Zo maak je een loungetuin voor de ultieme relax momenten
11 december 2017 
14 min. leestijd

Zo maak je een loungetuin voor de ultieme relax momenten

Voor mij is een loungetuin ideaal. Als je aan zou vragen wat de lekkerste manier is om even afstand te doen van ons hectische en drukke bestaan, hoef ik niet lang na te denken. Wat dacht je van heerlijk ontspannen in je loungetuin?

Je kunt een loungetuin inrichten voor de ultieme relax momenten. Het mooie is dat je hier het hele jaar door gebruik van kunt maken en dat je zowel grote als kleine tuinen kunt inrichten als fijne loungeplek. Als je niet je volledige tuin wilt inrichten als loungetuin, kun je ook een gedeelte als ultieme relaxplek inrichten. Als jij je er maar, letterlijk, relaxed in voelt.

In dit artikel ga ik dieper in op een steeds populairder wordende tuinstijl: de loungetuin. Ik geef je inzichten hoe je een loungetuin kunt aanleggen en ik geef je inspiratie en ideeën hoe je jouw tuinstijl volledig naar wens kunt inrichten en welke keuzes je beter niet kunt maken. Veel leesplezier!

Inhoudsopgave

 1. Wat is loungen?
 2. De tuin voor de ultieme relax momenten
 3. 5 redenen om te kiezen voor een loungetuin
 4. Hoe ontwerp je de perfecte loungetuin?
 5. 11 elementen die uitstekend geschikt zijn voor een loungetuin

Loungetuin

Wat is loungen?

De term loungen is een term die de laatste tijd steeds meer gebruikt wordt. Een lounge is een plek waar je lekker tot rust kan komen, vaak met een comfortabele bank, lekkere kussens en wellicht fijne muziek. Het werkwoord dat hieruit ontstaan is, loungen, heeft in grote lijnen dezelfde betekenis als relaxen, ontstressen of ontspannen. De plek waar we dit op een uitstekende wijze kunnen doen: juist in je tuin.

Welke betere plek is beter om te ontspannen dan in je eigen loungetuin?

De tuin voor de ultieme relax momenten

Een tuin wordt steeds meer gebruikt om even afstand te doen van ons drukke dagelijks leven. De natuur heeft immers een kalmerend effect op ons en hier maken we dankbaar gebruik van. Iedereen doet dit op zijn eigen manier. Je kunt je tuin immers inrichten op de manier die jou/ jullie het meeste aanspreekt. Er zijn mensen die hun ontspanning vinden in lekker in de tuin aan het werk te zijn en anderen willen het liefst rust in de tuin creëren en hun privé paradijs gebruiken om ervan te genieten en hier zo min mogelijk zorg aan te hebben. Het is gelukkig allemaal mogelijk zoals je kunt concluderen als je onze pagina over tuinstijlen gezien hebt.

Loungetuin idee

5 redenen om te kiezen voor een loungetuin

Steeds meer mensen kiezen ervoor om hun tuin in te richten als een loungetuin. Verrassend? Nee, integendeel, Ik kan je zo 5 redenen (en toepassingen) geven om te kiezen voor een loungetuin:

 • Reden 1: Het is een ultieme plek om te ontspannen

Een loungetuin heeft eigenlijk één belangrijk doel, dat als rode draad loopt bij het idee, het ontwerp én de inrichting van de tuin: zorgen dat dit de ultieme plek wordt om te ontspannen. Veel mensen hechten hier tegenwoordig veel waarde aan. Dat is ook niet zo gek, we leggen elkaar en onszelf in het dagelijks leven veel onrealistische verwachtingen op. Het ontstressen is niet alleen een nieuwe trend geworden, maar eigenlijk ook een noodzaak. Hoe fijn is het als dat in je eigen (lounge)tuin kan? Wat mij betreft laat je je telefoon binnen en kies je voor een heerlijk moment voor jezelf (en je partner). Je kunt hiermee zo ver gaan als je wilt, Je kunt kiezen voor een heerlijk lounge paradijs maar het integreren van enkele wellnessfaciliteiten kan ook een optie zijn. Het is waar jij je prettig bij voelt.

