20 tuindecoratie ideeën die je zelf kan maken
27 november 2018 
16 min. leestijd

20 tuindecoratie ideeën die je zelf kan maken

Wil je zelf je tuin gezellig en sfeervol maken? Dan moet je zeker aandacht besteden aan de decoratie van je tuin. Wil je je laten inspireren? Hieronder deel ik 20 goedkope tuindecoratie ideeën voor in de tuin. Het leuke is dat je deze 20 tuindecoratie ideeën zelf kunt maken! Vind je het leuk om lekker creatief te zijn en er zelf iets moois van maken? Dan is deze blog echt iets voor jou!

Als je een tuin wilt die volledig bij je past en de juiste sfeer en uitstraling heeft, zul je je aandacht moeten vestigen op ieder detail. Ik besef me dat dit best wel zwaar en lastig klinkt, maar maak je geen zorgen. Dit valt héél erg mee. Daar kom je verderop in dit artikel zeker achter. Daarnaast zal je door het lezen van dit artikel ontdekken hoe juist je tuindecoratie het karakter van je tuin kan bepalen.

Inhoudsopgave voor tuindecoratie

 1. Het tuinontwerp: welke tuinstijl heb jij?
 2. Hoe het komt dat zo veel tuinen sterk op elkaar lijken
 3. Waarom tuindecoratie zorgt voor een unieke identiteit van een tuin
 4. Tuindecoratie zelf maken met materialen uit de natuur
 5. 20 tuindecoratie ideeën die je zelf kan maken
 6. Van gebruiksvoorwerp naar tuindecoratie

Het tuinontwerp: welke tuinstijl heb jij? 

Laten we beginnen bij het begin en dat is de vormgeving van je tuin. Deze vormgeving bestaat uit drie hoofdelementen:

 • Het tuinontwerp;
 • De tuininrichting met behulp van accessoires;
 • De tuindecoratie.

Als je naar TV programma’s, internetsites en in de diverse bladen over tuinen kijkt, wat valt je dan het meest op? Waarschijnlijk dat deze media zich allemaal richten op het ontwerpen van de tuin. Het is één van de onderwerpen waar wij van Florum ons ook veelvuldig mee bezighouden. We proberen echter wel het onderwerp “tuin inspiratie” te combineren met onderwerpen als tuinieren, terrasoverkappingen en tuindecoratie.

Dat de meeste media veel aandacht besteden aan het ontwerp van een tuin is op zich wel logisch. Het ontwerp van je tuin vormt de basis van de uitstraling van jouw privé paradijs. Je hebt hierin veelzijdige keuzemogelijkheden. Je kunt hiermee eigenlijk letterlijk alle kanten op.

Stadstuin voorbeeld met pergola en beplanting

Er zijn immers diverse tuinstijlen waaruit je kunt kiezen:

Je merkt dat alleen al in dit opzicht veel te kiezen valt als je je tuin gaat (her) inrichten.

De keuze die je maakt zal gebaseerd zijn op je smaak, de manier waarop je je tuin wilt gebruiken en de omstandigheden. Daarnaast is het altijd goed om inspiratie op te doen, om te kijken wat je mooi vindt en wat je juist niet in je tuin wil. Om je een beetje op weg te helpen heb ik daarom een gratis Tuinideeën Gids met 80 tuinideeën. Download hier de gratis gids en laat je inspireren.

Tuinideeën

Ik kan hier uiteraard verschrikkelijk veel over vertellen maar daarvoor kan ik je beter verwijzen naar de informatie die je verderop op de site zult aantreffen. We hebben iedere tuinstijl uitgebreid beschreven en delen diverse ideeën hierover. Deze waardevolle informatie zal je zeker verder op weg helpen.

