Robotmaaier vergelijken: voorkom een miskoop met deze belangrijkste informatie!
08 oktober 2018 
12 min. leestijd

Robotmaaier vergelijken: voorkom een miskoop met deze belangrijkste informatie!

Een robotmaaier is het perfecte hulpmiddel als je geen tijd, energie of zin hebt om steeds maar weer achter die grasmaaier aan te lopen, maar wél altijd een strak gazon wilt hebben. Maar wat is de beste robotmaaier en welke moet je uiteindelijk kopen? In dit artikel wil ik je handje helpen, zodat je voor jezelf beter kan bepalen wat voor jou de beste robotmaaier is.Ontdek welke soorten robotmaaiers verkrijgbaar zijn en waar je op moet letten bij het vergelijken van een robotmaaier. Daarnaast geef ik je verderop in het artikel een interessante tip hoe je er op eenvoudige wijze achter kunt komen welke robotmaaier het beste bij jouw wensen past. Er zijn namelijk robotmaaiers die uitstekend aansluiten op jouw wensen, maar ook die je beter niet kunt aanschaffen.Als je géén tijd of zin hebt om regelmatig achter je grasmaaier je rondjes door je tuin te lopen, zijn er diverse opties om dit gewoon te laten doen. Hierbij doel ik in dit geval niet op je neefje die er vast wel oren naar heeft om tegen een kleine vergoeding je gras te maaien of door de welbekende grap tegen je buurman te maken dat als hij klaar is met het maaien van zijn gazon, hij direct door kan met jouw grasveld. Ook het inhuren van een tuinman is wat mij betreft in dit geval zeker niet nodig.

Inhoudsopgave

 1. Tijdbesparing en een onderhoudsvriendelijk gazon met een robotmaaier?
 2. Waarom moet je een robotmaaier kopen?
 3. Hoe werkt een robotmaaier?
 4. Robotmaaier installeren
 5. Hoe je voorkomt dat een robotmaaier ook beplantingen gaat maaien
 6. Het onderhouden van een robotmaaier
 7. Nadelen van een robotmaaier
 8. De tuinman die ook onder natte omstandigheden zijn werk perfect doet
 9. Robotmaaier vergelijken: alle belangrijke vergelijkingsmateriaal voor je op een rijtje

Tijdbesparing en een onderhoudsvriendelijk gazon met een robotmaaier? 

Als je een liefhebber bent van een mooi strak gazon maar je vindt het grasmaaien niet zo’n leuke klus (of je hebt hier geen gelegenheid voor), kun je een robotmaaier gewoon dit werk te laten doen. Een robotmaaier is wat mij betreft de beste oplossing voor een onderhoudsvriendelijk gazon en is ook wel bekend als een automatische grasmaaier. Het maaien, harken en het vullen van de groenbak kun jij dan van je to-do lijstje wegstrepen.Een robotmaaier kun je vergelijken met een stofzuiger als je de slang even wegdenkt. De belangrijkste onderdelen onder de kunststof kap zijn het motorsegment en de mesjes van de maaier. Daarnaast zijn de meeste automatische grasmaaiers voorzien van drie zwenkwielen, één aan de voorzijde om scherpe bochten te kunnen maken en twee wielen aan de achterzijde voor de stabiliteit en de aandrijving. De robotmaaier maakt gebruik van een basisstation. Hierin zal dit handige apparaat zich automatisch kunnen opladen en vol energie aan de volgende ronde beginnen.In een ander artikel leg ik uit welke robotmaaier onderdelen bestaat, zodat je weet welke onderdelen gezamenlijk zorgen voor tijdbesparing en een onderhoudsvriendelijk gazon.Hoe werkt een robotmaaier?Levensduur robotmaaier verlengen | Onderhoud

Waarom moet je een robotmaaier kopen?