Hangstoel

 • Reden 2: Een loungetuin is altijd onderhoudsvriendelijk

Dit is niet alleen een reden, maar ook direct een vereiste aan het inrichten van een loungetuin: een loungetuin moet gemakkelijk te onderhouden zijn. Je wilt loungen in je tuin en niet je kostbare vrije tijd besteden aan het arbeidsintensieve tuinieren om jouw paradijsje netjes te moeten houden. Loungen en werken gaan immers niet samen. Als tuinieren wél je interesse heeft kun je beter een andere tuinstijl kiezen, er zijn diverse opties die hier veel beter bij passen. Een echte loungetuin is mooi, stijlvol maar wel onderhoudsarm. Verderop in dit artikel kom ik hier zeker op terug want op basis hiervan zul je veel keuzes maken.

Loungetuin

 • Reden 3: Een loungetuin is een (openlucht) verlengstuk van je woning

Een loungetuin met een fijne lounge set creëert als het ware een extra ruimte bij je huis waar je kunt ontspannen na een hectische dag. Het is een verlengstuk van je woning. Denk maar aan die lekkere loungebank in je tuin waarop je lekker languit op kunt gaan liggen in de frisse lucht. Dit is vaak voldoende om je (drukke) gedachten even helemaal van je af te zetten. Je kunt je keuze aan materialen en elementen voor je loungetuin ook zeker afstemmen op je inrichting binnenshuis en deze lijn (en smaak) in je tuin doortrekken om één mooi geheel te vormen.

Loungetuin

 • Reden 4: Een loungetuin is een geweldige plek om gasten in te ontvangen

Een loungetuin is een heerlijke plek om met je partner, familie of vrienden lekker bij elkaar te komen en heerlijk te genieten. Het lijkt op een vakantie in je eigen huis. Je kunt genieten van deze waardevolle gezellige momenten samen, maar ook van een goed boek of door samen met je partner gezellig eten te maken op de BBQ. Een loungetuin biedt dus veelzijdige mogelijkheden!

Loungetuin

 • Reden 5: het hele jaar door loungen in je tuin

Je kunt je loungetuin in principe het hele jaar door gebruiken. Als je een mooie overkapping maakt, hoef je niet bang te zijn dat regen jouw plannen zal verstoren. Daarnaast heb je hierdoor een mooie beschutte plaats tegen de felle zon in de zomer. Daarnaast kun je terrasheaters neerzetten voor de extra warmte op de frissere dagen. Een vuurkorf en een paar fijne dekens geven je ’s avonds de ultieme lounge ervaring en je verlengen de tijd dat je lekker buiten kunt blijven zitten aanzienlijk!

Hoe ontwerp je de perfecte loungetuin?

De gouden regel die je bovenaan het lijstje zet is: ”Maak het vooral persoonlijk”. In deze tuin wil je je thuis voelen en moet je de rust kunnen vinden. De tuin moet dus een vriendelijke en rustige uitstraling hebben. Zegt het “zen-gevoel” je iets?

Voor het creëren van je loungetuin volg je de volgende belangrijke stappen:

 1. Bepaal de plek (in je tuin) waar je het beste kunt loungen;
 2. Maak een goed ontwerp voor je tuin waar je factoren als beplanting, bestrating en verlichting in meeneemt;
 3. Kies je beschutting (een erfafscheiding, een veranda of andere overkapping).
 4. Maak je keuze voor een passende lounge set
 5. Kleed de tuin verder aan met accessoires.

Tuinideeën

Wil je meer weten over het maken van een tuinontwerp?

Download dan mijn gratis e-book waarin ik je vertel over de negen meest gemaakte fouten in tuinontwerpen en hoe je kosten kunt besparen op je tuinontwerp.

11 Elementen die uitstekend geschikt zijn voor een loungetuin:

Nogmaals, het inrichten van een loungetuin is heel persoonlijk. Hier zijn géén vastgestelde regels voor. Zoals ik al een aantal keren eerder in dit artikel hebt aangegeven, richt de tuin in op een manier die jou aanspreekt en creëer de ultieme entourage en faciliteiten waarin jij optimaal kunt genieten. Om je te inspireren benoem ik een aantal elementen, die je kunt gebruiken bij de inrichting van jouw loungetuin.

 • Terras

Een terras is vanzelfsprekend onlosmakelijk verbonden aan een loungetuin. Dit is immers de plek waar je je loungeset op neer zet. Ik zou bijna zeggen: zonder terras, géén loungetuin. Je kunt kiezen voor een betegeling, houten vlonders maar ook voor een mooi en stijlvol gazon of kunstgras. De keuze hiervoor hangt volledig af van jouw stijl. Veel mensen zien het ontstaan van onkruid en groene aanslag als het grote nadeel van het gebruik van tegels maar dit is eenvoudig op te lossen. Hiervoor verwijs ik je graag door naar een ander artikel dat ik geschreven heb, over het verwijderen van groene aanslag.

