30 tips voor het gebruik van een terrasoverkapping
28 november 2018 
18 min. leestijd

30 tips voor het gebruik van een terrasoverkapping

Wil je het gehele jaar genieten van het buitenleven? Dan is een terrasoverkapping in de tuin een uitstekende optie. In dit artikel vertellen we alles over terrasoverkappingen en delen we 30 tips voor het gebruik van een terrasoverkapping. Deze tips zijn geschikt voor iedere tuin, zowel klein als groot en zorgen voor een heerlijke luxe bij het gebruik van een terrasoverkapping.

Wil je graag langer buiten zitten met je partner, vrienden, kennissen of familie om te ontspannen en genieten? Maar moet je soms wat eerder naar binnen dan je lief is vanwege kou, regen of harde wind? Onderstaande onderwerpen met betrekking tot terrasoverkappingen worden in dit artikel behandeld en helpen jou bij oplossen van dit probleem:

  1. Waarom een terrasoverkapping in de tuin onmisbaar is
  2. Verschillen tussen veranda’s en terrasoverkappingen
  3. De 10 belangrijkste voordelen van een overkapping
  4. Kun je zelf een overkapping maken?
  5. Zelf een overkapping maken in 7 overzichtelijke stappen
  6. Wat is de beste plaats voor een terrasoverkapping?
  7. Welk materiaal is het beste voor een terrasoverkapping?
  8. 30 tips voor het gebruik van een terrasoverkapping in iedere tuin

Waarom een terrasoverkapping in de tuin onmisbaar is

Als je een echt buitenmens bent en je wilt hier optimaal van genieten, is een terrasoverkapping eigenlijk onmisbaar, want het biedt een uitstekende beschutting tegen in principe alle weersomstandigheden. Denk hierbij vooral aan regen (en andere neerslag), harde wind en felle zon. Daarnaast zijn er diverse mogelijkheden om het klimaat volledig te beheersen onder de terrasoverkapping. Wat een heerlijk vooruitzicht is dat! Daar wen je snel aan.

Ik zal je dus niet veel moeite moeten doen om je te overtuigen dat een terrasoverkapping een ongekende luxe zal bieden! Ik hoef je alleen maar de volgende voorbeelden te laten zien, want je:

  • Zult nooit met tegenzin naar binnen gaan omdat het gewoon net té koud is om comfortabel buiten te blijven zitten.
  • Hoeft nooit meer te schuilen onder een grote paraplu als de eerste druppels op een ongelegen moment vallen.
  • Zult nooit meer je tijdschriften bij elkaar moeten rapen uit je tuin omdat de wind hier vat op heeft gehad.
  • Zult nooit meer op zoek moeten gaan naar het laatste streepje schaduw als de zon té fel schijnt.

De weergoden kunnen je heerlijke (buiten) plannen dus lelijk verstoren!

Als je echter de beschikking hebt over een terrasoverkapping kun je dit dus gewoon voorkomen. Je zult hier snel aan wennen en niet meer zonder kunnen. Als je niet over zo’n prettig afdak voor in je tuin beschikt, zullen er veel momenten zijn dat je een terrasoverkapping echt mist.

Daarnaast heeft een overkapping natuurlijk ook een luxe uitstraling en zal deze aanbouw absoluut waarde verhogend voor je woning zijn. Ook dit is natuurlijk altijd mooi meegenomen.

Houten overkapping | Terrasoverkapping

Verschillen tussen veranda’s en terrasoverkappingen

Voordat ik verder ga met dit artikel en je een stortvloed aan informatie en tips ga geven over overkappingen, denk ik dat het goed is om één veel voorkomend misverstand even uit de wereld te helpen. Veel mensen denken namelijk dat er géén verschil zit tussen een veranda en een overkapping en gebruiken deze woorden door elkaar.

