Wellness tuin aanleggen? 7 tips voor het inrichten van een wellness tuin
11 december 2017 
11 min. leestijd

Wellness tuin aanleggen? 7 tips voor het inrichten van een wellness tuin

Wil je jouw tuin omtoveren tot een wellness tuin? De natuur heeft een rustgevende factor en is goed voor de mens, dit is een bewezen feit. Het is dan ook heerlijk als je deze beleving terug kunt laten komen in je eigen tuin! Dit is absoluut mogelijk. Je kunt een droom wellness tuin creëren om heerlijk in te genieten en te ontspannen. In dit artikel geef ik je 7 tips voor het inrichten van een wellness tuin, die hieronder staan opgesomd:

  1. Gebruik de juiste kleurtinten
  2. Pas strakke lijnen en vormen toe
  3. Zet rustgevende beplanting in je tuin
  4. Ga alleen voor natuurlijke materialen
  5. Wellness faciliteiten mogen niet ontbreken
  6. Maak de juiste zithoeken
  7. Plaats tuinverlichting

Zeker in crisistijden met een hoge werkdruk ben je blij dat je ergens even bij kunt komen van alles. Zowel je fysieke als je mentale gestel kunnen in deze maatschappij enorm op de proef worden gesteld. Soms moet je even een moment nemen voor jezelf, de rust in je lichaam en geest terugvinden en weer energie opbouwen voor het leven zelf. Wellness kan hiervoor uitstekend geschikt zijn.

Wellness tuin met jacuzzi

Wat is wellness?

Wellness is een Engelse letterlijke vertaling van het woord gezondheid. De term “wellness” is ontstaan uit de woorden “wellbeing” en “fitness” en is een verzamelbegrip voor alles wat onder ontspannen, genieten, rust en herstellen valt. Door wellness krijg je dus nieuwe energie om er weer lekker tegenaan te kunnen. Een Spa of een wellness resort kun je dus zien als een oplaadpunt voor jezelf.

Wat mij betreft hoef je echter niet naar een wellness resort te gaan, maar kun je ook een wellness resort zelf creëren in je tuin. Je zult dan niet alleen kunnen genieten van de natuurlijke omgeving, maar wellicht ook wel heerlijk kunnen zwemmen in je privézwembad, op adem kunnen komen in je eigen jacuzzi of lekker kunnen relaxen in je eigen sauna.

Voor welke elementen je kiest zal zeker afhangen van diverse factoren, zoals ruimte, technische mogelijkheden, smaak en financiën. Dat is natuurlijk logisch. Het is ook niet zo dat kwantiteit, de kwaliteit versterkt. Je kunt ook een fantastische wellness tuin realiseren door alleen maar een buitendouche te plaatsen en heerlijke zithoek te maken met mooie natuurlijke elementen.

In dit artikel wil ik de mogelijkheden met je doornemen, je inspireren en je inzichten geven hoe je een wellness tuin kunt ontwerpen en vormgeven. Op basis hiervan zul jij verder kunnen kijken wat jouw mogelijkheden zijn. Vanzelfsprekend wil ik jou daar best mee helpen, maar daarvoor kun je het beste even persoonlijk contact met mij opnemen.

Waterval in moderne tuin

De deur uit, maar toch thuisblijven in je eigen wellness tuin

Veel mensen bezoeken een kuuroord of een spa als ze heerlijk een dagje willen relaxen en zonder zorgen even willen genieten van de rust. Het nadeel is wel dat je afhankelijk bent van openingstijden, veel ruimtes moet delen met andere (vreemde) mensen, je hiervoor meestal wel een behoorlijke prijs voor moet betalen én je de deur uit moet.

Dit is natuurlijk niet het geval als je een eigen wellness tuin aanlegt. Je gaat hiervoor wel de deur uit, maar kunt toch thuisblijven voor je eigen wellness beleving. Door je eigen wellness tuin te creëren geniet je van het totale pakket dat volledig is afgestemd op jouw wensen. Je zult één keer een investering moeten doen, maar je hebt er wel heel lang plezier van, op ieder gewenst tijdstip.

Wat is het verschil tussen een wellness tuin en “een gewone tuin”?

Veel mensen vragen zich af wat de toegevoegde waarde is van een wellness tuin. Biedt een wellness tuin meer ontspanning dan een gewone tuin? Het antwoord is absoluut “ja”.

De inrichting van een wellness tuin (of een wellness hoek in je tuin) is gericht op het samenstellen van de diverse elementen om je heen waardoor jij die heerlijke rust kunt vinden. Je zult merken dat een inrichting van een wellness tuin er dan heel anders uitziet dan alle andere tuinstijlen die je op deze website kunt terugvinden. Een “gewone tuin” is vooral gericht op het praktische, maar een wellness tuin kenmerkt zich door rustgevende beplanting en bestrating en de wellness faciliteiten voor de extra luxe setting. Een combinatie van natuur en spa geeft je een intense wellness beleving waardoor je je even op een heerlijke ontspannen manier kunt terugtrekken uit het dagelijks leven.

