uitstekend samen leven. Je kunt van je tuin een prettige ontmoetingsplaats voor diverse dieren maken.

Zoals je uit de bovenstaande voorbeelden kunt opmaken, is het vrij eenvoudig om gedurende de zomer en lentemaanden een gastvrije omgeving te creëren voor een grote hoeveelheid verschillende soorten dieren. De kunst is om dit ook te doen in het najaar en in de herfst, maar ook dan is het goed én leuk om veel dieren in je tuin te hebben!

Het is vrij eenvoudig om dit voor elkaar te krijgen, door de dieren een klein handje te helpen.

Kijk maar eens naar deze 5 tips om een diervriendelijke tuin aan te leggen:  

 • Maak je tuin niet te steriel en opgeruimd. Veel dieren houden van een rommelige tuin met een grote diversiteit aan planten, bomen en struiken, maar ook van plantenpotten, een stapel hout en tuinafval zoals een berg blaadjes.
 • Wil je de dieren echt verwennen? Dan mag een waterpartij niet ontbreken. Dit hoeft geen zorgvuldig aangelegde en onderhouden vijver te zijn, maar dit mag ook een moeras plaats zijn. Kikkers, padden en salamanders zijn hier natuurlijk dol op zullen graag in jouw tuin hun winterslaap houden. Als dank voor hun logies eten ze de muggen en slakken voor je op als de temperaturen wat hoger worden.
 • Zorg voor schone voederplekken en silo’s en kijk of ze nog heel zijn.
 • Kies voor diervriendelijke beplanting zoals een vlinderstruik, zonnehoed, klimop en hemelsleutel. Ook een heg is voor dieren (zoals vogels) een prima plek om zich in te verbergen.
 • Maak een paradijs voor eekhoorns door een eekhoorn voederplaats neer te zetten. Deze leuke dieren zijn dol op eikels, noten en bessen. Als jij dit op een “presenteerblaadje” aanbiedt, komen ze graag in jouw tuin om hun wintervoorraad aan te leggen.Tuinonderhoud

Ga jij een diervriendelijke tuin maken? 

Je ziet dat het vrij eenvoudig is om van je tuin een echte dierentuin te maken. Hierboven staan enkele voorbeelden en tips, maar er zijn uiteraard nog veel meer ideeën om je gastvrijheid voor dieren in je tuin te tonen. Het is hierbij van belang om de leefstijl en de voedselkringloop van de betreffende dieren in gedachten te houden.

Als je bijvoorbeeld in het najaar graag kijkt naar die vrolijk fladderende bruingrijze vlinders kun je deze dieren op een eenvoudige wijze laten zien dat je gastvrij bent door ze de overrijpe bessen van de parelbes, honingwater of wat rottend fruit aan te bieden.

Ik ben van mening dat de mensen en de natuur (en daar bedoel ik zowel de planten als de dieren mee) een perfecte twee-eenheid kunnen vormen. Wat mij betreft moeten we er alles aan doen om dit in stand te houden. Let er wel op dat de kat van de buren deze twee-eenheid kan verstoren door de dieren in je tuin te lijf te gaan.

Reactie plaatsen