Dat is niet helemaal juist. Er zijn wel degelijk verschillen tussen veranda’s en overkappingen. Een veranda staat immers altijd met één kant tegen een wand aan geplaatst en leunt dus slechts aan één zijde op de staanders. De meeste veranda’s worden geplaatst tegen een woning, maar de overkappingen die tegen een tuinhuis of schuur verderop in de tuin worden geplaatst, zijn ook veranda’s.

Houten overkapping aan huis | Terrasoverkapping

Een veranda is dus altijd een terrasoverkapping, maar een terrasoverkapping hoeft géén veranda te zijn.

Een veranda is overigens wel de meest gebruikte toepassing van een terrasoverkapping. In dit artikel richt ik me dan ook verder op een veranda waar je lekker onder kunt zitten, maar je zou ook een veranda kunnen gebruiken om hier je spullen lekker beschut onder te zetten. Daarnaast zou je bijvoorbeeld ook onder een vrijstaande terrasoverkapping of een dicht begroeide pergola of prieel kunnen zitten.

Er zijn dus genoeg mogelijkheden om optimaal van het buitenleven te genieten!

Wil je overigens weten welke tuinoverkappingen er nog meer zijn?

Lees dan het artikel dat ik eerder geschreven heb over de diverse soorten terrasoverkappingen.

Overkapping

Doe nog meer tuininspiratie op in mijn gratis Tuinideeën Gids. Download hem hier helemaal gratis en laat je inspireren. 

De 10 belangrijkste voordelen van een terrasoverkapping

Een terrasoverkapping is een heerlijke verrijking van je tuin. Ik heb al een aantal voordelen van het gebruik van een terrasoverkapping al een beetje hierboven benoemd. Waarschijnlijk ben je al lang tot de conclusie gekomen dat een terrasoverkapping wel wat voor je is, maar laat ik de tien belangrijkste voordelen van deze luxe voorziening even overzichtelijk voor je op een rijtje zetten:

  1. Met een terrasoverkapping creëer je prettige beschutting;
  2. Met een terrasoverkapping kun je zorgen voor meer privacy;
  3. Een terrasoverkapping biedt een droge plek voor je spullen;
  4. Je terrasoverkapping is een luxe verlengstuk van je woning;
  5. Met een terrasoverkapping heb je minder last van weersinvloeden;
  6. Onder een terrasoverkapping kun je meer en langer genieten van het buitenleven;
  7. Onder je terrasoverkapping kun je alles doen wat je binnen ook zou doen;
  8. Je kunt je leef temperatuur onder je overkapping zelf beïnvloeden;
  9. Een terrasoverkapping beschermt je tegen UV straling;
  10. Een terrasoverkapping werkt waarde verhogend voor je woning.

Tuinhuis met overkapping | Terrasoverkapping

Kun je zelf een overkapping maken?

Veel mensen vragen zich af of ze zo’n heerlijk afdak zelf kunnen maken. Natuurlijk kun je zelf een overkapping maken! Het leuke is dat je hier helemaal géén ervaren doe-het-zelver voor hoeft te zijn. Iedere klusser die ook maar een beetje handig is kan dat. Het is natuurlijk wel belangrijk dat je weet wat je moet doen, in welke volgorde je dit moet doen en misschien ook waarom je dit doet. Ik heb twee artikelen geschreven over het zelf maken van een overkapping. Lees hier hoe je zelf een houten overkapping maakt en hier over de zeven basisstappen die je volgt bij het maken van een overkapping ongeacht het materiaal. 

Overigens is deze tip niet onbelangrijk bij het zelf bouwen van een terrasoverkapping:

Een paar helpende handjes zijn meer dan welkom! Je terrasoverkapping wordt immers een stevige en robuuste constructie die wel tegen alle (extreme) weersinvloeden moet kunnen. Daarom zul je misschien wat zware materialen gebruiken. Denk alleen maar aan het eventuele gebruik van massief houten balken en glazen platen als dakbedekking. Dit materiaal is niet alleen zwaar maar heeft ook een grote afmeting en is hierdoor onhandig. Je kunt zeker wel wat hulp gebruiken! Ik weet zeker dat je hier na afloop wel een kratje bier voor over hebt!

