Kruiwagens | Overzicht van soorten kruiwagens

Er wordt nog steeds vaak gedacht dat er eigenlijk maar één type van kruiwagen bestaat. Dat is echter niet correct. Sterker nog, door de jaren heen zijn er verschillende soorten kruiwagens ontwikkeld die allen over hun eigen, specifieke eigenschappen beschikken. Vooraleer over te gaan tot het kopen van een kruiwagen is het dan ook altijd een vereiste om het nodige denkwerk te verrichten. Waar heb je hem bijvoorbeeld voor nodig? Hoe groot is je tuin en geef je de voorkeur aan luchtbanden of volle banden? Door rekening te houden met de informatie op deze pagina kan je er zeker van zijn dat je uiteindelijk die ene kruiwagen zal kopen die perfect al je verwachtingen zal weten in te lossen.

  • Verschillende soorten kruiwagens
  • Waar ga je de kruiwagen voor gebruiken?
  • Aandachtspunten bij het kopen van een kruiwagen
  • Het gewicht van een kruiwagen
  • De banden van de kruiwagen
  • Capaciteit van de kruiwagen
  • De opvouwbare kruiwagen
  • Hoeveel kost een kruiwagen?

Welke verschillende soorten kruiwagens bestaan er?

Zoals reeds aangegeven bestaan er tegenwoordig verschillende soorten kruiwagens. We onderscheiden op dit vlak de bouw kruiwagens van de landbouw en de tuin kruiwagens. In dit artikel gaan we het vooral over deze laatste hebben. Een kruiwagen wordt in de tuin gebruikt om veel tijd te besparen en bovendien je werk te verlichten. Door het inzetten van een kruiwagen kan je in één keer heel wat tuinafval naar een bepaalde plaats transporteren. Gemiddeld kan je er rekening mee houden dat een tuin kruiwagen over een gemiddelde capaciteit beschikt van tussen de 50 en 80 liter. De grotere uitvoeringen kunnen een capaciteit van 100 liter hebben.

Waar ga je de kruiwagen voor gebruiken?

Een tuin kruiwagen dus, maar waarvoor ga je hem precies gebruiken? Ben je bijvoorbeeld van plan om de kruiwagen vooral in te zetten voor het verrichten van diverse, bijkomende klussen? Of is het de bedoeling dat er op regelmatige basis heel wat tuinafval mee wordt vervoerd? Bovendien is het ook altijd de moeite waard om even stil te blijven staan bij bijvoorbeeld de eventuele aanwezigheid van een dierenverblijf dat regelmatig dient te worden uitgemest.

Afhankelijk van de bovenstaande zaken zal je moeten uitmaken over welke capaciteit de kruiwagen dient te beschikken. Ga er niet zomaar vanuit dat meer ook direct beter is, in tegendeel. Een kruiwagen met een grote capaciteit kan dan wel bijzonder interessant zijn omdat je niet vaak heen en weer moet lopen, daar staat tegenover dat een goed gevulde kruiwagen met hoge capaciteit bijzonder zwaar kan zijn. In het meest ideale geval kies je voor de gulden middenweg.

Aandachtspunten bij het kopen van een kruiwagen

Het kopen van een kruiwagen lijkt op het eerste zicht een bijzonder eenvoudige opdracht waar eigenlijk weinig of niets fout bij kan gaan. In de praktijk is dat doorgaans net iets anders. Enkele specifieke aandachtspunten waar je zeker en vast rekening mee zal willen houden bij het kopen van een kruiwagen zijn de volgende:

Het gewicht waar de kruiwagen over beschikt

We komen in eerste instantie nog even terug op het gewicht van de kruiwagen. Het spreekt voor zich dat een lichte kruiwagen in de basis prettiger is om mee te werken. Daar staat echter tegenover dat een lichte kruiwagen niet geschikt is voor het vervoeren van zware producten of bijvoorbeeld veel (tuin)afval op hetzelfde moment. Een stevige kruiwagen die het gewicht van de inhoud goed kan houden en niet zomaar omver valt is dan heel wat interessanter. Gebruikmaken van een zwaardere kruiwagen zorgt er bovendien voor dat je deze veel voller kan laden.

De banden van de kruiwagen

Het merendeel van de kruiwagens die op de markt zijn terug te vinden zijn voorzien van slechts één wiel. Dit neemt niet weg dat er ook varianten bestaan die zijn uitgerust met twee wielen. Deze laatste zijn iets duurder, maar ook heel wat stabieler. Dit zorgt er voor dat ze in het bijzonder geschikt kunnen zijn voor het vervoeren van tuinmaterialen over ongelijke terreinen. Gebruikmaken van een zware kruiwagen met slechts één wiel over ongelijk terrein maakt het werk voor jou eigenlijk onnodig zwaar.

De keuze van het aantal wielen van je kruiwagen is niet de enige waar je rekening mee dient te houden. Wat bijvoorbeeld ook te denken van het soort band? De meeste kruiwagens beschikken over luchtbanden. Toch moet het gezegd dat er de laatste jaren ook steeds meer varianten met massieve banden zijn geïntroduceerd. Het grote voordeel van deze uitvoeringen is dat een lekke band definitief tot het verleden behoort. Massieve banden zijn dan ook gevuld met een bepaald type schuim. Dit zorgt er voor dat ze nooit moeten worden opgepompt.

De capaciteit van de kruiwagen

De grootte van de laadbak van een kruiwagen zal net als het gewicht bepalend zijn voor de hoeveelheid aan bijvoorbeeld tuinafval welke je in één keer kan transporteren. In principe moet het volstaan voor een tuin kruiwagen om te kiezen voor een capaciteit welke is gelegen tussen de 50 en 80 liter. Heb je een echt grote tuin? Dan is kiezen voor een uitvoering met een capaciteit van 100 liter misschien wel nog net wat interessanter.

Een opvouwbare kruiwagen, ideaal voor mensen met weinig ruimte

Heb je slechts een zeer beperkte opslagruimte voor handen en ben je daarom op zoek naar een kruiwagen met beperkte afmetingen? Of nog beter, wil je graag een kruiwagen bestellen die opvouwbaar is? Dat kan! Tegenwoordig bestaan er flexibele kruiwagens die zonder probleem opgevouwen kunnen worden op het ogenblik dat je ze bijvoorbeeld in je tuinhuis wenst te plaatsen. Dit zijn uitstekende kruiwagens voor het afvoeren van gevallen bladeren of snoeiafval. Door de jaren heen zijn dit type van kruiwagens bovendien steeds populairder geworden waardoor je ze nu kan bestellen in de meest uiteenlopende kleuren en capaciteiten.

Hoeveel kost een kruiwagen?

Zoals je op deze pagina hebt kunnen lezen is de kostprijs van een kruiwagen altijd afhankelijk van diverse factoren. Is ze bijvoorbeeld voorzien van één of twee wielen? Welke soort banden worden er gebruikt? Over welke capaciteit en afwerking beschikt de kruiwagen van je keuze? Al deze verschillende keuzes samen zullen uiteindelijk bepalend zijn voor de prijs die je zal moeten betalen. Een goedkope, standaard kruiwagen voor in de tuin met één wiel en een capaciteit van 50 liter kan worden aangekocht voor een prijs van gemiddeld 40 à 50 euro. Heb je nood aan een uitvoering met twee (massieven) banden en een grote capaciteit van 100 liter of meer? Dan liggen de kosten gemiddeld tussen de 100 en 200 euro.

Reactie plaatsen