Hortensia Annabelle (witte hortensia)

Hoe het komt dat veel tuinen zo sterk op elkaar lijken

Als je je zou verdiepen in de grote diversiteit in tuinontwerpen zul je merken dat géén enkele tuin hetzelfde is en dat maakt het ontwerpen van je tuin juist zo leuk (en soms een mooie uitdaging). De vormgeving van het ontwerp van je tuin hangt immers af van een aantal belangrijke factoren:

 • Hoeveelheid ruimte in de tuin;
 • Grondsoort in de tuin;
 • Lichtinval;
 • Omstandigheden met betrekking tot het klimaat;
 • Wensen met betrekking tot het gebruik van de tuin;
 • De omgevingsfactoren.

Overeenkomsten in tuinontwerpen

Bij het ontwerpen van de tuin is het de kunst om op basis van deze factoren een mooi geheel te vormen die een perfecte vertaling zijn van de wensen van de gebruiker. Je zult begrijpen dat er eigenlijk bijna géén tuin hetzelfde is. Als je je er in verdiept zul je echter wél merken dat veel tuinen in ons land héél sterk op elkaar lijken. Hoe dit komt is eenvoudig te verklaren:

Dit heeft een beetje te maken met de bouwstijl die we in ons land hebben. De meeste moderne wijken hebben een bouwstijl van woningen die sterk met elkaar overeenkomen.

Ik kan het ook anders omschrijven: hele rijen huizen worden opgeleverd met dezelfde tuinen. Vaak maken de mensen die hier wonen, logischerwijs, dezelfde keuzes met betrekking tot het ontwerp van hun tuin en gaan deze tuinen erg op elkaar lijken.

Is dat een probleem? Wat mij betreft niet, er zijn diverse manieren om een eigen identiteit aan een tuin te geven.  

Dit zal vaak niet gebeuren met het inrichten van de tuin met behulp van accessoires.

Ook dit is begrijpelijk. Er zit wel kwaliteitsverschil in accessoires, maar wat betreft kleurstelling en uitstraling op het eerste gezicht, is het verschil tussen bijvoorbeeld tuinmeubels van een discounter of een A-merk lastig te zien.

Kijk maar naar de meest gebruikte loungesets, de terrastafels en de stoelen die gebruikt worden en zoek de verschillen……. Dat valt niet mee.

Ok, laten we toegeven….het komt ook omdat we als mensen een beetje een kuddevolk zijn en veel dezelfde keuzes maken, maar dat even terzijde.

Dat geeft ook niet, we kunnen echt wel een persoonlijke tint geven aan de tuin.

Als je dat wilt zul je de handen uit de mouwen moeten steken en lekker creatief moeten zijn, en dat is echt leuk om te doen. Dat ga je hieronder ontdekken.

Waarom tuindecoratie zorgt voor een unieke identiteit van een tuin

Je kunt door het zelf maken van tuindecoratie wél een unieke identiteit aan je tuin geven. Je zult je verbazen hoeveel effect dit heeft. Door een persoonlijke twist aan je tuin te geven, kun je zelf het karakter van je tuin bepalen. Dit maakt jouw tuin dus uniek!

Natuurlijk, er is zeer veel tuindecoratie in de winkel te koop maar de kans is groot dat je buurman deze decoratiestukken ook heeft. Daarom is het leuk om zelf eens lekker aan de gang te gaan en wat moois te maken. Als je dit leuk vindt om te doen, kun je ook meerdere stukken maken en je tuindecoratie afwisselen. Zo hou je variatie in de tuin en dat is natuurlijk erg leuk!

Tuindecoratie zelf maken met materialen uit de natuur

Als je op deze manier lekker creatief bezig bent zul je merken dat het zelf maken van tuindecoratie helemaal niet duur hoeft te zijn. In een aantal gevallen gebruik je materialen die je anders weg zou gooien! Het is natuurlijk leuk om deze spullen te hergebruiken. Je levert hiermee dus zelfs nog een aandeel aan het milieu en dat is altijd goed.

Daarnaast kan de natuur ook een interessante leverancier voor je zijn. Je kunt immers goedkope tuindecoratie zelf maken met behulp van materialen uit de natuur! Je gaat dan eerst in het bos of op het strand op zoek naar bruikbaar materiaal om daar dan iets moois van te maken. Het zal je verbazen hoeveel materialen uit de natuur bruikbaar zijn.

