3D Tuinontwerp zelf maken: 27 voorbeelden om je te inspireren
21 februari 2020 
8 min. leestijd

3D Tuinontwerp zelf maken: 27 voorbeelden om je te inspireren

Een 3D tuinontwerp is een perfect hulpmiddel waarbij je alle ideeën kunt (laten) visualiseren tot levensechte beelden. Het grote voordeel hiervan is dat jullie als consument het eindresultaat al kunnen zien al voor dat de tuin is aangelegd. Dat heeft weer als voordeel dat jullie heel doelbewust keuzes kunnen maken waardoor de kans op een miskoop en teleurstelling achteraf een stuk kleiner wordt. 

In dit artikel vertel ik je meer over 3D tuinontwerpen en laat ik je een aan hele serie 3D tuinontwerp voorbeelden zien die we in de afgelopen jaren hebben gemaakt bij Florum.

3D tuinontwerp voordelen

Wanneer bepaal je of je een tuinontwerp in 3D zou willen? Dit heeft te maken met jullie eigen inlevingsvermogen en of je in staat bent om plattegronden in je hoofd te vormen tot het idee in werkelijkheid. Ofwel: Ben je een beelddenker, of vind je dit lastig?

Van 2009 tot aan 2015 hebben we in ons bedrijf alle ontwerpen in 2D gepresenteerd. Dat wil zeggen een plattegrond met doelgerichte sfeerbeelden en een heel goed verhaal richting de klant. Dit was een uitstekend model en het is ons altijd gelukt om prachtige ontwerpen te maken met daarbij een tevreden klant als eindresultaat. Dat geeft ook meteen aan dat consumenten meegaan in de keuzes en het verhaal van de ontwerper en dat vertrouwen een essentieel onderdeel is in het proces. De consument gaat er vanuit dat de ontwerper voldoende kennis en creativiteit in huis heeft om hun wensen te vertalen in het best mogelijke plan. Ik ben nog steeds groot voorstander van dit model. Sterker nog. Dit model hanteren we nog steeds. Alleen bieden we nu de mogelijkheid om de ideeën ook in 3D uit te werken voor een betere, realistische weergave.

 • Een realistische weergave van ideeën
 • Je weet vooraf al hoe de tuin eruit komt te zien
 • Nauwkeurige uitwerking van details
 • Doelbewust keuzes maken
 • Kans op teleurstelling achteraf nihil

3D Tuinontwerp maken met de hand?

Het maken van een tuinontwerp begint in ons geval altijd op papier. Met de hand. Ik ben namelijk van mening dat je het brein vele malen meer prikkelt als je actief bezig bent met je handen dan wanneer je doelloos naar een computerscherm zit te kijken zonder inspiratie. Dat is ook de reden waarom wij altijd schetsmatig beginnen met het opstellen van nieuwe tuinontwerpen.

Wij zien het 3D tuinontwerp als toevoeging en een mooi hulpmiddel om de ideeën die we hebben bedacht beter te kunnen uitwerken en te presenteren aan de klant. Maar kun je dit ook zelf?

Tuinontwerp

Download hier de gratis Tuinontwerp Gids om je goed voor te bereiden voor het maken van een tuinontwerp. 

3D tuinontwerp zelf maken of laten doen?

Als je een beetje handig bent met computers en software dan ben ik ervan overtuigd dat het je gaat lukken om 3D tuinontwerp software onder de knie te krijgen. Maar dan? Ben je dan ineens een geoefend tuinontwerper? Die voel je waarschijnlijk wel aankomen en dat brengt me terug in het stuk wat ik hierboven heb uitgelegd. Tuinontwerpen in 3D is een vervolgstap op het uitwerken van de ideeën. De eerste fase waarin je gaat schetsen en tot goede ideeën komt is vele malen belangrijker en ook lastiger. Helemaal als je dit voor het eerst doet en zonder enige vorm van kennis aan de slag wil gaan.

