Bijlagen | Overzicht van bijlen

Bijlen kunnen worden gebruikt voor het uitvoeren van verschillende karweien. Zo is het mogelijk om er brandhout mee te hakken, maar kan je er ook een volledige boom mee vellen. Het type bijl waarvoor je uiteindelijk zal kiezen zal altijd gebaseerd zijn op het karwei dat je moet uitvoeren. Betreft het een klein klusje? Dan is het, het interessantst om te kiezen voor een handbijl. Voor de grotere werken kan het noodzakelijk zijn om te kiezen voor een boombijl. Eender welke bijl jij van plan bent om te kopen, de informatie die is terug te vinden op deze pagina kan absoluut de moeite waard zijn.

  • De handbijl
  • De normale bijl of axe
  • De kloofbijl
  • De veldbijl
  • Controlepunt voor het gebruik van een bijl
  • De kostprijs van bijlen

De handbijl

Van alle bijlen die er op de markt verkrijgbaar zijn is de kleine hakbijl één van de populairste en tevens ook vaakst gebruikte. De benaming 'hatchet' die vaak wordt gebruikt wanneer er naar deze bijl wordt verwezen is afkomstig van het Franse woord 'Hachette'. Dit betekent zoveel als... kleine bijl. De kleine hakbijl is interessant om bijvoorbeeld brandhout te hakken. Het betreft dan ook een zeer handzaam exemplaar welke ook nog eens multifunctioneel is.

Concreet zorgt bovenstaande er voor dat je een kleine hakbijl niet uitsluitend kan gebruiken voor het hakken van brandhout. Wat bovendien bijvoorbeeld ook te denken van het snoeien, het vellen en het rooien? Wanneer je er voor kiest om een handbijl in huis te halen kies je voor een exemplaar met een beperkt gewicht van tussen de 0,5 en 1,5 kilogram. Bovendien is er uiteraard ook sprake van een beperkte lengte van zo'n 25 tot maximum 40 centimeter.

De normale bijl of 'axe'

De axe is eigenlijk de enige, echte bijl. Deze vinden we dan ook veelvuldig terug in niet alleen tuincentra, maar ook bouwmarkten. Nog meer dan de handbijl is deze geschikt voor het hakken van brandhout. Ze kan echter ook uitstekend worden gebruikt voor het vellen of omhakken van bomen. Je moet er rekening mee houden dat je de axe in tegenstelling tot de handbijl niet met één, maar wel met twee handen moet gebruiken. Het gewicht van een normale bijl of axe is doorgaans gelegen tussen de 1 en 1,5 kilogram. Wat de lengte betreft kan je rekening houden met zo'n 55 tot maximum 65 centimeter.


De kloofbijl

Kloofbijlen kenmerken zich door een zeer zware kop. Het grote gewicht zorgt er dan ook voor dat het bijna onmogelijk is om er mee te hakken. De kloofbijl is gevormd door een dunne kop die er voor moet zorgen dat ze eenvoudig het hout in gaat. Daarna wordt de kop dikker waardoor het hout op eenvoudige wijze kan splijten. Wat veel mensen niet weten is dat het mogelijk is om een kloofbijl zowel in grote als in kleine uitvoering te kopen. De lengte kan dan ook zeer sterk uiteenlopend zijn, namelijk van 40 tot zomaar even 90 centimeter. Het wordt aangeraden om een kloofbijl, uiteraard mede door het niet onaanzienlijke gewicht, steeds met twee handen te gebruiken.

De velbijl

Velbijlen zijn in het bijzonder ontworpen om bomen te vellen of om te hakken. De velbijl wordt altijd gehanteerd met beide handen. De vorm en dan in het bijzonder deze van de kop zorgt er voor dat ze uitsluitend geschikt is om bomen te vellen. Voor het hakken van brandhout kan ze dan ook niet worden gebruikt.

Controlepunten voor het gebruik van een bijl

Het is altijd van belang om in je achterhoofd te houden dat een bijl een bijzonder gevaarlijk stuk handgereedschap is. Het komt dan ook zeer vaak voor dat mensen door het gebruik er van ernstige verwondingen oplopen. Daarnaast is gebruikmaken van een bijl niet alleen gevaarlijk voor jezelf, maar kan je er ook anderen mee verwonden. Omwille van deze reden is er een lijst opgesteld met controlepunten waar je bij het gebruik van een bijl steeds rekening mee dient te houden.

  • Zijn er geen scheuren en / of breuken terug te vinden in de kop van de bijl?
  • Zit de stijl nog goed vast? Controleer dit extra zodat de kop tijdens het werken niet van de steel kan vliegen.
  • Is de spie nog steeds stevig op haar plaats gevestigd? Het betreft hier het stuk hout dat er voor verantwoordelijk is om de kop in de steel vast te zetten. Ook dit is van cruciaal belang om te voorkomen dat de kop van de bijl in het rond vliegt.
  • Is er geen sprake van een beschadiging aan de steel? Controleer niet alleen de kop, maar ook de steel. Door het schrikeffect, bijvoorbeeld door een uitstekende splinter is het mogelijk dat je de bijl tijdens het werken uit je handen laat vliegen.
  • Is de steel door de jaren heen niet kromgetrokken?
  • Is de bijl voldoende scherp? Een onscherpe bijl maakt het werk niet alleen lastiger, daarnaast kan ze ook veel eenvoudiger afketsen of wegschieten.
  • Is er geen sprake van roestvorming op de bijl?

Pas wanneer je alle hierboven aangegeven controlepunten grondig hebt overlopen en ze goed zijn bevonden kan je er zeker van zijn dat je met vol vertrouwen de bijl in kwestie kan hanteren. Let wel, ook in dit geval blijft de nodige aandacht uiteraard nog steeds vereist.

De kostprijs van bijlen

De prijs die in rekening wordt gebracht voor het kopen van een bepaalde bijl is altijd gebaseerd op verschillende factoren. Denk op dit vlak niet uitsluitend aan het materiaal waaruit ze is vervaardigd, maar ook aan het merk waarover ze beschikt. Uiteraard moet er eveneens rekening worden gehouden met de lengte van de steel en de zwaarte van de kop. Ook eventuele accessoires die worden meegeleverd zoals bijvoorbeeld een passende beschermhoes kunnen het te betalen kostenplaatje de hoogte in stuwen.

Om er voor te zorgen dat je toch een goed beeld krijgt van de gemiddelde kostprijs welke in rekening wordt gebracht voor bijlen hebben we in ieder geval even de hieronder geplaatste prijstabel voor jou opgemaakt.

Type bijl

Gemiddelde kostprijs

Handbijl

Gemiddeld tussen 15 & 20 euro

Normale bijl of axe

Gemiddeld tussen de 20 & 30 euro

Kloofbijl

Gemiddeld tussen 30 & 40 euro

De velbijl

Gemiddeld tussen de 30 & 40 euro

Eventueel zou je er ook voor kunnen kiezen om gebruik te maken van een universele bijl. Voor een dergelijke bijl, welke geschikt is voor meerdere karweien, kan er een kostenplaatje in rekening worden gebracht van gemiddeld ongeveer 50 euro.

Reactie plaatsen