9 voortuin ideeën om een voortuin ontwerp te maken
16 juli 2018 
7 min. leestijd

9 voortuin ideeën om een voortuin ontwerp te maken

Voortuin ideeën zijn enorm waardevol voor je als op zoek bent naar voortuin inspiratie voor een mooi voortuin ontwerp. In dit artikel geef ik je 9 inzichten waar je op moet letten bij het ontwerpen van je voortuin. Deze 9 inzichten kun je gebruiken bij het ontwerpen van iedere grote én kleine voortuin, maar ook van een landelijke of strakke moderne voortuin.

De voortuin is een belangrijk deel van het eigendom van een huiseigenaar, omdat het zichtbaar is voor iedereen. Een mooie voortuin bestaat uit allerlei elementen, zoals de oprit, beplanting en de tuinafscheiding. Met 9 inzichten wil ik je inspireren om jouw voortuin om te toveren naar een mooie voortuin, waar je trots op kunt zijn. 

Deze 9 voortuinideeën ga ik behandelen

 1. Privacy
 2. Tuinafscheiding van voortuin
 3. Voortuin met oprit
 4. Voortuin ideeën voor tuinpaden
 5. Ontwerpstijl: een kwestie van smaak
 6. Wel of geen gazon?
 7. Een voortuin met veel bloemen
 8. Bomen in voortuin? Van reuzen tot dwergen
 9. Voortuin ideeën voor decoratie

1: Privacy

Alhoewel de meeste Nederlanders geen probleem hebben met inkijk en de gordijnen altijd open hebben, willen sommige mensen toch wat meer privacy. Velen streven naar een evenwichtige aanpak. Misschien wil je in het algemeen een uitnodigend gevoel creëren, terwijl je een klein privacy scherm neerzet om je tegen nieuwsgierige blikken te beschermen. Een mooie optie is de forsythia-haag. Het is een opvallende beplanting voor je voortuin. Het geel van deze haag van forsythia wordt des te opvallender door deze naast elkaar groene vaste planten te zetten. De meeste mensen kiezen vaker voor een ‘levende muur’: een omheining bestaande uit struiken.

 

Beplanting voortuin

2:Tuinafscheiding van voortuin 

Hoewel sommige rechtopstaande ‘levende muren’ neergezet zijn om nieuwsgierige blikken van de straat af te schermen, zijn niet alle hekken bedoeld om privacy te bieden. Omheiningen dienen soms vooral voor een esthetisch doel: een stuk grond definiëren. Deze omheiningen bieden geen privacy noch veiligheid; dus welke rol spelen ze wel? Hun functie is visuele definitie. Grenzen spelen een belangrijke visuele rol. Een bepaald gebied valt beter op dan een open gebied. Als je dit idee wilt testen, ga je op pad in je eigen buurt om te kijken naar voortuinen. Ik kan je bijna garanderen dat je de voortuinen die smaakvol zijn ingericht door heggen, hekken of stenen muren, aantrekkelijker vindt dan de voortuinen die geen omheiningen hebben.

Tuinafscheiding voortuin

Hortensia Annabelle in voortuin (tuinafscheiding)


Kun je wel wat hulp gebruiken bij het ontwerpen van een voortuin? In mijn e-book deel ik al mijn ervaringen met je. Download hier de gratis Tuinontwerp Gids. 

Tuinontwerp

3: Voortuin met oprit

Als je een heg, hek of muur hebt gekozen als rand, wordt deze vaak doorbroken door een oprijlaan of pad. Op het punt van binnenkomst kan de oprit worden omlijst door een poort.

Of je nu wel of geen poort hebt, let op je oprit ontwerp, vooral bij de ingang. Houd er rekening mee dat dit de eerste indruk van je eigendom is. De voortuin wordt door voorbijgangers aanzienlijk beïnvloed door het uiterlijk van je ingang van de oprit of het pas naar de duur.

In plaats van tuinbestrating kun je ook voor een voortuin met grind kiezen, wat een ander effect aanbrengt. Grind is met name geschikt voor een strakke moderne voortuin.

Voortuin met oprit & voortuin ontwerp

Voortuin met grind op de oprit

4: Voortuin ideeën voor tuinpaden

Velen hebben een looppad dat over het gazon naar de hoofdingang van hun huis leidt. Het ontwerp is afhankelijk van het doel. Als het doel is om bezoekers van de straat naar de deur met uitzicht op straat te leiden, dan moet het een recht pad zijn. Maar als je bezoekers liever via een zijdeur of achterdeur binnen wil laten komen, dan heeft het geen zin om een ​​ dergelijk pad in te richten; misschien gebruik je zelf bijna nooit je naar de straat gerichte deur. In dat geval is het een beter idee om bijvoorbeeld een kronkelende straatstenen looppad te maken dat mensen uitnodigt voor een ontspannen wandeling door je tuin.

Voortuin gazon

Voortuin

5: Ontwerpstijl: een kwestie van smaak

Welke ontwerpstijl heeft jouw voorkeur? Dit is een van de eerste beslissingen die je moet nemen bij het plannen van een make-over van je voortuin. Sommigen hunkeren naar de schone, frisse uitstraling van een formeel tuinontwerp. Degenen die meer ontspannen zijn, prefereren de uitbundigheid van een cottage-tuin.  