Mijn advies is dan ook om heel goed te kijken naar je eigen mogelijkheden. Ga je zelf aan de slag?  Wees je dan bewust van de risico’s en ga ervoor zorgen dat je achteraf niet tegen teleurstellingen aanloopt. Aan de andere kant begrijp ik het ook heel goed als je dit proces juist als een uitdaging ziet en heel graag zelf aan de slag wil met het maken van je eigen tuinontwerp. 

3D tuinontwerp voorbeelden (27 tuinontwerpen) 

Zie hieronder enkele voorbeelden van 3D tuinontwerpen die wij in de afgelopen jaren hebben gemaakt. De beelden die je hier ziet zijn gemaakt met Google SketchUp pro.

Meer te weten komen over tuinontwerpen?

Je bent op dit artikel terechtgekomen, omdat je waarschijnlijk meer te weten wil komen over 3D tuinontwerpen. Nu is dit, zoals je hebt kunnen lezen slechts een onderdeel in het hele proces. Hieronder heb ik een aantal relevante artikelen geplaatst die je verder kunnen helpen om meer informatie en inspiratie te verzamelen zodat je beter voorbereid bent op het proces waar je aan wil gaan beginnen.

Tuinontwerpgids + inspiratiepakket

Het ontwerpen van een tuin kent de nodige uitdagingen zoals je wellicht al hebt gelezen. In veel gevallen zie ik dat er structureel dezelfde fouten worden gemaakt die zorgen voor frustratie achteraf en vooral ook onnodig hoge kosten. De 9 meest gemaakte fouten heb ik verzameld en uitgeschreven in een boekje die je gratis kunt downloaden zodat jij goed voorbereid kunt beginnen aan het proces tuinplannen maken.

Het maakt hierbij niet uit of je de tuin zelf wil gaan ontwerpen of dat je overweegt om een ontwerper in te schakelen. In beide gevallen raad ik je aan om goed voorbereid aan de slag te gaan en dat je weet waar de valkuilen liggen. Op deze manier kun je zelf kwaliteit en kwantiteit van elkaar onderscheiden en maak je keuzes veel bewuster. Download hier gratis de Tuinontwerp Gids + inspiratiepakket.


Download het gratis tuin inspiratiepakket voor een solide basis en perfecte start voor inspiratie, tips en waardevolle inzichten voor jouw nieuwe tuinplan.

Over de schrijver
Aangenaam. Mijn naam is Peter Mecklenfeld en ik ben initiatiefnemer van tuin inspiratieplatform florum.nl. Het is mijn missie om bezoekers die zich online oriënteren voor hun tuin de best mogelijke informatie en inspiratie aan te bieden. Ik ben zelf ruim 15 jaar werkzaam in de groene sector en sinds 2009 eigenaar van een hoveniersbedrijf (Mecklenfeld Tuinen) en tuinontwerp studio (Studio Florum). Ik werk samen met een specialistisch team om onze klanten te verrassen met prachtige ontwerpen en ambachtelijk vakmanschap op gebied van tuinaanleg, renovatie en professioneel onderhoud.
Reactie plaatsen

Stappenplan met belangrijke lessen voor jouw nieuwe tuin (XL inspiratiegids)

 • Kijk anders naar tuinplannen en voorkom hiermee onnodige kosten

 • Voorkom valkuilen die je achteraf spijt opleveren

 • Wees bewust van de complexiteit van tuinplannen en hoe je hiermee omgaat

 • Ontdek mijn kernwaarden en de nr. 1 reden waarom ik hiervoor kies

 • Hoe je niet verstrikt raakt in een wirwar van inspiratie 

 • Hoe je ervoor zorgt dat het ontwerp haalbaar is en niet in de prullenbak belandt

 • Ontdek welke elementen veel belangrijker zijn dan stijl en design

 • 80% van de wensenlijsten komen overeen, ik laat je zien hoe dit kan

 • Mijn ontwerpstijl uitgelicht en in beeld gebracht met exclusieve projecten

 • Hoe je het ontwerp voorbereid op de aanleg zonder dat je voor (dure) verrassingen komt te staan

Meer tuininspiratie?

Wij hebben inmiddels meer dan 600 tuin artikelen in ons archief!