Onderhoudsvrije tuin: Wat kenmerkt de onderhoudsarme tuin?
14 maart 2018 
3 min. leestijd

Onderhoudsvrije tuin: Wat kenmerkt de onderhoudsarme tuin?

Een onderhoudsvrije tuin is perfect voor iedereen die niet van tuinieren houdt of het te druk heeft met werk bijvoorbeeld. Een onderhoudsvrije tuin wordt ook wel een onderhoudsarme of onderhoudsvriendelijke tuin genoemd. In dit artikel beschrijf ik wat ik onder een onderhoudsvrije tuin versta, hoe vaak je tuinonderhoud moet uitvoeren en wat je dan moet doen in grote lijnen.

Onderhoudsarme tuin

Onderhoudsvrije tuin

Onderhoudsarme tuin

Een goed beplantingsplan zorgt voor minder onderhoud

Wist je dat een goed beplantingsplan de basis is voor minder onderhoud in je tuin? In mijn e-book ‘Beplantingsplannen Maken’ leg ik je precies uit waarom dat zo is en hoe je ervoor kunt zorgen dat je zo min mogelijk onderhoud aan je tuin hebt. Download het gratis e-book hier. 

Beplantingsplan maken

Het eerste jaar is essentieel voor een onderhoudsvrije tuin

Laten we eerlijk zijn tegen elkaar. Het meeste werk, en het werk waar we het meeste hekel aan hebben is het plukken van onkruid. Dat is waar vaak veel tijd in gaat zitten en wat al snel een sleur kan worden voor velen. Aan de andere kant kan het ook heel ontspannend werken. Voor mij werkt het bijvoorbeeld als uitlaatklep op in alle rust mijn hoofd leeg te kunnen maken en me toch nuttig in te zetten. Maar een hobby zal het voor de meesten waarschijnlijk niet worden.

In het eerste jaar na de aanleg van je tuin zal je er de meeste tijd in moeten steken. Deze tijd is immers een investering in een snellere ontwikkeling waarna je dus minder tijd nodig zal zijn om je tuin te onderhouden.

Na het aanplanten van de tuin hebben planten de tijd nodig om zich te ontwikkelingen. Als je het onderdeel bodemverbetering goed uitvoert dan kun je al na 1 jaar een resultaat van 70 – 90% ‘border dichtheid’ behalen. Dit zijn cijfers die ik zelf nastreef binnen ons hoveniersbedrijf.

Hoe eerder de border volgroeid is des te minder ruimte er overblijft voor onkruiden.

Na het eerste jaar ben je dus al veel minder tijd kwijt om je tuin te onderhouden.

Wat ik je aanraad om te doen is om de onkruiden handmatig te plukken. Schoffelen is niet verstandig want de kans dat je de planten beschadigd en het onkruid niet volledig verwijdert is groot.

Onkruid tussen tegels Onkruid tussen tegelsZaadonkruid

3x per jaar (rigoureus) onderhoud

Als je borders volgroeid zijn zal je merken dat je door het jaar heen veel minder tijd kwijt bent om je tuin te onderhouden. Het komt nu vooral aan op 3 belangrijke momenten in het jaar.

 • Voorjaar
 • Zomer
 • Najaar

In het voorjaar leg je de basis voor het komende groeiseizoen. Snoeien van heesters, bomen en vaste planten en het verticuteren van het gazon zijn belangrijke ingrepen. Daarnaast is het belangrijk om goede meststoffen aan te vullen. Dit is ook de periode om je verhardingen te reinigen.

In de zomer is het tijd om de hagen te snoeien en kun je bomen snoeien die in de winter niet gesnoeid kunnen worden. Je kunt ook vaste planten terugzetten zodat ze nogmaals gaan bloeien. Je maakt ook hier weer een ronde met bemestingen.

In het najaar bereid je de tuin voor op de komende winter. Belangrijk is dat je het gazon blad rij maakt en dat je de meststoffen toepast om de tuin in ruststand te zetten.

Wil je bij het maken van een beplantingsplan al rekening houden met onderhoud? 

Download mijn gratis e-book over het maken van een beplantingsplan. Hierin leg ik je uit hoe je bij het ontwerpen van een beplantingsplan er al voor kan zorgen dat je zo min mogelijk onderhoud aan je tuin hebt. 

Beplantingsplan maken

Over de schrijver
Aangenaam. Mijn naam is Peter Mecklenfeld en ik ben initiatiefnemer van tuin inspiratieplatform florum.nl. Het is mijn missie om bezoekers die zich online oriënteren voor hun tuin de best mogelijke informatie en inspiratie aan te bieden. Ik ben zelf ruim 15 jaar werkzaam in de groene sector en sinds 2009 eigenaar van een hoveniersbedrijf (Mecklenfeld Tuinen) en tuinontwerp studio (Studio Florum). Ik werk samen met een specialistisch team om onze klanten te verrassen met prachtige ontwerpen en ambachtelijk vakmanschap op gebied van tuinaanleg, renovatie en professioneel onderhoud.
Reactie plaatsen

Stappenplan met belangrijke lessen voor jouw nieuwe tuin (XL inspiratiegids)

 • Kijk anders naar tuinplannen en voorkom hiermee onnodige kosten

 • Voorkom valkuilen die je achteraf spijt opleveren

 • Wees bewust van de complexiteit van tuinplannen en hoe je hiermee omgaat

 • Ontdek mijn kernwaarden en de nr. 1 reden waarom ik hiervoor kies

 • Hoe je niet verstrikt raakt in een wirwar van inspiratie 

 • Hoe je ervoor zorgt dat het ontwerp haalbaar is en niet in de prullenbak belandt

 • Ontdek welke elementen veel belangrijker zijn dan stijl en design

 • 80% van de wensenlijsten komen overeen, ik laat je zien hoe dit kan

 • Mijn ontwerpstijl uitgelicht en in beeld gebracht met exclusieve projecten

 • Hoe je het ontwerp voorbereid op de aanleg zonder dat je voor (dure) verrassingen komt te staan

Meer tuininspiratie?

Wij hebben inmiddels meer dan 600 tuin artikelen in ons archief!