Tuin inspiratie opdoen met 50 voorbeeldtuinen en ideeën voor jouw kleine tuin
30 november 2018 
31 min. leestijd

Tuin inspiratie opdoen met 50 voorbeeldtuinen en ideeën voor jouw kleine tuin

Kun je wel een flinke dosis tuin inspiratie gebruiken voor jouw kleine tuin? Natuurlijk wil iedereen van zijn achtertuin een droomtuin maken, ook al is dit een kleine ruimte. In dit blog wil ik je inspireren door 50 voorbeeldtuinen en tuin ideeën te laten zien voor een kleine tuin. Daarnaast helpen de foto’s in dit blog je om je tuin mooi en gezellig in te richten. Zo kun je de tuin ideeën visualiseren en een beeld vormen hoe dit bij jouw kleine tuin er uit kan zien.

Je zult bij het lezen van deze blog met tuin ideeën ontdekken dat er veel meer mogelijk is met een kleine tuin dan je in eerste instantie zou denken. Ik weet zeker dat je hier veel tuin inspiratie uit kan halen om een fantastische droomtuin te creëren. Daarnaast laat ik je ook zien welke fout veel mensen hierbij maken om te voorkomen dat jij deze ook maakt.

Inhoudsopgave tuininspiratie en -ideeën

 1. Hoe ziet jouw ideale droomtuin eruit?
 2. Beperk jij jezelf bij het opdoen van tuin inspiratie?
 3. Waar kun je het beste tuin inspiratie opdoen voor de tuininrichting?
 4. Kies je voor een tuinstijl of voor een combinatie?
 5. Tuin inspiratie: 50 voorbeeldtuinen en ideeën voor jouw ideale kleine tuin

Hoe ziet jouw ideale tuinontwerp eruit?

Wanneer je een nieuw tuinontwerp gaat maken voor jouw kleine tuin kun je natuurlijk wel wat tuin inspiratie gebruiken. Het maken van een tuinontwerp is heel persoonlijks. Ik weet zeker dat als je 100 mensen zou vragen om hun perfecte tuin uit te tekenen, dat je 100 verschillende tekeningen krijgt. Daarom is het goed om tuin ideeën te bekijken om te ontdekken wat je wel en niet mooi vindt. Maak bijvoorbeeld een moodboard met de verschillende tuin ideeën die je hebt gevonden.

Ieder tuinontwerp ziet er anders uit, omdat we allemaal een verschillende smaak en andere wensen hebben. Daarnaast is iedere situatie verschillend. Denk bij dit laatste aan een aantal hele eenvoudige factoren:

 • Hoeveelheid ruimte in de tuin;
 • Grondsoort in de tuin;
 • Lichtinval;
 • Omstandigheden met betrekking tot het klimaat;
 • Wensen met betrekking tot het gebruik van de tuin;

Hier kun je rekening mee houden bij het maken van een tuinontwerp, zodat je bij de tuinaanleg minder problemen hebt en zodat je geen teleurstellingen hebt wanneer je eindelijk kunt genieten van jouw ‘nieuwe’ kleine tuin.

Beperk jij jezelf bij het opdoen van tuin inspiratie? 

Bij het beschrijven van dit laatste lijstje met situaties die invloed hebben op het ontwerp van je droomtuin, besef ik me dat ik je hiermee (letterlijk) op het verkeerde pad stuur en dat is niet de bedoeling. Daarom wil ik je direct een belangrijke waarschuwing meegeven:

Pas op dat je je zelf niet beperkt als je je laat inspireren bij het maken van tuin ideeën!

Dit is een valkuil waar veel mensen instappen. Het leuke is dat veel mensen zich niet beseffen hoeveel keuzemogelijkheden ze eigenlijk hebben. Dit komt omdat veel mensen te weinig denken in mogelijkheden. Natuurlijk moet je reëel blijven, maar je zult merken dat er veel meer mogelijk is dan dat je zelf beseft! De beperking die veel mensen zichzelf opleggen heeft vooral betrekking op de beschikbare ruimte. Misschien zou jij, net als heel veel andere mensen, graag willen dat jouw tuin dubbel zo groot is als wat je tuin nu is (of misschien zelfs nóg groter).

Laat ik je dan uit de droom helpen: dat lukt natuurlijk niet (zonder je buren lief aan te kijken). Maar maak vooral niet de fout die veel mensen maken!

Laat je niet beperken in je mogelijkheden! Zelfs in een kleine stadstuin heb je talloze mogelijkheden om jouw fantastische droomtuin te plaatsen. Ook dit ga je hieronder zeker ontdekken. Laat je dus lekker inspireren bij het maken van tuin ideeën en denk niet teveel in beperkingen. Er zijn eigenlijk géén voorgeschreven regels waar je rekening mee moet houden bij het maken van je tuinontwerp.

Ben je benieuwd hoe ik daarover denk? In mijn splinternieuwe inspiratiegids deel ik mijn visie en laat ik je zien hoe ik dit toegepast in mijn ontwerpen en reeds gerealiseerde tuinen.

Download gratis de Mecklenfeld tuinen XL inspiratiegids (binnen 1 min. in je mailbox)


Zelf een tuinontwerp maken

Waar kun je het beste tuin inspiratie opdoen voor de tuininrichting? 