Natuurlijk zul je voor dit laatste wel voldoende creativiteit moeten hebben maar maak je daarover geen zorgen. Daarmee gaan we je helpen. Hieronder vind je 20 tuindecoratie ideeën die je zelf kan maken.

Tijd voor tuin inspiratie: 20 tuindecoratie ideeën die je zelf kan maken!

1. Schutting

Vind je het ook een beetje saai als je schuttingen een bruine kleur of een betonlook heeft? Daar kun je natuurlijk op een eenvoudige wijze wat aan doen. Pak een kwast en koop een pot verf en geef je schutting een mooi ander kleurtje. Dit kun je doen in vrolijke kleuren zoals rood, oranje of geel om een beetje lounge effect te krijgen maar je kunt ook voor andere kleuren kiezen. De kleur blauw werkt ontspannend en verlaagt je bloeddruk, een groene kleur werkt juist ontspannend, evenwichtig en harmonieus. Wel eens aan zwart gedacht? Dit geeft niet alleen een hele mooie luxe uitstraling maar zorgt ook dat alles wat je aan de schutting bevestigd een heel duidelijk accent krijgt. Dit zal een heel mooi effect hebben op bijvoorbeeld je groene planten in een witte pot.

Zwarte schutting in moderne tuin met hedera

Zwarte schutting in moderne tuin met gele bloemen

Waterval in moderne tuin

2. Tuinverlichting

Op deze site vind je heel veel informatie over tuinverlichting. Je kunt onder andere lezen dat je de keuze hebt uit LED verlichting, halogeenlampen of verlichting op zonne energie. Daarnaast is het belangrijk dat je met betrekking tot je verlichting een goede balans zult vinden tussen functionaliteit én uitstraling en dat je kiest voor een constructie die bestand is tegen alle weersomstandigheden. Dit zal je niet beperken om hier creatief in te zijn. Waarom hang je tussen de schuttingen niet een lint met lampjes op? Dit lint is uitstekend zelf te maken. De sliert met verlichting is niet alleen leuk bij een zomerfeest, maar ook tijdens een winterbarbecue. Je kunt deze lichtlijn ook aan de takken van bomen hangen.

Tuinverlichting in moderne tuin | Mecklenfeld Tuinen

Tuinverlichting in moderne tuin | Mecklenfeld Tuinen

3. Schommelstoel en hangmat

Iedereen kent natuurlijk wel de stoel die je kunt ophangen aan je veranda. Het is natuurlijk wel heerlijk om in deze schommelstoel te relaxen maar de overtreffende trap hiervan is het schommelbed. Je kunt dit zien als een “hangmat de luxe” die je zelf kunt maken van een reeks van oude pallets die je netjes maakt, aan elkaar bevestigd en aan vier punten ophangt aan je veranda. Hier kun je een heerlijke plek van maken om in te relaxen na een drukke dag!

Hangstoel

Hangmat in moderne tuin

4. Houten tuinset

Niets is lekkerder dan buiten te eten. Je kunt natuurlijk een tuinset aanschaffen maar je kunt ook een tuinset zelf maken van steigerhout. Dit hoeft helemaal géén ingewikkelde constructie te zijn. Het grote voordeel hiervan is dat je niet afhankelijk bent van de vormgeving en maatvoering van de leverancier maar je tuinset volledig kunt afstemmen op jouw smaak en mogelijkheden. Je kunt zelfs een klein formaat tuinset maken als je niet zoveel ruimte tot je beschikking hebt. Hiermee maak je je tuinset ook bruikbaar op je balkon.

