Robotmaaier messen vervangen: waarom, hoe en wanneer?

Een robotmaaier kan er prima voor zorgen dat jij niet meer achter de grasmaaier hoeft te lopen, maar dan moet je er wél voor zorgen dat de maaier voorzien is van scherpe messen. Iedereen kan robotmaaier messen vervangen. Dit is geen lastig werk. De messen zijn over het algemeen goed verkrijgbaar, als je voor een gangbaar merk kiest. In dit artikel lees je alles over het vervangen van messen van je robotmaaier en hoe je erachter komt welke robotmaaier je het beste kunt kiezen.

Als je in bezit bent van een robotmaaier, zul je eigenlijk nooit meer zelf achter een grasmaaier aan hoeven lopen. Deze grasmaaier zal het werk volledig van je overnemen en zelfstandig deze taak voor je uitvoeren. Om nu te zeggen dat je er geen omkijken meer naar hebt, is wat kort door de bocht. Dat is namelijk niet helemaal het geval. Je zult een robotmaaier moeten installeren en onderhouden.

Installatie en onderhoud van een robotmaaier

Als je een robotmaaier aanschaft, zul je deze moeten instellen. Deze instellingen hebben betrekking op de grashoogte en het aantal keren per periode dat de robotmaaier het werk uit zal voeren. Daarnaast zul je de robotmaaier de weg moeten wijzen, waar je gazon ligt. Dit doe je door het plaatsen van begrenzingsdraad. Dit draad leg je van het laadstation om je gazon heen. In dit opzicht kan er een verband gelegd worden tussen de installatie en het onderhoud van een robotmaaier. Door het gebruik van het perimeterdraad, voorkom je immers dat de maaier door je borders gaat of op je tegels terecht komt. Hiermee zorg je er ook voor dat je messen langer scherp blijven. Zand en stenen zijn immers erg slecht voor de messen van een robotmaaier. Als de robotmaaier hiermee in aanraking komt, zullen de messen snel bot zijn.
Robotmaaier messen vervangen

De messen van een robotmaaier kun je, in tegenstelling tot de messen van een handgrasmaaier, niet slijpen. Daar zijn deze messen gewoonweg té dun voor. Het slijpen van de dunne messen van een robotmaaier is niet alleen gevaarlijk maar zal ook ten koste gaan van de kwaliteit van de messen. De messen van een robotmaaier moet je dus vervangen als ze bot zijn. Gelukkig zijn de meeste messen voor een robotmaaier goed en eenvoudig verkrijgbaar. Het is wel belangrijk om de messen te vervangen door originele messen die bij de betreffende robotmaaier horen.


Wanneer robotmaaier messen vervangen? 

Je kunt vrij eenvoudig vaststellen wanneer de messen van een robotmaaier aan vervanging toe zijn. De grasmat wordt dan niet meer gelijkmatig gemaaid. Je zult zien dat veel grassprieten uit blijven steken, ook na het maaien. Daarnaast zul je merken dat de overige sprieten wat rafeliger worden afgesneden, én zul je merken dat de sprieten snel gele uiteinden krijgen. Je kunt dan denken dat je robotmaaier niet goed werkt, maar dat is niet het geval. Het zijn de mesjes die dan vervangen moeten worden.

Op het moment dat je merkt dat de mesjes vervangen moeten worden, is verstandig om dit dan ook wel te doen. Verouderde mesjes breken immers sneller. Je wilt het niet meemaken dat er gevaarlijke- en vervelende situaties ontstaan door een stukje mes dat in je gazon achterblijft.

Veel mensen vragen zich af wanneer ze de robotmaaier messen moeten vervangen. Je kunt ervan uit gaan dat de messen van de robotmaaier (bij normaal gebruik) zo’n twee tot drie maanden meegaan, mits deze van een goede kwaliteit zijn. Na deze periode zullen de messen de scherpte verliezen en minder goed maaien. Als je dit merkt, is dit het signaal om te overwegen om de messen van je robotmaaier te vervangen. Door op tijd te zijn met het vervangen van de robotmaaier messen zorg je voor een langere levensduur van je apparaat. Het is dus aan te raden om hier wel even op te letten.