 • Gazon of kunstgras

Als je de beschikking hebt over een grotere tuin, dan zou ik je zeker aanraden om een gazon aan te leggen. Dit geeft niet alleen een ruimtelijk gevoel, maar kan ook dienen als een mooi verlengstuk van je terras. Je kunt hier bij mooi weer een heerlijke zonneweide van maken. Lees hier mijn tips hoe je een gazon kunt aanleggen en onderhouden.

Een loungetuin is onderhoudsarm ingericht om hier zoveel mogelijk van te genieten. Dit is natuurlijk ook van toepassing op de bovengenoemde grasmat. Heb je géén zin om regelmatig je gras te moeten maaien? Kunstgras is dan een prima alternatief. Tegenwoordig is de kwaliteit van kunstgras zo mooi dat de uitstraling bijna niet van echt gras te onderscheiden is. Het is wat mij betreft dan ook een prima optie voor een loungetuin.

 • Houten vlonders

Een houten vlonder van hardhout heeft een warme uitstraling en past uitstekend in een loungetuin. Om een rustgevende sfeer te creëren is een houten vlonder dan ook een mooie keuze. Je kunt deze gebruiken als terras, maar ook kleine vlonders gebruiken om looppaden te creëren. Houten vlonders zijn zeer goed bestand tegen weersinvloeden en hebben relatief weinig onderhoud nodig.

Moderne tuin met vlonder

 • Tegels

Naast de bovengenoemde opties, kun je ook kiezen voor tegels voor je terras en paden. Je zult merken dat je een veelzijdige keuze hebt uit de diverse mogelijkheden. Je perfecte lounge terras creëer je door te kiezen voor een mooie grote tegel. Hierdoor lijkt je loungetuin groter. Gladde tegels zijn makkelijk schoon te houden, maar kunnen wel gladder zijn als ze nat worden. Dit is wél even een belangrijke afweging om te maken.

 • Beplanting

Een loungetuin zonder groen… is wat mij betreft eigenlijk geen loungetuin. Zorg voor een groene basis. Dit creëert rust in je tuin en schept het rustgevende karakter die bij deze tuinstijl hoort.

Beplantingsplan

Het onderhoudsvriendelijke karakter van een loungetuin is zeker een factor om rekening mee te houden bij de inrichting van de tuin waarin een juiste keuze met betrekking tot de beplantingsplannen een belangrijke rol zal spelen. Voor een loungetuin kies je immers voor onderhoudsarme beplanting, die een mooie stijlvolle uitstraling heeft. Het is hierbij belangrijk om snel een gesloten beplanting te krijgen, hierdoor valt er géén licht op de bodem en heeft onkruid geen (of minder) kans om te groeien. Op deze manier wordt het snel een onderhoudsarme tuin.

Hieronder een aantal onderhoudsarme plantensoorten waaraan je kunt denken:

 • Persicaria amplexicaulis (groeit hoger dan 1,20m)
 • Veronicastrum virginicum (groeit hoger dan 1,20m)
 • Pennisetum alopecuroides (wordt niet hoger dan 1,20m)
 • Helenium (wordt niet hoger dan 1,20m)
 • Geranium (wordt niet hoger dan 70 cm)
 • Amsonia tabernaemontana (wordt niet hoger dan 70 cm)
 • Epimedium (bodembedekker)
 • Liriope (bodembedekker)

Veel mensen denken dat bestrating de meest onderhoudsarme optie is die je kunt toepassen in je tuin. Dit is echter zeker niet waar. Wat veel mensen niet weten is dat beplantingsvakken zelfs minder onderhouden hoeven worden dan bestrating. In een ander artikel kun je lezen hoe dit zit en waarom borders vaak minder onderhoud nodig hebben dan bestrating. Je zult hier dan ook ontdekken welke keuze je het beste kunt maken bij het inrichten van een loungetuin.

Het plaatsen van bloembakken is een uitstekende methode om je terras aan te kleden of wat kleur toe te voegen aan schaduwrijke plekken. Veel planten gedijen goed in bloembakken. Ik raad je aan om gebruik te maken van kleurende en geurende planten die een rustige dementie met zich meebrengen. Denk bijvoorbeeld aan soorten als Lavendel, Tijm gecombineerd met bloeiende soorten als Zonnehoed en Perzikkruid. Deze kun je goed combineren met een variatie van lage- (bodem bedekkende) planten, bamboe en hoge siergrassen die dan ook direct voor een stukje privacy zorgen. Daarnaast is het gebruik van de Sierrabarber en de Rodgersia wellicht ook een goed idee. Dit zijn zeer geschikte groene planten met een groot blad.