Veel mensen vragen zich af waarom ze een robotmaaier moeten kopen, want vaak er hangt een behoorlijk prijskaartje aan. Natuurlijk is de aanschaf van een robotmaaier wél even een investering, maar dat is het wat mij betreft zeker waard. Ik zal je uitleggen waarom ik dit vind.Wel eens aan de aanschaf van een automatische grasmaaier gedacht?
[tweetquote]Een robotmaaier zal jouw gras op ieder gewenst tijdstip maaien zonder dat je er enig omkijken naar hebt! Je hoeft er zelfs niet voor thuis te blijven![/tweetquote]
Naast het gemak dat deze maaier biedt wil ik als eerste de factor tijd eens aanstippen, want heb je je wel eens beseft hoe lang je op jaarbasis bezig bent met het maaien van je gras?

Regelmatig grasmaaien is belangrijk!

Om je gazon mooi en strak te houden zul je de grasmat zeer regelmatig moeten maaien, zeker in het groeiseizoen. In de maanden mei t/m augustus zul je eens in de week je gras moeten maaien. Voor en na het groeiseizoen zul je in april en september iets minder vaak aan de gang moeten, maar zeker wel eens in de tien dagen. In de periode net voor en net na de winter zul je ook je gazon moeten bijhouden en zul je zeker eens in de twee weken die grasmaaier moeten laten rollen.Heb je meegeteld? Je zult op jaarbasis minimaal dertig keer je gras moeten maaien!Als je uitgaat van een gazon van 100 m2 dat je met de hand moet maaien, ben je zo een uur per maaibeurt kwijt. Je moet immers niet alleen het gras maaien, maar ook de grassnippers wegharken, de groenbak vullen en je tuingereedschap pakken en opbergen. Laat ik voor het gemak het knippen van de randjes even niet meerekenen!
[tweetquote]Je bent al met al jaarlijks bijna een volle werkweek kwijt aan het maaien van het gazon! [/tweetquote]
Als je dit leest zul je direct begrijpen waarom steeds meer mensen kiezen voor een robotmaaier. De tijdrovende klus waar je vroeger misschien zo’n hekel aan had, hoef je nu niet meer uit te voeren! Lees meer over de tijdswinst die je met een automatische grasmaaier maakt in het artikel dat ik geschreven heb over hoe vaak je met een robotmaaier het gazon moet maaien.

Hoe werkt een robotmaaier?

Een robotmaaier werkt eigenlijk vrij eenvoudig. De messen aan de onderzijde van deze machine zorgen ervoor dat het gras op de juiste hoogte wordt gesneden. Hierbij wordt de mulch maai techniek toegepast. Dit houdt in dat het gras direct wordt fijngemalen en over het gras wordt teruggeblazen. Het gemaaide gras zal verteren en omgezet worden in voedingsstoffen voor je grasmat. Dit is hiermee dus ook direct een soort van compost (met de bijbehorende voedingsstoffen).
Wist je overigens dat een robotmaaier een uitstekende optie is als jij of één van je gezinsleden last heeft van hooikoorts? Doordat automatische grasmaaiers het gras recyclen door die mulch techniek hoef je niet in aanraking te komen met het gras. Daarnaast worden allergenen zo klein gemaakt dat deze zich niet kunnen verspreiden. Ideaal dus als jij last hebt van een pollen allergie of hooikoorts.Een ander voordeel is je energierekening. Veel mensen denken dat ze door het aanschaffen van een robotmaaier een hoge energierekening tegemoet kunnen zien maar niets is minder waar! Het stroomverbruik van een robotmaaier valt erg mee.Wil je hier meer over weten? Lees dan mijn artikel over het stroomverbruik en de kosten van een robotmaaier.

Kun je wel wat hulp gebruiken bij het kiezen van de juiste robotmaaier? In mijn e-book help ik je graag! Download hier de gratis Robotmaaier Keuzehulp. 