Er zijn diverse bouwtekeningen op internet te vinden maar je kunt ook een bouwtekening zelf maken. Het voordeel hiervan is dat je de constructie volledig kan afstemmen op jouw wensen en de situatie in de tuin. Op basis van deze bouwtekening kun je je boodschappenlijstje samenstellen. Het is belangrijk om hier even goed aandacht aan te besteden want niets is zo vervelend als het misgrijpen van materialen of gereedschap tijdens een klus. Zo’n ritje naar de bouwmarkt kost altijd meer tijd dan je lief is!

Overigens is het goed te weten dat er ook kant en klare pakketten verkrijgbaar zijn om een terrasoverkapping zelf te maken. Deze pakketten bevatten al het materiaal dat je nodig hebt, en is al op maat gemaakt. Dit is vooral handig als je gaat werken met een aluminium of glas constructie. Verderop in dit artikel ga ik verder in op de materiaalkeuze.

Zelf een overkapping maken in 7 overzichtelijke stappen

Je zult op internet diverse handige handleidingen vinden hoe je een terrasoverkapping zelf kunt maken. Ik zal even in het kort deze grofweg zeven stappen met je doornemen, zodat je een overzicht hebt wat je te wachten staat:

  1. Breng je wensen in kaart
  2. Kies welk materiaal je gaat gebruiken
  3. Maak een bouwtekening (en je boodschappenlijstje)
  4. Fundering plaatsen 
  5. Staanders en schoren plaatsen
  6. Dakconstructie plaatsen
  7. Wanden plaatsen

Als ik het zo voor je op een rijtje zet lijkt het niet alleen eenvoudig om zelf een terrasoverkapping te plaatsen, maar is dat het ook. Natuurlijk zul je als doe-het-zelver er misschien véél langer over doen dan een professioneel bedrijf er over zou doen, maar neem van mij aan, je bespaart er enorm veel geld mee! Daarnaast zul je zeer veel voldoening hebben van het eindresultaat dus het is de moeite zeker waard.

Ik kan me voorstellen dat je natuurlijk véél meer over wilt weten over hoe je een overkapping zelf kunt maken en dat kan natuurlijk. Op deze website vind je een zeer uitgebreid artikel waarin ik alle zeven stappen met je doorneem. Ik weet zeker dat ik je hiermee een heel stuk op weg help. Via deze link kom je bij het artikel waarin ik je de stappen omschrijf die je moet doorlopen om zelf een overkapping te maken.

Grote schuur bouwen | Terrasoverkapping

Je kunt overigens overwegen om je overkapping in z’n geheel of gedeeltelijk dicht te maken. Op deze manier wordt het meer een serre dan een terrasoverkapping maar kun je wel genieten van een optimaal comfort!

Hoe je dit doet lees je in dit artikel waarin ik uitgebreid in ga op de vijf manieren hoe je een terrasoverkapping in z’n geheel of gedeeltelijk dicht kunt maken. Voor de volledigheid van dit artikel zal ik wel deze vijf punten hieronder voor je op een rijtje zetten:

  • Gebruik maken van een zijspie;
  • Het plaatsen van schuttingdelen;
  • Het plaatsen van zijwanden;
  • Het dichtmaken met schuifwanden;
  • Het gebruik van zonneschermen.

Wat is de beste plaats voor een terrasoverkapping?

Veel mensen vragen aan mij wat de beste plaats is voor terrasoverkappingen. Dit is natuurlijk ook wel even een belangrijke afweging. Een overkapping plaats je natuurlijk om hier jarenlang plezier van te hebben!

Een overkapping plaats je relatief eenvoudig, maar verplaats je niet zomaar!