 • Erfafscheiding

Bij een tuin, hoort een erfafscheiding. Ook hier moet je even goed aandacht aan besteden om het juiste karakter van de tuin vast te houden. Een natuurlijke erfafscheiding past het beste bij een loungetuin. Dit maakt van je loungeterras één geheel en geeft een knus effect.

Denk hierbij aan opties als:

 • Een mooie haag;
 • Een houten schutting;
 • Een hedera wand;
 • Een natuurstenen erfafscheiding;
 • Een bamboe wand;
 • Een hout gevlochten wand.

Je keuze zal voor een groot gedeelte afhangen van je smaak en de mogelijkheden die je kunt toepassen. Let wel op dat je een goede keuze maakt als je kiest voor beplanting als erfafscheiding. Er zijn immers planten die je hiervoor kunt toepassen, die bekend staan als snelle groeiers. Als je niet de juiste keuze maakt, ben je alsnog veelvuldig bezig met tuinieren.

Houten schutting als erfafscheiding

 • Tuinmeubels en accessoires

Vanzelfsprekend spelen ook de tuinmeubels een belangrijke rol in een loungetuin en verdienen in deze tuin extra aandacht. Desondanks kan ik hierover kort zijn: de stijl van de meubels stem je af op jouw smaak en wensen. Je kunt vanzelfsprekend kiezen voor een mooie loungeset, maar ook voor een tafel met stoelen. Om te loungen ga je op zoek naar specifieke meubels die het best passen bij jouw wensen. Veel mensen komen dan uit op een heerlijk comfortabele bank, maar als je graag een schommel wilt of een heerlijke hangmat…. alles is mogelijk! (Mits je wel even voorzieningen treft waaraan je de hangmat of schommel kunt bevestigen als dit nodig is).

Moderne loungetuin

Tot slot wil ik het advies geven om te kiezen voor niet al te opvallende (trendy) kleuren voor je loungeset. De meeste gekozen kleurstellingen voor tuinmeubels zijn grijs, groen, zwart of wit.  Een loungeset koop je immers voor een langere periode, en het zou zonde zijn als je snel uitgekeken bent op deze meubels doordat de kleur niet meer bij je smaak past. Je kunt beter met de accessoires de “trend gevoelige kant” opgaan. Accessoires zijn immers sneller, makkelijker en voordeliger te vervangen. Als je een frisse, gezellige sfeer aan je loungeset wilt toevoegen, dan kun je kussens gebruiken. Kies een levendige kleur of een speelse print, de keuze is eindeloos. Je kunt zelfs verschillende vormen combineren, bijvoorbeeld vierkant, rechthoekig en rond. Daarnaast kun je kiezen voor stijlvolle zit- of ligkussens en mooie vloerkleden voor in je loungetuin.

Als we het hebben over accessoires kun je ook denken aan mooie decoraties, fonteintjes of vijvers. Deze versterken het lounge effect zeker. Let echter wel goed op het biologisch evenwicht in de vijver met betrekking tot de keuze van planten en vissen, om te voorkomen dat je hieraan veel werk hebt. Ik heb een ander artikel geschreven over 10 ideeën voor water in de tuin. Dit is wellicht interessant voor je.

 • Zonwering

Bij een loungetuin, hoort een zonwering. Op deze manier kun je zelfs op de warmste dagen genieten van je loungebank in de buitenlucht. Combineer de kleur van je kussens met de kleur van je parasol om een mooi geheel te creëren. Zonwering is verkrijgbaar in een grote diversiteit aan stijlen en vormgevingen. Voor het scherm van het doek wordt meestal acryldoek gebruikt. Hoe dikker het doek, hoe hoger de kwaliteit van het doek.

 • Terrasoverkapping

Een mooie veranda of terrasoverkapping past uitstekend in een loungetuin. Hiermee voorkom je niet alleen dat je last hebt van wind of regen, maar ook van de felle zon op de mooie zomerse dagen. Je kunt je met warmtewerend glas beschermen tegen de hitte en toch genieten van een prachtige lichtinval. Een overkapping geeft je de mogelijkheid om zowel in de zomers als in de winter comfortabel van je loungeset te genieten. Als het kouder wordt kun je een terrasheater of buitenhaard (vuurkorf, vuurtafel of andere mogelijkheden) aanzetten. Je zorgt voor gezelligheid in de winter- én in de zomer.