Hoe moet je robotmaaier messen vervangen? 

Het is verstandig om alle messen en schroeven van je robotmaaier tegelijk te vervangen. Dit is een eenvoudige klus waarvoor je géén vakman hoeft te zijn. We zullen je uitleggen hoe je het beste de messen van je robotmaaier kunt vervangen.

Allereerst is het belangrijk om je robotmaaier uit te zetten. De maaier zal automatisch uitgaan als je deze optilt of kantelt maar het is natuurlijk beter om de maaier van tevoren uit te zetten. Je kunt de maaier op een vaste ondergrond leggen om de mesjes te vervangen. Je kunt de mesjes gemakkelijk losschroeven met een (kruiskop) schroevendraaier en vervangen.

Als je toch aan het onderhouden bent, is het verstandig om ook meteen de robot even schoon te maken. Je kunt vuil en zand eenvoudig met een vochtige doek of zachte borstel verwijderen.

Welke robotmaaier kiezen? 

Zoals je hebt kunnen lezen, zijn de mesjes voor een robotmaaier meestal goed verkrijgbaar. Je moet dat wel een robotmaaier aanschaffen die gangbaar is. Ben je er al uit welke gangbare robotmaaier het beste bij je past?

Als dat niet het geval is, raadpleeg dan nu onze keuzehulp bij het kopen van een robotmaaier. Je kunt dit PDF document gratis downloaden om te ontdekken welk model het beste bij je past. Met behulp van dit document kun je eenvoudig bepalen welke robotmaaier je het beste kunt aanschaffen.


Marleen Foets
Door

Marleen Foets

op 26 Oct 2020

Hangt de levensduur van de messen niet af van de grootte van de grasmat en de frequentie waarmee gemaaid wordt? Hoe kan je dat een beetje inschatten?

Peter Mecklenfeld
Door

Peter Mecklenfeld

op 28 Nov 2020

Het is inderdaad situatie afhankelijk en op voorhand vrij lastig in te schatten. Ik adviseer je om het bij te houden. Zodra de messen versleten zijn reken je de periode terug en weet je ongeveer hoelang de messen meegaan in jouw situatie.

Brenda Van dyck
Door

Brenda Van dyck

op 05 May 2020

Kunnen messen bot worden na lange tijd , gekregen van onze tuinman en om het doosje staat een vervaldatum van 2016 ( ze zijn nog niet gebruikt

Peter Mecklenfeld
Door

Peter Mecklenfeld

op 06 May 2020

Ik kan het me niet voorstellen. Waarom die datum erop staat kan ik zo 123 geen reden voor bedenken maar ik verwacht dat het niet te maken heeft met de kwaliteit. Ik zou ze gewoon gebruiken.

Tom Grandjean
Door

Tom Grandjean

op 05 Aug 2021

Beste, in de huidige omstandigheden (regen, warmte) lijken mijn messen er wel héél snel door te gaan. Mijn grasmat staat momenteel heel dik en de robotmaaier werkt dagelijks bijna 10 uur (8.00-20.00) op een zone van 220 m2. Is het dan voorstelbaar dat de messen maar vier weken meegaan?

Kenny L
Door

Kenny L

op 20 Sep 2021

Hier heb ik dezelfde indruk. Mijn maaier rijdt 5 dagen per week maar soms stopt hij sneller als hij merkt dat het gras niet genoeg gegroeid is. Ik ben ook bijna elke maand mesjes aan het vervangen. Toegegeven, ik heb wel mesjes uit china en hebben me bijna niets gekost. Ik had niet de indruk dat de originele mesjes veel langer meegingen.

Leo Curfs
Door

Leo Curfs

op 20 May 2023

De mesjes van onze Husqvarna 310 zijn aan twee kanten geslepen. Worden de mesjes tijdens het maaien aan beide kanten gebruikt. ? Of kunnen er de mesjes omdraaien en die kant ook gebruiken?

Alfred
Door

Alfred

op 20 Jul 2023

Ja dat zou ik ook willen weten

Reactie plaatsen