Kleine tuin ideeën met handige ontwerp tips voor een stijlvolle kleine tuin
30 januari 2018 
9 min. leestijd

Kleine tuin ideeën met handige ontwerp tips voor een stijlvolle kleine tuin

Kleine tuin ideeën zijn waardevol ter inspiratie voor het ontwerpen en inrichten van je tuin. Wanneer je een kleine tuin hebt moet je goed beseffen hoe je jouw ruimte optimaal kunt benutten, want ook een kleine tuin biedt vaak meer mogelijkheden dan jij denkt…. In dit artikel inspireer ik je graag met kleine tuin ideeën en vermeld ik belangrijke ontwerp tips

Het is wel belangrijk dat je eerst even goed bepaald waar de tuin voor bestemd is. Als je kleine kinderen hebt, zul je de tuin niet inrichten als een siertuin met vijvertjes en unieke plantensoorten. Voor de plantensoorten, en voor jezelf, is het ook van belang dat je rekening houdt waar de zonnige plekken zijn en juist de schaduwrijke plekken. Zeker als je zonaanbidder bent.

De belangrijkste tip voor het ontwerp van een kleine tuin

Jij zult merken dat je met een creatief ontwerp van je tuin ruimte kunt winnen. Inderdaad, zonder de buren lief aan te moeten kijken. Als de ruimte niet op de grond gewonnen kan worden, zit er slechts één ding voor je op: naar boven en misschien ook wel letterlijk een stukje naar beneden werken. Daar zit zeker nog onbenutte ruimte.

Dit denkpatroon is de een belangrijkste tip bij het ontwerpen van een kleine tuin. Als je een beperkte ruimte hebt, kun je met verticale elementen immers ruimte winnen. The Sky is letterlijk the limit. Als je hiervan gebruik maakt kun je de (vaak) hokkerige uitstraling van de kleine oppervlakte behoorlijk wegnemen.

Dit is zeker een goede tip als je tuinafscheiding wordt gevormd door schuttingen en hierdoor al zeer schaduwrijk is. Een mooie pergola of een kleine boom zijn uitstekend geschikte opties die je kunt gebruiken om de hoogte in te werken.

Kleine tuin ontwerp

Kunstmatig tuinieren met verwende bomen

De bomen waarvoor je kiest kunnen prima bomen in pot zijn. Dit is een beetje een vorm van kunstmatig tuinieren, want de bomen staan het liefst in volle grond. Aan de andere kant zijn dit een beetje “verwende bomen” omdat deze in de pot zijn opgegroeid onder ideale omstandigheden. Met betrekking tot de grond in de pot kunnen ideale omstandigheden voor de boom worden gecreëerd, dus een voedingsrijke grond door voldoende meststoffen en dergelijke. Dit is natuurlijk lang niet altijd het geval in de vrije natuur.

Dit is ook de reden dat de bomen in pot iets meer verzorging vragen. De boom is inmiddels “bepaalde standaarden” gewend, je kunt daar niet vanaf wijken. Een voordeel is wel dat je de groei van de bomen een beetje kunt beheersen. De wortelmassa van de boom blijft kleiner, omdat de boom immers geen ruimte meer in de pot heeft om door te groeien.

Voorbeelden van geschikte bomen in pot voor de kleine tuin zijn: de Japanse Sierkers, de Duivelswandelstok, de Olijfwilg, de Berk, de Vlinderstruik, de Japanse Esdoorn, de Fluweelboom en de Olijfboom. Je zult begrijpen dat er nog vele andere mogelijkheden zijn waaruit je kunt kiezen.

Hoogteverschil in de kleine tuin

Voor hoogteverschil ben je niet alleen afhankelijk van de verticale elementen, maar kun je ook creëren op andere leuke manieren. Op deze manier geef je de tuin een speels en verrassend karakter. Denk hierbij eens aan een:

 • Gezellige verdiepte zitkuil of terras;
 • Verhoogde zitgelegenheid op vlonders;
 • Hoger gelegen plantvak of vijver;
 • Trap of afstapje;
 • Beplanting in een mooi verticaal frame.

Kleine tuin ideeën

Wat zijn de juiste keuzes voor een kleine tuin?

Als je een kleine tuin hebt, zul je keuzes moeten maken. Als je de tuin helemaal vol zet met een grote diversiteit aan beplanting, zal het snel een te drukke uitstraling geven. Dan wordt je tuin net een oerwoud, en dat is zeker voor een kleine tuin niet aan te raden. Rust en eenvoud werken erg goed in een kleine tuin.

