Voorbeelden van sierbestrating voor in je tuin: welke mogelijkheden zijn er?
16 januari 2018 
6 min. leestijd

Voorbeelden van sierbestrating voor in je tuin: welke mogelijkheden zijn er?

Sierbestrating is een belangrijk onderdeel van je tuin. Met name wanneer je een moderne tuin hebt of wil creëren is sierbestrating erg belangrijk om de sfeer te bepalen. Toch kan ik me voorstellen dat het lastig is om zomaar een soort bestrating te kiezen uit de oneindige mogelijkheden en dat je misschien wel wat voorbeelden van bestrating kan gebruiken. Daarom beschrijf ik in dit blog welke soorten sierbestrating er zijn en geef ik je 15 voorbeelden van sierbestrating voor in de voortuin en achtertuin.

Sierbestrating voorbeelden

Alles over sierbestrating


  1. Wat is sierbestrating?
  2. Soorten sierbestrating
  3. 15 voorbeelden van sierbestrating
  4. Voorbeelden sierbestrating voor de voortuin en oprit
  5. Voorbeelden sierbestrating voor de achtertuin en het terras
  6. Prijzen sierbestrating

Wat is sierbestrating?


Sierbestrating is bestrating in je tuin dat er niet alleen ligt omdat het praktisch is, maar ook omdat het mooi oogt. Eigenlijk is sierbestrating dus bestrating voor de sier. Vaak vind je sierbestrating in de vorm van beton, natuursteen of keramiek, wat in allerlei soorten en maten te krijgen is. Door sierbestrating worden losse onderdelen in de tuin met elkaar verbonden en wordt jouw tuin een mooi geheel!

Soorten sierbestrating


Het gaat voor dit document te ver om alle details over sierbestrating te gaan bespreken, maar ik kan je wel heel goed op weg helpen door de belangrijkste groepen sierbestrating op te delen en per groep de voordelen en eventuele nadelen te benoemen. Bovendien beschrijf ik de meest voorkomende methode voor de aanleg. Per productgroep hebben we rubrieken geschreven om je optimaal kennis te laten maken met de verschillende mogelijkheden:

In een speciaal overzicht vind je alles over sierbestrating.

15 voorbeelden van sierbestrating


Nu je weet wat sierbestrating is en welke soorten er zijn, laat ik je graag wat voorbeelden zien van deze bestrating. Er zullen een aantal voorbeelden voor sierbestrating in de achtertuin, maar ook in de voortuin zijn. Scroll er rustig doorheen en laat je inspireren!

Voorbeelden sierbestrating voor de voortuin en oprit


Laten we beginnen met de voorbeelden voor sierbestrating in de voortuin. Ook hier zijn een heel veel dingen mogelijk. Een aantal foto’s om je te inspireren!

Voorbeelden bestrating voortuin

Bestrating voorbeeld voortuin

Voorbeelden sierbestrating voortuin

Voorbeelden sierbestrating voortuin

Voorbeeld sierbestrating voortuin

Voorbeelden sierbestrating voor de achtertuin en het terras


Nu je hebt gezien wat er mogelijk is in de voortuin, laat ik je graag ook een aantal voorbeelden van bestrating voor de achtertuin en het terras zien.

Tuin bestraten voorbeelden | Betontegels

Tuin bestraten voorbeelden | Betontegels

Voorbeelden bestrating achtertuin | Natuursteen

Voorbeelden bestrating achtertuin | Keramiek

Voorbeelden bestrating achtertuin | Keramiek

Sierbestrating

Sierbestrating

Stapstenen sierbestrating

Zoals je kunt zien aan deze voorbeelden zijn er superveel mogelijkheden voor je sierbestrating. Gelukkig heb ik een aantal andere artikelen geschreven, waaronder een artikel over staptegels, die je hier kunt lezen. 

Daarnaast schreef ik ook een artikel over grind in de tuin en over keramische tegels. Ik kan je zeker aanraden om dit ook eens te lezen wanneer je echt geïnteresseerd bent in een van deze soorten sierbestrating.

Prijzen sierbestrating


De prijzen van sierbestrating zijn enorm uiteenlopend. Het is namelijk helemaal afhankelijk van het materiaal en de aanleg daarvan hoeveel de sierbestrating kost. Keramiek is bijvoorbeeld een kostbare soort sierbestrating, terwijl beton juist weer goedkoper is. Ik kan je aanraden om eens naar een tegelhandelaar te gaan en daar te gaan kijken wat binnen jullie budget past, maar ook naar jullie wens is. Ik weet zeker dat deze tegelboer jullie honderden verschillende opties kan bieden in allerlei verschillende vormen, soorten en maten.