Overkapping inrichten | Inrichting overkapping

Houten tuinset in moderne tuin

5. Potjes en flessen

Als je nu eens niet naar de glasbak gaat om je potjes en flessen weg te brengen en hier tuindecoratie van maakt? Je kunt deze natuurlijk ook aan de schutting hangen. Hiervoor schroef je ijzeren klemmen aan de schutting vast, waaraan je de schone potjes en flessen kunt bevestigen. Vanzelfsprekend week je het etiket er van te voren wel af. Je kunt de potjes en flessen vullen met mooie bloemen of plantjes. Zelfs als je de potjes en flessen zou vullen met één bloem geeft dit al een leuk en kleurrijk effect. Je kunt ook een regenboog van bloemen maken door diverse kleurrijke plantjes erin te zetten.

6. Kleurrijke plantenbak

Wat doe je met je oude rubber keukenhandschoenen? Je kunt deze natuurlijk weggooien maar het is leuker om hier wat creatiefs mee te doen. Hiervoor heb je ook een oude groente conserven blik nodig. Deze maak je schoon en ontdoe je van het etiket. Als je de vingers van de handschoen afknipt, kun je deze om het blik heen trekken. Als je meerdere kleuren handschoenen gebruikt, kun je een mooie kleurrijke plantenbak maken, voor in de tuin natuurlijk!

7. Plastic pet flessen

Ook de plastic pet flessen kunnen een tweede leven krijgen en hoeven niet naar de kunststofbak. Als je een aantal identieke flessen kunt verzamelen en schoonmaken kun je er een leuke bestemming voor maken, namelijk een plantenbak. Knip hiervoor een opening aan de bovenkant en prik gaatjes in de onderkant. Prik ook twee gaatjes waar je een stevig touw doorheen kan steken. De petflessen worden hiermee een leuke plantenbak die je aan de muur kunt hangen.

8. Olielamp

Zit je graag buiten in je tuin als het donker wordt? Een leuk olielampje is dan wel sfeervol. Ook die kun je zelf maken. Hiervoor heb je een glazen pot nodig met een deksel. Je kunt deze schoongemaakte pot vullen met attributen uit het bos zoals dennenappels, eikels, dennennaalden en bessen. In het deksel prik (of boor) je een gat. Hier kun je een lont doorheen trekken. De pot kun je vullen met geurloze paraffineolie en het lont aansteken. Je decoratieve olielamp zal zorgen voor sfeer, warmte en gezelligheid.

Waxinelichthouder | Herfst decoratie ideeën

9. Klimop

Een klimop groeit natuurlijk alle kanten op, mits je deze af en toe een beetje bijstuurt. Dit kun je doen door de klimop te snoeien, maar je kunt deze plant ook de weg wijzen. Je kunt van hout een raster maken en aan je wand bevestigen. De vakken in het raster kun jij bekleden door spiegels of bloempotten op te hangen. Zo geef je een eigen creatieve invulling aan een muur of erfafscheiding waarvan er 13 in een dozijn gaat. Het is wel belangrijk dat je de klimop een beetje blijft begeleiden om het effect in stand te houden. Er zijn wat klimop soorten die erg ijverig zijn.

Klimop schutting in moderne tuin

10. Tuindecoratie voor aan de muur

Veel mensen ruimen hun spullen het liefst zo op dat ze uit het zicht zijn. Je kunt je (oude) spullen ook als tuindecoratie aan de muur hangen voor een mooie retro look. Denk hierbij aan oud tuingereedschap zoals een hark, een schep, een vogelkooitje of vintage sinaasappelkistjes. De kleurstelling geeft een mooie maar stijlvolle authentieke uitstraling. Ouderwets is tijdloos in dit geval. Oh, ja, in die sinaasappelkistjes kun je natuurlijk plantjes plaatsen.
In het najaar kun je ook een herfststukje maken om het als tuindecoratie aan de muur, deur of schutting te hangen.

Herfstbordje | Bloemschikken in de herfst

Herfst deurdecoratie | Herfst decoratie ideeën

Herfstkrans | Herfst decoratie ideeën

11. Schilderij

Ben creatief met hout? Je kunt een collage maken van diverse houtsoorten (denk aan een soort puzzel) en deze als een schilderij buiten aan de muur hangen. Dit unieke kunstwerk heeft een mooi natuurlijk karakter dat uitstekend in een tuin past.