Tuininspiratie is onmisbaar als je deze plek gaat (her)inrichten. Je moet toch weten wat de mogelijkheden zijn en op tuin ideeën komen!

Het beste is om een vorm van mindmap te maken waarin je je ideeën en plannen op een rijtje zet. Dit kun je digitaal doen maar ook gewoon door je tuin ideeën in een kladblok te schrijven. Neem van mij aan, dit heb je nodig want op een gegeven moment heb je zoveel ideeën dat je ze niet allemaal meer kunt onthouden.

Je kunt tuin inspiratie opdoen voor de tuininrichting op diverse manieren met behulp van TV programma’s, tijdschriften, gratis e-books en internetsites over dit onderwerp. Daarnaast is het géén gek idee om gewoon eens een rondje te maken in de buurt en te kijken naar de inrichting van vergelijkbare tuinen. Ook hierdoor zul je tuin inspiratie opdoen. Voor nog meer tuininspiratie en tuinideeën kun je ook deze blogs bekijken. 

Vergeet je je fototoestel niet? Je kunt dan een fotootje maken om je mindmap te visualiseren. Maak het jezelf gemakkelijk! Let op: je vindt nergens een kant-en-klaar tuinontwerp dat 100% bij je past.

Zoals je inmiddels weet is het vormgeven van je droomtuin iets persoonlijks en situatie afhankelijk! Een droomtuin ziet er immers voor iedereen anders uit. Doe gewoon lekker tuin inspiratie op en maak op basis hiervan je eigen plan.

Er zijn diverse manieren om sfeer en functionaliteit op geraffineerde wijze met elkaar te combineren. Daarnaast zijn er diverse mogelijkheden om rekening te houden met alle praktische toepassingen maar daar kom je verderop in dit artikel zeker achter. Laat je dus gerust lekker inspireren om je ideale droomtuin vorm te geven!

Kies je voor een tuinstijl of kies je voor een combinatie?

Voordat ik je een kruiwagen vol tuin inspiratie ga geven en 50 voorbeeldtuinen en ideeën voor jouw ideale droomtuin met je deel, nog één tip: heb je al besloten voor welke tuinstijl je kiest?

Er zijn diverse tuinstijlen die je kunt aanhouden zoals een:

Je hoeft je hier natuurlijk niet op vast te pinnen. Er zijn diverse tuinstijlen die je uitstekend met elkaar kunt combineren voor jouw kleine tuin. Ook hierin heb je heel veel keuzemogelijkheden! Hier zul je bij het zien van de 50 voorbeeldtuinen en tuin ideeën dan ook zeker achter komen.

Ik zou bij het ontwerpen van je tuin zeker rekening houden met de stijl van de woning en deze doortrekken. Als je een oude woning hebt met een mooie klassieke uitstraling zou ik hier géén moderne tuin bij aanleggen. Dit gaat immers ten koste van het geheel.

Tuin inspiratie: 50 voorbeeldtuinen en ideeën voor jouw kleine tuin

1. Diepte aanbrengen in de tuin

Heb je een diepe tuin? Dan kun je uitstekend werken met mooie zichtlijnen om dit een nóg duidelijker accent te geven. Hiermee breng je meer diepte in je tuin. Zorg voor verschillende hoogtes in je tuin die voor een speels effect zorgen. Dit kun je door door verschillende soorten hagen of bomen die je op allerlei hoogtes kunt snoeien. Daarnaast kun je ook denken aan verticaal tuinieren, dit is een trend die steeds meer in opkomst is.

2. Beplanting met een weelderig en natuurlijk effect

Wil je een mooie, landelijke uitstraling in je tuin creëren? Kies dan voor planten die een weelderig en natuurlijk effect geven zoals de Boerenhortensia, Sering, Vlinderstruik, Pioenroos, Salvia, Boerenjasmijn en de Hosta. Beplanting met een weelderig effect passen goed bij een landelijke tuinstijl, maar ook bij een bostuin. Over deze tuinstijl heb ik ook een blog geschreven die je hier kunt lezen. Daarnaast heb ik uiteraard ook meer geschreven over een landelijke tuinstijl en de beplanting daarvan. Dat artikel kun je hier teruglezen.  

Hosta

3. Robuuste tuininrichting

Spreekt het je aan om je tuin wat robuuster in te richten? Een gave, steigerhouten tuinset zal dan zeker niet misstaan. Dit kun je combineren met hele boomstammen, een regenton, rotsblokken of een mooie authentieke waterput. Je kunt een robuuste tuinset aanschaffen, maar misschien is het goedkoper en ook leuker om er zelf een te maken. Je hoeft geen extreem ervaren klusser zijn om dit voor elkaar te krijgen. Ben je een beetje handig? Dan denk ik dat je dit moet lukken! In dit artikel deel ik een aantal handige tips voor het maken van houten tuinmeubels.

4. Speeltoestellen of een zandbak

Wees creatief als je als gezin met kinderen de beschikking hebt over een kleine ruimte. Denk hierbij aan mogelijkheden zoals een schommel aan je pergola, een speeltoestel in de zandbak of een opslagruimte voor speelgoed onder een werktafel of tuinhuisje. Als je kinderen hebt zul je natuurlijk een kindvriendelijke tuin aan willen leggen. Er zijn diverse mogelijkheden om speeltoestellen of een zandbak op een leuke manier in je tuin te integreren. In dit blog schreef ik over speeltoestellen die geschikt zijn voor een kleine tuin. 

