Harken | Overzicht van verschillende soorten harken

Er is niets vervelender dan een slordig ogende tuin. Toch kan je er vaak niet omheen. In het bijzonder wanneer de herfst of de winter haar intrede doet en de bladeren beginnen te vallen kan er worden vastgesteld dat je tuin plots heel wat meer aandacht vereist. Gelukkig zijn er verschillende gereedschappen op de markt terug te vinden die je kunnen helpen om jouw tuin op efficiënte wijze te onderhouden. Een bekend voorbeeld van een dergelijk gereedschap is uiteraard de (tuin)hark.

 • Je tuin onderhouden met een hark
 • De verticuteerhark
 • De bladhark
 • De multihark
 • Aandachtspunten bij het kopen van harken
 • De kostprijs van harken

Je tuin onderhouden met een hark

Harken mogen in principe in geen enkele tuin ontbreken. Ze kunnen je dan ook helpen om op efficiënte wijze tal van karweien uit te voeren. Denk hierbij niet uitsluitend aan het bij elkaar harken van bladeren, maar wat bovendien ook te denken van het verwijderen van onkruid?

Feit is wel dat je er rekening mee dient te houden dat er tegenwoordig op de markt verschillende soorten harken zijn terug te vinden. Elke hark beschikt wat dat betreft dan ook over haar eigen, specifieke eigenschappen en doelen. We hebben de verschillende harken die je kan kopen alvast even voor jou op een rijtje gezet:

 • De verticuteerhark

Een verticuteerhark heeft als belangrijkste doel om het gazon te verluchten. Wanneer er sprake is van een dikke laag dood gras of mos of andere materialen kan dat er voor zorgen dat het voor vocht en meststoffen niet langer mogelijk is om tot bij de wortels door te dringen. Omwille van deze reden wordt het aangeraden om het gazon van je tuin ten minste één keer per jaar te verticuteren. Verticuteerharken zijn in het merendeel van de gevallen gemaakt van een roestvrij staal wat er voor zorgt dat ze over een lange levensduur beschikken.

 • De bladhark

Door gebruik te maken van een bladhark is het op eenvoudige wijze mogelijk om niet alleen bladeren, maar ook bijvoorbeeld resten van gras en tuinafval bij elkaar te harken. Is er sprake van een grote oppervlakte met tuinafval? In dat geval wordt het aangeraden om te kiezen voor een bladhark die beschikt over een steel en een werkbreedte van 270 tot 500mm. Wanneer je door middel van je bladhark enkel en alleen kleine oppervlaktes met tuinafval onder handen wenst te nemen volstaat het doorgaans om gebruik te maken van een bladhark die over een werkbreedte tot 120mm beschikt.


Een multihark, een drie in één oplossing

Door de jaren heen is duidelijk geworden dat fabrikanten van gereedschappen er alles aan doen om meerdere werkzaamheden uit te kunnen laten voeren met één enkel stuk gereedschap. Deze inspanningen hebben er eveneens voor gezorgd dat de zogenaamde multi-tuinhark op de markt is verschenen. Het betreft hier een ergonomische hark die het niet alleen mogelijk maakt om te harken, maar ook om te zeven en te scheppen. Bovendien spreekt het voor zich dat al deze verschillende werkzaamheden kunnen worden uitgevoerd zonder dat je, je daarvoor hoeft te bukken. Dit maakt het werk ook nog eens heel wat lichter.

Een ergonomische tuinhark is gebaseerd op een gepatenteerde constructie die zorgt dat tuinieren niet alleen heel wat doeltreffender, maar ook comfortabeler kan worden gemaakt. Het merendeel van deze harken zijn uitgerust met een ergonomische aluminium steel. Het gebruik van deze steel zorgt er voor dat ze niet alleen bijzonder sterk is, maar toch over een lekker licht gewicht beschikt. Mede door dit gegeven ligt ze fantastisch in de hand waardoor zeer veel mensen er in hun tuin reeds gebruik van maken.

Aandachtspunten bij het kopen van harken

Het kopen van een hark is iets wat veel mensen gewoon snel even doen, maar toch is het interessanter om hier even grondig bij stil te blijven staan. Het harken van een tuin kan namelijk fysiek heel wat zwaarder zijn dan veel mensen denken. Bovendien wordt dit werk nog extra lastig gemaakt wanneer je bijvoorbeeld gebruik maakt van een verkeerde hark of wanneer deze niet optimaal gehanteerd kan worden. Omwille van deze reden wordt het aangeraden om aandachtig te zijn voor de volgende aandachtspunten bij het kopen van een hark:

 • Het kiezen van de juiste hark. Zoals reeds aangegeven zijn er op de markt verschillende soorten harken terug te vinden. Alleen door de juiste hark voor jouw karwei te kiezen wordt er op geen enkele wijze ingeboet op vlak van efficiëntie en gebruiksgemak.
 • Kies voor een steel die is afgestemd op jouw lengte. Net zoals eveneens geldt voor ander handgereedschap zoals scheppen en spades is het ook bij harken aangeraden om te kiezen voor een steel die is afgestemd op de lengte van jouw lichaam. Indien je dit niet doet is de kans bijzonder groot dat je snel last zal krijgen van je rug tijdens het  harken. Het spreekt voor zich dat je dit graag zal willen voorkomen.
 • Het kopen van een multi hark kan zeer interessant zijn. Deze harken zijn specifiek ontworpen om verschillende werkzaamheden uit te kunnen voeren. De aankoopprijs van een multi hark ligt uiteraard wat hoger in vergelijking met een standaard blad- of verticuteerhark, maar daar staat tegenover dat je wel slechts één in plaats van twee stukken handgereedschap dient te kopen.
 • Probeer de hark die je wenst te kopen gerust even uit in de winkel. Je zal merken dat de ene hark heel wat beter in de hand ligt dan de andere. Alleen door dit in de winkel zelf even te ondervinden voorkom je een potentiële miskoop.

De kostprijs van harken

Tot slot is het ook nog even interessant om te kijken naar het prijskaartje dat je voor harken dient te betalen. Wanneer je er voor kiest om een verticuteerhark te bestellen kan je, afhankelijk van het model uiteraard, rekenen op een kostprijs welke is gelegen tussen de 20 en 45 euro. Voor een degelijke bladhark betaal je tussen de 20 en 35 euro.

Geef je toch eerder de voorkeur aan een multi hark? In dat geval zal je kunnen vaststellen dat er een gemiddelde kostprijs geldt van tussen de 30 & 50 euro. Dit zorgt er voor dat multi harken een stukje duurder zijn in vergelijking met de standaard blad- en verticuteerharken, maar dan beschik je ook wel echt over een zeer praktisch stuk handgereedschap.

guus
Door

guus

op 21 Jan 2020

mooi

Reactie plaatsen