Ecotuin maken? 10 tuin ideeën om duurzaam en ecologisch te tuinieren
15 januari 2018 
9 min. leestijd

Ecotuin maken? 10 tuin ideeën om duurzaam en ecologisch te tuinieren

In een duurzame ecotuin wordt extra aandacht besteed aan mens, dier en natuur. Je tuin is namelijk een plek waar wordt geleefd! Niet alleen door jou, maar ook door allerlei dieren, bloemen en planten. In een ecotuin werk je samen met de natuur om een prachtige plek te creëren. Nu denk je misschien: mijn tuin is veel te klein om een ecologische tuin van te maken. Niets is minder waar, iedereen kan een ecotuin van zijn kleine tuin, stadstuin of zelf ecodak maken.

Nu ik kort heb verteld wat een ecotuin is, wil ik je in dit artikel inzichten geven en laten zien welke mogelijkheden er zijn om op een milieuvriendelijke manier je tuin in te gaan richten. Goed om te weten is dat je verschillende tuinstijlen duurzaam en ecologisch kunt maken. Het lijnenspel is hier minder van belang als je kijkt naar mens, dier en natuur.

10 tuinideeën voor een duurzame ecotuin

  1. Trek vriendelijke beestjes aan
  2. De vroege vogel vangt de worm
  3. Zorg voor een gezonde plantenmix
  4. Creëer een moestuin
  5. Maak compost in je ecotuin met een compostbak
  6. Houten tuinmeubels zijn ideaal
  7. Een overkapping van natuurlijk groen
  8. Klimplanten langs wanden en schuttingen
  9. Duurzame bestrating
  10. Een natuurlijke vijver

Help mee aan een beter klimaat

Hoveniers spelen een belangrijke rol in het verminderen van de steeds groeiende druk binnen het ecosysteem. Studies hebben aangetoond dat ecotuinieren een positief effect heeft op de vertraging van de klimaatverandering, het verminderen van het energieverbruik en het verminderen van verspilling. Door vooral duurzame maatregelen te nemen en ecologische oplossingen te bedenken binnen de tuinarchitectuur helpen wij (en straks misschien ook jij) mee aan een beter milieu.

Vijver aanleggen

10 tuinideeën om een duurzame ecotuin maken

Om je een beetje op weg te helpen omschrijf ik hieronder vijf ideeën die je kunt toepassen om van jouw tuin een ecotuin te maken. Daarnaast kun je hier de gratis Tuinideeën Gids downloaden om nog meer inspiratie op te doen. 

Tuinideeën

1: Trek vriendelijke beestjes aan in een ecotuin

Insecten spelen een belangrijke rol in de levensloop van een ecologische tuin. Er zijn insecten die schadelijk kunnen zijn voor planten (bijvoorbeeld groene vliegen), maar er zijn ook nuttige insecten die je tuin kunnen helpen. Lieveheersbeestjes en gaasvliegen eten bijvoorbeeld bladluizen. Dus, als je een bladluisplaag hebt, overweeg dan een bloembord van zonnebloemen en goudsbloemen te planten om deze ‘goede beestjes’ aan te trekken en eventuele schade aan je tuin te minimaliseren. Dit is een hele dier-, mens- en plantvriendelijke oplossing om problemen te voorkomen.

Vijvertuin

2: De vroege vogel vangt de worm in een ecotuin

Slakken, rupsen, larven en andere ‘ongedierte’ kunnen je tuin vernietigen. Denk bijvoorbeeld aan slakken die hosta’s aanvreten (veelvoorkomend probleem) of larven die bladeren van je favoriete plant aanvreten. Vogels kunnen bijzonder goed dienen als natuurlijke beschermers van je ecologische tuin. Installeer vogelvoeders voor een verscheidenheid aan vogels en nestkasten om meer vogels aan te moedigen om je tuin te bezoeken. Op deze manier zal ook de behoefte aan synthetische insecticiden, fungiciden en onkruidverdelgers die giftig zijn voor het milieu verminderen. Voor een snellere aanpak van het elimineren van slakken, kunt je barrières plaatsen zoals gebroken eierschalen.

In een ander artikel vertel ik hoe je een slakkenplaag kunt stoppen met kopertape.

Ecotuin

3: Zorg voor een gezonde plantenmix in een ecotuin 

De mooiste en meest gezonde ecotuinen zijn die met een gevarieerde plantenmix. Bovendien wordt gezegd dat bepaalde combinaties van planten elkaar aanvullen om groei en vitaliteit te stimuleren. Goudsbloemen zouden bijvoorbeeld helpen bij het afschrikken van ongewenste vlieg- en grondinsecten van planten. Hoge planten kunnen van nature schaduw bieden voor meer zongevoelige lage planten.

Wil je meer weten over het gebruik van planten? In een ander artikel vertel ik je meer over hoe je kleuren in je tuin kunt combineren.