Sierbestrating voorbeelden

Ik kom regelmatig tuinen tegen waar het topsegment sierbestrating is aangelegd. In een groot deel van deze tuinen kun je aflezen waar de focus heeft gelegen. Waar grote vlakken met sierbestrating zijn aangelegd is er vaak niet voldoende budget voor een mooi beplantingsplan. En dat is jammer, want ik ben er 100% van overtuigd dat het duurste lang niet altijd het beste en het mooiste is.

In een ander artikel leg ik uit dat er zelfs 4 redenen zijn waarom tuinbestrating meer onderhoud vereist dan beplanting.

Hoewel er altijd verschillen zijn in kwaliteit, uitstraling en duurzaamheid is het veel belangrijker om een goede balans te zoeken tussen budget en resultaat en tussen verhardingen (sierbestrating) en groene ruimtes met gazon en beplantingen.

Ik vind dat tuinen die in balans zijn een veel mooier eindresultaat hebben dan wanneer er enkel dure sierbestrating wordt gebruikt met minimaal groen. Je uiteindelijke keuze voor sierbestrating moet niet afhangen van je eerste indruk waardoor je in het proces te veel beïnvloed bent voor de vele keuzes die nog gaan volgen maar moet kloppen met je wensenlijst en in verhouding staan met het budget.

Belangrijk inzicht? Ik vind nog steeds van wel!

Sierbestrating voorbeelden

Wil je meer tuininspiratie opdoen? Of wil je eens door ons portfolio bladeren? In mijn gratis tuininspiratiepakket krijg je al een veel beter beeld van wat er allemaal mogelijk is met jouw tuin. Download hem hier helemaal gratis.


Over de schrijver
Aangenaam. Mijn naam is Peter Mecklenfeld en ik ben initiatiefnemer van tuin inspiratieplatform florum.nl. Het is mijn missie om bezoekers die zich online oriënteren voor hun tuin de best mogelijke informatie en inspiratie aan te bieden. Ik ben zelf ruim 15 jaar werkzaam in de groene sector en sinds 2009 eigenaar van een hoveniersbedrijf (Mecklenfeld Tuinen) en tuinontwerp studio (Studio Florum). Ik werk samen met een specialistisch team om onze klanten te verrassen met prachtige ontwerpen en ambachtelijk vakmanschap op gebied van tuinaanleg, renovatie en professioneel onderhoud.
pim
Door

pim

op 10 Oct 2018

Dankjewel voor dit artikel over sierbestrating. Ik vind dat je nog een redelijk uitgebreide uiteenzetting hebt gegeven van verschillende soorten sierbestrating voor iemand die het beknopt wilde houden. Ik ben het er overigens mee eens dat balans belangrijker is dan de prijs van de stenen.

Basjan
Door

Basjan

op 28 Dec 2018

Wat geinig eigenlijk dat sierbestrating eigenlijk gewoon goeduitziende bestrating is. Ik verwachte een soort decoratieve steen. Bij zulke minimalistische toevoegingen is het inderdaad erg belangrijk dat het grondwerk juist is uitgevoerd.

Reactie plaatsen

Stappenplan met belangrijke lessen voor jouw nieuwe tuin (XL inspiratiegids)

 • Kijk anders naar tuinplannen en voorkom hiermee onnodige kosten

 • Voorkom valkuilen die je achteraf spijt opleveren

 • Wees bewust van de complexiteit van tuinplannen en hoe je hiermee omgaat

 • Ontdek mijn kernwaarden en de nr. 1 reden waarom ik hiervoor kies

 • Hoe je niet verstrikt raakt in een wirwar van inspiratie 

 • Hoe je ervoor zorgt dat het ontwerp haalbaar is en niet in de prullenbak belandt

 • Ontdek welke elementen veel belangrijker zijn dan stijl en design

 • 80% van de wensenlijsten komen overeen, ik laat je zien hoe dit kan

 • Mijn ontwerpstijl uitgelicht en in beeld gebracht met exclusieve projecten

 • Hoe je het ontwerp voorbereid op de aanleg zonder dat je voor (dure) verrassingen komt te staan

Meer tuininspiratie?

Wij hebben inmiddels meer dan 600 tuin artikelen in ons archief!