12. Plantenbakken aan de muur

Als je een kleine tuin hebt, kun je het beste verticaal gaan tuinieren. Je gaat dan aan de gang met hoogteverschillen om een ruimere uitstraling in je tuin te creëren. Dit kun je ook doen door diverse plantenbakken aan de wanden te maken en hier je beplanting in te doen. Je krijgt dan toch een mooie groene uitstraling in je tuin, maar hebt ook ruimte voor een terras.

Plantenbak in moderne tuin

13. Spiegels

Een andere tip als je “klein behuisd” bent is het ophangen van spiegels. Deze tuindecoratie zorgt ervoor dat je tuin optisch veel groter lijkt.

14. Oude stoelen

Ook je oude stoelen zijn opnieuw te gebruiken voor je tuin maar in dit geval niet om op te zitten. Je moet nu letterlijk de poten onder de stoel vandaan zagen. Je kunt de stoel aan de rugleuning aan de wand ophangen en je zult merken dat de zitting een prima plek is om potten en vazen op te zetten.

15. Autobanden

Wel eens gedacht aan wat je met je oude autobanden kunt doen? Je kunt deze ophangen, vullen met aarde en mooie planten in doen.

16. Schelpen

Kom je wel eens op het strand? Neem dan een tas mee en verzamel zoveel mogelijk schelpen. Groot, klein het maakt niet uit. Je kunt hiervan een mooie schelpenbol maken. Hiervoor moet je wel even naar de knutselwinkel gaan om een piepschuim bol te halen maar je kunt ook van klei een bol maken. Het voordeel van deze laatste optie is dat je de bol zo groot kunt maken als je wilt. Als je een piepschuim bol hebt, kun je de schelpen met lijm erop plakken. Als je werkt met klei kun je de schelpen erin steken. Het leukste effect krijg je als je een soort schelpen bal maakt met een schubben structuur.

Strandtuin

17. Oude pallets

Wel eens gedacht aan wat je van een oude pallet kunt maken? Wat dacht je van een kruidenrek? Je kunt de pallet hiervoor ophangen aan de muur, maar dan aan de bovenkant van de pallet (aan de rij planken dus). In de houten balken aan de onderkant van de pallet (waar de lepels insteken) zit een ruimte die je dicht kunt maken. Hierdoor creëer je zes ruimtes die je kunt gebruiken als kruidenrek. Je kunt hier verse kruiden in laten groeien. Welke kruiden dit zijn kun je noteren op de pallet.

18. Pompoen

Dit is een mooi idee voor de herfst. De herfsttijd is dé tijd voor de pompoen. In deze tijd is het leuk om een pompoen uit te hollen en hier mooie decoratie in te stoppen. Je kunt hier alle kanten mee op maar een decoratie in stijl van de herfst is natuurlijk het leukst. Je decoratiemateriaal haal je natuurlijk uit het bos. De pompoen kan lang meegaan, je kunt dus afwisselen.

19. Gordijn

Je kunt van een grote tak ook een mooi decoratie gordijn maken. Dit kan eenvoudig door touwtjes aan een grote tak te bevestigen en hier decoratie aan te hangen. Je kunt hier allerlei soorten decoratie aan hangen zoals terracotta potjes of materiaal uit het bos.

20. Ladder

Je kunt ook een mooie decoratie maken van een oude ladder. Deze kun je aan de muur hangen, of tegen de muur aanzetten, en hier bloembakken aan maken. Het is een eenvoudige vorm van decoreren maar geeft wel een heel leuk effect.

Ladder met lampen als decoratie

Van gebruiksvoorwerp naar tuindecoratie

Je ziet dat er veel mogelijkheden zijn om met tuindecoratie een eigen identiteit aan je tuin te geven. De meeste tuindecoratie wordt opgehangen aan de muur, wordt gebruikt als plantenbak of als kruidenbak, maar je kunt de decoratiestukken ook neerzetten op andere plekken in je tuin. Er zijn hierbij natuurlijk volop mogelijkheden aan materialen die je als decoratie kan gebruiken of juist hergebruiken. Denk aan de oude gietijzeren gieter die in het verleden een echt gebruiksvoorwerp was maar nu als decoratiestuk wordt gebruikt en zo zijn er nog veel van dit soort oude gebruiksvoorwerpen.