Kindvriendelijke tuin | Tuin ideeën

5. Eén plantensoort

Als je een mooie moderne uitstraling wilt geven aan je tuin, kun je dit vormgeven door te kiezen voor groepen van één plantensoort (bomen, struiken of siergrassen). Deze groepen kun je plaatsen in een speelse ronde vormgeving óf met rechte wat strakkere lijnen. Een moderne stijl kenmerkt zich meestal door rechte en strakke lijnen, maar natuurlijk hoef jij je hier niet aan te houden als je ronde vormen mooier vindt. Wil je meer tuin ideeën voor een moderne tuin? Dan raad ik je aan om een door dit blog heen te scrollen. 

Een plantsoort | Tuin ideeën

6. Kleurrijke bloemen

Als je je tuin voorziet van mooie kleurrijke bloemen, zullen hier veel vlinders en bijen op af komen. Ze zullen dankbaar gebruik zullen maken van de enkelvoudige bloemen met nectar en stuifmeel. Je zou er zelfs voor kunnen kiezen om bijen te houden en zelf honing te maken! Bloemen zorg niet alleen voor een diervriendelijk effect, maar zijn natuurlijk ook erg mooi om te zien. Wanneer je veel bloemen gebruikt in je tuinontwerp, raad ik je aan om eens te kijken naar de bloeitijden van de bloemen. Zijn ze allemaal gelijk of verschillen deze? En wat heeft jouw voorkeur? Vind je het leuk als alle bloemen tegelijk bloeien of vindt je afwisseling ook leuk?

Kleurrijke bloemen | Tuin ideeën

7. Een natuurlijke parasol

Bomen zijn onmisbaar in veel tuinen. Bomen zijn niet alleen mooi, maar ook handig om op een natuurlijke wijze schaduwplekken te realiseren. Overweeg om gebruik te maken van een grote boom als ‘natuurlijke parasol’. Wanneer je een kleine tuin hebt, kun je misschien bang zijn dat een boom veel ruimte inneemt. Toch zijn er heel wat bomen die wel geschikt zijn voor een kleine tuin. Ik kan je zeker aanraden om dit artikel eens te lezen waarin ik je uitleg welke bomen geschikt zijn voor een kleine tuin. 

Boom kleine tuin

8. Eenvoud & rust

Wil je met je tuin eenvoud en rust uitstralen? Dit kun je creëren door mooie lange lijnen en stijlvolle open vlakken (bijvoorbeeld in vorm van een gazon) te combineren met een goed gekozen afkadering die voorzien zijn van leuke doorkijkjes. Ook een waterpartij is hiervoor een goede keuze. Eenvoud en rust past vaak goed bij een moderne tuinstijl, maar toch hoeft dat niet altijd zo te zijn. Ook bij andere tuinstijlen kun je rust en eenvoud creëren door grote open vlakken en lange lijnen te gebruiken.

Tuin inspiratie

9. Gazon

Voor veel tuinen is een gazon natuurlijk onmisbaar. Met een gazon breng je de balans tussen de ruimte en het volume in je tuin. Een gazon zal je tuin optisch immers nóg groter maken maar ook rust uitstralen, zoals bij tuinidee 8 al beschreven werd. Een gazon kun je gebruiken als verlengstuk van het terras, een speelplek voor de kinderen of als zonneweide. Je kunt een gazon zelf maaien, maar je kunt ook een robotmaaier aanschaffen die elke dag voor jou het gazon verzorgt. Lees hier meer over robotmaaiers. 

Moderne tuin | Tuin ideeën

10. Afwisselende beplanting

Als je een echte siertuin hebt, wil je hier het hele jaar van genieten. Zorg voor een goed beplantingsplan zodat je het hele jaar kunt genieten van je tuin. Kies voor soorten die elkaar afwisselen in bloeitijden, hoogtes en variaties. Een siertuin past goed bij een landelijke tuinstijl. Met weelderige en afwisselende beplanting kun je zorgen voor een speels effect. Voordat je planten met elkaar gaat combineren is het goed om een beplantingsplan te maken.


11. Water in de tuin

Water en natuur gaan heel goed samen, want water brengt leven, beweging en hiermee zul je nóg meer van je tuin genieten. Deze dynamiek geeft een extra dimensie aan je tuin. Daarnaast zul je ook het dierenleven in de tuin te verhogen. Dieren houden natuurlijk erg veel van water. Een vijver, beekje, waterstroom of kikkerpoel geeft veel dynamiek in een tuin. Misschien lijkt water in een kleine tuin onmogelijk, maar toch zijn er veel kleine en subtiele plekjes waar je ruimte kunt maken voor water in de tuin.

Water in tuin | Tuin ideeën

12. Groenblijvende schaduwplanten

Denk aan je plantkeuze in een kleine stadstuin waar weinig zon komt. Kies voor groenblijvende schaduwplanten die een mooi blad hebben. Je tuin zal zo het hele jaar een mooie uitstraling hebben. Misschien denk je nu: welke plant houdt nu van schaduw? Ik kan je vertellen dat dat er nog best veel zijn. Denk bijvoorbeeld eens aan vingerhoedskruid dat een echte blikvanger in je tuin is en van schaduw houdt. In dit blog heb ik 26 planten voor je op een rijtje gezet die wel van schaduw houden. 

