Hout in de tuin: wat zijn de mogelijkheden?  
arrow_drop_up arrow_drop_down
21 januari 2019 

Hout in de tuin: wat zijn de mogelijkheden?  

Hout in de tuin spreekt veel mensen aan als ze hun tuin willen inrichten. Geldt dit ook voor? Zo ja, dat verbaast mij niets. Hout heeft een mooie natuurlijke uitstraling die uitstekend past in het karakter van een tuin. De mogelijkheden van hout in de tuin zijn eindeloos! Je kunt dit materiaal combineren bij iedere tuinstijl en inrichting.

In deze blog ga ik wat dieper in op de mogelijkheden om dit natuurlijke materiaal in je tuin te integreren. Ik leg je uiteraard uit welke veelzijdige keuzemogelijkheden je hebt als je wilt gaan werken met hout, ik leg je uit waar je op moet letten, maar eerst kijken we even naar de voor- en nadelen van het gebruik van hout.

De voor- en nadelen van het gebruik van hout in de tuin

Hout is een materiaal dat veelvuldig gebruikt wordt in een tuin. Dat is niet zo verwonderlijk. Het gebruik van hout heeft namelijk meerdere voordelen naast de mooie uitstraling. Het duurzame materiaal is namelijk uitstekend verkrijgbaar. Daarnaast is hout goed te bewerken. Je zou het relatief zware gewicht van hout als nadeel kunnen zien, maar daar staat tegenover dat je er wél een goede stabiele constructie van kan maken.

Daarnaast kun je de onderhoudsbehoefte van hout zien als een nadeel, maar dit valt in de praktijk vaak wel mee als je de juiste keuzes maakt met betrekking tot de houtsoort dat je gaat gebruiken. Hier kom ik later even op terug.

Mogelijkheden van hout in de tuin

Zoals aangegeven zijn er zeer veel mogelijkheden om te werken met hout in de tuin. Als je deze mogelijkheden eens doorloopt, zul je direct ontdekken dat je functionaliteit en een mooie uitstraling op een eenvoudige manier kunt combineren. Het materiaal is uitstekend geschikt om in het oog springende elementen van te maken, maar ook kunt gebruiken om je tuin in te richten en verder vorm te geven.

Ik zal een aantal van de mogelijkheden op een rijtje voor je zetten.

Ik dit lijstje deel ik ook een aantal links met je die verwijzen naar andere artikelen op deze website die wat specifieker op deze “hout mogelijkheid” ingaan. Deze links kun je altijd aanklikken als je interesse hebt.

Dit zijn zomaar 12 voorbeelden.

Er zijn natuurlijk veel meer mogelijkheden te benoemen hoe je hout in de tuin kunt integreren. Het leuke is dat je hout zelf kunt bewerken. Hierdoor heb je mogelijkheden om een eigen ontwerp te maken en zelf een constructie te bouwen op basis van jouw wensen en mogelijkheden.

Iedere doe-het-zelver kan dit. Ik kan het je ook bewijzen. Lees maar eens dit artikel over hoe je zelf een houten veranda kunt bouwen. Daarnaast kun je een houten blokhut of schuur bouwen door gebruik te maken van een kant-en-klaar bouwpakket en kun je bij het plaatsten van een schutting kiezen voor schuttingdelen.

Je kunt het jezelf dus zo moeilijk maken als je wilt!

Houten vlonder voor terras(overkapping)

Houten vlonder met overkapping in moderne tuin | Dakshingles

Zelf een houten overkapping maken

Houten overkapping

Houten prieel

Houten schutting als erfafscheiding

Houten schutting

Houten pergola

Houten hek voor op het land

Hout drogen

Houthok maken

Kliko wegwerken

Plantenbakken in moderne tuin

Houten plantenbakken | Houten bloembakken

Houten bank om boom

Houten bank | Kantoortuin

Houten tuinmeubels

Buitenkeuken in moderne tuin

Buitenkeuken met barbecue

Welke houtsoort is het meest geschikt voor in de tuin?

Naast de grote hoeveelheid mogelijkheden om hout in de tuin te integreren, heb je ook een ruime keuzemogelijkheid in de houtsoorten die je kunt gebruiken. Ik krijg dan ook regelmatig de vraag welke houtsoort het meest geschikt is voor in de tuin.

