Robotmaaier accessoires: waar dienen ze allemaal voor?

Steeds meer mensen laten hun gras door een robotmaaier maaien. Een robotmaaier bestaat uit de maaier zelf (de motor en de behuizing) en een aantal accessoires, die ervoor zorgen dat de maaier het werk op een uitstekende wijze kan verrichten. In dit artikel focussen we op die robotmaaier accessoires. We laten zien aan welke accessoires je moet denken en waar ze voor dienen. Daarnaast heb ik nog een zeer handige tip voor je als je wilt weten welke robotmaaier het meest geschikt is voor jouw tuin.

De tijd dat je achter je grasmaaier aan moest lopen is voorbij. Dit kun je prima aan een robotmaaier overlaten. Een robotmaaier zorgt er eigenlijk zelf voor dat je gras er altijd strak en goed onderhouden uit ziet. Hiervoor hoef je tegenwoordig niets te doen. Je kunt de robotmaaier besturen via je smartphone of tablet en als je het jezelf nóg makkelijker wilt maken kun je de robotmaaier zo instellen dat deze automatisch op vastgestelde tijden het werk verricht. De robotmaaier registreert het zelf als de accu moet worden opgeladen en als het regent. In het laatste geval stelt de robotmaaier de werkzaamheden even uit.

Het gemak van een robotmaaier

Als je het bovenstaande gelezen hebt, zul je direct het gemak van een robotmaaier inzien. Een robotmaaier neemt eigenlijk het volledige werk van je over. De maaier is makkelijk te installeren en kun je vrijwel direct in gebruik nemen. Daarnaast heeft een robotmaaier géén moeite met een grasmat die wat oneffenheden heeft en zal niet vastlopen als hij wat hoger gras, takjes, dennenappels en bladeren op zijn pad tegenkomt. De robotmaaier zal zelfs de randjes en hoekjes zorgvuldig voor je afwerken.

Over afwerken gesproken, in het verleden dacht je dat je bijna klaar was met het maaien, maar stond de hark nog op je te wachten. Het gemaaide gras moest immers nog van je gazon worden gehaald. Ook dat is verleden tijd. De robotmaaier maakt gebruik van de mulch maaitechniek. Het apparaat zal het gemaaide gras versnipperen en uitblazen over je grasmat. Dit zal in een kort tijdsbestek verteren en als voedsel dienen voor je grasmat. Je hark kan dus gewoon in de schuur blijven staan.


Robotmaaier accessoires 

Een robotmaaier werkt dus volledig zelfstandig. Je hoeft er zelfs niet voor thuis te blijven. Een robotmaaier zal lang mee gaan. De enige onderdelen die je af en toe zult moeten vervangen zijn wat accessoires van de robotmaaier. De motor, de wielen en de bekabeling van de robotmaaier zullen jarenlang probleemloos meegaan.

Er zijn een aantal accessoires van de robotmaaier die je op een gegeven moment zult moeten vervangen. Deze onderdelen zijn immers aan slijtage onderhevig of kunnen snel beschadigen.


De belangrijkste robotmaaier accessoire 

De belangrijkste accessoire van een robotmaaier zijn vanzelfsprekend de messen. Deze zullen op den duur wel verslijten, ook al ben je nog zo zuinig op de maaier en zorg je ervoor dat de maaier niet op je tegels terecht komt. Messen die regelmatig gebruikt worden zullen botter worden, mede door het zand dat vaak tussen het gras ligt. De messen kunnen gezien worden als de belangrijkste accessoire van een robotmaaier die je soms moet vervangen.

Voor een goed maairesultaat moet de maaier voorzien zijn van scherpe messen. Als je een robotmaaier aanschaft krijg je er vaak een reserveset bij, maar ook deze messen zullen op raken. Gelukkig zijn de messen voor een robotmaaier goed verkrijgbaar. Het is alleen wel van belang dat je kiest voor de originele maaimessen die bij je robotmaaier horen. De messen zijn eenvoudig vervangbaar.


Andere onderdelen van een robotmaaier die je wellicht nodig hebt

Naast de messen zijn er ook andere onderdelen van een robotmaaier die je soms zult moeten vervangen of waar je wellicht niet voldoende van hebt. Hierbij kun je denken aan begrenzingsdraad. Dit gebruik je om je gazon voor je robotmaaier af te bakenen. Met behulp van begrenzingsdraad, dat ook wel grensdraad, perimeterdraad of afbakeningsdraad wordt genoemd, geef je aan een robotmaaier aan wat het werkgebied (je gazon) is. Je begrenzingsdraad zorgt voor een magnetisch veld waarbinnen de maaier zijn rondjes zal maken. Hiermee wordt voorkomen dat de robotmaaier ook je bloembakken even kort maait en dat je daar alleen steeltjes over zult houden.

Als je een groot gazon hebt, kan het zijn dat je niet genoeg hebt aan het begrenzingsdraad wat bij je robotmaaier is geleverd. Dit draad moet immers volledig langs de buitenzijde van je gazon lopen, van en naar je basisstation dus. Gelukkig is begrenzingsdraad vrij makkelijk te verkrijgen, evenals de bevestigingspennen.


De energiebron van robotmaaier accessoires 

Tot slot is de accu een onderdeel van de robotmaaier die je op een gegeven moment zult moeten vervangen. De accu is één van de belangrijkste robotmaaier accessoires. Hoewel een accu van een goede kwaliteit jaren zal meegaan, kan deze op raken. Als de accu van de robotmaaier op raakt, zal dit ten koste gaan van het maairesultaat en de maaicapaciteit. Op het moment dat de robotmaaier wat minder resultaat levert als gevolg van een verouderde accu, kun je deze gewoon vervangen en zal de robotmaaier snel nieuwe energie hebben om de taken weer tot in de perfectie voor je uit te voeren. Je zult dus niet zelf weer achter je grasmaaier aan moeten lopen en de hark uit de schuur moeten pakken, gelukkig niet!

Heb je interesse om een robotmaaier aan te schaffen maar weet je nog niet welke robotmaaier het meest geschikt voor je is? Raadpleeg dan nu onze keuzehulp bij het kopen van een robotmaaier. Je kunt dit PDF document gratis downloaden om te ontdekken welk model het beste bij je past.

Reactie plaatsen