Robotmaaier op nat gras gebruiken: in hoeverre kan dat?

Als je zelf geen tijd, zin of gelegenheid hebt om je gras te maaien, kun je deze taak ook gerust uit besteden. Je hoeft hier echter niet je buurman vriendelijk voor aan te kijken of een tuinman in te huren. Je kunt deze taak ook met een gerust hart overlaten aan een robotmaaier. Deze staat altijd voor je klaar, weer of geen weer. Een robotmaaier functioneert immers ook op nat gras.

Je kunt een robotmaaier precies zo instellen dat deze op ieder gewenst moment voor je aan de slag kan. Hiervoor hoef je niet thuis te zijn, de robotmaaier zal deze taak volledig zelfstandig voor je uitvoeren. Je kunt de robotmaaier besturen via je smartphone of tablet en als je het jezelf nóg makkelijker wilt maken kun je de robotmaaier instellen dat deze automatisch op vastgestelde tijden het werk verricht.

Veel mensen vragen zich af of dit verstandig is, want wat nu als het regent?

Maak je géén zorgen, een robotmaaier functioneert ook in de regen. Je moet je alleen wel even afvragen of het verstandig is om bij natte omstandigheden het gras te laten maaien met een robotmaaier.

Robotmaaier met regensensor vs. robotmaaier zonder regensensor

Er zijn diverse soorten robotmaaiers op de markt. Zo heb je een robotmaaier met of zonder regensensor, maar wat is beter?

Als je een keuze gaat maken kun je onder andere kijken naar:

  • De aanschafprijs van de robotmaaier;
  • De maaicapaciteit van de robotmaaier;
  • Het verbruik van de robotmaaier;
  • Het geluid dat de robotmaaier maakt;
  • De bedieningsmogelijkheden van de robotmaaier;
  • De functionaliteiten van de robotmaaier.

Eén van de functionaliteiten waarop je een geschikte robotmaaier kunt selecteren is of de robotmaaier over een regensensor beschikt. Dit is namelijk niet bij iedere robotmaaier het geval. Een regensensor zal registreren als het begint te regenen, vergelijkbaar met de sensor op veel moderne auto’s. Op dat moment zal de robotmaaier weer terugkeren naar het basisstation en daar wachten tot de regen over is.


Functioneert een robotmaaier ook op nat gras?

Als je géén regensensor op je robotmaaier hebt, is dit overigens niet echt een ramp. Een goede robotmaaier is weersbestendig en functioneert ook op nat gras. Het is echter wel een betere keuze om de robotmaaier niet op nat gras te laten rijden. Waarom dit zo is, is eenvoudig uit te leggen:

Herken je nog het moment dat je vroeger (of misschien nu nog steeds) achter de grasmaaimachine aan liep en hoopte nét voor de aankomende bui klaar te zijn?

Als dit niet lukte zul je ongetwijfeld ervaren hebben dat je niet alleen zelf nat werd, maar ook dat het natte gras en zand aan je grasmaaimachine bleef plakken. Dit is met een robotmaaier ook het geval. Ook nu zullen de grassnippers aan de behuizing blijven kleven.

Nadelen van het maaien onder natte omstandigheden

Als natte grassnippers aan je robotmaaier blijven kleven is dit niet zo erg. Dit kun je met een zachte borstel makkelijk verwijderen, maar daar moet je wél even aan denken. Je hoeft immers niet thuis te zijn als de robotmaaier zijn werk verricht. De kans dat je het onderhouden van je robotmaaier dan vergeet (of niet beseft dat je dit even moet doen) is dan best groot. Op den duur zul je merken dat dit ten koste kan gaan van je maairesultaat.

Daarnaast is er nóg een belangrijk nadeel van het maaien onder natte omstandigheden. Aan de natte grassnippers zal veel meer zand blijven kleven. Hierdoor zullen de messen van je robotmaaier veel sneller slijten! Je zult de messen veel vaker moeten vervangen en dus vaker kosten moeten maken.


Het advies is dan ook zeer eenvoudig: je kunt de robotmaaier gerust zijn gang laten gaan, maar als er géén regensensor op zit is het verstandig om zelf wél even de weersvoorspelling of de buienradar in de gaten te houden (of zelf even regelmatig naar boven te kijken). Dit om je robotmaaier goed te onderhouden en te zorgen dat dit handige tuingereedschap op een efficiënte wijze de taak kan verrichten.

Kan een basisstation van een robotmaaier tegen regen?

Als we het toch over natte omstandigheden hebben, is het ook goed om het basisstation even te benoemen. Dit is immers een essentieel onderdeel van je robotmaaier. Het basisstation van je robotmaaier kan uitstekend tegen regen, maar het is natuurlijk een betere keuze om deze te overkappen. Deze overkapping zorgt voor een betere bescherming van je gereedschap en dus voor een langere levensduur hiervan.

Ook in de winter kun je het oplaadstation gewoon (afgedekt) in je tuin laten liggen. Dat is géén probleem. Ik adviseer je wel om je robotmaaier zelf in deze periode in een droge vorstvrije ruimte te bewaren. Voordat je dit doet kun je het beste de robotmaaier goed schoon maken (voor als er toch wat grassnippers en zand in is gekomen) en deze volledig opladen.


Wat is de beste robotmaaier?

Heb je de intentie om een robotmaaier aan te schaffen, maar ben je er nog niet uit welke robotmaaier voor jou de beste keuze is? Raadpleeg dan gerust onze gratis keuzehulp over robotmaaiers, waarin je ontdek welk model het beste bij je past. Hier vind je robotmaaiers met een regensensor en zonder deze functionaliteit. Op basis van deze informatie zul je zeker een goede keuze kunnen maken.

Reactie plaatsen