6: Wel of geen gazon?

Als je ervoor hebt gekozen een formele voortuin te maken, speelt het gazon waarschijnlijk een cruciale rol in je ontwerp. Nogmaals, het maken van een mooi groen gazon is een gemeenschappelijk doel dat past bij vele verschillende ontwerpstijlen. Er is een groeiende minderheid, die ernaar streeft gazons te elimineren of op zijn minst te minimaliseren. Ze halen gras wegs om plaats te maken voor planten die ze interessanter vinden. Zelfs voortuinen in de vorm van moestuinen winnen aan populariteit. Etenswaren werden vroeger strikt verbannen naar de achtertuin, maar het is niet langer een van de zeven doodszonden om ze te laten zien.

Voortuin gazon

Voortuin gazon

Voortuin

7: Een voortuin met veel bloemen

Er zijn allerlei meer traditionele manieren voor je voortuinbeplanting, waaronder plantperken die bestaan ​​uit bloeiende heesters of meerjarige bloemen. Perkplanten kunnen de kleur van vaste planten en bloeiende struiken aanvullen.

Beplanting voortuin

Beplanting voortuin

8: Bomen in voortuin? Van reuzen tot dwergen

Als je aan je een plan aan het maken bent voor je voortuin, dan zijn bomen waarschijnlijk een van je belangrijkste aandachtspunten. Maar de term “bomen” bedriegt, omdat hij wordt toegepast op een groep planten, van gigantische schaduwbomen tot sierdwergbomen. Huilende bomen zijn een zeer populaire groep van bomen voor de voortuin ontwerpen in de Verenigde Staten. Groenblijvende bomen zullen in sommige gevallen een goede keuze zijn (bijvoorbeeld voor privacy); maar als je lekker veel lentekleur wilt, is een bloeiende boom misschien een betere keus.

Catalpa & Taxushaag voortuin

9: Voortuin ideeën voor decoratie

Een voortuin hoeft niet alleen uit planten te bestaan. Andere ornamenten kunnen ook een onderdeel van je ontwerp vormen of er deel van uitmaken. Bijvoorbeeld een prieel- of pergola-ontwerp dat wordt gebruikt om wijnstokken te ondersteunen. Wanneer dit mooi wordt ingezet, kan ongebruikelijke tuinkunst je tuinlandschap in de voortuin doen opleven. Zelfs als je ontwerp goed scoort op al deze tien punten, is het een kwestie van de mouwen op stropen en aan de slag gaan!

Beplanting en pergola in voortuin

Tuinplannen maken voor je voortuin? 

Hopelijk hebben we je kunnen helpen aan de hand van dit artikel. Maar er is natuurlijk veel meer belangrijke informatie die je moet weten over het ontwerpen van de tuin. Er zijn namelijk nog meer gemaakte fouten. Anderzijds ben je misschien op zoek naar inspiratie of heb je al concrete plannen waar je ons hulp bij kunt gebruiken. Download gratis onze Tuinontwerp Gids waarin je de 9 meest gemaakte fouten ontdekt en hoe jij deze voorkomt >>>

Tuinontwerp

 

Over de schrijver
Aangenaam. Mijn naam is Peter Mecklenfeld en ik ben initiatiefnemer van tuin inspiratieplatform florum.nl. Het is mijn missie om bezoekers die zich online oriënteren voor hun tuin de best mogelijke informatie en inspiratie aan te bieden. Ik ben zelf ruim 15 jaar werkzaam in de groene sector en sinds 2009 eigenaar van een hoveniersbedrijf (Mecklenfeld Tuinen) en tuinontwerp studio (Studio Florum). Ik werk samen met een specialistisch team om onze klanten te verrassen met prachtige ontwerpen en ambachtelijk vakmanschap op gebied van tuinaanleg, renovatie en professioneel onderhoud.
Reactie plaatsen

Stappenplan met belangrijke lessen voor jouw nieuwe tuin (XL inspiratiegids)

 • Kijk anders naar tuinplannen en voorkom hiermee onnodige kosten

 • Voorkom valkuilen die je achteraf spijt opleveren

 • Wees bewust van de complexiteit van tuinplannen en hoe je hiermee omgaat

 • Ontdek mijn kernwaarden en de nr. 1 reden waarom ik hiervoor kies

 • Hoe je niet verstrikt raakt in een wirwar van inspiratie 

 • Hoe je ervoor zorgt dat het ontwerp haalbaar is en niet in de prullenbak belandt

 • Ontdek welke elementen veel belangrijker zijn dan stijl en design

 • 80% van de wensenlijsten komen overeen, ik laat je zien hoe dit kan

 • Mijn ontwerpstijl uitgelicht en in beeld gebracht met exclusieve projecten

 • Hoe je het ontwerp voorbereid op de aanleg zonder dat je voor (dure) verrassingen komt te staan

Meer tuininspiratie?

Wij hebben inmiddels meer dan 600 tuin artikelen in ons archief!