Robotmaaier installeren 

Je kunt je robotmaaier op ieder moment aan het werk zetten. Je kunt instellen dat dit handige apparaat op een vast tijdstip (wekelijks) het oplaadstation zal verlaten en deze taak voor je zal uitvoeren. Dat kan zelfs als het nacht is, de robotmaaier zit niet aan werktijden gebonden en is een stille tuinhulp. Een gemiddelde robotmaaier heeft een geluidsniveau van 60 decibel. Je kunt de maaier uiteraard ook handmatig bedienen. Dit kan je doen met behulp van je tablet of smartphone. Hierbij maak je gebruik van Bluetooth. Je hoeft er dus zelfs niet voor thuis te zijn!Voordat de robotmaaier zijn werk kan doen, zul je deze wel moeten installeren. Hier zul je even tijd aan kwijt zijn, maar deze klus is niet ingewikkeld. Allereerst moet je het basisstation plaatsen en aansluiten op een stroompunt. Dit basisstation kun je het beste ergens aan de rand van je grasmat plaatsen. De robotmaaier zal zich hier automatisch opladen om weer vol met energie aan de volgende maaibeurt te kunnen beginnen. Ook als de robotmaaier leeg begint te raken tijdens de maaibeurt zal deze uit zichzelf terugkeren naar het basisstation om “bij te tanken”. Als de energievoorraad weer op peil is zal de robot de taak direct afmaken. Hier hoef je dus weinig rekening mee te houden maar het is wel belangrijk om ervoor te zorgen dat het basisstation goed bereikbaar is.

Hoe je voorkomt dat een robotmaaier ook beplantingen gaat maaien

Als je de eerste keer een robotmaaier aan het werk ziet, zul je best wel even de vrees hebben dat je robot niet de mooie bloemen uit je border (waar je zo zuinig op bent) een kopje kleiner maakt en fijngemalen over je border zal verspreiden. Maak je hierover géén zorgen.Je robotmaaier zal uitstekend in staat zijn om je gazon te onderscheiden en keurig netjes zijn banen of rondjes (dat is afhankelijk van het merk) over je gazon draaien. Als je een robotmaaier koopt met een sensor aan de onderzijde, heb je er meteen al géén omkijken meer naar. De robot zal zelf zijn weg vinden. Deze sensor zal exact de afmetingen van je gazon bepalen en niet ongevraagd ook nog even je mooie border kortwieken.Er zijn ook robotmaaiers die gebruik maken van een begrenzingsdraad. Met dit draad zul je een magnetisch veld vormen waarbinnen de robotmaaier zijn werk zal doen. Daarnaast kun je met deze perimeterkabel ook twee stukken gazon aan elkaar koppelen en voorkomen dat de robotmaaier over je tegels zal rijden. Als dit gebeurt zijn de messen van de maaier namelijk erg snel bot.Lees hier meer informatie over het afbakenen van je gazon en over het installeren van de robotmaaier.Begrenzingsdraad robotmaaier

Het onderhouden van je robotmaaier

Een robotmaaier zal volledig zelfstandig zijn werk doen, maar zal wel een klein beetje onderhoud van je vragen. Maak je geen zorgen, de tijdsduur van het onderhouden van je robotmaaier weegt niet op tegen de tijdwinst die dit apparaat je zal bieden.Je zult je robotmaaier af en toe even moeten schoonmaken. Hierdoor blijven je mesjes langer scherp en heb je langer plezier van de robotmaaier. Je zult immers nooit helemaal kunnen voorkomen dat er zand en misschien kleine steentjes tussen de mesjes komt en zoals aangegeven, slijten de messen hierdoor sneller.Robotmaaier onderdelenHoewel je met het schoonhouden van je robotmaaier de levensduur van je mesjes (en van de robot zelf) zult verlengen, zul je op den duur toch de mesjes moeten vervangen. Als de mesjes bot raken zie je dit terug in het maairesultaat. Het gras zal veel onregelmatiger gemaaid zijn. De messen voor een robotmaaier zijn goed verkrijgbaar, niet heel erg prijzig en makkelijk vervangbaar. Hoe je dat doet, lees je in dit artikel.Voor de volledigheid wil ik je erop wijzen dat je de levensduur van je installatie kunt verlengen door het basisstation onder een afdakje te plaatsen en de robotmaaier zelf bij winterse omstandigheden naar binnen te halen. Een robotmaaier is niet zo heel zwaar. De gemiddelde maaier heeft een gewicht dat ligt tussen de 7 en 20 kilo.

