Glazen overkapping in de tuin: alle voor- en nadelen op een rijtje!
arrow_drop_up arrow_drop_down

Glazen overkapping in de tuin: alle voor- en nadelen op een rijtje!

Zou je eigenlijk ook wel het klimaat in de hand willen hebben zodat je op ieder gewenst moment buiten kunt zitten? Wat mij betreft kan dat gewoon als je een glazen overkapping in je tuin plaatst. Hiermee creëer je je eigen privé paradijs waar je het hele jaar door gebruik van kunt maken. In dit artikel zet ik alle voor- en nadelen van een glazen overkapping voor je op een rijtje.

Een overkapping biedt zeer veel toegevoegde waarde aan je tuin. Eigenlijk zorg je hiermee voor een lekkere binnenplaats in de buitenlucht. Het grote voordeel hiervan is dat je veel langer kunt genieten van je tuin. Jij kunt niet alleen lekker buiten blijven zitten als het gedurende de avond wat frisser wordt, maar je zult eigenlijk het hele jaar door van je overkapping kunnen genieten. Een overkapping biedt immers véél beschutting tegen regen, wind én een felle zon.

 1. Waarom een glazen overkapping een uitstekende optie is voor in de tuin
 2. Voordelen van een glazen overkapping
 3. Nadelen van een glazen overkapping
 4. Wat voor glas gebruik je voor een glazen overkapping?
 5. Glazen overkapping plaatsen
 6. Soorten overkappingen voor in de tuin
 7. Zelf een overkapping maken
 8. Wat is het beste materiaal voor een overkapping?

Waarom een glazen overkapping een uitstekende optie is voor in de tuin

Ook met betrekking tot het materiaal waarvan je het dak van je overkapping maakt, heb je diverse mogelijkheden:

 • Je kunt er natuurlijk voor kiezen om je overkapping een mooi geheel te laten vormen met je woning en hetzelfde materiaal voor het dak te gebruiken. Dan zul je wellicht dakpannen, riet of een andere dakbedekking gebruiken.
 • Je kunt er ook voor kiezen om van het materiaal van de constructie van je overkapping een dak te maken. Een houten, aluminium of kunststof dak dus.
 • Een andere optie is om de stijl van je tuin aan te houden en een mooi natuurlijk dak aan te leggen. Hierop kun je gras of planten laten groeien.

Je ziet hierboven een aantal van de veelzijdige mogelijkheden die er zijn. Deze bovenstaande mogelijkheden zijn allemaal prima opties met één nadelige overeenkomst: je maakt je ruimte wel erg donker.

Dit is niet het geval als je kiest voor een dak van polycarbonaat (kunststof) of glas.

Hoewel polycarbonaat een voordelige optie is en goed te bewerken valt, zou ik zeker kiezen voor een glazen overkapping. Glas is een uitstekende optie om te gebruiken voor de overkapping in de tuin. Je kunt kiezen voor een glazen dak, maar bijvoorbeeld ook voor glazen wanden die je aan je veranda kunt plaatsen.

Je maakt het op deze manier mogelijk dat je volop van het buitenleven kunt genieten. Daarnaast creëer je, door de grote hoeveelheid licht, een zeer ruimtelijke uitstraling. Je overkapping lijkt veel groter. Voor veel mensen zijn dit belangrijke overwegingen in het maken van hun materiaalkeuze.

Jouw buitenklimaat het hele jaar zelf in de hand hebben….het kan!

Het hele jaar klinkt wat overdreven, maar is wel zo. Je kunt van je overkapping een heel fijn en knus verblijf maken met behulp van een lekkere loungeset, sfeervolle decoratie en alles wat je verder aanspreekt.Daarnaast kun je ook de temperatuur gewoon zelf regelen.

Wil je het een paar graden warmer hebben?

Dan zijn bijvoorbeeld een terrasheater of vuurtafel een geweldige oplossing. Je zorgt op een sfeervolle manier voor een heerlijke omgevingstemperatuur.

Heb je juist last van de warmte?

Er zijn airconditionings die je onder een overkapping kunt plaatsen. Je hoeft dus niet te vrezen voor de hitte op die extreem warme dagen.

Je kunt dus het klimaat buiten volledig zelf in de hand hebben!

Voordelen van een glazen overkapping

Veel mensen kiezen ervoor om glas te gebruiken in hun overkapping. Je kunt hiermee veel kanten op. Je kunt een volledig glazen constructie maken, glas als dakbedekking gebruiken, een lichtstraat in je overkapping integreren of glazen wanden plaatsen. Glas heeft dan ook aantal belangrijke voordelen. Ik zal de belangrijkste voordelen van een glazen overkapping voor je op een rijtje zetten:

 • Een prachtige lichtinval;
 • Biedt uitzicht zonder enige vorm van vertekening;
 • Mooie- luxe uitstraling;
 • Glas past bij iedere stijl en vormgeving;
 • Glas biedt een uitstekende beschermende waarde tegen weersinvloeden;
 • Zeer duurzaam materiaal dat niet zal verouderen;
 • Onderhoudsvrij;
 • Glad materiaal en zal weinig vuil aantrekken;
 • Geluiddempend.