Sierplanten

Een wellness tuin voor de pure ontspanning

Wellness is een totaalbeleving waarbij een ontspannende sfeer een absolute voorwaarde is. Dit moet het doel zijn als je een wellness tuin gaat ontwerpen. Voor het ontwerpen van een tuin kun je het beste een stappenplan volgen, om dit gericht te kunnen doen. Dit stappenplan kun je hier bekijken. Met het volgen van dit stappenplan creëer je een gerichte basis voor je tuinontwerp en zul je niets over het hoofd zien als je de sfeer van rust en natuur wilt gebruiken om in korte tijd de accu weer op te laden.

Je zult merken dat hierbij ook hele basic zaken voorkomen als het bepalen van de plek van een terras en de stand van de zon gedurende de diverse dagdelen. Hier moet je zeker rekening mee houden in een wellness tuin.

Daarnaast speelt privacy een enorm belangrijke rol in een wellness tuin. Jouw privé spa moet immers ook wel echt privé zijn. Het is daarom enorm belangrijk om over dit aspect even goed na te denken. Hiervoor zijn genoeg mooie oplossingen die uitstekend binnen het wellness gevoel passen zoals mooie erfafscheidingen, een veranda of door gebruik te maken van borders zodat jouw wellness ruimte één geheel wordt met je tuin of het dakterras. Bekijk hiervoor zeker even mijn onderstaande tips.

Moderne tuin

7 tips voor het inrichten van een wellness tuin

Om je een handje te helpen bij het ontwerpen van je wellness tuin, heb ik 7 tips voor het inrichten hiervan voor je op rijtje gezet. Dit zijn allerlei manieren waarop je een wellness tuin kunt inrichten en het spa-gevoel kunt versterken. Wil je na het lezen van dit blog nog meer tuininspiratie opdoen? In mijn gratis Tuinideeën Gids deel ik 80 tuinideeën voor zowel grote als kleine tuinen. Download hier de gratis gids.

Tuinideeën

Natuurlijk zul je niet alle 7 tips kunnen toepassen in jouw wellness tuin en zullen misschien niet alle tips je evenveel aanspreken, maar je moet dit dan ook vooral zien als inspiratie en als basis om je plannen verder uit te werken. Nogmaals, voor persoonlijk advies weet je me te vinden!

Tip 1: Gebruik de juiste kleurtinten

Iedere kleur heeft zijn eigen effect op je energie en mentale gesteldheid. Er zijn kleuren die een hele positieve werking hebben op je geest. Probeer voor jouw ideale wellness tuin hiermee de sfeer te creëren die je zo graag om je heen wilt voelen.

Er zijn drie kleuren die hiervoor veel worden toegepast:

  • Blauw;
  • Groen;
  • Paars.

Blauw werkt ontspannend en verlaagt je bloeddruk. Denk maar wat een mooie blauwe zee of een mooi zwembad met je doet. Daarnaast geeft deze kleur een gevoel van betrouwbaarheid en kracht. Het is een heldere en uitgebalanceerde kleur die je in je tuin kunt laten terugkomen met een vijver of zwembad.

Groen werkt ontspannend, evenwichtig en harmonieus. Door de verzachtende en kalmerende uitstraling werkt de groene kleur stressverlagend. Vanzelfsprekend geeft deze kleur een sterke associatie met de natuur. Gekeken naar een ontspannende achtertuin, is dus groen een perfecte kleur. Deze voeg je al makkelijk toe met het gebruik van planten en bloemen.

Salvia plant

De paarse kleur geeft meer een gevoel van rijkdom en luxe, een uitstraling wat een (privé) wellness natuurlijk wel heeft. Een zachte paarse kleur kan hierdoor uitstekend op een zeer stijlvolle manier worden geïntegreerd in een wellness concept.

Tot slot kun je ook de kleuren bruin, oranje of rood overwegen. Bruin is een rustgevende kleurtint. Voor meer energie kun je beter naar warmere kleuren kijken zoals oranje en rood. Het is goed om te weten dat ik een ander artikel heb geschreven over hoe je kleuren in de tuin combineert.

Tip 2: Pas strakke lijnen en vormen toe

Een recht lijnenspel bevordert de rust in je achtertuin. Juist door strakke lijnen te trekken en alles op deze manier te plaatsen, zul je merken dat je dit ervaart als een kalmte. Probeer hierbij de bestaande lijnen in je tuin te volgen, en hier lineair op in te spelen. Gebruik de lijnen vanuit je woning, je erfafscheiding of een tuinhuisje. Je verlengt hiermee de bestaande ruimte en hierdoor oogt je tuin nog ruimtelijker. Ik noem dit ook wel een architectonisch lijnenspel

Deze lijnen kun je overigens prima combineren met ronde, organische vormen. Zolang je er maar voor zorgt dat er eenheid ontstaat met de gebouwen op de kavel. Deze eenheid zorgt voor rust en voorkomt een verstoorde blik.

