13 stijlvolle houtideeën voor meer hout in de tuin
21 januari 2019 
13 min. leestijd

13 stijlvolle houtideeën voor meer hout in de tuin

Hout in de tuin spreekt veel mensen aan als ze hun tuin willen inrichten. Geldt dit ook voor? Zo ja, dat verbaast mij niets. Hout heeft een mooie natuurlijke uitstraling die uitstekend past in het karakter van een tuin. De mogelijkheden van hout in de tuin zijn eindeloos! Je kunt dit materiaal combineren bij iedere tuinstijl en inrichting.

In deze blog ga ik wat dieper in op de mogelijkheden om dit natuurlijke materiaal in je tuin te integreren. Ik leg je uiteraard uit welke veelzijdige keuzemogelijkheden je hebt als je wilt gaan werken met hout, ik leg je uit waar je op moet letten, maar eerst kijken we even naar de voor- en nadelen van het gebruik van hout.

Hout in de tuin | Terrasoverkapping

De voor- en nadelen van het gebruik van hout in de tuin

Hout is een materiaal dat veelvuldig gebruikt wordt in een tuin. Dat is niet zo verwonderlijk. Het gebruik van hout heeft namelijk meerdere voordelen naast de mooie uitstraling. Het duurzame materiaal is namelijk uitstekend verkrijgbaar. Daarnaast is hout goed te bewerken. Je zou het relatief zware gewicht van hout als nadeel kunnen zien, maar daar staat tegenover dat je er wél een goede stabiele constructie van kan maken.

Daarnaast kun je de onderhoudsbehoefte van hout zien als een nadeel, maar dit valt in de praktijk vaak wel mee als je de juiste keuzes maakt met betrekking tot de houtsoort dat je gaat gebruiken. Hier kom ik later even op terug.

Hout in de tuin | Schutting

13 stijlvolle ideeën voor hout in de tuin

Zoals aangegeven zijn er zeer veel mogelijkheden om te werken met hout in de tuin. Als je deze mogelijkheden eens doorloopt, zul je direct ontdekken dat je functionaliteit en een mooie uitstraling op een eenvoudige manier kunt combineren. Het materiaal is uitstekend geschikt om in het oog springende elementen van te maken, maar ook kunt gebruiken om je tuin in te richten en verder vorm te geven.

Ik zal een aantal van de mogelijkheden op een rijtje voor je zetten.

Ik dit lijstje deel ik ook een aantal links met je die verwijzen naar andere artikelen die wat specifieker op deze ‘houtmogelijkheid’ ingaan. Deze links kun je altijd aanklikken als je interesse hebt.

 1. Houten vlonder gebruiken als terras of steiger
 2. Terrasoverkapping
 3. Erfafscheiding
 4. Een houten schuur of tuinhuisje
 5. Houten pergola
 6. Diervriendelijke faciliteiten
 7. Houten kinderspeelgoed
 8. Houtopslag
 9. Houten klikokast
 10. Houten fietsenrek
 11. Houten plantenbak
 12. Kastjes
 13. Buitenkeuken

Houten vlonder gebruiken als terras of steiger

Een houten vlonder als terras of steiger geeft een mooie en natuurlijke uitstraling aan je tuin. Je hebt een ruime keuze aan verschillende vlonders en kunt deze op allerlei verschillende manieren aanleggen. Je kunt een vlonder in een bouw- of tuincentrum kopen, maar ook online is er veel te vinden. Ik raad je aan om eerst rond te kijken, voordat je uiteindelijk met een vlonder eindigt waar je toch niet blij mee bent. In dit artikel geef ik je tien ideeën voor een vlonder en vertel ik je meer over de verschillende soorten vlonders. 

Hout in de tuin | Houten vlonder met overkapping in moderne tuin

Houten terrasoverkapping

Een houten terrasoverkapping is een perfecte manier om tot in de late uurtjes buiten te zitten of langer in het jaar te genieten van het buitenleven. Je kunt een terrasoverkapping van veel verschillende materialen maken, maar het meestvoorkomende materiaal voor een terrasoverkapping is denk ik wel hout. Het is een duurzaam materiaal en geeft een natuurlijke en sfeervolle uitstraling aan je tuin. Er zijn veel verschillende soorten terrasoverkappingen, denk eens aan een open terrasoverkapping, maar ook een terrasoverkapping met een schuur. In dit artikel vertel ik je meer over de verschillende soorten en hun kenmerken. 