Als je een veranda gaat plaatsen zijn je keuzemogelijkheden niet zo groot. Deze plaats je immers tegen je woning (hier wordt het meest voor gekozen) of achterin je tuin tegen een schuur of tuinhuis. Dit is natuurlijk anders als je kiest voor een vrijstaande overkapping. Hierbij zullen de omgevingsfactoren een nóg belangrijkere rol spelen.

Bij het bepalen van de beste plaats voor een vrijstaande terrasoverkapping hou je rekening met de volgende belangrijke factoren:

  • Waarvoor ga je de overkapping gebruiken?
  • Hoe groot is de overkapping?
  • Hoe ziet het ontwerp eruit?
  • Wat is de meest praktische mogelijkheid?
  • Hoe is de stand van de zon?
  • Wat heeft het plaatsen van de overkapping voor effect op de rest van de tuin?

In een ander artikel over een vrijstaande overkapping ga ik hier dieper op in.

Vrijstaande overkapping | Terrasoverkapping

Ik sla met behulp van één van de punten meteen een bruggetje naar een ander belangrijk punt. Als we het hebben over het formaat (de afmeting) van de overkapping en hoe het ontwerp eruit ziet wil ik je meteen even waarschuwen:

Heb je letterlijk grootse plannen? Misschien moet je voor het bouwen van een overkapping eerst een vergunning aanvragen bij je gemeente. Het is goed om dit even na te gaan om vervelende verrassingen achteraf of tijdens de bouw van je overkapping te voorkomen. Zo ontdek in een ander artikel je vroegtijdig in hoeverre je wel of niet vergunningsvrij een overkapping mag bouwen van jouw gemeente, en wat je moet doen bij een vergunningsaanvraag voor een overkapping.

Welk materiaal is het beste voor een terrasoverkapping?

De keuze van het materiaal is best een lastige. Ook hierbij heb je veel keuzemogelijkheden waarin je een keuze moet maken voor zowel het materiaal van het dak als voor de constructie zelf.

Met betrekking tot het materiaal van de constructie heb je grofweg twee keuzes: je kunt kiezen voor een houten constructie of voor een aluminium skelet. Om deze keuze makkelijker te maken zet ik de belangrijkste kenmerkende eigenschappen van deze materialen voor je op een rijtje:

Een houten overkapping:

  • Een mooie, warme en natuurlijke uitstraling dat aansluit bij verschillende stijlen;
  • Relatief zwaar in gewicht;
  • Goed te bewerken;
  • Moet wel onderhouden worden;
  • Kan op den duur verkleuren;
  • Kan gevoelig zijn voor schimmels en insecten;
  • Gaat tientallen jaren mee;
  • Relatief voordelige oplossing.

Tuinhuis met terrasoverkapping | Terrasoverkapping

Een aluminium overkapping:

  • Geeft een moderne en luxe uitstraling;
  • Is licht en sterk;
  • Goed te bewerken:
  • Niet gevoelig voor warmte en UV straling;
  • Roest niet;
  • Vraagt weinig onderhoud;
  • Bestand tegen insecten en schimmels;
  • Is milieuvriendelijk en gaat zeer lang mee;
  • Is veel duurder in aanschaf en moet vaak op maat gemaakt worden.

Wil je hier meer over lezen? Ontdek alle voordelen-en nadelen van een aluminium overkapping in een ander artikel.

Deze keuze is niet makkelijk en als je hieruit bent wacht je meteen het volgende dilemma: je kunt ook voor het dak kiezen uit meerdere materialen. Laat ik er vanuit gaan dat je de voorkeur geeft aan een transparante constructie, waarbij je lekker veel licht hebt. Hierbij kun je kiezen uit een dak van glas of van polycarbonaat (kunststof). Laat ik het “gemakkelijk” voor je maken en ook de karakteristieke eigenschappen van deze materialen overzichtelijk voor je op een rijtje zetten.