Schaduwplanten buiten | Tuin ideeën

13. Gevarieerde plantenmix

In de mooiste en meest gezonde tuinen vind je een gevarieerde plantenmix. Bepaalde combinaties van planten kunnen elkaar aanvullen om de groei en vitaliteit te stimuleren. Er zijn planten die bepaalde schadelijke insecten kunnen afschrikken en planten die een belangrijke schaduw vormen voor andere planten. Voordat je planten in je tuin gaat plaatsen is het goed om eerst ideeën op te doen voor een border. Daarnaast is het handig om een beplantingsplan te maken om ervoor te zorgen dat je een goede en gezonde plek creëert voor je planten.

Tuin ideeën

14. Vuilcontainer uit zicht werken

Staan de vuilcontainers te veel in het zicht? Ik kan mij voorstellen dat je je hieraan irriteert. Gelukkig zijn er veel tuin ideeën om de kliko’s weg te werken, ook voor een kleine tuin. Je kunt bijvoorbeeld een houten ombouw om je containers maken zodat deze een mooiere uitstraling hebben, maar je kunt ze ook wegwerken met beplanting. In dit artikel zet ik negen creatieve manieren op een rijtje om de afvalcontainers weg te werken. 

Kliko wegwerken | Tuin ideeën

15. Moestuin

Het kweken van je eigen groenten, fruit en kruiden in een moestuin is natuurlijk niet alleen gezond en lekker, maar ook leuk om te doen. Leg een eigen moestuin aan en wordt voor een gedeelte zelfvoorzienend. Je maakt gebruik van de middelen die de natuur je aanbiedt. Ook in een kleine tuin is het mogelijk om je eigen groenten, fruit en kruiden te verbouwen. Plant bijvoorbeeld een aantal kruidenplantjes in een pot of verwerken planten met groenten in je border. Je kunt ook één van je borders vrijmaken om groente en fruit in te verbouwen.

Moestuin | Tuin inspiratie

16. Houten pergola

Wil je een schaduwplek creëren die volledig in de stijl van je tuin past? Dan kun je een houten pergola plaatsen en hier een mooie klimop overheen laten groeien. Daarnaast kun je er ook voor kiezen om zonneschermen te plaatsen op je pergola voor nog meer schaduw. Je kunt een pergola laten plaatsen, maar je kunt deze ook zelf maken. Wanneer je een beetje handig bent, weet ik dat je dit zeker moet lukken!

Houten pergola | Tuin ideeën

17. Houten tuinmeubels

Mooie houten tuinmeubels passen natuurlijk perfect bij de natuurlijke uitstraling van je tuin. Je kunt hiervoor het beste kiezen voor inheemse houtsoorten als bijvoorbeeld eiken, lariks of douglas met een FSC-keurmerk of PEFC-keurmerk. Je kunt ervoor kiezen om houten tuinmeubels te kopen, maar je kunt deze ook zelf maken. Er zijn veel verschillende meubels die je zelf kunt maken zoals bloembakken, tuinsets en zelfs buitenkeukens. In dit artikel heb ik 15 tuinmeubels geschreven die je zelf van hout kunt maken. 

Houten bankje | Tuin inspiratie

18. Hoogteverschil

Om een dynamisch karakter aan je kleine tuin te geven is het goed om een bepaalde gelaagdheid aan te brengen. Dit doe je door een mix te maken tussen hoge en lage elementen en wat hoogteverschil in je tuin aan te brengen. Dit geeft een hele speelse uitstraling. Je kunt hoogteverschillen aanbrengen door bomen, hagen, bloemen en planten. Je kunt bomen en planten snoeien, maar juist ook hele hoge bomen zorgen voor een speels effect. Voordat je begint met planten raad ik je aan om een goed beplantingsplan te maken.

Vijvertrap | Tuin ideeën

19. Onderhoudsarme tuin

Wil je een tuin onderhoudsarm inrichten? Je zou kunnen kiezen voor kunstgras in plaats van een echt gazon. Tegenwoordig is de kwaliteit van kunstgras zo mooi dat de uitstraling bijna niet van echt gras te onderscheiden is. Gaat je voorkeur toch uit naar een ‘echt’ gazon? Dan kun het onderhoud van je gazon ook voor een groot gedeelte kunnen laten uitvoeren door een robotmaaier. Die zorgt ervoor dat je gazon netjes is en neemt je het onderhoud uit handen.

20. Verticaal tuinieren

We hebben het hier al eerder over gehad in dit artikel. Creëer ruimte door de lucht in te gaan en verticaal te tuinieren. Je tuin lijkt dan veel groter en het geeft een speels effect. Verticaal tuinieren kan op veel verschillende manieren. Je kunt bijvoorbeeld plantenbakken aan je muur of schutting hangen, maar je kunt ook een hele wand met allerlei verschillende planten bekleden. Je kunt je moestuin zelfs verticaal planten! Lees in dit blog meer over tuin ideeën voor verticaal tuinieren.

