Schoffels | Overzicht van verschillende soorten schoffels

Wanneer je heel veel moeite stopt in je tuin om deze zo mooi mogelijk te houden spreekt het voor zich dat de aanwezigheid van onkruid een grote spelbreker kan zijn. Om er voor te zorgen dat het onkruid in je tuin op efficiënte wijze kan worden verwijderd kan het de moeite waard zijn om een schoffel in huis te halen. Schoffels zijn voorzien van een horizontaal mes dat onderaan een steel is bevestigd. Dit mes zorgt er voor dat het onkruid wordt losgesneden van de wortels waardoor het uitdroogt en dood gaat.

 • Zaadonkruid schoffelen
 • De vorm van het schoffelblad
 • Schoffels van gezet staal
 • Een schoffel of een hark gebruiken
 • Wat kost een schoffel


Bijzonder efficiënt bij zaadonkruid
Ondanks het feit dat schoffels in principe bij elk type van onkruid gebruikt kunnen worden moet het gezegd dat ze het meest van allemaal efficiënt zijn bij zaadonkruid. Onkruid dat zich weet te vermenigvuldigen via de wortels moet regelmatiger geschoffeld worden om de plant uit te kunnen putten. Door te schoffelen wordt eveneens de grond losgemaakt. Dit zorgt voor een bevordering van de opname van niet alleen water, maar ook voedingsstoffen.

De vorm van het blad van een schoffel

Wanneer je er aan denkt om een schoffel te kopen kan het nooit kwaad om even nadrukkelijk stil te blijven staan bij de vorm waar het zogenaamde blad over beschikt. Veel mensen weten het namelijk niet, maar deze komt voor in tal van verschillende vormen, namelijk:

 • Recht
 • Gebogen
 • Puntvormig

Ondanks het feit dat de vorm van het blad in eerste instantie misschien slechts een detail lijkt is het dat absoluut niet, in tegendeel. Bovendien moet er ook rekening mee worden gehouden dat er bijvoorbeeld schoffels op de markt zijn terug te vinden die enkel en alleen aan de voorkant zijn geslepen. Bij andere schoffels is niet alleen de voor-, maar ook de achterkant geslepen. Dit maakt het mogelijk om zowel vooruit als achteruit te schoffelen.

Eveneens opvallend is dat een schoffel ten allen tijde over een vrij lange, houten steel beschikt. Deze maakt het mogelijk om er rechtopstaand mee te werken. Om er voor te zorgen dat je tijdens het schoffelen toch de nodige kracht kan zetten werd er voor gekozen om bovenaan de steel een handvat te bevestigen.

Wat maakt schoffels van gezet staal minder interessant?

Niet alleen de vorm waar een schoffel over kan beschikken vertoont sterke verschillen, wat bovendien ook te denken van het materiaal waaruit ze is gemaakt? Op het eerste zicht lijkt een schoffel er altijd hetzelfde uit te zien, maar dat is helemaal niet het geval. Een schoffel kan dan ook in de praktijk zowel zijn gemaakt van gezet als van gehard staal. De uitvoeringen van gezet staal zijn financieel interessanter, maar er zijn wel enkele belangrijke nadelen aan verbonden, namelijk:

 • Schoffels van gezet staal zijn veel sneller bot waardoor je op vrij korte termijn opnieuw zal moeten investeren.
 • De schoffels hebben de neiging om na een bepaald aantal keren te zijn gebruikt krom te trekken. Dit zorgt er voor dat de schoffel niet meer vlak kan snijden en dat komt de efficiëntie van het karwei uiteraard niet ten goede.
 • Schoffels van gezet staal geleiden niet goed wat er voor zorgt dat er vaak aarde aan blijft hangen. Dat zorgt voor extra frustratie, niet in het minst omdat de aangekoekte aarde de schoffel zwaarder maakt.

In principe zijn bovenstaande nadelen nog maar het topje van de ijsberg. Wil je er dus met andere woorden zeker van zijn dat je echt waar krijgt voor je geld en dat je niet binnen een korte tijd terug met nieuwe kosten zal worden geconfronteerd? In dat geval is het altijd veel interessanter om te kiezen voor een schoffel die is gemaakt van gehard staal.


Een schoffel of een hark gebruiken?

In principe zijn er uiteraard meerdere soorten gereedschappen op de markt terug te vinden die je kunnen helpen bij het verwijderen van onkruid in je tuin. In principe zou je er zelfs voor kunnen kiezen om gebruik te maken van een hark, maar de grotere omvang zorgt er voor dat precies werken op deze manier aanzienlijk wordt bemoeilijkt. Wanneer je dus met andere woorden in het bijzonder op zoek bent naar een gereedschap om efficiënt, comfortabel en doelgericht onkruid mee te verwijderen, dan is kiezen voor een schoffel altijd het interessantst.

Naast bovenstaande is het uiteraard ook zo dat een hark uit zichzelf veel groter is. Dat zorgt er voor dat ze veel lastiger is om te gebruiken op moeilijk bereikbare plaatsen. Net op deze plaatsen weet onkruid zich echter vaak te manifesteren. Door gebruik te maken van een schoffel kan je zeer eenvoudig bij deze plaats komen waardoor het onkruid op zeer efficiënte wijze kan worden verwijderd. Bovendien is het op deze manier ook nog eens mogelijk om de rest van de bloemen en planten in je tuin niet te beschadigen. Dat zou bij het gebruik van een hark heel wat minder voor de hand liggend zijn.

Hoeveel kost een schoffel?

De prijs die je zal moeten betalen voor een schoffel kan zeer sterk uiteenlopend zijn. Voor een standaard model die is gemaakt van gezet staal betaal je doorgaans een prijskaartje van om en bij de 15 euro. Op het ogenblik dat je naar een uitvoering van gehard staal gaat kan deze oplopen tot 20, 25 of zelfs 30 euro voor de duurdere modellen die op de markt zijn terug te vinden. Ook het gewicht evenals de lengte van de steel zijn bepalend voor de uiteindelijke kostprijs die je zal moeten betalen voor jouw schoffel.

Veel mensen onderschatten de werkzaamheden die met een schoffel moeten worden uitgevoerd. Om er voor te zorgen dat je vlot door (natte) aarde komt is het altijd interessant om een zo kwalitatief mogelijke schoffel te kopen. Hou daarbij eveneens rekening met het feit of het blad van de schoffel al dan niet roestvrij is. Is dat het geval, dan zal ze namelijk over een veel langere levensduur beschikken.

Reactie plaatsen