Aluminium overkapping | Terrasoverkapping

Een glazen overkapping:

  • Biedt optimale bescherming tegen hitte;
  • Geeft een prachtige lichtinval zonder vertekening;
  • Is glad materiaal waardoor het niet snel vies wordt;
  • Is duurzaam en veroudert niet;
  • Geeft weinig geluid bij regen of hagel;
  • Is vrij zwaar in gewicht;
  • Is relatief duur.

Glazen overkapping in tuin | Terrasoverkapping

Een kunststof overkapping:

  • Zal minder snel beschadigen;
  • Is licht van gewicht;
  • Is buigzaam en goed te bewerken;
  • Geeft meer geluid bij regen en hagel;
  • Zal sneller vies worden;
  • Is een voordeligere optie dan glas.

Wat is beter? Een glazen overkapping of een kunststof overkapping? Ik kan mij voorstellen dat je dit afvraagt… Daarom heb ik in een ander artikel alle voor- en nadelen van een glazen overkapping voor jou op een rijtje gezet in vergelijking met een onder meer een kunststof overkapping.

30 tips voor het gebruik van een terrasoverkapping voor iedere tuin

Wil je genieten van de heerlijke luxe die een terrasoverkapping jou kan bieden? Hieronder deel ik 30 tips voor het gebruik van een terrasoverkapping voor iedere tuin. Laat je lekker inspireren hierdoor. Er zullen vast wel één of meer tips zijn die jij kunt toepassen. Ik heb gekozen voor een mix van tips met betrekking tot de bouw van je terrasoverkapping als de inrichting van deze luxe setting:

1. Lichtinval

Let op dat je de terrasoverkapping zo vormgeeft dat er nog voldoende licht je huis binnen kan schijnen. Het is belangrijk dat je vooraf goed bekijkt waar de schaduw van je overkapping komt en of dit eventueel de lichtinval van je huis belemmert.

2. Waterafvoer

Zorg voor een goede afwatering zodat er géén water op je overkapping blijft liggen. Je kunt het water opvangen in een regenton. Deze ton is niet alleen een stijlvol decoratiestuk, maar bied je ook mogelijkheden om het water te hergebruiken.

3. Lichtstraat

Als je geen transparant dak op je terrasoverkapping hebt, kun je wellicht kiezen voor een lichtstraat om toch voldoende licht binnen te krijgen.

4. Natuurlijke dakconstructie

Wil je een natuurlijke uitstraling behouden? Kies met betrekking tot de dakconstructie niet voor een open dak maar voor een dichte constructie en leg hier een tuin op aan. Er zijn nog veel mogelijkheden voor het dak van je overkapping. Hier heb ik al eens een artikel over geschreven, die je hier kunt lezen. 

5. Overkapping inrichting

Hou met betrekking tot de inrichting (maar ook met de vormgeving) van je terrasoverkapping de stijl van je woning aan, dit vormt één mooi geheel. Wil je weten wat voor mogelijkheden er zijn voor de inrichting van je terrasoverkapping? Bekijk dan eens dit artikel waarin ik 20 ideeën geef voor de inrichting van een overkapping. 

Zelf een houten overkapping maken | Terrasoverkapping

6. Witte overkapping

Als je ervoor kiest om je houten constructie van je overkapping wit te schilderen, geeft dit een frisse en lichte uitstraling. Hierdoor wordt je overkapping optisch groter.

7. Klimop

Wil je voorkomen dat je overkapping een té opvallend element wordt in je tuin? Ook dan kun je de natuur aan het werk zetten en hier een klimop overheen laten groeien. Hierdoor creëer je voor jezelf ook meer privacy.

Pergola met klimop | Terrasoverkapping

8. Zonne-energie

Kies ervoor om zelfvoorzienend te zijn en plaats een zonnepaneel op het dak.