Verticaal tuinieren | Tuin ideeën

21. Vermijd tegels in een stadstuin

Heb je een stadstuin en zoek je in de zomer verkoeling? Plaats dan zo min mogelijk tegels in je tuin. Tegels geven immers het hitte-eiland effect: tegels nemen warmte op en geven deze warmte pas weer langzaam vrij. Daarnaast denk je misschien dat tegels onderhoudsvrij zijn, maar dat is een fabel. Ook tegels moet je onderhouden. Een goed ingerichte border kan juist weer heel onderhoudsarm zijn. Ga met een beplantingsplan aan de slag en zorg ervoor dat jij binnen een jaar weinig onderhoud aan je tuin hebt!

Beplanting | Tuin ideeën

22. Natuurlijke erfafscheiding

Geef je erfafscheiding een natuurlijke uitstraling en laat er een mooie klimop (zoals een Passieflora, Kamperfoelie, Clematis of de Trompetplant) tegen groeien. Als je de voorkeur geeft aan een kleurrijke variant zijn de Yucca, Rodgersia, Acanthus en de Horta prima keuzes. Er zijn veel verschillende manieren om een natuurlijke erfafscheiding te maken. Gelukkig maar, want elke tuin is weer anders. Doe tuin ideeën op voor een natuurlijke erfafscheiding in dit artikel. 

Klimop schutting in moderne tuin | Tuin inspiratie

23. Contrast

Vind je het leuk om een mooi contrast in je tuin te creëren? Dan kun je kiezen voor een mooie klassieke indeling met strakke (wintergroene) hagen met daartussen bloeiende vakken van één soort beplanting. Daarnaast kun je er ook voor kiezen om laagbloeiende planten als basis voor je border te gebruiken. Dan kun je met opvallende planten en bloemen contrast creëren. Bloemen en andere kleurrijke planten zijn echte eyecatchers bij een groene achtergrond.

Tuin inspiratie

24. Terras

Als je een zonaanbidder bent, moet je natuurlijk niet je planten neerzetten op de plek waar je de meeste zon hebt. Hier moet dan zeker je terras komen! De beplanting kun je wél gebruiken om je plek af te schermen en privacy te creëren. Zorg daarnaast ook voor een plek waar je je parasol kan plaatsen, mocht het je wel te warm worden in de zon. Daarnaast is het misschien fijn om ligbedden of een tuinset op het terras te plaatsen, zodat je er ook echt volop gebruik kan maken op de zonnige dagen. Pas wel goed op dat je niet verbrand en smeer je goed in met zonnebrandcreme!

Lounge in moderne tuin | Tuin inspiratie

25. Speelplek met schaduw

Heb je kinderen die graag in de tuin spelen? Let dan op de plaats van de speelplek. Het beste is dus een speelplek met veel schaduw. Je kunt eventueel gebruik maken van een schaduwdoek om dit te realiseren. Daarnaast zijn speelhuisjes ook een goede speelplek voor kinderen. Een makkelijke oplossing is door je parasol bij de speelplek van je kinderen te plaatsen. Neem de speelplek mee in jouw tuinontwerp zodat je niet achteraf nog een schaduwrijke plek moet creëren en dus dingen moet aanpassen.

Schommel | Tuin ideeën

26. Bloembakken

Het plaatsen van bloembakken is een uitstekende methode om je terras aan te kleden of wat kleur toe te voegen aan schaduwrijke plekken. Veel planten gedijen goed in bloembakken. Daarnaast kun je de bloembakken verschuiven als dit nodig is. Heb je dus een achtertuin vol tegels en wil dat liever niet aanpassen? Dan zijn bloembakken een goede oplossing. Je kunt heel veel verschillende bloembakken in de winkel en online vinden, maar misschien is het nog leuker om deze zelf te maken. Bekijk hier een aantal ideeën voor bloembakken in je tuin.

Bloembakken | Tuin ideeën

27. Kleurencombinaties

Kleurencombinaties is belangrijk in een tuin. Wil je een warme en fleurige tuin? Kies voor beplanting met warme kleurtinten als geel, roze en oranje. Kleuren als paars en blauw komen minder op je af en zorgen voor een ruimtelijk en rustig gevoel. Nu je weet met welke kleuren je kunt spelen bij het maken van een tuinontwerp of een beplantingsplan, is het misschien ook goed om de hoogtes van de verschillende planten te bepalen. Het zou zonde zijn als een plantensoort niet kunt zien omdat er andere hoge planten voor staan. Houd dit altijd goed in je achterhoofd wanneer je aan de slag gaat met beplanting.

Bloemen | Tuin inspiratie

28. Wintergroene erfafscheiding

Zojuist hadden we het al even over een natuurlijke erfafscheiding. Wil je een erfafscheiding die ook in de winter groen blijft? Dan kun je gebruik maken van blokhagen zoals de taxus, laurier, ilex en buxus. Deze planten zijn zowel in de zomer als in de winter mooi groen en zorgen dus het hele jaar rond voor een mooie en natuurlijke erfafscheiding. Een natuurlijke erfafscheiding vraagt wel wat onderhoud en het is belangrijk dat je dit goed uitvoert zodat de afscheiding mooi blijft en niet voor overlast zorgt bij de buren.