Hout in de tuin | Zelf een houten overkapping maken

Erfafscheiding met een houten schutting

Een erfafscheiding is vaak een noodzakelijk iets in je tuin. Toch hoeft dit echt niet lelijk te zijn! Met een houten schutting en eventueel wat klimplanten kun je van deze must toch een mooi en sfeervol onderdeel maken. Er zijn veel verschillende soorten houten schuttingen te verkrijgen en ik raad je zeker aan om eerst op onderzoek uit te gaan voordat je een schutting aanschaft. Daarnaast zijn er nog veel meer mogelijkheden voor een erfafscheiding, die ik in dit artikel voor je op een rijtje zet. 

Hout in de tuin | Houten schutting als erfafscheiding

Hout in de tuin | Houten schutting

Een houten schuur of tuinhuisje

Wanneer je wel wat extra opbergruimte kunt gebruiken, is een houten schuur of tuinhuisje erg geschikt. Wanneer je er de juiste draai aan geeft, kan dit ook nog eens heel sfeervol ogen in je tuin. Je hebt ontzettend veel mogelijkheden voor een schuur of tuinhuisje. Bedenk daarom goed waar je deze voor wil gebruiken; wil je er alleen spullen opbergen of wil je er ook lekker kunnen zitten? Daarnaast kun je veel verschillende materialen gebruiken, waaronder hout. Tot slot zijn er ook nog eens oneindig veel ontwerpen. Misschien is het fijn om eens door mijn ebook over terrasoverkappingen, schuren en buitenverblijven te bladeren, waarin ik antwoord geef op de zes meestgestelde vragen en heel veel inspiratie geef. 

Hout in de tuin | Houten prieel

Hout in de tuin | Schuurtje

Houten pergola

Een houten pergola is een mooie manier om meer dynamiek en hoogte creëren in je tuin. Je kunt allerlei verschillende klimplanten bij de pergola plaatsen zodat deze steeds verder de hele pergola bedekken. Daarnaast kun je een zonnescherm of -doek plaatsen zodat je in de schaduw onder pergola kunt genieten van een heerlijke zomerse dag.

Hout in de tuin | Houten pergola

Hout in de tuin | Houten vlonder voor terras(overkapping)

Diervriendelijke faciliteiten

Bij een diervriendelijke tuin horen ook diervriendelijke faciliteiten zoals vogelhuisjes, voederbakken en insectenhotels. Er zijn veel verschillende houten faciliteiten zodat je meer dieren in je tuin kunt verwelkomen. Dieren spelen een grote rol in de natuur en hebben een grote invloed op de levensloop van planten en bloemen in je tuin. In dit artikel leg ik nog veel meer uit over een diervriendelijke tuin. 

Houten kinderspeelgoed

Wanneer je kinderen hebt, wil je natuurlijk ook van je tuin een veilige plek maken waar zij kunnen spelen. Maar hoe combineer je en kindvriendelijke tuin met een stijlvolle tuin? En wat is de rol van hout daarin? Je kunt een speelplek creëren met houten speeltoestellen. Wanneer je een eigen hoek voor je kinderen creëert kunnen zij daar hun eigen speelplek van maken. Daarnaast zijn er nog veel meer oplossingen voor een kindvriendelijke tuin. Deze deel ik in dit artikel met je. 

Daarnaast heb ik nog een artikel geschreven over houten kinderspeelgoed. Deze is eigenlijk gericht op kinderspeelgoed voor een kleine tuin, maar ook als je een grote tuin hebt, kun je dit artikel denk ik goed gebruiken. Lees hier alles over speeltoestellen voor een kleine tuin. 

Hout in de tuin | Speelgoed

Houtopslag

Wanneer je een kachel hebt, is het handig om je hout buiten op te slaan. Wat is dan beter dan een houten houtopslag? Ik denk dat dit niet alleen heel praktisch, maar ook stijlvol is. Het is een mooie plek om je hout te drogen en te bewaren totdat het de kachel in gaat. Een houthok kun je kopen, maar het is ook heel gemakkelijk zelf te maken. In dit artikel leg ik je uit hoe je dat doet. 

Hout in de tuin | Hout drogen

Hout in de tuin | Houthok maken

Houten klikokast

Vind je de kliko’s in je tuin ook geen gezicht? Dat kan ik me voorstellen. De kleuren en de uitstraling zijn meestal niet echt stijlvol en passen niet goed bij een tuin. Je kunt de kliko’s verbergen achter planten, maar je kunt ook een klikokast maken waar je ze in kan zetten voor een betere uitstraling. Een klikokast kun je kopen, maar ook deze kun je heel gemakkelijk zelf maken. In dit artikel deel ik negen creatieve ideeën om je kliko weg te werken. 