Daarnaast heb ik ook nog een artikel geschreven over de voordelen van beplanting in je tuin ten opzichte van bestrating. Hiermee ben je in staat om de juiste balans te vinden tussen verhardingen en het groene (duurzame) leven in je tuin.

Ecotuin aanleggen

4: Creëer een moestuin

Het kweken van je eigen groentjes, fruit en kruiden passen perfect in de ecotuin. Door de juiste soorten met elkaar te combineren heb je niet alleen een divers aanbod voor in de keuken, maar voorkom je ook dat je met gewas bestrijding aan de slag hoeft. Voor een moestuin heb je helemaal geen grote tuin nodig, zelfs in een kleine stadstuin kun je een moestuin beginnen. Plant bijvoorbeeld kruiden in verschillende potten of plaats groenteplanten in een border. Wil je weten wat voor planten eetbaar zijn? In dit artikel schrijf ik over negen eetbare planten die ook nog eens mooi zijn! Een ecologische (moes)tuin hoeft namelijk niet alleen praktisch te zijn. Daarnaast zijn deze planten ook erg geschikt om te combineren in een (moes)tuin:

Bieslook & Tomaten

Bieslook planten kunnen extra bescherming bieden voor je tomaten. De uienachtige geur van bieslook zorgt ervoor dat bladluizen je tomaten niet aanvallen, waardoor ze in vrede kunnen groeien. Bovendien sijpelt de geur van het bieslook niet in de tomaten, dus maak je geen zorgen over vieze smaken en je krijgt er twee heerlijke ingrediënten bij voor in je keuken. 

Rozen & Knoflook

Het planten van knoflook in combinatie met rozen is ook een goed idee omdat knoflook vanwege zijn geur als een natuurlijke ‘rozenpestbestrijder’ dient. Naast een geweldig kookingrediënt, zal je in de lente naast knoflookbieslook ook kleine paarse en witte bloemen zien verschijnen, die prachtig staan bij de rozen en ander planten in de tuin.

Komkommer & Radijs & Dille

Wanneer radijs wordt geplant met komkommer kan dit helpen om een aanval van komkommerkevers te voorkomen. Als je een stap verder wilt gaan, kun je ook wat dille in de buurt van je komkommers planten. Dit zal je helpen om goede insecten aan te trekken – degenen die de komkommer niet zullen eten, maar andere plagen zullen eten.

Wil je meer weten over moestuinen en moestuinieren? Bekijk dan het complete overzicht met verschillende soorten moestuinen.

 Laadstation robotmaaier

5: Maak compost in je ecotuin met een compostbak

Compost is het belangrijkste supplement dat je in de grond van je ecologische tuin kunt hebben. Het proces van composteren is niet alleen een gemakkelijke manier om je tuin de voedingsstoffen te geven die het nodig heeft om te groeien. Het is ook een besparende oplossing voor zowel je portemonnee als het milieu.

Waarom compost gebruiken?

Door compost aan je tuin toe te voegen introduceer je hoofdzakelijk nieuwe en nuttige micro-organismen die de grond helpen beluchten, materiaal afbreken om verdere plantengroei aan te moedigen, te voorkomen dat plantenziektes zich verspreiden, vocht in de grond behouden en als een natuurlijk alternatief dienen voor kunstmest.

Hoe maak je compost?

Begin met het samenstellen van je compostbak door composteerbare ingrediënten te verzamelen zoals tafelresten (fruit, groenten, eierdopjes, theeblaadjes, enz.), koffiedik, papiersnippers en onkruid. Vermijd het composteren van vlees, visresten en botten, omdat deze ongewenste plagen zullen aantrekken.

In een ander artikel leg ik uit hoe je zelf compost kunt maken.

Verkleinen, hergebruiken en recyclen

Door je groenafval te composteren ben je al duurzaam bezig. Er zijn ook andere manieren om je duurzame ecotuin meer glans te geven. Bijvoorbeeld met behulp van een waterton kun je de hoeveelheid vers water die je gebruikt bij het verzorgen van de tuin verminderen. Of beter nog, je gebruikt alleen regen- of grondwater.

Als je een nieuwe tuin wil aanleggen of veranderingen wil doorvoeren bekijk dan of je bestaande materialen kunt hergebruiken. Misschien kun je het betratingsoppervlak verkleinen en meer groen toepassen. Dit zijn goede manieren om je tuin ecologischer te maken.

Tuinpad ecotuin

6: In een ecotuin zijn houten tuinmeubels ideaal

In een ecotuin wil je natuurlijke materialen gebruiken. Dit geldt natuurlijk niet alleen voor je planten en bestrating, maar ook voor je tuinmeubels. Houten tuinmeubels van het liefst inheemse houtsoorten als bijvoorbeeld eiken, lariks of douglas passen goed in een ecologische tuin. Je kunt natuurlijk tuinmeubels kopen, maar je kunt deze ook zelf maken. Dit creatieve project is niet alleen leuk, maar ook nog eens erg handig. Je kunt de meubels precies maken zoals jij dat wil. Lees dit artikel over het maken van houten tuinmeubels. 