Tuinafscheiding voortuin | Tuin ideeën

29. Lichtplan

Je lichtplan vormt een belangrijk onderdeel in het ontwerp van je tuin. Het is belangrijk dat je met betrekking tot je verlichting een goede balans zult vinden tussen functionaliteit én uitstraling. Als je dit goed op elkaar kunt afstemmen, kan je het hele jaar genieten van een mooie tuin, die voorzien is van handige maar sfeervolle verlichting. Voordat je zomaar lampen gaat plaatsen is het wel belangrijk dat je hier goed over nadenkt en je je voorbereid. Sommige lampen zijn namelijk niet geschikt voor buiten, terwijl andere lampen dat wel zijn. Daarnaast zijn er nog een aantal andere dingen waarop je moet letten bij tuinverlichting. In dit artikel vertel ik je hoe je een lichtplan voor je tuin maakt. 

Tuinverlichting | Tuin ideeën

30. Tuindecoratie

Je hebt diverse decoratie mogelijkheden om je tuin mooi aan te kleden. Denk aan potten, vazen en beelden, maar ook aan kleedjes en kussentjes op je terras. Wist je bijvoorbeeld dat er ook vloerkleden en kussens zijn die speciaal voor buiten zijn gemaakt. Ze kunnen beter tegen de weersinvloeden die je buiten hebt. Toch is het wel verstandig om ook deze decoratie in de winter wel goed op te bergen op een waterdichte plek. Wanneer je online kijkt zijn er oneindig veel tuindecoraties te vinden. Ik raad je dan ook zeker aan om gewoon eens op internet te kijken om daar tuin ideeën op te doen voor decoratie.

Tuin ideeën

31. Grote tegels

Gebruik grote tegels voor het terras om deze een grotere uitstraling te geven en plaats deze wat verder in je tuin als je een wat kleinere tuin hebt. Hierdoor lijkt je tuin groter. Maak een tuinontwerp met een combinatie van tegels en beplanting. Een tuin met alleen maar tegels is niet onderhoudsvrij, zoals mensen vaak zeggen. Sterker nog, wanneer je je tegels niet goed onderhoudt worden ze lelijk en zorgen ze juist voor een onverzorgd ogende tuin. In dit artikel leg ik uit hoe je je tegels goed kunt schoonmaken na de winter. 

Tuin ideeën

32. Veiligheid

Doe bij een kindvriendelijke tuin géén concessies met betrekking op de veiligheid. Plaats bijvoorbeeld een hek om de vijver en kies voor rubberen tegels onder de speeltoestellen. Mocht je kind dan vallen, breekt dit de val nog enigzins en zorgt het ervoor dat de huid minder snel beschadigd. Een kindvriendelijke tuin klinkt misschien niet heel stijlvol. Allereerst hoop ik dat veiligheid altijd voor stijl gaat, maar mocht je toch geïnteresseerd zijn hoe je voor een stijlvolle en kindvriendelijke tuin kunt zorgen, lees dan zeker eens dit artikel. 

Veiligheid tuin ideeën

33. Rozen

Een klassieker… Rozen mogen niet ontbreken in een romantische tuin. Deze volle, kleurrijke bloemen kun je combineren met bijvoorbeeld lavendel, wat kleinere zomerbloeiers, kruiden planten en bodembedekkers. Een strakke haag maakt het beeld compleet. Het voordeel van een kleine tuin is dat het sneller knus oogt, wat naar mijn idee ook voor een romatische sfeer zorgt. Wanneer je mooie rozen in je tuin hebt en deze ook subtiel laat opvallen, zal dit zeker een romantisch effect geven.

34. Authentieke bestrating

Ben je een liefhebber van authentieke bestrating? Kies dan voor mooie, grote tegels met een grijs, bruin of zwarte kleur, dus tegels met aardetinten. Haal je inspiratie daarnaast ook uit oude steden. Daar heb je ook van die kleine authentieke straatjes met klinkers. Wat voor kleuren zijn die? En kun je dat soort tegels misschien ook in je eigen tuin toepassen. Zo zie je dat tuin inspiratie niet alleen uit tuinen kan komen, maar ook uit andere plekken.

Bestrating boerderijtuin | Tuin inspiratie

35. Gekleurde muren

Vind je het leuk om je tuin (bijvoorbeeld je muren) een kleurtje te geven? Hou dan rekening met het volgende: Blauw werkt ontspannend en verlaagt je bloeddruk, groen werkt ontspannend, evenwichtig en harmonieus. Elke kleur heeft een bepaald effect op onze gemoedstoestand. Wanneer je dit op Google opzoekt zul je dit waarschijnlijk snel vinden. Daarnaast hebben bloemen ook een betekenis. Eerder schreef ik daar al eens een artikel over die je hier kunt lezen. 


36. De kunst van het spiegelen

Bij een klassieke tuinstijl speelt het lijnenspel een belangrijke rol. Hierbij zul je kiezen voor een lijnenspel met een symmetrische indeling, strakke lijnen en een duidelijk middelpunt. Je gebruikt een ‘hartlijn’ om vervolgens de linker- en rechterzijde als symmetrie in te richten. Dit is de kunst van het spiegelen. Misschien is dit moeilijk als je zonder tuinontwerp te werk gaat. Maak daarom altijd eerst een goed ontwerp of tenminste een schets zodat je weet hoe je je tuin wil indelen voordat je aan de slag gaat.