Tip 3: Zet rustgevende beplanting in je tuin

In mijn optiek (maar hierover zul je niet verbaast zijn) speelt in iedere tuin beplanting een belangrijke rol. Ieder tuintype kenmerkt een andere belevingswereld waarin bomen en planten en belangrijke rol hierbij spelen om het effect meer accent te geven.

Voor welke planten kun je het beste kiezen voor een wellness tuin?

Om eerlijk te zijn heb je hiervoor zeer veel mogelijkheden, maar ik zal een paar soorten voor je op een rijtje zetten die in jouw wellness tuin bij kunnen dragen in een oase van rust:

  • Dankzij de zoete geur en de fladderende vlinders eromheen, is dit een goede aanvulling voor je achtertuin.
  • Nog een plant waar de vlinders gek op zijn. De pastelkleurige variant heeft schitterende, zachte kleuren.
  • Leuk op de schutting of aan je gevel. Deze plant heeft wat weg van een klimplant. Een groene, natuurlijke vlakte geeft een rustige uitstraling.
  • Siergrassen en bamboe. Deze twee beplantingen zorgen voor een zacht geritsel en ze bewegen mooi in de wind.
  • De heerlijke geur van tijm werkt rustgevend, het is ook een herkenbare geur als je vaker een kuuroord bezoekt.
  • Nog een herkenbare geur voor bezoekers van een spa. Lavendel heeft een hele fijne geur en zachte violet kleur.

Siergrassen

Tip 4: Ga alleen voor natuurlijke materialen

Om het meeste uit je wellness tuin te halen, zou ik je adviseren om zoveel mogelijk natuurlijke materialen te gebruiken. Kunststof en plastic kunnen hierbij beter vermeden worden, tenzij het een natuurlijke finish heeft (zoals bijzondere soorten composiet). Gebruik voornamelijk hout of steen in de tuin. Hout staat bekend om zijn warme uitstraling en het is een heel eenvoudig materiaal om toe te passen. Je kunt er alle kanten mee op.

Daarnaast is ook beton een ideale speler voor deze tuinstijl. Het hoeft er ook niet helemaal perfect uit te zien, je materialen mogen best een beetje geleefd hebben. Deze authenticiteit zal je tuin alleen maar goed doen.

Keramiek en natuursteen zijn beide ook perfect te combineren in een wellness tuin. Stem het materiaalgebruik af op je persoonlijke wensen en de stijl van je interieur. Let op dat je met de materialen óf de beplanting wél je privacy kunt realiseren. Je zult ervaren dat je veel minder “vrij” bent in je wellness tuin als je privacy niet goed verzorgd is. Dit zal zeker ten koste gaan van je beleving en dat is zonde.

Tip 5: Wellness faciliteiten in de tuin mogen niet ontbreken

Vanzelfsprekend vormen je wellness faciliteiten een belangrijke rol voor je spa-beleving. Nogmaals, dit kun je volledig naar eigen wens invullen. Probeer te bedenken (liever nog te ervaren) wat je het liefst wilt hebben. De keuze is groot. Je kunt gaan voor een jacuzzi en allerlei soorten sauna’s, maar ook een zwembad en zelfs een buitendouche vallen onder de mogelijkheden. Waar voel jij je het meest relaxed bij? Op een koude winterdag een hete jacuzzi instappen of juist op een zachte dag onder je buitendouche stappen in de vrije natuur? Het is allemaal mogelijk en jouw smaak en voorkeur is hierin de bepalende factor.

Tuin aan het water

De laatste jaren is het fenomeen zwemvijver ook steeds populairder geworden. Heb je de ruimte? Overweeg het dan eens en vergelijk het met een (traditioneel) zwembad.

Tip 6: Maak de juiste zithoeken

Bij een wellness tuin hoort natuurlijk ook een heerlijke plek om te loungen. Dit kan op een heerlijk zonneterras of juist onder een veranda.  Als je een combinatie kunt maken is de keuze snel gemaakt. Een overkapping of wellness schuur zou een prima aanvulling zijn om jaarrond van alle luxe te kunnen genieten.

Loungetuin

Niets is lekkerder dan ergens op een heerlijke plek neer te kunnen ploffen en er heerlijk genieten van de natuur en rust om je heen. Dit is dan ook een belangrijk onderdeel van jouw wellness tuin. Je kunt hiervoor een lekkere loungebank neerzetten, maar ook kiezen voor een aantal strakke ligstoelen of juist een hangmat. De lekkere zachte kussens en andere accessoires maken het geheel helemaal af. Probeer naast een loungegedeelte ook een hoek te maken waar je lekker kunt tafelen.