9. Sfeervolle tuinmeubels

Een mooie terrasoverkapping kan niet zonder passende tuinmeubels. Maak er een mooie huiskamer van, en plaats een lounge set, heerlijke stoelen en een salontafel. Maak er desnoods een werkplek van als je thuis werkt en pas je inrichting hierop aan

Aluminium overkapping | Terrasoverkapping

10. Decoratie

Pas diverse mooie tuindecoratie mogelijkheden toe om je overkapping mooi aan te kleden. Denk aan potten, vazen, beelden, kleedjes en kussentjes.

Inrichting overkapping | Terrasoverkapping

11. Samenhangend geheel

Als je kunt kiezen voor één soort tegel die je binnen en buiten kunt gebruiken, lijkt het alsof het tegelwerk doorloopt. Hierdoor lijkt je ruimte vanaf beide zijden véél groter.

12. Loungeterras

Je kunt een heerlijk lounge terras creëren door te kiezen voor een mooie grote tegel maar let op bij het maken van je keuze: geglazuurde tegels zijn makkelijk schoon te houden, maar kunnen wel gladder zijn als ze nat worden.

13. Robuuste inrichting

Heb je een relatief robuuste inrichting van je tuin waarin je bijvoorbeeld boomstammen, een regenton, rotsblokken of een mooie authentieke waterput hebt gebruikt? Dan is dit leuk om deze stijl mee te nemen bij je inrichting van je overkapping. Kies dan bijvoorbeeld voor een gave, steigerhouten tuinset.

14. Moestuin

Het kweken van je eigen groenten, fruit en kruiden in een moestuin is natuurlijk niet alleen gezond en lekker, maar ook leuk om te doen! Je kunt ook een moestuin aanleggen onder (een deel van) je overkapping.

Moestuin | Terrasoverkapping

15. Houten tuinmeubels

Als je gekozen hebt voor een houten terrasoverkapping is het leuk om te kiezen voor bijpassende houten tuinmeubels. Je kunt hiervoor het beste kiezen voor inheemse houtsoorten als bijvoorbeeld eiken, lariks of douglas met een FSC-keurmerk of PEFC-keurmerk. Je kunt ervoor kiezen om houten tuinmeubels te kopen, maar je kunt deze ook zelf maken. In dit artikel vertel ik je daar meer over.

Houten tuinmeubelen | Terrasoverkapping

16. Plantenbakken

Wil je de setting onder je overkapping een natuurlijke uitstraling geven? Je kunt dan natuurlijk kiezen om een paar mooie plantenbakken neer te zetten. Als je werkt met wat hoogteverschil maak je er een mooi groen (of juist kleurrijk) geheel van. Je kunt ook plantenbakken helemaal zelf maken. In dit artikel leg ik je uit hoe je houten plantenbakken helemaal zelf kunt maken.

17. Kunstgras

Wil je iets anders dan tegels op de vloer maar wel iets dat past bij je tuin? Tegenwoordig is de kwaliteit van kunstgras zo mooi dat de uitstraling bijna niet van echt gras te onderscheiden is. Een ander voordeel is dat je deze mat niet hoeft te onderhouden.

18. Speelhoek voor kinderen

Heb je een gezin met kinderen? Maak dan een speciale hoek waar de kinderen lekker kunnen spelen. Als je in die buurt een mooie (houten) kist neer zet, kunnen ze hun speelgoed daar netjes in opbergen als ze klaar zijn.

19. Diervriendelijke overkapping

Heb je een hond, kat of misschien wel een vogel? Reserveer je dan onder de overkapping ook een mooi plekje voor hen? Zij vinden het vaak gezellig om vlak in jouw buurt te zijn (en om te voorkomen dat ze precies op jouw plek gaan liggen).

20. Sierbestrating

Ben je liefhebber van een klassieke uitstraling? Maak dan een gerichte keuze met betrekking tot je vloer. Kies dan voor mooie, grote tegels met een grijze, bruin en zwarte kleur, of tegels met aardetinten. Ook oude stadsklinkers als authentieke bestrating geven een mooi klassiek effect. Laat je eens inspireren door alle verschillende mogelijkheden van sierbestrating die ik hier voor je op een rijtje heb gezet. 

