Hoe werkt een robotmaaier?

Je kunt overwegen om je gazon te laten maaien door een automatische grasmaaier, oftewel een robotmaaier, als je een liefhebber bent van een mooi strak gazon. Een robotmaaier is een grasmaaier die volledig zelfstandig je gras zal maaien. Maar hoe werkt een robotmaaier? In dit artikel leg ik precies uit hoe een robotmaaier werkt, zodat je hiervan op de hoogte bent en een indruk krijgt van wat een robotmaaier voor jou kan betekenen.

Een robotmaaier zal je veel werk uit handen kunnen nemen. Deze grasmaaier zal volledig automatisch je gras keurig netjes maaien. Hier heb je zelf géén omkijken naar. Jij kunt gewoon in je tuinstoel genieten van je tuin, terwijl je robotmaaier het zware werk voor je uit handen zal nemen. De tijdrovende klus waar je vroeger misschien zo’n hekel aan had, hoef je nu niet meer uit te voeren!

Hoe werkt een robotmaaier?

Veel mensen vragen zich af hoe een robotmaaier werkt. Jarenlang hebben zij met gezonde tegenzin achter de maaier aangelopen, het gemaaide gras geharkt en de kantjes geknipt, en nu doet dat ding dat ineens vanzelf? Hoe kan dat nou?

Daarnaast vragen veel mensen zich af:

  • Of een robotmaaier geprogrammeerd moet worden
  • Hoe een robotmaaier weet waar de kantjes zijn
  • Wat een robotmaaier doet met takjes, dennenappels en bladeren
  • In hoeverre een robotmaaier ook raad weet met wat hoger gras
  • Of er een robotmaaier zonder draad bestaat?

Over al deze vragen hoef je je geen zorgen te maken als je de robotmaaier de opdracht geeft om je gras voortaan te verzorgen. Je grasmaaier is een echte robot die deze klus tot in de perfectie zal uitvoeren. Een robotmaaier is, wellicht in tegenstelling tot het exemplaar waar je vroeger achter liep, een snoerloze robot. Je robotmaaier werkt dus zonder draad.


Een robotmaaier heeft veel weg van een stofzuiger als je de slang even wegdenkt. De robotmaaier heeft een kunststof kap met wieltjes aan de achterkant en een of twee zwenkwielen aan de voorzijde. Een robotmaaier wordt aangedreven met de achterwielen. Het voorwiel zorgt voor de besturing van de robot en de achterwielen voor stabiliteit. De wielen kunnen zowel voor als achteruit draaien. De messen aan de onderzijde zorgen ervoor dat het gras op de juiste hoogte wordt gesneden. Het gras wordt direct fijngemalen en over het gras teruggeblazen. Dit zal verteren en omgezet worden in voedingsstoffen voor het gras. Je kunt dit dus zien als een soort van compost.

Begrenzingsdraad robotmaaier 

Je vraagt je natuurlijk ongetwijfeld af hoe de robotmaaier weet waar je gazon ophoudt. Het is toch niet de bedoeling dat de robotmaaier je tuin in schiet en je mooie bloemen een kopje kleiner maakt. Hierover hoef je je geen zorgen te maken. Je kunt rustig in je stoel blijven zitten als de robotmaaier zijn taak verricht.

Er zijn twee soorten maaiers. De meest luxere uitvoeringen hebben een sensor aan de onderkant die kan registreren of de maaier nog op het gazon is of niet. Andere maaiers maken gebruik van een begrenzingsdraad. De robotmaaier kan aan de hand van de registratie van het begrenzingsdraad exact zien waar de grenzen van het gazon zijn. Met behulp van het begrenzingsdraad zal een robotmaaier keurig de kanten maaien. Deze draad is niet in het oog springend, ligt zeer laag (of zelfs direct op de grond) en zal jou nauwelijks opvallen. Het is dus géén storende factor in je tuin.

Hoe lang moet een robotmaaier maaien? 

De tijd dat een robotmaaier bezig is met het uitvoeren van de taak hangt natuurlijk af van het formaat van je gazon. Mocht de accu van de robotmaaier leeg zijn, zal deze dit zelf registreren en uit zichzelf terug gaan naar het oplaadstation. Op het moment dat de robotmaaier voldoende energie heeft, zal deze de taak weer hervatten.


Maak je vooral géén zorgen dat je hiervan zou kunnen schrikken, de robotmaaier is niet erg luidruchtig. Je zou bijna zeggen dat deze maaier dus “makkelijk is in de omgang” en dat is ook wel zo. De robotmaaier ruimt zelf op effectieve wijze op en heeft geen enkel probleem met het verwerken van wat hoger gras, takjes, dennenappels en bladeren.

De meest geavanceerde robotmaaiers beschikken over een:

  • Regensensor, zodat de machine even wacht tot de bui over gedreven is
  • Preventiesysteem tegen diefstal
  • App, die via een app op een tablet of smartphone te bedienen is.

Met deze nieuwste technologieën ga je zelf niet meer achter een maaier lopen, toch? Genietend in je tuinstoel zul je nog wel eens terugdenken aan dat maaien, harken en de kantjes knippen, dat is gelukkig verleden tijd.

Robotmaaier keuzehulp

Wil je meer informatie over robotmaaiers om te bepalen of een robotmaaier iets voor je en welke robotmaaier het beste bij jou past? Recentelijk heb ik allerlei robotmaaiers uitgetest in mijn eigen tuin en op basis van mijn kennis en robotmaaier ervaringen heb ik een keuzehulp geschreven waar je op moet letten bij het kopen van een robotmaaier.

J Reintsema
Door

J Reintsema

op 23 Aug 2023

wij hebben een landxcape LX796 maar deze draait alleen nog rondjes en staat steeds stil , wat kan dat betekenen??????

Reactie plaatsen