Hout in de tuin | Kliko wegwerken

Houten fietsenrek

Je kunt ook een houten fietsenrek maken om je alle fietsen in je tuin meer opgeruimd te laten lijken. Ook hier geldt dat je dit gemakkelijk zelf kunt doen. Daarnaast kun je deze ook via internet gemakkelijk kopen om deze vervolgens zelf thuis in elkaar te zetten, net zo handig!

Houten plantenbakken

Een andere manier om hout op een sfeervolle manier in je tuin te verwerken is door houten plantenbakken. Het is een perfecte vorm van tuindecoratie die je kunt aanpassen op jouw tuinstijl en planten. Het is belangrijk dat je de planten in je plantenbak voldoende ruimte geeft om te groeien. Net zoals bij een fietsenrek of houtopslag kun je een houten plantenbak gemakkelijk zelf maken, maar je kunt deze ook in de bouwmarkt kopen. In dit artikel deel ik 20 ideeën voor tuindecoratie die je zelf kunt maken, waaronder plantenbakken. 

Hout in de tuin | Plantenbakken in moderne tuin

Hout in de tuin | Houten bloembakken

Hout in de tuin | Houten bank om boom

Houten kastjes en ander meubilair

Je kunt ook houten kastjes of ander tuinmeubilair van hout maken of kopen. Het is een sfeervolle, maar ook praktische manier om hout in je tuin te verwerken. Gebruik de kastjes om je tuinspullen of tuinkussens in op te slaan en creëer een leuke zithoek met een houten bank. In dit artikel beschrijf ik hoe je zelf houten tuinmeubilair kan maken en waar je op moet letten. 

Hout in de tuin | Houten tuinmeubels

Hout in de tuin

Buitenkeuken

Het laatste voorbeeld is een houten buitenkeuken. Houd je van kokkerellen en de buitenlucht? Dan kun je deze twee interesse goed combineren door middel van een mooie buitenkeuken. Je kunt deze in veel verschillende soorten en maten krijgen. Denk eens aan een buitenkeuken op wielen zodat je deze in de winter binnen kunt zetten. Of een buitenkeuken waarin een pizzaoven is verwerkt. Daarnaast kun je ook een buitenkeuken zelf maken.

Hout in de tuin

Hout in de tuin

Dit zijn zomaar 13 voorbeelden.

Er zijn natuurlijk veel meer mogelijkheden te benoemen hoe je hout in de tuin kunt integreren. Het leuke is dat je hout zelf kunt bewerken. Hierdoor heb je mogelijkheden om een eigen ontwerp te maken en zelf een constructie te bouwen op basis van jouw wensen en mogelijkheden.

Iedere doe-het-zelver kan dit. Ik kan het je ook bewijzen. Lees maar eens dit artikel over hoe je zelf een houten veranda kunt bouwen. Daarnaast kun je een houten blokhut of schuur bouwen door gebruik te maken van een kant-en-klaar bouwpakket en kun je bij het plaatsten van een schutting kiezen voor schuttingdelen.

Je kunt het jezelf dus zo moeilijk maken als je wilt! 

Wil je nog meer ideeën opdoen? Bekijk en download het gratis tuin inspiratiepakket >>>


Welke houtsoort is het meest geschikt voor in de tuin?

Naast de grote hoeveelheid mogelijkheden om hout in de tuin te integreren, heb je ook een ruime keuzemogelijkheid in de houtsoorten die je kunt gebruiken. Ik krijg dan ook regelmatig de vraag welke houtsoort het meest geschikt is voor in de tuin.

Er zijn diverse houtsoorten die in aanmerking komen. Het is goed om je hierin even te verdiepen. Je kunt het hout selecteren op factoren als:

 • De mogelijkheden voor bewerking;
 • De maatvoering;
 • De kleurstelling;
 • De onderhoudsbehoefte.

Het is goed om even rekening te houden met deze vier factoren.

Al is het maar om te voorkomen dat je vaker dan je lief is op je knieën zit om je tuinvoorzieningen te onderhouden. Bij veel mensen staat deze klus niet op het lijstje van favoriete bezigheden……

Soorten hout voor in de tuin

Het is goed om er rekening mee te houden dat we een onderscheid maken tussen twee houtsoorten:

Loofhout is afkomstig van loofbomen. Dit wordt ook wel hardhout genoemd, maar dit heeft eigenlijk niets te maken met de structuur en de daadwerkelijke hardheid van het hout van het hout zoals de Linde, Populier en de Wilg.

Naaldhout komt van naaldbomen. Hieruit worden de wat zachtere houtsoorten geproduceerd. Je kunt hierbij denken aan Vuren en Grenen.