Klassieke tuin | Tuin inspiratie

37. Verlenging van jouw huis

Als je wat meer ruimte in je tuin hebt, kun je het beste je terras dicht in de buurt van het huis plaatsen. Zo verleng je de woning en je hebt meer leefruimte. Voor een echt huiskamergevoel kun je ervoor kiezen om een mooie overkapping er overheen te plaatsen. Hiermee voorkom je niet alleen dat je last hebt van wind of regen, maar ook van de felle zon op de mooie zomerse dagen. De overkapping kun je leuk inrichten en decoreren om nog meer het gevoel van huis naar buiten mee te nemen. Wil je weten wat voor soort overkappingen er allemaal zijn? Lees dan eens dit artikel waarin ik je dat allemaal uitleg. 

Veranda | Tuin ideeën

38. Houten vlonder

Een (hard)houten vlonder heeft een warme uitstraling en is rustgevend. Je kunt de vlonders gebruiken om een terras aan te leggen, maar ook kleine vlonders gebruiken om looppaden te creëren. Je kunt dus eigenlijk heel veel met vlonders doen in je tuin, ook al is deze misschien niet heel groot. Al eerder schreef ik artikelen over vlonders, waaronder tuin ideeën voor vlonders. Dat artikel kun je hier lezen. 

Houten vlonder met overkapping in moderne tuin | Tuin inspiratie

39. Lounge terras met grote tegels

Je kunt een heerlijk loungeterras creëer je door te kiezen voor een mooie grote tegel. Hierdoor lijkt je relax gelegenheid groter. Geglazuurde tegels zijn makkelijk schoon te houden, maar kunnen wel gladder zijn als ze nat worden. Zoals al even bij punt 31 werd aangekaart, kun je de tegels achterin een kleine tuin leggen. Dit zorgt ervoor dat je tuin groter lijkt en dat is natuurlijk een extra mooie bijkomstigheid van grote tegels.

Grote tegels | Tuin ideeën

40. Bodembedekkers

Als je géén zin of tijd hebt om onkruid te wieden, maak dan gebruik van de natuur en kies voor bodembedekker. Bodembedekkers zijn doorgaans lage kruipende planten die snel een netwerk van wortels en bladeren vormen. Wanneer de bodembedekkers zich eenmaal geworteld hebben, zal onkruid geen kans meer krijgen op deze plek. Het zal dus in het begin wat onderhoud vergen, maar daarna heb je een onderhoudsarme border. Wie wil dat nu niet? Wil je meer weten over bodembedekkers als basis van je border? Download dan eens mijn gratis e-book over maken van een beplantingsplan. 

Bodembedekkende planten | Tuin inspiratie

41. Tuinmeubels & accessoires

Tuinmeubels en accessoires maken je tuin helemaal af. Kies voor lekkere meubels in je tuin zoals een prettige stoel, een comfortabele bank of een heerlijke hangmat. Selecteer neutrale kleuren voor je tuinmeubels zoals grijs, groen, zwart of wit. Voor je accessoires kun je de wat meer trendy kleuren kiezen. Deze zijn makkelijker vervangbaar. Je kunt heel veel tuinmeubels op internet vinden, maar ik kan je aanraden om gewoon eens naar een tuinwinkel te gaan waar je de meubels ook echt zelf kunt zien en testen.

Tuinmeubels | Tuin ideeën

42. Buitenhaard

Als het kouder wordt, kun je een terrasheater of buitenhaard (vuurkorf, vuurtafel of andere mogelijkheden) aanzetten. Je zorgt voor sfeer, warmte en gezelligheid in de zomer én in de winter! Daarnaast zijn er tegenwoordig ook heel veel outdoor cooking mogelijkheden. Een buitenhaard vraagt wel wat voorbereiding en kun je niet zomaar maken. Een heater of vuurkorf kun je daarentegen weer gemakkelijker aanschaffen, deze zijn er in vele vormen en maten en ook heel geschikt voor een kleine tuin.

Buitenhaard | Tuin ideeën

43. Mediterrane tuin

Met een mediterrane tuin breng je de zomerse sfeer naar je achtertuin. Deze tuinstijl kenmerkt zich door een vrolijke uitstraling, die gerealiseerd wordt door ronde vormen, vrolijke kleuren en asymmetrische lijnen. Daarnaast kun je deze tuinstijl nog meer creëren door mediterraanse planten zoals palmbomen of olijfbomen. Let wel op dat niet alle planten tegen onze ‘koude’ winters kunnen, waardoor je ze dus binnen moet zetten in de winter.

Mediterrane tuin met keramische buitentegels | Tuin inspiratie

44. Rust door een eenheid

Zorg ervoor dat er met betrekking tot het tuinontwerp een eenheid ontstaat met de gebouwen op de kavel. Dit kun je doen met behulp van ronde, organische vormen of met rechte en strakke lijnen. Deze eenheid zorgt voor rust en voorkomt een verstoorde blik. Je kunt een tuinontwerper vragen om advies.

Tuin ideeën

45. Gastvrijheid voor dieren

Maak gebruik van dieren die jou zeker een handje willen helpen in het onderhoud van je tuin. De dieren helpen bij de natuurlijke levensloop van je tuin en zijn erg goed voor je tuin. Wees gastvrij en zorg voor verschillende voorzieningen voor vogels, bijen, vlinders, egels etc. In dit artikel leg ik je nog meer uit over een diervriendelijke tuin. Doe er je voordeel mee, met een paar kleine aanpassingen zorg je al voor veel meer dieren in je tuin.

