Bladvork | Overzicht van soorten bladvorken

Het verwijderen van bladeren evenals allerhande ander afval uit je tuin is niet altijd een pretje, in tegendeel. Door gebruik te maken van een hark is het mogelijk om alle bladeren netjes bij elkaar te harken, maar dan moet je ze wel nog netjes in een zak of een compostbak kunnen doen. Hiervoor kan er gebruik worden gemaakt van een speciaal bladvork of een zogenaamde bladschep. Hoe dit handgereedschap precies werkt en welke kosten er aan verbonden zijn kom je allemaal te weten door het raadplegen van de informatie op deze pagina.

  • Schephanden voor het verwijderen van bladeren in je tuin
  • Waarom een bladvork eigenlijk niet zo interessant is
  • Een bladgrijper als gunstig alternatief
  • De kosten van een bladvork, bladschep of bladgrijper?

Schephanden voor het verwijderen van bladeren in je tuin

In eerste instantie hebben we het graag even over de zogenaamde schephanden. Het betreft hier zoals de naam reeds laat vermoeden twee grote bladscheppen die aan beide handen bevestigd worden. Het vastnemen van deze scheppen gebeurt doorgaans door een speciaal handvat welke aan de achterzijde is terug te vinden. Door de twee handscheppen naar elkaar toe te bewegen is het in een handomdraai mogelijk om een grote hoeveelheid bladeren te verwijderen. Dit werkt veel efficiënter dan het gebruik van een hark en een gewone schep.

Aan het gebruik van schephanden zijn verschillende interessante voordelen verbonden. Vroeger werd er door het merendeel van de mensen voor gekozen om de verzamelde bladeren in hun tuin gewoon met de handen op te scheppen en in een zak of compostbak te doen, maar dat had vervelende gevolgen. Zo is het niet ondenkbaar dat er insecten tussen de bladeren zitten die je kunnen steken of bijten. Daarnaast verliep deze manier van werken ook alles behalve efficiënt waardoor ze veel tijd in beslag nam. Door gebruik te maken van een bladschep behoort dat nu echter voor altijd tot het verleden. Dit zijn de voordelen:

  • Handzame bladscheppen zijn eenvoudig in gebruik. In principe kunnen ze zelfs op een veilige manier gebruikt worden door kinderen. Let wel, er zijn schephanden verkrijgbaar met en zonder scherpe tanden aan het uiteinde van het blad. Deze met scherpe tanden zijn logischerwijs iets minder geschikt om door kinderen te laten gebruiken.
  • Bladscheppen zijn scherp geprijsd. De lage prijs die wordt gehanteerd voor een bladschep zorgt er voor dat ze zonder probleem geschikt zijn voor ieders budget.
  • Gebruikmaken van bladscheppen zorgt er voor dat je meteen over twee stevig uit de kluiten gewassen handen beschikt. Deze maken het verzamelen van bladeren in je tuin niet alleen zeer eenvoudig, maar ook nog eens behoorlijk efficiënt.

Waarom een bladvork eigenlijk niet zo interessant is

Hoe interessant de handzame bladscheppen ook mogen zijn, het moet gezegd dat lang niet iedereen er op zit te wachten om zich continue te moeten bukken om de bladeren op te rapen. Dat is dan ook een nadeel waar je rekening mee dient te houden. Voor deze doelgroep kan het interessanter zijn om te kiezen voor een zogenaamd bladvork. Het betreft hier een stuk handgereedschap dat grote gelijkenissen vertoont met de tuinhark. Echter beschikt ze doorgaans over slechts vijf tanden die langer zijn en bovendien iets verder uit elkaar staan.

Met bovenstaande hebben we meteen ook het belangrijkste nadeel van een bladvork aangegeven. Ondanks het feit dat het een zeer bruikbaar stuk handgereedschap is voor mensen die grote hoeveelheden bladeren in hun tuin hebben om te verwijderen moet het gezegd dat ze vaak net minder efficiënt werkt dan je zou verwachten. Het feit dat de tanden van een bladvork doorgaans vrij ver uit elkaar staan zorgt er bijvoorbeeld voor dat bladeren er zeer eenvoudig tussendoor kunnen schieten. Dit zorgt er voor dat je vaak door gebruik te maken van een bladvork toch langer bezig bent aan het karwei dan je in eerste instantie in gedachten had.


Een bladgrijper als gunstig alternatief

Betekent bovenstaande dat mensen met een slechte rug genoodzaakt zijn om zich continue te bukken voor wat het oprapen van bladeren in de tuin betreft? Uiteraard niet. Er bestaat namelijk buiten het bladvork nog een andere mogelijkheden om de verzamelde bladeren van het grondoppervlak op te tillen. Dit alternatief noemen we een 'bladgrijper'.

Het ergonomische ontwerp waar bladgrijpers tegenwoordig over beschikken zorgt er voor dat het bukken om bladeren te verzamelen definitief tot het verleden behoort. De schaaractie die bladgrijpers realiseren zorgt er voor dat grote hoeveelheden bladeren op zeer efficiënte wijze kunnen worden vastgenomen. Dit geldt bovendien niet alleen voor de bladeren, maar ook voor eventueel snoeisel.

Bladgrijpers zijn steeds voorzien van getande schepranden. Deze moeten een optimale grip realiseren met betrekking tot het tuinafval dat moet worden opgenomen. Daarnaast is het zo dat diverse onderdelen van een kwalitatieve bladgrijper zijn gemaakt van aluminium waardoor ze ook op vlak van gewicht werkelijk bijzonder goed meevalt.

De kosten van een bladvork, bladschep of bladgrijper?

De kostprijs die in rekening wordt gebracht voor verschillende stukken van handgereedschappen die in de tuin gebruikt kunnen worden ligt vaak erg dicht bij elkaar. Misschien zijn bladvorken, bladscheppen en bladgrijpers daar wel het mooiste voorbeeld van.

Wanneer je echt je investering tot een absoluut minimum wenst te beperken en je er geen probleem mee hebt om even door te knieën te gaan om de verzamelde bladeren op te rapen, dan is kiezen voor een bladschep (financieel) de interessantste optie. Deze zijn namelijk reeds verkrijgbaar voor een prijskaartje van tussen de 15 en 25 euro.

Iets duurder wordt het wanneer je kijkt in de richting van een bladvork, maar zelfs dan hoef je zelden meer te betalen dan 30 euro. Hetzelfde geldt ook voor een bladgrijper. Voor een kwalitatief exemplaar kan je rekenen op een prijskaartje welke is gelegen rond de 27 à 30 euro. Dit zorgt er voor dat je eigenlijk alle drie deze stukken handgereedschap tegen een toegankelijk prijskaartje in huis kan halen.

Reactie plaatsen