Terrasoverkapping met tuinverlichting

 • Schaduwdoek

Wil je geen overkapping en parasol? Dan is een schaduwdoek de perfecte middenweg. Je hebt deze in diverse uitvoeringen waaronder doeken die tot maar liefst 90% waterafstotend zijn waardoor je de zon én de regen boven je zitgedeelte weg kan houden.

 • Stijlvolle verlichting

Tot slot de verlichting. Deze mag niet ontbreken in je loungetuin. Verlichting is niet alleen functioneel maar ook stijlvol. Wil je tot laat in de avond lekker kunnen genieten van je loungetuin? Zorg dan voor een uitgebalanceerd verlichtingsplan. Hiervoor verwijs ik je graag door naar twee andere artikelen die ik hierover geschreven heb:

Tuinverlichting

Lees gerust mijn artikel over ideeën om met tuinverlichting sfeer en functionaliteit te combineren en mijn artikel over hoe je zelf op een eenvoudige wijze een 12v verlichting kunt aanleggen.

Ik hoop dat ik je met dit artikel op weg hebt kunnen helpen met je plannen voor je loungetuin. Vind je het leuk om meer adviezen te lezen of inspiratie op te doen? Ik heb diverse e-boeken geschreven waarin ik meer inzichten met je deel. Deze mag je volledig gratis van mij downloaden om ideeën hieruit over te nemen.

Tuin aan het water

Loungetuin

Loungetuin

Loungetuin bestrating

Meer inspiratie opdoen voor je tuin? In mijn gratis Tuinideeën Gids deel ik 80 tuinideeën die je ook kunt toepassen op jouw tuin. Download hier de gratis gids. 

Tuinideeën

Over de schrijver
Aangenaam. Mijn naam is Peter Mecklenfeld en ik ben initiatiefnemer van tuin inspiratieplatform florum.nl. Het is mijn missie om bezoekers die zich online oriënteren voor hun tuin de best mogelijke informatie en inspiratie aan te bieden. Ik ben zelf ruim 15 jaar werkzaam in de groene sector en sinds 2009 eigenaar van een hoveniersbedrijf (Mecklenfeld Tuinen) en tuinontwerp studio (Studio Florum). Ik werk samen met een specialistisch team om onze klanten te verrassen met prachtige ontwerpen en ambachtelijk vakmanschap op gebied van tuinaanleg, renovatie en professioneel onderhoud.
Jacqueline
Door

Jacqueline

op 14 Jun 2019

Hoe bepaal je de plek in je tuin waar je het beste kunt loungen?

Peter Mecklenfeld
Door

Peter Mecklenfeld

op 14 Jun 2019

Hoi Jacqueline,Ik raad je aan om te kijken naar de stand van de zon en op welk moment hij waar staat. Ik heb er bij mij thuis bewust voor gekozen om de loungeplek op de avondzon te zetten omdat we in de avonduren de meeste tijd hebben om te loungen. Maar het kan ook zijn dat je dit liever overdag doet in de zon of in de schaduw. Dat is voor iedereen weer persoonlijk.

Reactie plaatsen

Stappenplan met belangrijke lessen voor jouw nieuwe tuin (XL inspiratiegids)

 • Kijk anders naar tuinplannen en voorkom hiermee onnodige kosten

 • Voorkom valkuilen die je achteraf spijt opleveren

 • Wees bewust van de complexiteit van tuinplannen en hoe je hiermee omgaat

 • Ontdek mijn kernwaarden en de nr. 1 reden waarom ik hiervoor kies

 • Hoe je niet verstrikt raakt in een wirwar van inspiratie 

 • Hoe je ervoor zorgt dat het ontwerp haalbaar is en niet in de prullenbak belandt

 • Ontdek welke elementen veel belangrijker zijn dan stijl en design

 • 80% van de wensenlijsten komen overeen, ik laat je zien hoe dit kan

 • Mijn ontwerpstijl uitgelicht en in beeld gebracht met exclusieve projecten

 • Hoe je het ontwerp voorbereid op de aanleg zonder dat je voor (dure) verrassingen komt te staan

Meer tuininspiratie?

Wij hebben inmiddels meer dan 600 tuin artikelen in ons archief!