Voortuin ontwerp maken? Gebruik deze voortuin voorbeelden ter inspiratie
22 augustus 2018 
5 min. leestijd

Voortuin ontwerp maken? Gebruik deze voortuin voorbeelden ter inspiratie

Ben je van plan een mooi voortuin ontwerp te maken? Ook de voortuin verdient aandacht en kun je leuk inrichten. Lees dan zeker verder, want in dit artikel zal ik wat ideeën en inzichten met je delen. Ook heb ik een cadeautje voor je, die je kunt gebruiken bij het ontwerpen van een voortuin.

Als mensen praten over een tuin, gaat het in de meeste gevallen over hun achtertuin. De voortuin is vaak een ondergeschoven kindje en krijgt veel minder aandacht. Er zijn voortuinen die er uitzien als een ware jungle, terwijl een achtertuin perfect verzorgd is!

Dat is natuurlijk best jammer. De voortuin is immers de eerste aanzicht van een woning of een bedrijf. Ook voor dit stukje natuur kun je een mooi voortuin ontwerp maken!

Alles over een voortuin ontwerp

 1. Elementen die je mee kunt nemen in een voortuin ontwerp
 2. Kleine voortuin ontwerp
 3. Voortuin ontwerp met oprit
 4. Voortuin voorbeelden van tuinontwerpen


Elementen die je mee kunt nemen in een voortuin ontwerp

Het ontwerpen van je voortuin kun je op dezelfde manier aanpakken als het ontwerpen van een achtertuin. Dit doe je aan de hand van het opstellen van een lijstje met wensen die je in je tuin terug wilt zien. Hier zal het grootste verschil zitten tussen het ontwerp van de voortuin in vergelijking met het ontwerp van de achtertuin.

De inrichting van een voortuin kenmerkt zich vaak door het integreren van elementen die een combinatie vormen tussen functionaliteit en uitstraling. Even wat voorbeelden:

 • Een mooi tuinpad aanleggen naar de voordeur;
 • Een weggewerkte plek om fietsen of de auto neer te zetten;
 • Een prettige plek om lekker te zitten;
 • Veilige speelmogelijkheden voor kinderen;
 • Sfeervolle maar functionele tuinverlichting;
 • Een mooi waterelement om een bepaalde sfeer te creëren en beestjes aan te trekken.

Catalpa & Taxushaag voortuin

Voortuin beplanting


Kleine voortuin ontwerp

Bij het inrichten van een voortuin kun je kiezen voor diverse combinaties van tuinstijlen. Zo kun je de voortuin modern of meer klassiek inrichten. In de meeste gevallen wordt de stijl van de achtertuin doorgetrokken naar de voortuin. Op deze manier creëer je één geheel, zeker als je deze stijl ook binnenshuis hebt toegepast.

De keuze voor een tuinstijl is niet afhankelijk van het formaat. Ook een tuinontwerp voor een kleine voortuin kun je in een specifieke stijl vormgeven. Het is wel van belang om rekening te houden met het formaat en de omstandigheden. Denk hierbij aan de hoeveelheid schaduw in de tuin en of de tuin vaak in de wind staat. Hierop moet je je keuze voor de beplanting op aanpassen, want het is raadzaam om dan schaduwplanten in je voortuin te plaatsen.

Moderne voortuin

Voortuin / stadstuin


Voortuin ontwerp met oprit

Als je een tuinontwerp gaat maken voor een voortuin met oprit, zul je met veel meer aspecten rekening moeten houden. Je kunt niet zomaar tegels neerleggen en deze gebruiken voor alle toepassingen die je wenst.

Het is van belang om bij een tuinontwerp voor een voortuin met oprit te bepalen welke functie de tegels, paden en bestrating zullen hebben. Is het om overheen te lopen, is het om een terras te maken of wordt het gebruikt om auto’s op te parkeren? De keuze voor de juiste tegel hangt hiervan af. Daarnaast moet er gekozen worden een goede ondergrond, zodat de tegels goed en veilig vast liggen, en een goede oplossing voor drainage om te voorkomen dat je last krijgt van optrekkend vocht en overtollig water.

Voortuin met oprit & voortuin ontwerp

Voortuin ideeën met beplanting en gazon

Moderne voortuin met oprit

Tips ontvangen voor je tuinontwerp?

Bij het maken van een tuinontwerp voor je voortuin kun je vast wel wat hulp gebruiken. Download mijn gratis Tuinontwerp Gids waarin ik je wat je wel en niet moet doen bij het maken van een tuinontwerp. 

Tuinontwerp


Voortuin voorbeelden van tuinontwerpen

Op internet zul je diverse voorbeelden vinden van tuinontwerpen van een voortuin. Of je hier wat aan hebt? Natuurlijk wel, maar wat mij betreft alleen als inspiratie. Géén tuin of smaak is immers hetzelfde. Het beste is om een voortuin op maat te ontwerpen.

Om je te inspireren heb ik in een ander artikel 50 kant en klare tuinontwerp voorbeelden voor je opgesteld!

Hoe kunnen we je verder helpen bij het maken van een tuinontwerp?

Hopelijk hebben we je kunnen helpen aan de hand van dit artikel. Maar er is natuurlijk veel meer belangrijke informatie die je moet weten over het ontwerpen van de tuin. Er zijn namelijk nog meer gemaakte fouten. Anderzijds ben je misschien op zoek naar inspiratie of heb je al concrete plannen waar je ons hulp bij kunt gebruiken. Download gratis onze Tuinontwerp Gids waarin je de 9 meest gemaakte fouten ontdekt en hoe jij deze voorkomt.

Tuinontwerp

Over de schrijver
Aangenaam. Mijn naam is Peter Mecklenfeld en ik ben initiatiefnemer van tuin inspiratieplatform florum.nl. Het is mijn missie om bezoekers die zich online oriënteren voor hun tuin de best mogelijke informatie en inspiratie aan te bieden. Ik ben zelf ruim 15 jaar werkzaam in de groene sector en sinds 2009 eigenaar van een hoveniersbedrijf (Mecklenfeld Tuinen) en tuinontwerp studio (Studio Florum). Ik werk samen met een specialistisch team om onze klanten te verrassen met prachtige ontwerpen en ambachtelijk vakmanschap op gebied van tuinaanleg, renovatie en professioneel onderhoud.
Reactie plaatsen

Stappenplan met belangrijke lessen voor jouw nieuwe tuin (XL inspiratiegids)

 • Kijk anders naar tuinplannen en voorkom hiermee onnodige kosten

 • Voorkom valkuilen die je achteraf spijt opleveren

 • Wees bewust van de complexiteit van tuinplannen en hoe je hiermee omgaat

 • Ontdek mijn kernwaarden en de nr. 1 reden waarom ik hiervoor kies

 • Hoe je niet verstrikt raakt in een wirwar van inspiratie 

 • Hoe je ervoor zorgt dat het ontwerp haalbaar is en niet in de prullenbak belandt

 • Ontdek welke elementen veel belangrijker zijn dan stijl en design

 • 80% van de wensenlijsten komen overeen, ik laat je zien hoe dit kan

 • Mijn ontwerpstijl uitgelicht en in beeld gebracht met exclusieve projecten

 • Hoe je het ontwerp voorbereid op de aanleg zonder dat je voor (dure) verrassingen komt te staan

Meer tuininspiratie?

Wij hebben inmiddels meer dan 600 tuin artikelen in ons archief!