Er zijn diverse houtsoorten die in aanmerking komen. Het is goed om je hierin even te verdiepen. Je kunt het hout selecteren op factoren als:

  • De mogelijkheden voor bewerking;
  • De maatvoering;
  • De kleurstelling;
  • De onderhoudsbehoefte.

Het is goed om even rekening te houden met deze vier factoren.

Al is het maar om te voorkomen dat je vaker dan je lief is op je knieën zit om je tuinvoorzieningen te onderhouden. Bij veel mensen staat deze klus niet op het lijstje van favoriete bezigheden……

Soorten hout voor in de tuin

Het is goed om er rekening mee te houden dat we een onderscheid maken tussen twee houtsoorten:

  • Loofhout is afkomstig van loofbomen. Dit wordt ook wel hardhout genoemd, maar dit heeft eigenlijk niets te maken met de structuur en de daadwerkelijke hardheid van het hout van het hout zoals de Linde, Populier en de Wilg.
  • Naaldhout komt van naaldbomen. Hieruit worden de wat zachtere houtsoorten geproduceerd. Je kunt hierbij denken aan Vuren en Grenen.

Houten overkapping in tuin | Staanders / constructiebalken

Wat moet je nu kiezen?

De keuze tussen hardhout- of de zachtere soorten hangt af van je toepassing.

Hardhout is een stuk duurder dan de zachtere soorten, maar is wel beter bestand tegen elementen als vocht en andere weersinvloeden. Wat dat betreft is deze keuze snel gemaakt als je bijvoorbeeld een terrasoverkapping, een erfafscheiding, een schuur of een steiger gaat maken. In dit geval is er sprake van een hele duidelijke prijs-kwaliteitverhouding.

Natuurlijk is het een mogelijkheid om geïmpregneerd hout te gebruiken.

Je bent dan voordeliger uit, maar zult veel vaker je voorzieningen moeten onderhouden (dat eerder genoemde “leuke” klusje……).

Dus onderaan de streep kun je de volgende conclusie trekken:

Je betaalt meer voor hardhout, maar door de jaren heen ben je goedkoper uit.

Overigens, als je bezig bent met het kiezen van hout voor een voorziening die je relatief beschut (onder een afdak) plaatst, kun je wél kiezen voor een goed soort geïmpregneerd hout. Op die plek hoef je veel minder eisen te stellen aan het materiaal.

Hollands hout of hout uit het buitenland in de tuin?

Tot slot nog even een andere interessante keuze.

Er zijn natuurlijk zéér veel houtsoorten waaruit je kunt kiezen.

Ik kan de diverse houtsoorten met je doornemen, maar ook even doorverwijzen naar mijn artikel over houten vlonders. Hierin vind je diverse ideeën hierover.

Houten vlonder met witte muur en schutting als erfafscheiding

De vraag is echter of je kiest voor Hollands hout of hout uit het buitenland in je tuin?

Het meeste hout (bijna) al het hout halen wij uit het buitenland.

Dat is eigenlijk best een opvallende keuze.

Wij hebben namelijk ook een aantal houtsoorten die uitstekend toe te passen zijn in onze tuinen. Dit hout komt gewoon uit “onze” bossen en parken!

Ik refereer hierbij aan soorten als Lariks en Douglas.

Dit zijn harsrijke houtsoorten die ook onbehandeld uitstekend te gebruiken zijn voor duurzame toepassingen in je tuin. Deze soorten zijn zeker het overwegen waard want het zal je natuurlijk niet verbazen dat deze soorten uitstekend bestand zijn tegen “onze” weersomstandigheden.

Douglas hout | Paardenrek

Hout in de tuin, zie jij nog mogelijkheden?

Ik hoop dat ik je een stukje verder heb geholpen met het benoemen van de mogelijkheden om hout in je tuin te integreren. Dit zijn voorbeelden van dit soort toepassingen.

Zie jij nog mogelijkheden of heb je ervaringen hierin die je zou willen delen?

Laat het me gerust weten.

Ik zou het leuk vinden als je een reactie achterlaat onderaan dit artikel.

Bedankt alvast!

Reactie plaatsen