Glazen overkapping in tuin

Nadelen van een glazen overkapping

Natuurlijk zitten er ook een aantal minpunten aan het gebruik van glas voor een overkapping. Het is goed om dit te realiseren bij het maken van je keuze. Daarom zet ik hieronder de nadelen van een glazen overkapping voor je op een rijtje:

 • Erg zwaar;
 • Niet zelf te bewerken;
 • Niet buigzaam;
 • Vrij prijzig;
 • Breekbaar en niet te herstellen;
 • Eventueel groot vuil als bladeren kunnen zich ophopen op het dak;
 • Glas biedt géén privacy.

Wat voor glas gebruik je voor een glazen overkapping?

Voor de glazen overkapping gebruik je gelaagd, ongeïsoleerd veiligheidsglas. Dit zeer sterke glas zal je een uitstekende bescherming geven tegen de hitte, kou en neerslag. Je kunt het beste kiezen voor een hoge kwaliteit glas van minimaal 10 millimeter dikte. Dit hoogrendementsglas zorgt voor een ongehinderde lichtinval én voor een aangename temperatuur onder je overkapping. Dit komt omdat er zich in het driedubbel gelaagde glas een gas of vloeistof bevindt die de zonnewarmte afketst.

Je zou hier eventueel nog een vorm van zonwering bij kunnen plaatsen maar in de meeste gevallen is dat niet nodig. Daarmee zou je namelijk het belangrijkste voordeel van glas weg nemen en dat is wat mij betreft de lichtinval.

Aluminium overkapping

Glazen overkapping plaatsen

Als je een glazen overkapping gaat plaatsen zul je je glas op maat moeten bestellen. Glas is immers niet zelf te bewerken. Als je zelf de overkapping gaat plaatsen, hou er dan rekening mee dat de glasplaten een behoorlijk gewicht hebben. Je zou de platen kunnen takelen met een kraantje of naar boven kunnen hijsen met een lift. Daarnaast zijn een paar helpende handen zeker niet overbodig!

De glasplaten kun je op een relatief eenvoudige manier op je constructie plaatsen met behulp van profielen. Deze profielen bevestig je op je constructie. Hier leg je je glasplaten in. Een ander profiel leg je er bovenop, waarmee je een stevig geheel kunt maken. Als extra bescherming en afwerking leg je hier rubberen afdichtingsband overheen. Op deze manier is je glazen overkapping volledig waterdicht en kun je er heerlijk van genieten, wanneer jij maar wilt!

Soorten overkappingen voor in de tuin

Weet je nog niet zeker of je een glazen overkapping wilt plaatsen in jouw tuin? Geen probleem! Er zijn diverse soorten overkappingen die je in de tuin kunt plaatsen.

De meest bekende overkapping is de veranda. Een veranda wordt aan de muur van een woning, schuur of tuinhuis geplaatst. De andere zijde van de veranda rust op palen. Een veranda is de meest gebruikte overkapping om lekker onder te zitten.

Je kunt ook kiezen voor een prieel (tuinpaviljoen), een pergola of een constructie waarbij gebruik wordt gemaakt van een schaduwdoek.

Wil je meer weten over deze verschillende soorten overkappingen voor in je tuin? Lees dan dit artikel hierover.

Zelf een overkapping maken

Wist je dat het uitstekend mogelijk is om een overkapping helemaal zelf te maken? Dit is zeker géén ingewikkelde klus waarvoor je een ervaren vakman moet zijn. Ook een beetje handige doe-het-zelver kan tot een heel mooi resultaat komen.Lees hierover meer in dit artikel.

Als je zelf een overkapping plaatst, kun je dit doen aan de hand van een eigen ontwerp. Je kunt voor jezelf een volledig unieke overkapping ontwerpen die volledig voldoet aan al jouw wensen en afgestemd is op jouw beschikbare ruimte en mogelijkheden. Je kunt overigens ook kiezen voor een kant- en klaar bouwpakket die je zelf “in elkaar zet”, ook dit is zeker géén slechte keuze.

Daarnaast zul je uiteraard ook heel veel kosten besparen als je zelf de handjes uit de mouwen steekt. Natuurlijk is het bouwen van een overkapping zeer arbeidsintensief werk (en daarmee heb ik meteen het belangrijkste nadeel benoemd), maar je zult veel voldoening én plezier hebben van het resultaat.

Wat is het beste materiaal voor een overkapping?

Wat je keuze ook is, of je zelf een overkapping in je tuin plaatst of deze laat plaatsen, je zult een aantal keuzes moeten maken met betrekking tot de materialen voor je overkapping. Denk hierbij aan zowel de constructie als aan het dak.

Met betrekking tot de constructie van de overkapping heb je drie keuzemogelijkheden:

 • De natuurlijke uitstraling van hout;
 • De moderne looks van aluminium;
 • Het tijdloze karakter van kunststof.

Aluminium overkapping

Ik zal hier in deze blog verder niet op ingaan. In de artikelen waar ik eerder aan refereerde kom je diverse vergelijkingen tussen deze materialen tegen. Daarnaast wil ik je graag verwijzen naar het artikel dat ik geschreven heb over de voor- en nadelen van het plaatsen van een aluminium overkapping.

Ik weet zeker dat je op basis van deze informatie een perfecte keuze kunt maken.

Truus

Door

Truus

op 8 July 2019

Nadeel van een aluminium overkapping hij kraakt en knalt als de zon er niet meer op schijnt zolang de zon schijnt geen probleem heel irritant neemt het plezier van de over kapping weg als ik dit had geweten had ik voor hout gekozen

Reactie plaatsen