Nadelen van een robotmaaier

Natuurlijk heeft het gebruik van een robotmaaier ook wel een aantal nadelen, al wegen die wat mij betreft niet op tegen de vele voordelen. Om je een volledig beeld te geven wil ik de nadelen van een robotmaaier zeker even met je doornemen.Allereerst de prijs van deze zelfstandige tuinmannen. Als je de prijs vergelijkt met een authentieke grasmaaier ben je natuurlijk véél duurder uit. Daarnaast kun je het als nadeel zien dat je een basisstation in je tuin moet plaatsen. Hoewel deze niet veel ruimte in beslag neemt, zul je hier wel ruimte voor moeten maken aan de rand van je grasmat. Overigens zijn er hele creatieve (groene) oplossingen voor om het huisje voor je maaier te camoufleren als dit je echt stoort.Tot slot zal de maaier de uiterste hoekjes van je gazon nét niet helemaal meepakken. De maaier is erg wendbaar, maar zal altijd moeite hebben met de uiterste hoekjes. Hier zal je de robotmaaier af en toe even mee moeten helpen door een rondje te maken met een grastrimmer of een kantenmaaier. Lees hier hoe het komt dat de robotmaaier dit kleine stukje niet voor je mee kan nemen.Wil je alle voor- en nadelen van een robotmaaier even op een rijtje hebben? Lees dan dit artikel.

De tuinman die ook onder natte omstandigheden zijn werk perfect doet

Je herkent vast wel de situatie (zeker als je in Nederland woont) dat je gras hoognodig gemaaid moet worden maar dat je door het raam ziet dat het buiten regent.Wat doe je? Ga je dan toch naar buiten en trotseer je de regen of wacht je tot de bui over is en kijk je stiekem jaloers naar het mooi gekortwiekte gras van je buurman?Een robotmaaier staat altijd voor je klaar, weer of geen weer. Een robotmaaier functioneert immers ook op nat gras, maar je moet jezelf even de vraag stellen of je dit wel wil.Weet je nog dat je in het verleden met de hand aan het grasmaaien was en hoopte dat je nét voor die aankomende bui klaar zou zijn? Als je niet op tijd klaar was zat je hele grasmaaier vol met zand en grassnippers en kon je die gaan schoonmaken. Dat moest wel want zand en messen zijn geen goede combinatie. Met een robotmaaier die automatisch zijn werk doet, is het risico nóg groter. Hoe dat zit lees je in dit artikel.Er zijn overigens robotmaaiers die over een regensensor beschikken. Deze sensor zal zelf registreren dat het begint te regenen en op dat moment weer terugkeren naar het basisstation. Daar zal de robot geduldig wachten tot de regen over is. Als het weer droog is zal de automatische grasmaaier het werk afmaken. Overigens is het goed te weten dat zowel de maaier als het basisstation goed tegen regen kunnen.Daarnaast werkt een automatische grasmaaier ook bij lang gras, zoals in onderstaande video te zien is.

Vrijwel iedere tuin geschikt voor een elektrische tuinman

Als je een tuin hebt in een bosrijk gebied waardoor er vaak obstakels in vorm van takjes, dennenappels, eikels en bladeren op je gazon terechtkomen, kun je ook op je robotmaaier vertrouwen. De messen van de maaier zullen deze kleine obstakels gewoon versnipperen. Voor het ontwijken van grote obstakels maakt de maaier gebruik van een obstakel detectie in de bumper. De maaier zal zachtjes tegen het obstakel aanrijden en automatisch naar achteren rijden om een andere weg te kiezen. Een schadeformulier hoeft hier dus niet aan te pas te komen en je hoeft je ook géén zorgen te maken als je kinderen wat speelgoed op het gras hebben laten liggen.Wel even voor de duidelijkheid: het is natuurlijk het beste om deze obstakels zoveel mogelijk te verwijderen van je gazon. Door deze obstakels zal de maaier veel meer energie verbruiken en sneller slijten.Waar je ook even aan moet denken is het gebruik van de maaier op je gazon gedurende de nacht. Als je tuin een prettig domein is voor egels of kikkers zijn deze dieren niet heel erg blij met een maaier op hun pad. Dit is wel iets waar je even rekening mee moet houden. Dan is het verstandig om de robotmaaier juist overdag over dit terrein zijn rondjes of banen te laten maken.Daarnaast zal de maaier behoorlijk goed de weg kunnen vinden door de meeste kuilen en oneffenheden in je gazon en weet hij goed raad met een relatief steile hellingshoek. Wil je meer over de obstakels weten? Lees dan dit artikel. Hierin staat waar je zeker wél op moet letten en welke keuze je moet maken als je in een bosrijk gebied woont.

