Robotmaaier onderdelen: waar bestaat een robotmaaier uit?

De meest moderne grasmaaier is een robotmaaier. Een robotmaaier zal volledig zelfstandig je grasmat kort houden. Ontdek wat een robotmaaier voor je kan betekenen, uit welke onderdelen een robotmaaier bestaat en waarom een aanschaf van dit apparaat zeker een overweging waard is.

Als je zelf geen zin, tijd of niet in staat bent om je gazon te onderhouden, waarom kies je er niet voor om dit te laten doen? Je kunt hiervoor gebruik maken van de diensten van een hovenier, maar je kunt ook een robotmaaier deze klus laten doen. Een robotmaaier weet zelfs raad met wat hoger gras, takjes, dennenappels en bladeren. Ook een gazon wat niet helemaal vlak loopt is géén probleem voor deze moderne maaier.

Robotmaaier kopen? 

Een robotmaaier heeft de vorm van een stofzuiger (zonder slang en snoer) en is in staat om je gras periodiek op de gewenste hoogte te houden. De maaier kan zelf de afmeting van je gazon onderscheiden met behulp van een sensor aan de onderzijde of begrenzingsdraad als vorm van wegwijzer. Een ander voordeel van het gebruik van een robotmaaier is dat dit apparaat het gemaaide gras versnipperd en uitblaast over je grasmat. Dit zal in een kort tijdsbestek verteren en als voedsel dienen voor je grasmat. Dit wordt de 'mulch maaitechniek' genoemd.

Uit de bovenstaande zinnen blijkt direct waarom de aanschaf van een robotmaaier het overwegen waard is. Je hoeft niet meer te maaien, te harken of de kantjes te knippen, die tijd is voorbij. Een robotmaaier kun je dusdanig instellen dat deze volautomatisch en uit zichzelf van start gaat, ook als je niet thuis bent. Je kunt de robotmaaier zelfs bedienen via een app op je smartphone of tablet.

Om de vergelijking met een hovenier nog even aan te halen: een robotmaaier heeft géén vakantie en vrije dagen. Daarnaast hoef je met de robotmaaier géén nieuwe afspraak te maken als je niet wilt dat het gras gemaaid wordt als het regent. Geavanceerde robotmaaiers hebben een regensensor en zullen automatisch terug gaan naar het basisstation in afwachting tot het weer droog is. Ondertussen wordt de maaier weer opgeladen, ook altijd handig.

Robotmaaier onderdelen

Een robotmaaier bestaat uit diverse onderdelen. Onder de kunststof kap vind je de motor en de mesjes van de maaier. Ook zul je drie of vier wielen aantreffen: één of twee zwenkwielen aan de voorzijde waarmee de robotmaaier scherpe bochten kan maken, en twee wielen aan de achterzijde voor de stabiliteit en de aandrijving.

Daarnaast zijn er een aantal robotmaaiers die een sensor hebben om te identificeren of het gazon gemaaid wordt of dat de bloemen uit de border worden gekortwiekt. Andere robotmaaiers werken zoals aangegeven met een begrenzingsdraad.


Een robotmaaier maakt gebruik van een basisstation, wat je kunt zien als een soort van garage voor de robotmaaier. Hier zal de maaier weer kunnen opladen in afwachting van de volgende maai ronde, ook dit gaat automatisch dus. Als je de maaier tussentijds wil activeren kun je deze dus ook “handmatig” bedienen, waarbij je gebruik maakt van de Bluetooth mogelijkheden.

Een robotmaaier bestaat dus voornamelijk uit de volgende onderdelen:

  • De motor;
  • De accu;
  • De wielen;
  • De messen;
  • Grondpennen;
  • Gronddraad (perimeterkabel);
  • Het basisstation;
  • Bekabeling voor energievoorziening;
  • Bluetooth kit.

Een robotmaaier is de meest moderne grasmaaier die op dit moment verkrijgbaar is. Steeds meer mensen zien de voordelen van deze geavanceerde grasmaaier in. Robotmaaier onderdelen zijn dan ook goed verkrijgbaar, je hoeft je dus geen zorgen te maken dat je een lange zoektocht te wachten staat als je versleten messen van je maaier moet vervangen.

Of de robotmaaier voor jou een optie is? Als grasmaaien niet je hobby is, en je het lopen achter de grasmaaier niet ziet als vervanging voor een bezoek aan de sportschool, denk ik zeker van wel. Je vindt mij niet meer achter de grasmaaier, ik heb al een robotmaaier aangeschaft, maar dat zal je niet verbazen.

Wat is de beste robotmaaier?

De beste robotmaaier hangt natuurlijk af van jouw wensen. Ik kan je zeker adviseren welke robotmaaier wat mij betreft een goede keuze is. Om mijn mening te vormen heb ik recentelijk diverse robotmaaiers zelf in de praktijk in mijn eigen tuin uitgetest. Alleen door het zelf te gebruiken kun je immers een goede mening vormen. Wil je mijn ervaringen weten?

Speciaal voor jou heb ik in een pdf-bestand beschreven waar je op moet letten bij het kopen van een robotmaaier? Door gebruik te maken van deze keuzehulp weet je véél beter waar je rekening mee moet houden en wat voor jou de beste robotmaaier, zodat je voorkomt dat je de verkeerde robotmaaier gaat aanschaffen die niet aansluit bij jouw wensen en behoeften.

Reactie plaatsen