Ecotuin 

7: Een overkapping van natuurlijk groen

Om voor schaduw te zorgen is het een goed idee om een voor een natuurlijke overkapping te kiezen. Je kunt bijvoorbeeld een houten pergola plaatsen en daaroverheen klimop laten groeien. Je geeft zo een speelse en natuurlijke uitstraling aan je terras. Een ander voorbeeld van een natuurlijke overkapping is het gebruik van dakbomen. Deze kun je tegenwoordig in veel soorten krijgen:

  • Dakplataan
  • Daklinde
  • Dakamberboom (dakliquidambar)
  • Dakquercus (eiken)
  • Daklaurier (wintergroen)

Een houten overkapping met een groen dak is ook een hele mooie toevoeging voor je ecologische tuin. Het staat niet alleen heel erg mooi maar groene daken hebben ook nog eens als voordeel dat het hemelwater (deels) op een natuurlijke manier kan worden verwerkt en dat het heeft een goede isolatiewaarde.

Ecotuin

8: Klimplanten langs wanden en schuttingen

Ook voor de muurbedekking is het naast hout mooi om te kiezen voor klimmende planten. Een groen bladerdek geeft een echt eco gevoel aan je tuin. Niet alleen je buitenmuur is geschikt voor klimplanten, maar ook je erfafscheiding kun je groener maken. Een groene erfafscheiding past goed in een ecologische tuin en zorgt ook nog eens voor een sfeervolle sfeer. Wil je meer weten over een ecologische erfafscheiding? Dan raad ik je zeker aan om eens dit artikel te lezen. 

Kleine stadstuin

9: Duurzame bestrating

Voor de bestrating van je ecologische tuin is het mooi om te kiezen voor een zo natuurlijk mogelijke bestrating. Soorten waar ik zelf enthousiast over ben zijn de geostenen van MBI en de Oud Hollandse tegels van Schellevis. Een natuurlijke bestrating zorgt voor een mooie afwerking van je tuin. Let op! Ik raad je aan om altijd sierbestrating te combineren met beplanting. Een tuin vol bestrating is allereerst niet ecologisch en daarnaast ook niet onderhoudsvrij. Lees hier meer over waarom sierbestrating meer onderhoud vergt dan beplanting. 

Schellevis tegels

10: Een natuurlijke vijver

Een natuurlijke vijver past perfect in de grote ecotuin. Met waterplanten houd je het water helder en de kwaliteit van het water op peil. Je kunt dit type vijver ook multifunctioneel gebruiken als wadi waar je het hemelwater in opvangt. Met een overstort kun je het overtollige water afvoeren. Wil je je verdiepen in hoe je een vijver kunt aanleggen? In dit artikel schreef ik over het aanleggen van een vijver. 

Wil je tuinplannen maken?

Mocht je nu graag extra inspiratie willen opdoen bij het maken van tuinplannen kun je hiervoor mijn gratis e-book gebruiken als inspiratiemateriaal.

Tuinideeën

Over de schrijver
Aangenaam. Mijn naam is Peter Mecklenfeld en ik ben initiatiefnemer van tuin inspiratieplatform florum.nl. Het is mijn missie om bezoekers die zich online oriënteren voor hun tuin de best mogelijke informatie en inspiratie aan te bieden. Ik ben zelf ruim 15 jaar werkzaam in de groene sector en sinds 2009 eigenaar van een hoveniersbedrijf (Mecklenfeld Tuinen) en tuinontwerp studio (Studio Florum). Ik werk samen met een specialistisch team om onze klanten te verrassen met prachtige ontwerpen en ambachtelijk vakmanschap op gebied van tuinaanleg, renovatie en professioneel onderhoud.
Reactie plaatsen

Stappenplan met belangrijke lessen voor jouw nieuwe tuin (XL inspiratiegids)

  • Kijk anders naar tuinplannen en voorkom hiermee onnodige kosten

  • Voorkom valkuilen die je achteraf spijt opleveren

  • Wees bewust van de complexiteit van tuinplannen en hoe je hiermee omgaat

  • Ontdek mijn kernwaarden en de nr. 1 reden waarom ik hiervoor kies

  • Hoe je niet verstrikt raakt in een wirwar van inspiratie 

  • Hoe je ervoor zorgt dat het ontwerp haalbaar is en niet in de prullenbak belandt

  • Ontdek welke elementen veel belangrijker zijn dan stijl en design

  • 80% van de wensenlijsten komen overeen, ik laat je zien hoe dit kan

  • Mijn ontwerpstijl uitgelicht en in beeld gebracht met exclusieve projecten

  • Hoe je het ontwerp voorbereid op de aanleg zonder dat je voor (dure) verrassingen komt te staan

Meer tuininspiratie?

Wij hebben inmiddels meer dan 600 tuin artikelen in ons archief!