Tip 7: Plaats tuinverlichting

Ieder deel van een wellness tuin moet wel goed verlicht zijn. Als je niets kunt zien in het donker, kun je er ook niet van genieten. Tuinverlichting speelt een belangrijke rol in een wellness tuin. Er zijn verschillende redenen om tuinverlichting te plaatsen, maar tuinverlichting dient met name als:

  • Effectieve lichtbron;
  • Functionele lichtbron;
  • Sfeerverhogend element.

Je zult merken dat deze drie bovengenoemde redenen om tuinverlichting te plaatsen, vaak samensmelten tot één functioneel maar sfeervol geheel. Probeer hierbij wel sfeervolle verlichting toe te passen, felle lampen kunnen immers hinderlijk zijn in een wellness moment. Speel een beetje met de verlichting door de lampen dynamisch neer te zetten of op te hangen.

Tuinverlichting

Het verstandigste is om eerst een lichtplan te maken om je plannen met betrekking tot verlichting uit te werken. Als je meer wilt weten over het integreren van tuinverlichting verwijs ik je graag door naar een ander uitgebreid artikel dat ik over tuinverlichting geschreven heb.

Je eigen wellness tuin in een grote of kleine tuin

Je ziet het, het is goed mogelijk om je eigen wellness tuin te creëren. Het is goed om te weten dat je deze fijne wellness plek zo groot en uitgebreid kunt maken als je zelf wilt, en de mogelijkheden hiervoor hebt. Het is dus ook goed mogelijk om een wellness tuin te realiseren in een kleine tuin.

De kracht van een wellness tuin is afhankelijk van de combinatie van natuur, materiaal en faciliteiten. Jij kunt dus ook een hele fijne plek maken in de directe omgeving van je woning en lekker genieten van jouw stukje luxe in je eigen wellness tuin.

Kan ik je GRATIS helpen?

Tot slot wil ik je nogmaals mijn hulp aanbieden voor het ontwerpen van jouw wellness tuin. In mijn gratis Tuinideeën Gids deel ik 80 tuinideeën die je kunnen helpen bij het kiezen van allerlei onderdelen van een wellnesstuin. Download hier de gratis gids. 

Tuinideeën

Wil je weten hoe je jouw wellness tuin het beste kunt ontwerpen?

Je kunt mijn e-book hierover nu GRATIS downloaden via deze link.

Over de schrijver
Aangenaam. Mijn naam is Peter Mecklenfeld en ik ben initiatiefnemer van tuin inspiratieplatform florum.nl. Het is mijn missie om bezoekers die zich online oriënteren voor hun tuin de best mogelijke informatie en inspiratie aan te bieden. Ik ben zelf ruim 15 jaar werkzaam in de groene sector en sinds 2009 eigenaar van een hoveniersbedrijf (Mecklenfeld Tuinen) en tuinontwerp studio (Studio Florum). Ik werk samen met een specialistisch team om onze klanten te verrassen met prachtige ontwerpen en ambachtelijk vakmanschap op gebied van tuinaanleg, renovatie en professioneel onderhoud.
Ivan
Door

Ivan

op 29 Jul 2019

Je blog over de wellness-tuin vind ik zeer inspirerend, al heb ik plaats noch middelen voor een jacuzzi, buitenbad en sauna. Er staat een oude notelaar in mijn tuin en het is erg rustgevend om eronder te staan en naar het leven in het bladerdak te kijken. Ik sta bekend als een boomknuffelaar, maar een boom omarmen geeft verbondenheid met de natuur.

Reactie plaatsen

Stappenplan met belangrijke lessen voor jouw nieuwe tuin (XL inspiratiegids)

  • Kijk anders naar tuinplannen en voorkom hiermee onnodige kosten

  • Voorkom valkuilen die je achteraf spijt opleveren

  • Wees bewust van de complexiteit van tuinplannen en hoe je hiermee omgaat

  • Ontdek mijn kernwaarden en de nr. 1 reden waarom ik hiervoor kies

  • Hoe je niet verstrikt raakt in een wirwar van inspiratie 

  • Hoe je ervoor zorgt dat het ontwerp haalbaar is en niet in de prullenbak belandt

  • Ontdek welke elementen veel belangrijker zijn dan stijl en design

  • 80% van de wensenlijsten komen overeen, ik laat je zien hoe dit kan

  • Mijn ontwerpstijl uitgelicht en in beeld gebracht met exclusieve projecten

  • Hoe je het ontwerp voorbereid op de aanleg zonder dat je voor (dure) verrassingen komt te staan

Meer tuininspiratie?

Wij hebben inmiddels meer dan 600 tuin artikelen in ons archief!