Sierbestrating | Terrasoverkapping

21. Grote tegels

Gebruik grote tegels voor het terras om deze een grotere uitstraling te geven.

22. Houten vlonder

Een (hard) houten vlonder heeft een warme uitstraling en is rustgevend. Ook dit is een optie om je vloer te bekleden. In dit artikel zet ik 10 verschillende ideeën op een rijtje voor een houten vlonder. Doe er je voordeel mee en laatje inspireren!

23. Kleurencombinaties

Speel met kleur onder je terrasoverkapping. Warme kleurtinten als geel, roze en oranje geven een speels effect. Een paarse of blauwe kleur zorgen voor een ruimtelijk en rustig gevoel. Je hoeft je terrasoverkapping niet in deze kleuren te verven maar je kunt hiermee wel spelen bij de keuze voor je beplanting of je decoratiestukken.

24. Hangmat

Wil je van je overkapping een lekkere relax plek maken? Hang een hangmat op om heerlijk een boek in te lezen of een lekker uiltje in te knappen.

Hangmat in moderne tuin | Terrasoverkapping

25. Tuinmeubels

Ga je tuinmeubels uitzoeken? Kies dan zeker voor wat neutrale kleuren zoals grijs, groen, zwart of wit. Voor je accessoires kun je de wat meer trendy kleuren kiezen als dat je aanspreekt. Deze zijn makkelijker vervangbaar als je hierop uitgekeken bent. Ook het materiaal voor je tuinmeubels kan verschillen: je kunt kiezen uit kunststof tuinmeubels of tuinmeubels van hout. Ik schreef er meerdere artikelen over. Lees hier meer over kunststof tuinmeubelen en hier meer over houten tuinmeubelen.

26. Verwarming

Wordt het onder je terrasoverkapping wat kouder in de winter? Dan kun je je verwarmen met een terrasheater, een buitenhaard, of een vuurtafel. Hiermee creëer je het gehele jaar door een heerlijke sfeer, warmte en gezelligheid.

Open haard | Terrasoverkapping

27. Wellness

Ben je een echte wellness liefhebber? Dan kun je je overkapping gebruiken als onderdeel van je privé wellness plek door er faciliteiten als een sauna, een jacuzzi of een tuindouche te plaatsen. Je kunt deze stijl ook in je gehele tuinontwerp verwerken. Hier heb ik een artikel over geschreven die je hier kunt bekijken.

28. Beach House

Maak van je overkapping een echt Beach house en leg zand neer, plaats een bar voor het drinken van cocktails en decoreer de wanden met oude surf boards.

29. Outdoor cooking

Wil je niet naar binnen om te koken? Kijk dan naar de veelzijdige mogelijkheden van outdoor cooking. Er zijn zeer veel mogelijkheden die je kunt toepassen onder je terrasoverkapping.

Outdoor keuken | Terrasoverkapping

30. Verlichting overkapping

Tot slot maar last but not least in dit geval. Een mooie verlichting mag niet ontbreken onder je overkapping. Er zijn diverse mogelijkheden om een mooie balans te vinden tussen functionaliteit én uitstraling. Ik kan hier heel veel meer over vertellen maar het is beter om je in dit opzicht door te verwijzen naar een artikel dat ik eerder geschreven heb over verlichting voor onder je overkapping. Hier staat zeer veel handige informatie in over dit onderwerp.

Verlichting onder overkapping | Terrasoverkapping

Tot slot wil ik toch nog één zeer belangrijk punt met je delen:

Let er bij het maken van je keuze met betrekking tot de inrichting van je overkapping vooral op dat je materiaal vochtbestendig is. Natuurlijk is je overkapping waterdicht en komen je spullen niet direct in contact met water, maar besef je wel dat deze spullen wel kunnen worden aangetast door vochtige lucht. Dit is wel even iets om in je achterhoofd te houden bij het maken van je keuzes.

