Scheppen | Overzicht van verschillende soorten scheppen / batsen

Scheppen vormen een onmisbaar gereedschap wanneer je (grote) werkzaamheden in je tuin wenst uit te voeren. Door gebruik te maken van een schep is het dan ook zowel mogelijk om te graven als te spitten. Het is van groot belang om de juiste schop of spade te kiezen voor de werkzaamheden die uitgevoerd dienen te worden. Werkzaamheden uitvoeren met een foutieve schep kan er namelijk voor zorgen dat je het werk heel wat lastiger maakt dan het eigenlijk in werkelijkheid moet zijn. Om er zeker van te zijn dat je de juiste scheppen aankoopt kan het de moeite waard zijn om rekening te houden met de informatie op deze pagina.

  • Scheppen zijn geen spades!
  • Lengte van de steel
  • Soorten scheppen
  • De tuinspade
  • De ballastschop
  • De verplantspade of wortelsteekschop
  • Wat kost een schep

Scheppen zijn geen spades!

In het merendeel van de gevallen, en zo dus ook in de inleiding van deze pagina worden scheppen en spades in één adem met elkaar vernoemd. Dit schept de veronderstelling dat beide soorten gereedschappen hetzelfde zijn. Dat is echter niet zo. Daar waar een spade namelijk is bedoeld om in de grond te spitten en dus diepe putten te graven geldt dat niet voor de schep. Deze wordt dan ook gebruikt voor het echte schepwerk. Wanneer je goed kijkt valt dat ook perfect af te leiden uit de vorm waar de gereedschappen over beschikken.

Wanneer je scheppen en spades naast elkaar legt wordt meteen duidelijk dat de scheppen over een ietwat rondere en bovendien ook altijd bredere vorm beschikken. Dat zorgt er voor dat ze uitstekend geschikt zijn om bijvoorbeeld veel aarde of zand in één keer van de ene naar de andere plaats te scheppen. Dit geldt niet voor een spade. Omdat zij doorgaans dieper in de grond moet kunnen gaan is ze voorzien van een ietwat spitsere vormgeving. Aan het uiteindelijk beschikt ze wel net als de schep over een afgeronde top.

Het verschil tussen spades en scheppen wordt pas echt duidelijk op het ogenblik dat je de beide gereedschappen (afwisselend) gaat gebruiken. Daar waar het spitwerk met spades duidelijk veel minder belastend voor het lichaam zal verlopen geldt dat ook het scheppen met een echte schep duidelijk heel wat efficiënter kan gebeuren.


Waarom is de lengte van de steel zo belangrijk?

Eén van de eerste en tevens ook meteen belangrijkste aandachtspunten waar je bij het kopen van een schep rekening mee dient te houden is terug te vinden in de lengte van de steel. Veel mensen denken dat dit niet zo'n belangrijk gegeven is, maar komen daar al snel op terug. De lengte van de steel dient dan ook altijd te worden bepaald aan de hand van de lengte van je eigen lichaam. Alleen op deze manier wordt er voor gezorgd dat je rug tijdens het werken zo min mogelijk wordt belast.

Wil je spitwerk uitvoeren? Dan is een iets kortere steel handiger. Bovendien spreekt het voor zich dat het eveneens van groot belang is dat de scheppen die je koopt goed in de hand liggen. Probeer ze daarom gerust even uit in de winkel vooraleer ze te kopen. Je zal schrikken van de verschillen die vaak merkbaar zijn tussen de diverse uitvoeringen.

Welke verschillende soorten scheppen bestaan er?

Dat de ene schep de andere niet is werd inmiddels wel duidelijk gemaakt. Er is echter meer. Wist je bijvoorbeeld dat er ook verschillende soorten scheppen voor diverse werkzaamheden bestaan? Tegenwoordig kan je op de markt dan ook de volgende scheppen terugvinden:


  • Een standaard tuinspade 

Dit type van schep of spade wordt gebruikt voor het uitvoeren van spit- en graafwerkzaamheden. De spade beschikt in het merendeel van de gevallen over een relatief recht blad wat er voor zorgt dat ze ideaal is voor het uitvoeren van spitwerkzaamheden.

  • Een ballastschop

Een schop als deze is in het bijzonder gemaakt om van alles mee op te scheppen. Ze beschikken over een opstaande rand die zich langs het blad bevindt. Dit zorgt er voor dat het materiaal dat wordt opgeschept altijd goed op de schep blijft liggen. Het resultaat is dat een ballastschop voor zeer veel uiteenlopende schepwerkzaamheden kan worden gebruikt. Denk hierbij niet alleen aan het opscheppen van mest of tuinafval, maar ook aan bijvoorbeeld sneeuw die zich heeft opgehoopt. Tijdens de herfst kan je dergelijke scheppen bovendien gebruiken om bladeren mee op te scheppen.

  • Een verplantspade of wortelsteekschop

Dit zijn bijzondere scheppen of spades die speciaal zijn gemaakt voor het uitspitten van een plant. Een spade als deze heeft een bijzonder scherpe wig die zich aan de onderzijde van het blad bevindt. Deze zorgt er voor dat je op zeer eenvoudige wijze door de wortels heen kan spitten.

Naast bovenstaande zouden we in principe ook nog de sneeuw- of voerscheppen kunnen aanhalen, maar het spreekt voor zich dat deze niet meteen voor alledaagse werkzaamheden in de tuin kunnen worden gebruikt.

Welke kosten zijn er aan scheppen verbonden?

Het ruime assortiment aan scheppen die op de markt zijn terug te vinden zorgt er voor dat het tegenwoordig niet zo eenvoudig is om een schep te kopen die met zekerheid al je vooropgestelde verwachtingen zal weten in te lossen. Bovendien moet het gezegd dat er ook sprake is van een behoorlijk verschil op vlak van materiaal.

Scheppen zijn over het algemeen gemaakt uit ofwel aluminium ofwel staal. Een aluminium schop is een stuk lichter wat het werk net wat aangenamer maakt, maar daar staat tegenover dat ze vaak moeite heeft met het opscheppen van bijvoorbeeld veel aarde of zand. Daarnaast is een aluminium schep ook altijd duurder in vergelijking met een gewone, stalen versie.

Stalen scheppen en / of spades zijn over het algemeen nog steeds het populairst. Dat komt enerzijds aldus door het feit dat ze goedkoper is, maar daarnaast vinden veel mensen dit ook fijner werken. Het iets zwaardere gewicht neemt men er dankzij de efficiëntie waarmee kan worden geschept graag bij. Ben je in ieder geval ook van plan om één of meerdere scheppen te kopen? Dan kan je rekening houden met de gemiddelde kosten uit de onderstaande prijstabel.

Type schep

Gemiddelde kostprijs

Scheppen met een stalen blad

Gemiddeld tussen de 10 & 25 euro

Scheppen met een aluminium blad

Gemiddeld tussen de 30 & 55 euro

Hou er tot slot rekening mee dat verschillende scheppen, zoals bijvoorbeeld sneeuwscheppen ook van een hard plastic gemaakt kunnen zijn. Deze zijn altijd verkrijgbaar tegen een zeer scherpe prijs (gemiddeld zo'n 20 à 25 euro), maar kunnen vaak alleen maar daarvoor worden gebruikt. Ze ook inzetten voor het scheppen van andere zaken kan ze al snel beschadigen waardoor je terug een andere zal moeten kopen.

Reactie plaatsen