Meidoorn (koperwiek) | Tuin inspiratie

46. Wellness

Je hebt diverse mogelijkheden om van je tuin een heerlijke wellness plek te maken. Denk aan het plaatsen van faciliteiten als een sauna, een jacuzzi of een tuindouche. Het helpt je om tot rust te komen in je eigen tuin. Ook voor een kleine tuin zijn daar wel gelegenheden voor, zoals het creëeren van een plekje waar je tot rust kan komen. Hier heb je dan misschien geen sauna of jacuzzi, maar voor sommigen is het geluid van de natuur of bijvoorbeeld water erg rustgevend.

Jacuzzi in de tuin | Tuin ideeën

47. Tuinpad

Met het aanleggen van je tuinpad kun je letterlijk alle kanten op. Als je kiest voor een tuinpad van grind of houtsnippers geef je je tuin een tijdloze uitstraling en zorg je voor een goede afwatering. Je kunt deze opties ook combineren met tegels. Denk bijvoorbeeld eens aan staptegels die juist weer een speels effect geven aan je tuin. Deze kun je ook gemakkelijk aanleggen in je bestaande tuin. Lees hier meer over het aanleggen van staptegels. 

Gebakken sierbestrating in moderne tuin | Tuin ideeën

48. Meerdere tuinzones

Je kunt je tuin ook in meerdere zones verdelen en in deze zones bijvoorbeeld een terras, kinderspeelplaats, bloementuin, moestuin of gazon aanleggen. Je kunt in deze zones verschillende stijlen toepassen in deze zones. Ook al is je tuin klein, kun je wel verschillende functies aan delen van je tuin toebedelen. Je kunt dit gemakkelijk doen met een vlekkenplan in je tuinontwerp. Vraag je daarbij af: wat wil ik met deze zone doen? Wat moet de functie daarvan zijn?

49. Binnen met buiten verbinden

Bij het ontwerpen en inrichten van je tuin kun je kiezen voor strakke lijnen, ronde, organische vormen of een combinatie hiervan. Kijk hiervoor van binnen naar buiten te kijken en trek de stijl van binnenshuis door naar buiten. Zo creëer je meer eenheid te scheppen. Maak hierbij gebruik van belangrijke zichtlijnen die diepte en dynamiek geven aan je tuin. Vergeet je hierin je voortuin niet mee te nemen?

Veranda | Tuin inspiratie

50. Zwembad in de tuin

Heb je een grote tuin? Dan kun je overwegen om een zwembad aan te leggen. Hiermee creëer je een heerlijke plek om te relaxen en verkoeling op te zoeken op warme zomerse dagen zonder dat je uren in de file naar het strand of het gemeentelijke zwembad hoeft te staan. Helaas is dit misschien minder geschikt voor een kleine tuin. Toch kun je ook kleinere manieren toepassen om af te koelen. Denk bijvoorbeeld aan voetenbadjes of een klein zwembadje dat je in de zomer kunt opzetten.

Zwembad in de tuin | Tuinontwerp met zwembad

Tuin inspiratie opgedaan? 

Zoals je merkt zijn er genoeg tuin ideeën. Sterker nog, er zijn er nog veel meer! Laat je vooral niet beperken door deze 50 ideeën. Je mindmap zal nu behoorlijk vol staan met plannen, maar als je op zoek bent naar nog meer inspiratie kun je mijn gratis inspiratiegids downloaden waarin ik mijn visie deel + de nr.1 reden waarom mensen voor mij kiezen en hoe ik dit kan waarmaken.

Download gratis via deze link >>>Over de schrijver
Aangenaam. Mijn naam is Peter Mecklenfeld en ik ben initiatiefnemer van tuin inspiratieplatform florum.nl. Het is mijn missie om bezoekers die zich online oriënteren voor hun tuin de best mogelijke informatie en inspiratie aan te bieden. Ik ben zelf ruim 15 jaar werkzaam in de groene sector en sinds 2009 eigenaar van een hoveniersbedrijf (Mecklenfeld Tuinen) en tuinontwerp studio (Studio Florum). Ik werk samen met een specialistisch team om onze klanten te verrassen met prachtige ontwerpen en ambachtelijk vakmanschap op gebied van tuinaanleg, renovatie en professioneel onderhoud.
Reactie plaatsen

Stappenplan met belangrijke lessen voor jouw nieuwe tuin (XL inspiratiegids)

 • Kijk anders naar tuinplannen en voorkom hiermee onnodige kosten

 • Voorkom valkuilen die je achteraf spijt opleveren

 • Wees bewust van de complexiteit van tuinplannen en hoe je hiermee omgaat

 • Ontdek mijn kernwaarden en de nr. 1 reden waarom ik hiervoor kies

 • Hoe je niet verstrikt raakt in een wirwar van inspiratie 

 • Hoe je ervoor zorgt dat het ontwerp haalbaar is en niet in de prullenbak belandt

 • Ontdek welke elementen veel belangrijker zijn dan stijl en design

 • 80% van de wensenlijsten komen overeen, ik laat je zien hoe dit kan

 • Mijn ontwerpstijl uitgelicht en in beeld gebracht met exclusieve projecten

 • Hoe je het ontwerp voorbereid op de aanleg zonder dat je voor (dure) verrassingen komt te staan

Meer tuininspiratie?

Wij hebben inmiddels meer dan 600 tuin artikelen in ons archief!