Grote elementen passen prima in een kleine tuin

Als je kiest voor een beperkt aantal grote planten zul je veel meer rust en ruimte creëren dan een veelzijdigheid aan kleine begroeiing. Daarnaast is het in dit opzicht goed om één kleurstelling aan te houden en als het mogelijk is dit ook mee te nemen in je tuinmeubels zoals je kussens, parasol en potten. Neem hierbij wel in overweging dat een rustige kleur de tuin groter doet lijken dan een felle kleur. Overigens, als kiest voor inklapbare tuinmeubels heb je mogelijkheden om ruimte “vrij te maken” als je deze niet gebruikt.

Door een creatieve mix van materialen zul je toch een mooie eenheid realiseren op een beperkt oppervlak. Dan kom ik niet alleen terug op een mooie vijver, maar ook op een leuke zithoek, een border met planten, een sfeerbeeld of ander kunstwerk en mooie verlichting.

Sfeervolle tuinverlichting is zeker goed om te overwegen. Een kleine tuin is vaak wat donker en schaduwrijk. Om wat langer op een mooie zomeravond in je tuin te kunnen zitten is een mooie tuinverlichting erg handig. Je kunt hiervoor ook kiezen voor fakkels of kaarsen. Verder heb ik ook ander artikelen met talloze tuinverlichting ideeën om sfeer en functionaliteit te combineren. Dit is wellicht interessant voor je!

Een zithoek in de kleine tuin? 

Dat geeft mij meteen een bruggetje naar de zithoek (misschien is dit ook een idee voor je tuin). Het is natuurlijk erg leuk om een terrasje aan te leggen in de tuin. Ook al is de tuin nóg zo klein, niets is lekkerder dan buiten te kunnen genieten! Dit kan natuurlijk uitstekend onder de eerder genoemde pergola. Je kunt hier heerlijk beschut zitten zonder dat je veel inkijk hebt.

Ik zou echt kiezen voor een betegeld terras en niet voor een gazon. Veel kleine tuinen zijn immers te schaduwrijk om een gazon goed te laten groeien. Daarbij is een grasveldje eigenlijk meer geschikt om het accent te leggen op een grote ruimte, en inderdaad dan ben je horizontaal aan het denken bij de inrichting van de tuin.

Voor de zithoek in de tuin zou ik kiezen voor mooie wat kleiner formaat tegeltjes of bestrating. Naast de bank of stoelen kun je gerust wat kleinere, langzaam groeiende, plantensoorten plaatsen als een extra sfeerelement. Je kunt hierbij bijvoorbeeld kiezen voor een mooie heester.

Voor het pad in je tuin naar je zithoek of de uitgang van de tuin kun je uitstekend grind of mooie vlondertjes gebruiken. Deze opties zorgen ervoor dat de schoenen moddervrij je huis instappen. Met de vlondertjes versterk je het natuurlijk karakter van je tuin, het grind heeft weer als voordeel dat je iemand hoort aankomen.

Welke beplanting is geschikt voor een kleine tuin?

Er is een grote variatie aan plantensoorten die geschikt zijn voor de kleine tuin. Je kunt hierbij gebruik maken van klimmers tegen de eventuele schuttingen om zo het natuurlijke karakter te versterken. Je moet bij de keuze van de beplanting zeker rekening houden met de volgende factoren:

 • Kies vooral voor schaduwplanten, aangezien je daar veel mee te maken hebt;
 • Gebruik groenblijvende planten, voor een tuin die het gehele jaar mooi is;
 • Richt je tuin in met mooi blad, want de beplanting is immers erg bepalend voor de uitstraling;
 • Kies voor mooie kleuren tijdens de bloei, dit geeft immers de variatie.

Als je dit op een rijtje zet, kun je een mooie botanische mix samenstellen. Je kunt hiervoor prima varens of andere siergrassen gebruiken. Om het hele jaar verzekerd te zijn van kleur kun je aan de schutting een mooie klimop planten. Een mooie bloeier in pot is goed te gebruiken als de klimop buiten de bloeiperiode is. Zo heb je iedere jaargetijde kleur in je tuin.

Het is dus zeker verstandig om de beplanting met zorg te kiezen. Denk hierbij aan het formaat, de groeirichting, de bloeiperiode, de kleur van de bloem, de plaats (schaduwrijk of niet) wat de plant prettig vindt, de eisen aan de bodem (zoals de zuurgraad) en de groeisnelheid. Wil je meer weten over het maken van een beplantingsplan? In mijn e-book over beplantingsplannen deel ik al mijn ervaring op het gebied van planten. Download het gratis e-book hier.

Tuinontwerp

Op het onderwerp groeisnelheid kom ik hieronder terug, omdat hier ook voor een belangrijk deel de onderhoudsbehoefte aan gekoppeld zit. Voor mensen met, maar zeker ook voor mensen zonder groene vingers heb ik een paar interessante opties.

Optische mogelijkheden om een kleine tuin groter te maken

Wist jij dat er veel mogelijkheden zijn om je tuin optisch groter te maken dan deze in werkelijkheid is? Dit doe je niet alleen door het eerder benoemde verticaal tuinieren maar ook door een ruimtelijk effect te creëren.