Verder rest je maar één ding en dat is genieten van je terrasoverkapping.

Dit kun je het gehele jaar doen en dat is een goed vooruitzicht!

Wil je meer weten over terrasoverkappingen of buitenverblijven? Download dan mijn gratis ebook over overdekt buitenleven. 

Overkapping

Over de schrijver
Aangenaam. Mijn naam is Peter Mecklenfeld en ik ben initiatiefnemer van tuin inspiratieplatform florum.nl. Het is mijn missie om bezoekers die zich online oriënteren voor hun tuin de best mogelijke informatie en inspiratie aan te bieden. Ik ben zelf ruim 15 jaar werkzaam in de groene sector en sinds 2009 eigenaar van een hoveniersbedrijf (Mecklenfeld Tuinen) en tuinontwerp studio (Studio Florum). Ik werk samen met een specialistisch team om onze klanten te verrassen met prachtige ontwerpen en ambachtelijk vakmanschap op gebied van tuinaanleg, renovatie en professioneel onderhoud.
Vincent Rondwijk
Door

Vincent Rondwijk

op 26 Jun 2019

Wanneer je een grote tuin hebt, is een terrasoverkapping een echte aanwinst. Op deze manier kan je fijn in de schaduw zitten wanneer het mooi weer is. Ook is het fijn om op zomeravonden onder een overkapping te zitten.

Hans Kok
Door

Hans Kok

op 01 Dec 2019

Mooie duidelijke site. Ik mis hierbij echter een overkapping van steigerbuizen. Hij gaat dienen voor het droog zetten van speelgoed, stoelen e.d. in de speeltuin, dus mooi hoeft het niet te zijn. Wel natuurlijk veilig en weer(storm-)bestendig. De afmetingen zijn plm. 2,5 m1 diep en 9,5 m1 breed. Ik heb de volgende vragen: 1. Hoe dik moeten de buizen zijn voor deze afmetingen; raadt u stalen of aluminium buizen aan. Tussen de staande buizen willen wij bouwstaalmatten plaatsen en die laten begroeien met klimop. 2. Kunnen de staanders op betonnen tegels (60x60= plm. 37 kg) bevestigd worden of zijn er poeren nodig of ijzeren punten? (ivm wind/storm) 3. Hoeveel staanders en buizen uit de muur van het creahuisje zijn er voor deze afmeting (9,5 m1) nodig; is dit voldoende of zijn er nog buizen nodig op de 2,5 m1? 4. Wat voor een (goedkoopste) dak is bruikbaar en hoe kan dat aan de buizen worden bevestigd. Graag uw advies.

Reactie plaatsen

Stappenplan met belangrijke lessen voor jouw nieuwe tuin (XL inspiratiegids)

  • Kijk anders naar tuinplannen en voorkom hiermee onnodige kosten

  • Voorkom valkuilen die je achteraf spijt opleveren

  • Wees bewust van de complexiteit van tuinplannen en hoe je hiermee omgaat

  • Ontdek mijn kernwaarden en de nr. 1 reden waarom ik hiervoor kies

  • Hoe je niet verstrikt raakt in een wirwar van inspiratie 

  • Hoe je ervoor zorgt dat het ontwerp haalbaar is en niet in de prullenbak belandt

  • Ontdek welke elementen veel belangrijker zijn dan stijl en design

  • 80% van de wensenlijsten komen overeen, ik laat je zien hoe dit kan

  • Mijn ontwerpstijl uitgelicht en in beeld gebracht met exclusieve projecten

  • Hoe je het ontwerp voorbereid op de aanleg zonder dat je voor (dure) verrassingen komt te staan

Meer tuininspiratie?

Wij hebben inmiddels meer dan 600 tuin artikelen in ons archief!