robotmaaier obstakels wat moet je doen

Robotmaaier obstakels: wat moet je doen?

Heb je last van robotmaaier obstakels, zoals eikels, takken, dennenappels, bladeren, een pad of een oneffen terrein? Zeer veel mensen ervaren het gemak van een robotmaaier, want dit handige tuingereedschap zal je gazon op ieder gewenst moment keurig netjes bijhouden. De robotmaaier heeft zelfs géén moeite met een grasmat die wat oneffenheden heeft en zal niet vastlopen als hij wat hoger gras, takjes, dennenappels en bladeren op zijn pad tegenkomt.

Een robotmaaier is ideaal als je zelf geen tijd of zin hebt om steeds weer zelf het gras te maaien. Vooral in de groeiperiode van het gras zul je hier zeer veel tijd mee winnen. Je kunt de robotmaaier op een eenvoudige manier programmeren en ervoor zorgen dat deze op de gewenste tijdstippen je gras maait. Je hoeft er niet voor thuis te blijven!

De ideale zelfstandige tuinman voor het maaien van je gras

Een robotmaaier zal volledig zelfstandig zijn werk doen. De werkwijze van de robotmaaier hangt af van het merk en het type. Er zijn robotmaaiers die in banen het gazon zullen maaien, andere maaiers doen dit in cirkels. Er zijn ook robotmaaiers die van de ene hoek van het gazon naar een andere hoek van het gazon gaan en zo de oppervlakte steeds kleiner maken.

Je kunt je gazon afbakenen met behulp van perimeterdraad. Door dit afbakeningsdraad aan de randen van het gazon te plaatsen, ontstaat er een magnetisch veld waardoor de robotmaaier “weet” waar het gazon ligt. Er zijn ook gazons die werken met een sensor als wegwijzer. Op het moment dat de accu leeg raakt zal de robotmaaier uit zichzelf terug gaan naar het basisstation om zichzelf op te laden. Als de werkzaamheden nog niet voltooid zijn zal de maaier weer vol met energie de werkzaamheden afronden.

De meest geavanceerde robotmaaiers hebben zelfs een regensensor. Als er regen wordt gespot, zal de robotmaaier gaan schuilen in het basisstation en de taak later volbrengen. Hiermee wordt voorkomen dat de robotmaaier vies wordt door natte grassnippers en de messen snel bot worden door het zand wat tussen het gras zit. Je maairesultaat wordt hierdoor beter. Een robotmaaier kan je dus zien als de ideale zelfstandige tuinman voor het maaien van je gras!

Kan een robotmaaier een ongelijk gazon of een gazon met obstakels maaien?

Veel mensen zien een robotmaaier als een ultieme luxe en willen graag een robotmaaier aanschaffen, maar zijn in de veronderstelling dat dit handige tuingereedschap alleen geschikt is voor een mooie egale grasmat. Gelukkig is dat niet het geval!

Een robotmaaier weet uitstekend raad met een ongelijk gazon of een gazon met obstakels. De grasmaaier weet ook raad met “obstakels” als wat hoger gras, dennenappels, eikels, takken en bladeren. Natuurlijk is het beter om deze te verwijderen, maar mocht een robotmaaier toch hierop stuiten is dat vaak geen probleem.Natuurlijk is het wel verstandig om op te passen met steentjes. De messen van de robotmaaiers kunnen hier slecht tegen en zullen snel bot worden als ze veel steentjes op hun pad tegenkomen. Ditzelfde is van toepassing met tegels. Als je twee of meer gazons hebt die je wilt laten maaien, is het verstandig om met afbakeningsdraad de meest ideale route aan je robotmaaier aan te geven.

Robotmaaier met een obstakel detectie

Je hoeft je dus geen zorgen te maken over eventuele obstakels in je tuin. Ook grotere obstakels zijn geen probleem. Als er per ongeluk wat speelgoed van je kinderen is blijven liggen op je gazon als de robotmaaier aan het werk is, zal dit geen schade veroorzaken. Iedere robotmaaier is voorzien van een obstakel detectie in de bumper. Een robotmaaier zal zachtjes tegen een obstakel opbotsen. De bots sensoren zullen ervoor zorgen dat de robotmaaier achteruit zal rijden en een andere weg zal volgen.

Ook een tuin die op een helling ligt zal geen probleem zijn voor de robotmaaier. Je elektrische tuinman kan een behoorlijke hellingshoek hebben. De robotmaaier zal wel wat last kunnen hebben van hele diepe kuilen. Dan is er een kans dat de grasrobot vastloopt. Het is een robotmaaier en geen crossmaaier.

Robotmaaiers met extra scherpe messen

Als je een tuin hebt in een bosrijke omgeving en of op een plek waarbij er vaak obstakels als takjes, dennenappels, eikels, takken en bladeren op je gazon terechtkomen, is het verstandiger om te kiezen voor een van de robotmaaiers die extra scherpe messen hebben.

Welke modellen dit zijn, lees je in onze keuzehulp voor robotmaaiers. Hierin staat alle informatie die jij nodig hebt om een geschikte robotmaaier uit te kiezen, want je ontdekt waar je op moet letten bij het kopen van een robotmaaier.

G Baars
Door

G Baars

op 20 Oct 2020

Ik heb een gazon bestaande uit 4 zone’s hoe moet de overgang goed aangelegd worden? ‘S

Peter Mecklenfeld
Door

Peter Mecklenfeld

op 28 Nov 2020

Dat is situatie afhankelijk. Daar heb ik geen kant-en klaar antwoord op.

Reactie plaatsen