Robotmaaier vergelijken: alle belangrijke vergelijkingsmateriaal voor je op een rijtje

Ik denk dat het wel duidelijk is dat de aanschaf van een robotmaaier een goede keuze is als je bij het handmatig grasmaaien af en toe stiekem denkt “doe het zelf maar!” en zelfs je kleine neefje of de buurman deze klus niet voor je willen doen.Als je hier en daar eens wat gaat rondkijken, zal het je direct opvallen dat er veel robotmaaiers op de markt zijn. Je hebt een ruime keuze uit diverse merken, uitvoeringen en bijbehorende prijsklassen. Daarom is mijn belangrijkste advies dan ook als volgt: zorg dat je de beschikking hebt over alle informatie om robotmaaiers goed te vergelijken en voorkom hiermee een (soms dure) miskoop.

Waar op letten bij vergelijken robotmaaier?

Om een robotmaaier aan te schaffen die volledig aansluit op jouw behoeften en wensen, zijn er een aantal punten waarop je moet letten bij het vergelijken. Ik heb deze punten even voor je op een rijtje gezet:
 • De aankoopprijs;
 • De capaciteit;
 • Het stroomverbruik;
 • Het geluidsniveau;
 • De bediening;
 • De overige functionaliteiten waarover de automatische grasmaaier beschikt.

Wat is de beste robotmaaier?

Om een goed beeld te vormen welke robotmaaiers verkrijgbaar zijn, verwijs ik je graag door naar de keuzehulp die ik hiervoor gemaakt heb. Dit e-book heb ik geschreven op basis van mijn eigen ervaringen. Hier vind je nog méér informatie die je nodig hebt om een robotmaaier goed te vergelijken en komt gedetailleerde informatie aanbod. Je hebt al je benodigde informatie dus in één oogopslag op een rijtje. Op basis van de inzichten die je hier leest zul je ongetwijfeld een goede keuze kunnen maken wat voor jou de beste robotmaaier is.Het leuke is dat je hier helemaal niets voor hoeft te betalen en aan het downloaden geen verplichtingen zijn verbonden. Je kunt het e-book hier gratis downloaden.
Over de schrijver
Aangenaam. Mijn naam is Peter Mecklenfeld en ik ben initiatiefnemer van tuin inspiratieplatform florum.nl. Het is mijn missie om bezoekers die zich online oriënteren voor hun tuin de best mogelijke informatie en inspiratie aan te bieden. Ik ben zelf ruim 15 jaar werkzaam in de groene sector en sinds 2009 eigenaar van een hoveniersbedrijf (Mecklenfeld Tuinen) en tuinontwerp studio (Studio Florum). Ik werk samen met een specialistisch team om onze klanten te verrassen met prachtige ontwerpen en ambachtelijk vakmanschap op gebied van tuinaanleg, renovatie en professioneel onderhoud.
Reactie plaatsen

Stappenplan met belangrijke lessen voor jouw nieuwe tuin (XL inspiratiegids)

 • Kijk anders naar tuinplannen en voorkom hiermee onnodige kosten

 • Voorkom valkuilen die je achteraf spijt opleveren

 • Wees bewust van de complexiteit van tuinplannen en hoe je hiermee omgaat

 • Ontdek mijn kernwaarden en de nr. 1 reden waarom ik hiervoor kies

 • Hoe je niet verstrikt raakt in een wirwar van inspiratie 

 • Hoe je ervoor zorgt dat het ontwerp haalbaar is en niet in de prullenbak belandt

 • Ontdek welke elementen veel belangrijker zijn dan stijl en design

 • 80% van de wensenlijsten komen overeen, ik laat je zien hoe dit kan

 • Mijn ontwerpstijl uitgelicht en in beeld gebracht met exclusieve projecten

 • Hoe je het ontwerp voorbereid op de aanleg zonder dat je voor (dure) verrassingen komt te staan

Meer tuininspiratie?

Wij hebben inmiddels meer dan 600 tuin artikelen in ons archief!