Hiervoor heb je onder andere de volgende opties:

 • Het gebruik van langwerpige terrastegels of planken;
 • Door de achterkant van de tuin donker te maken voor het effect van diepte of juist licht te maken voor het effect van breedte;
 • Het plaatsen van een mooie afwisseling in de afmeting van de planten zorgt voor een rustige, maar ook een ruimere uitstraling van je tuin.
 • Door de keuze van rustige en zachte kleuren van je planten zoals de Yukka, Rodgersia, Acanthus en de Horta.

Welke klimmers zijn geschikt voor de kleine tuin?

Om het verhaal compleet te maken is het goed om ook de meest geschikte klimplanten te benoemen de kleine tuin. Naast de eerder genoemde Klimop kun je ook de Passieflora, Kamperfoelie, Clematis of de Trompetplant tegen je schutting op laten lopen.

Je kunt hiervoor ook kiezen voor een Druif of een Blauwe Regen, maar deze zijn zeer ijverig en rennen bijna tegen je schutting op. Je hebt dan snel resultaat maar je zult deze wel regelmatig moeten snoeien om de juiste vorm te houden. Als je geen liefhebber bent van je tuin onderhouden, kun je hier dus beter niet voor kiezen. Heb jij groene vingers? Pas hier je keuze dan op aan, ook bij een kleine tuin. Alleen dan zul jij optimaal plezier ervaren van jouw tuin en voorkom je dat je tuin eerder een last wordt dan een lust.

Hou je niet van tuinieren?

Overigens, als je niet van tuinieren houdt, is een klimop een goede keuze. Deze Hedera Helix is immers niet alleen een klimplant, maar ook een goede bodembedekker. Wist jij dat bodembedekkers erg goed zijn tegen onkruid?

Wanneer bodembedekkers zich eenmaal geworteld hebben, zal onkruid geen kans meer krijgen op deze plek. Dit komt door de dichte en krachtige groei van de bodembedekkers. Voor sommige mensen is dit erg handig om te weten. Het kan je een hoop werk én irritatie besparen!

Gratis e-book met de negen meest gemaakte fouten in tuinontwerpen

Wat ook handig is om te weten, is dat ik een gratis e-book heb geschreven over het maken van een tuinontwerp. Hierin komen de negen meest gemaakte fouten ter sprake, maar ook hoe je teleurstellingen kunt voorkomen en kosten kunt besparen. Download hier het gratis e-book. 

Tuinontwerp

Over de schrijver
Aangenaam. Mijn naam is Peter Mecklenfeld en ik ben initiatiefnemer van tuin inspiratieplatform florum.nl. Het is mijn missie om bezoekers die zich online oriënteren voor hun tuin de best mogelijke informatie en inspiratie aan te bieden. Ik ben zelf ruim 15 jaar werkzaam in de groene sector en sinds 2009 eigenaar van een hoveniersbedrijf (Mecklenfeld Tuinen) en tuinontwerp studio (Studio Florum). Ik werk samen met een specialistisch team om onze klanten te verrassen met prachtige ontwerpen en ambachtelijk vakmanschap op gebied van tuinaanleg, renovatie en professioneel onderhoud.
Terrasbouwer
Door

Terrasbouwer

op 30 Jan 2018

Superhandig artikel. We hebben zelf weinig plek meer over voor groen door de terrasoverkapping en carport, dan zijn dit soort tips handig om toch wat te kunnen doen met groen!

Peter Mecklenfeld
Door

Peter Mecklenfeld

op 02 Feb 2018

Bedankt voor het compliment!

Reactie plaatsen

Stappenplan met belangrijke lessen voor jouw nieuwe tuin (XL inspiratiegids)

 • Kijk anders naar tuinplannen en voorkom hiermee onnodige kosten

 • Voorkom valkuilen die je achteraf spijt opleveren

 • Wees bewust van de complexiteit van tuinplannen en hoe je hiermee omgaat

 • Ontdek mijn kernwaarden en de nr. 1 reden waarom ik hiervoor kies

 • Hoe je niet verstrikt raakt in een wirwar van inspiratie 

 • Hoe je ervoor zorgt dat het ontwerp haalbaar is en niet in de prullenbak belandt

 • Ontdek welke elementen veel belangrijker zijn dan stijl en design

 • 80% van de wensenlijsten komen overeen, ik laat je zien hoe dit kan

 • Mijn ontwerpstijl uitgelicht en in beeld gebracht met exclusieve projecten

 • Hoe je het ontwerp voorbereid op de aanleg zonder dat je voor (dure) verrassingen komt te staan

Meer tuininspiratie?

Wij hebben inmiddels meer dan 600 tuin artikelen in ons archief!