Hout in de tuin

Wat moet je nu kiezen? 

De keuze tussen hardhout- of de zachtere soorten hangt af van je toepassing.

Hardhout is een stuk duurder dan de zachtere soorten, maar is wel beter bestand tegen elementen als vocht en andere weersinvloeden. Wat dat betreft is deze keuze snel gemaakt als je bijvoorbeeld een terrasoverkapping, een erfafscheiding, een schuur of een steiger gaat maken. In dit geval is er sprake van een hele duidelijke prijs-kwaliteitverhouding.

Natuurlijk is het een mogelijkheid om geïmpregneerd hout te gebruiken. Je bent dan voordeliger uit, maar zult veel vaker je voorzieningen moeten onderhouden (dat eerder genoemde ‘leuke’ klusje…).

Dus onderaan de streep kun je de volgende conclusie trekken:

Je betaalt meer voor hardhout, maar door de jaren heen ben je goedkoper uit.

Overigens, als je bezig bent met het kiezen van hout voor een voorziening die je relatief beschut (onder een afdak) plaatst, kun je wél kiezen voor een goed soort geïmpregneerd hout. Op die plek hoef je veel minder eisen te stellen aan het materiaal.

Hollands hout of hout uit het buitenland in de tuin?

Tot slot nog even een andere interessante keuze.

Er zijn natuurlijk zéér veel houtsoorten waaruit je kunt kiezen.

Ik kan de diverse houtsoorten met je doornemen, maar ook even doorverwijzen naar mijn artikel over houten vlonders. Hierin vind je diverse ideeën hierover.

Hout in de tuin

De vraag is echter of je kiest voor Hollands hout of hout uit het buitenland in je tuin? Het meeste hout (bijna) al het hout halen wij uit het buitenland. Dat is eigenlijk best een opvallende keuze. Wij hebben namelijk ook een aantal houtsoorten die uitstekend toe te passen zijn in onze tuinen. Dit hout komt gewoon uit “onze” bossen en parken! Ik refereer hierbij aan soorten als Lariks en Douglas. Dit zijn harsrijke houtsoorten die ook onbehandeld uitstekend te gebruiken zijn voor duurzame toepassingen in je tuin. Deze soorten zijn zeker het overwegen waard want het zal je natuurlijk niet verbazen dat deze soorten uitstekend bestand zijn tegen onze weersomstandigheden.

Hout in de tuin

Hout in de tuin, nog meer voorbeelden?

Ik hoop dat ik je een stukje verder heb geholpen met het benoemen van de mogelijkheden om hout in je tuin te integreren. Dit zijn voorbeelden van dit soort toepassingen.

Wil je nog meer voorbeelden of toepassingen bekijken? Download het gratis inspiratiepakket >>>


Over de schrijver
Aangenaam. Mijn naam is Peter Mecklenfeld en ik ben initiatiefnemer van tuin inspiratieplatform florum.nl. Het is mijn missie om bezoekers die zich online oriënteren voor hun tuin de best mogelijke informatie en inspiratie aan te bieden. Ik ben zelf ruim 15 jaar werkzaam in de groene sector en sinds 2009 eigenaar van een hoveniersbedrijf (Mecklenfeld Tuinen) en tuinontwerp studio (Studio Florum). Ik werk samen met een specialistisch team om onze klanten te verrassen met prachtige ontwerpen en ambachtelijk vakmanschap op gebied van tuinaanleg, renovatie en professioneel onderhoud.
Reactie plaatsen

Stappenplan met belangrijke lessen voor jouw nieuwe tuin (XL inspiratiegids)

 • Kijk anders naar tuinplannen en voorkom hiermee onnodige kosten

 • Voorkom valkuilen die je achteraf spijt opleveren

 • Wees bewust van de complexiteit van tuinplannen en hoe je hiermee omgaat

 • Ontdek mijn kernwaarden en de nr. 1 reden waarom ik hiervoor kies

 • Hoe je niet verstrikt raakt in een wirwar van inspiratie 

 • Hoe je ervoor zorgt dat het ontwerp haalbaar is en niet in de prullenbak belandt

 • Ontdek welke elementen veel belangrijker zijn dan stijl en design

 • 80% van de wensenlijsten komen overeen, ik laat je zien hoe dit kan

 • Mijn ontwerpstijl uitgelicht en in beeld gebracht met exclusieve projecten

 • Hoe je het ontwerp voorbereid op de aanleg zonder dat je voor (dure) verrassingen komt te staan

Meer tuininspiratie?

Wij hebben inmiddels meer dan 600 tuin artikelen in ons archief!