Sierbestrating voorbeelden voor in je tuin: welke mogelijkheden zijn er?
arrow_drop_up arrow_drop_down
16 januari 2018 

Sierbestrating voorbeelden voor in je tuin: welke mogelijkheden zijn er?

Sierbestrating is een belangrijk onderdeel van je tuin, want een stijlvolle moderne tuin staat of valt hier mede door.
In deze blog beschrijf ik welke soorten sierbestrating er zijn, zodat je hierbij een beeld hebt. Vervolgens geef ik nog aan wat mij door jarenlange ervaring opvalt, wanneer tuinbezitters sierbestrating uitzoeken en tuinplannen aan het maken zijn.

Sierbestrating voorbeelden

Soorten sierbestrating

Het gaat voor dit document te ver om alle details over sierbestrating te gaan bespreken, maar ik kan je wel heel goed op weg helpen door de belangrijkste groepen sierbestrating op te delen en per groep de voordelen en eventuele nadelen te benoemen. Bovendien beschrijf ik de meest voorkomende methode voor de aanleg. Per productgroep hebben we rubrieken geschreven om je optimaal kennis te laten maken met de verschillende mogelijkheden:

  • Betontegels
  • Natuursteen
  • Keramische tegels
  • Gebakken bestrating
  • Betonstenen
  • Halfverhardingen (grind, split etc.)

In een speciaal overzicht vind je alles over sierbestrating.

Opvallende constatering

Voordat je begint met het aanleggen van verhardingen, heb je als het goed is tot dusver werkzaamheden uitgevoerd in of onder de grond. Klopt dit?
Bij het aanleggen van verhardingen is een krachtige fundering van je tuin onmisbaar. Dit moet echt op orde zijn, want de fundering is allesbepalend voor de kwaliteit en levensduur van je tuin. Doe je het goed? Dan ga je hier jarenlang plezier van beleven.

Wat de meeste Nederlanders gemeen hebben bij het kiezen van sierbestrating

Wanneer ik bij iemand word uitgenodigd om om tuinplannen te komen bespreken gaat het al snel over sierbestrating. Vaak hoor ik dit: ‘’We zijn al wezen kijken en hebben deze tegel en deze waaltjes gezien voor in onze tuin’’.

Maar wij zijn Nederlanders. En weet je wat de meeste Nederlanders gemeen hebben als ze niet in de goede richting worden gestuurd? Juist. We lopen allemaal (onbewust) naar de afdeling met de duurste materialen. Ik ben geen psycholoog, dus heb er geen uitgelezen verklaring voor. Maar het is wel iets wat me keer op keer blijft opvallen.

Ik ben daarover na gaan denken en sinds enkele jaren adviseer ik heel gericht op het zetten van de juiste stappen richting een nieuwe droomtuin. Eigenlijk is dat ook de belangrijkste reden waarom ik dit voor je aan het schrijven ben.

Je hoeft, sterker nog, je moet in het prille begin nog helemaal niet nadenken over de details van sierbestrating. Dat komt pas later in het proces (schetsontwerp en budget). Denk maar aan de uitspraak over de kip zonder kop…

Het belangrijkste verschil wat je gaat maken is dat je veel bewuster keuzes gaat maken en dat de tuin veel meer in balans is.

Sierbestrating voorbeelden

Een goede balans is onmisbaar

Ik kom regelmatig tuinen tegen waar het topsegment sierbestrating is aangelegd. In een groot deel van deze tuinen kun je aflezen waar de focus heeft gelegen. Waar grote vlakken met sierbestrating zijn aangelegd is er vaak niet voldoende budget voor een mooi beplantingsplan. En dat is jammer, want ik ben er 100% van overtuigd dat het duurste lang niet altijd het beste en het mooiste is.

In een ander artikel leg ik uit dat er zelfs 4 redenen zijn waarom tuinbestrating meer onderhoud vereist dan beplanting.

Hoewel er altijd verschillen zijn in kwaliteit, uitstraling en duurzaamheid is het veel belangrijker om een goede balans te zoeken tussen budget en resultaat en tussen verhardingen (sierbestrating) en groene ruimtes met gazon en beplantingen.

Ik vind dat tuinen die in balans zijn een veel mooier eindresultaat hebben dan wanneer er enkel dure sierbestrating wordt gebruikt met minimaal groen. Je uiteindelijke keuze voor sierbestrating moet niet afhangen van je eerste indruk waardoor je in het proces te veel beïnvloed bent voor de vele keuzes die nog gaan volgen maar moet kloppen met je wensenlijst en in verhouding staan met het budget.

Belangrijk inzicht? Ik vind nog steeds van wel!

Sierbestrating voorbeelden

 

pim

Door

pim

op 10 October 2018

Dankjewel voor dit artikel over sierbestrating. Ik vind dat je nog een redelijk uitgebreide uiteenzetting hebt gegeven van verschillende soorten sierbestrating voor iemand die het beknopt wilde houden. Ik ben het er overigens mee eens dat balans belangrijker is dan de prijs van de stenen.

Basjan

Door

Basjan

op 28 December 2018

Wat geinig eigenlijk dat sierbestrating eigenlijk gewoon goeduitziende bestrating is. Ik verwachte een soort decoratieve steen. Bij zulke minimalistische toevoegingen is het inderdaad erg belangrijk dat het grondwerk juist is uitgevoerd.

Reactie plaatsen