Voortuin ontwerp maken? Gebruik deze voortuin voorbeelden ter inspiratie
arrow_drop_up arrow_drop_down
22 augustus 2018 

Voortuin ontwerp maken? Gebruik deze voortuin voorbeelden ter inspiratie

Veel mensen hebben niet alleen een achtertuin, maar ook een voortuin. Ook de voortuin verdient aandacht en kun je leuk inrichten. Ben je van plan een mooi voortuin ontwerp te maken? Lees dan zeker verder, want in dit artikel zal ik wat ideeën en inzichten met je delen. Ook heb ik een cadeautje voor je, die je kunt gebruiken bij het ontwerpen van een voortuin.

Als mensen praten over een tuin, gaat het in de meeste gevallen over hun achtertuin. De voortuin is vaak een ondergeschoven kindje en krijgt veel minder aandacht. Er zijn voortuinen die er uitzien als een ware jungle, terwijl een achtertuin perfect verzorgd is!

Dat is natuurlijk best jammer. De voortuin is immers de eerste aanzicht van een woning of een bedrijf. Ook voor dit stukje natuur kun je een mooi voortuin ontwerp maken!

Inhoudsopgave

 1. Elementen die je mee kunt nemen in een voortuin ontwerp
 2. Kleine voortuin ontwerp
 3. Voortuin ontwerp met oprit
 4. Voortuin voorbeelden van tuinontwerpen
 5. Onderhoudsvriendelijke voortuin ontwerpen


Elementen die je mee kunt nemen in een voortuin ontwerp

Het ontwerpen van je voortuin kun je op dezelfde manier aanpakken als het ontwerpen van een achtertuin. Dit doe je aan de hand van het opstellen van een lijstje met wensen die je in je tuin terug wilt zien. Hier zal het grootste verschil zitten tussen het ontwerp van de voortuin in vergelijking met het ontwerp van de achtertuin.

De inrichting van een voortuin kenmerkt zich vaak door het integreren van elementen die een combinatie vormen tussen functionaliteit en uitstraling. Even wat voorbeelden:

 • Een mooi tuinpad aanleggen naar de voordeur;
 • Een weggewerkte plek om fietsen of de auto neer te zetten;
 • Een prettige plek om lekker te zitten;
 • Veilige speelmogelijkheden voor kinderen;
 • Sfeervolle maar functionele tuinverlichting;
 • Een mooi waterelement om een bepaalde sfeer te creëren en beestjes aan te trekken.

Catalpa & Taxushaag voortuin

Voortuin beplanting


Kleine voortuin ontwerp

Bij het inrichten van een voortuin kun je kiezen voor diverse combinaties van tuinstijlen. Zo kun je de voortuin modern of meer klassiek inrichten. In de meeste gevallen wordt de stijl van de achtertuin doorgetrokken naar de voortuin. Op deze manier creëer je één geheel, zeker als je deze stijl ook binnenshuis hebt toegepast.

De keuze voor een tuinstijl is niet afhankelijk van het formaat. Ook een tuinontwerp voor een kleine voortuin kun je in een specifieke stijl vormgeven. Het is wel van belang om rekening te houden met het formaat en de omstandigheden. Denk hierbij aan de hoeveelheid schaduw in de tuin en of de tuin vaak in de wind staat. Hierop moet je je keuze voor de beplanting op aanpassen, want het is raadzaam om dan schaduwplanten in je voortuin te plaatsen.

Moderne voortuin

Voortuin / stadstuin


Voortuin ontwerp met oprit

Als je een tuinontwerp gaat maken voor een voortuin met oprit, zul je met veel meer aspecten rekening moeten houden. Je kunt niet zomaar tegels neerleggen en deze gebruiken voor alle toepassingen die je wenst.

Het is van belang om bij een tuinontwerp voor een voortuin met oprit te bepalen welke functie de tegels, paden en bestrating zullen hebben. Is het om overheen te lopen, is het om een terras te maken of wordt het gebruikt om auto’s op te parkeren? De keuze voor de juiste tegel hangt hiervan af. Daarnaast moet er gekozen worden een goede ondergrond, zodat de tegels goed en veilig vast liggen, en een goede oplossing voor drainage om te voorkomen dat je last krijgt van optrekkend vocht en overtollig water.

Voortuin met oprit & voortuin ontwerp

Voortuin ideeën met beplanting en gazon

Moderne voortuin met oprit


Voortuin voorbeelden van tuinontwerpen

Op internet zul je diverse voorbeelden vinden van tuinontwerpen van een voortuin. Of je hier wat aan hebt? Natuurlijk wel, maar wat mij betreft alleen als inspiratie. Géén tuin of smaak is immers hetzelfde. Het beste is om een voortuin op maat te ontwerpen.

Dit is géén moeilijke klus, mits je hier maar even de tijd voor neemt en beschikt over de juiste informatie. Deze informatie kun je vinden in vorm van een e-book dat ik geschreven heb over het maken van tuinplannen.

Hierin vind je onder andere de volgende informatie:

 • Een handig stappenplan om in 10 stappen je tuin te ontwerpen;
 • Hoe je een tuinschets en ontwerp opzet;
 • Wat een tuin ongeveer mag kosten;
 • Welke stappen je moet zetten naar de uiteindelijke aanleg.

Tuinplannen maken | Tuinontwerp


Onderhoudsvriendelijke voortuin ontwerpen

Veel mensen werken graag in de achtertuin, maar geven de voorkeur om niet te veel aandacht te hoeven besteden aan de voortuin. Deze mensen hebben het liefst een onderhoudsvrije voortuin. Als je dit ook wenst, moet ik je helaas een illusie armer maken…..

Onderhoudsvrije tuinen bestaan niet. Echter wel onderhoudsarme tuinen, die ook wel onderhoudsvriendelijk worden genoemd.
Je zult altijd wel iets aan onderhoud aan je tuin moeten uitvoeren, maar je kunt dit wel tot het minimum beperken.
Ook hierover heb ik een e-book geschreven die wel heel interessant voor je kan zijn!

Hoe maak je jouw tuin onderhoudsarm? (e-book van Peter Mecklenfeld)

Hierin vind je onder andere de volgende informatie:

 • Waarom onderhoudsvrije tuinen niet bestaan.
 • Hoe je kunt voorkomen dat tegels en bestrating verzakken;
 • Hoe je je gazon onderhoudsvriendelijk maakt;
 • Voor en nadelen van diverse soorten sierbestrating;
 • Welke elementen geschikt zijn voor een onderhoudsarme tuin;
 • Wat je kunt doen om schade veroorzaakt door weersinvloeden en wateroverlast te voorkomen.

Met deze informatie zul jij zeker veel verder komen met het ontwerpen van je voortuin.

Tuinontwerp tips nodig?

Sinds 2009 specialiseer ik mij als eigenaar van hoveniersbedrijf ‘Mecklenfeld Tuinen’ in het ontwerpen en aanleggen van moderne onderhoudsvriendelijke tuinen. In de jaren dat ik hier mee bezig ben, is er op dit gebied ontzettend veel kennis en kunde bijgekomen. Die kennis en kunde gebruik ik dagelijks met mijn hele team om tuinontwerpen te maken.

Maar waarom zou ik die kennis voor onszelf houden, als ik weet dat jij er ook je voordeel mee kunt behalen? Daarom heb ik onderstaande blogs geschreven over:

Reactie plaatsen