Zouden we vroeger gedacht hebben dat de oude gieter op deze manier een tweede leven zou krijgen? Als ik hieraan denk kijk ik altijd even in het rond. Welke spullen die we nu gebruiken zouden we over een jaar of 40 als decoratiestuk gebruiken? De tijd zal het leren….

Tuindecoratie zelf maken

Je kunt het wat betreft uitstraling niet alleen zo gek maken als je zelf wilt, maar ook de kosten hiervoor heb je zelf in de hand. Je kunt immers naar de winkel gaan en tuindecoratie kopen maar het zelf maken van deze spullen is voordeliger, persoonlijker en geeft meer voldoening.

Zeer veel materialen voor je tuindecoratie kun je rechtstreeks uit de natuur halen en andere spullen kun je recyclen en een tweede leven geven. Het is niet zo dat tuindecoratie alléén maar bestaat uit gerecyclede spullen maar het is natuurlijk wel leuk om spullen te hergebruiken.

Weggooien kan altijd nog!

Ik ben dus een groot voorstander van het zelf maken van tuindecoratie.

20 tuindecoratie ideeën die je zelf kan maken

Ik hoop dat ik je heb kunnen inspireren met deze 20 tuindecoratie ideeën en je een stukje op weg heb geholpen. Het leuke is, dat dit slechts voorbeelden zijn van decoratie die je zelf kunt maken.

Er zijn natuurlijk veel meer ideeën om bijvoorbeeld een vlinder, windmolen of een mooie zon te maken! Hou deze website dan ook zeker in de gaten, we gaan spoedig méér inspirerende artikelen over dit onderwerp plaatsen. Daarnaast kun je in mijn gratis Tuinideeën Gids ook inspiratie opdoen voor je tuin. Download hier de gratis gids. 

Tuinideeën

Over de schrijver
Aangenaam. Mijn naam is Peter Mecklenfeld en ik ben initiatiefnemer van tuin inspiratieplatform florum.nl. Het is mijn missie om bezoekers die zich online oriënteren voor hun tuin de best mogelijke informatie en inspiratie aan te bieden. Ik ben zelf ruim 15 jaar werkzaam in de groene sector en sinds 2009 eigenaar van een hoveniersbedrijf (Mecklenfeld Tuinen) en tuinontwerp studio (Studio Florum). Ik werk samen met een specialistisch team om onze klanten te verrassen met prachtige ontwerpen en ambachtelijk vakmanschap op gebied van tuinaanleg, renovatie en professioneel onderhoud.
Reactie plaatsen

Stappenplan met belangrijke lessen voor jouw nieuwe tuin (XL inspiratiegids)

 • Kijk anders naar tuinplannen en voorkom hiermee onnodige kosten

 • Voorkom valkuilen die je achteraf spijt opleveren

 • Wees bewust van de complexiteit van tuinplannen en hoe je hiermee omgaat

 • Ontdek mijn kernwaarden en de nr. 1 reden waarom ik hiervoor kies

 • Hoe je niet verstrikt raakt in een wirwar van inspiratie 

 • Hoe je ervoor zorgt dat het ontwerp haalbaar is en niet in de prullenbak belandt

 • Ontdek welke elementen veel belangrijker zijn dan stijl en design

 • 80% van de wensenlijsten komen overeen, ik laat je zien hoe dit kan

 • Mijn ontwerpstijl uitgelicht en in beeld gebracht met exclusieve projecten

 • Hoe je het ontwerp voorbereid op de aanleg zonder dat je voor (dure) verrassingen komt te staan

Meer tuininspiratie?

Wij hebben inmiddels meer dan 600 tuin artikelen in ons archief!