Tuinontwerp voor een jaren 30 woning maken? Hier moet je op letten
25 juli 2018 
5 min. leestijd

Tuinontwerp voor een jaren 30 woning maken? Hier moet je op letten

Een tuinontwerp van een jaren 30 woning kenmerkt zich door rust en eenvoud. Je zult hiermee je tuin een bepaalde uitstraling geven die perfect past bij je woninginrichting. Als je een wat oudere woning hebt, zul je wellicht voor een stijlvolle klassieke inrichting gekozen hebben om de sfeer van de jaren 30 woning een extra accent te geven. Het is erg mooi om deze stijl in je tuinontwerp door te trekken om een mooi passend geheel te vormen.

In dit artikel deel ik allerlei tips, ideeën en inspiratie om een mooi tuinontwerp te kunnen maken voor jouw jaren 30 woning. Verder ontdek je waar je op moet letten bij het aanleggen en inrichten van zowel een voortuin als achtertuin van een jaren 30 woning.

Tuinontwerp jaren 30 woning

Tuinontwerp jaren 30 woning

Laat ik allereerst even doorgaan op het tuinontwerp voor een jaren 30 woning. Dat jaartal is natuurlijk een voorbeeld. In plaats van jaren 30 had ik ook jaren 40, 50 of 60 kunnen aangeven. De essentie zal duidelijk zijn. Het is zeer mooi om deze karakteristieke stijl van je woning en je inrichting door te zetten naar zowel je voortuin als achtertuin. Je zult ervaren dat deze stijl tijdloos is en ook zeker niet misstaat in deze eeuw. Een klassieke tuin is zeker niet ouderwets!

Schellevis voetpad & grind

Pergola met beplanting

Meer weten over het ontwerpen van een tuin?

In mijn gratis e-book vertel ik je de negen meest gemaakte fouten in tuinontwerpen en hoe je kosten kunt besparen op je eigen tuinontwerp. Doe er je voordeel mee! Download de gratis Tuinontwerp Gids hier.

Tuinontwerp

Karakteristieke eigenschappen van een klassieke tuin voor een jaren 30 woning 

Als je een passend ontwerp wil maken voor een jaren 30 woning, kom je vaak uit op een klassieke tuin. Bij het inrichten van deze tuinstijl komt de kunst van het spiegelen kijken. Een mooie klassieke tuin zal immers een combinatie vormen van een romantische- en strakke uitstraling. Dit creëer je door mooie zichtlijnen, een uitgekiende keuze in beplanting, gezellige zitjes en stijlvolle elementen.

Als je afbeeldingen ziet van mooie klassieke tuinen komen een aantal karakteristieke elementen steeds weer terug. Denk hierbij aan:

 • Een symmetrische indeling;
 • Strakke lijnen;
 • Een duidelijk middelpunt;
 • Verschillende snoeivormen;
 • Rustige bestrating, zoals Schellevis tegels;
 • Natuurlijke tinten;
 • Gietijzeren tuinelementen.

Als je dit rijtje ziet, zul je ongetwijfeld zaken herkennen die je ook terugziet in andere tuinstijlen. Een klassieke tuin is dan ook een mooie mix van het beste en het mooiste van veel van die stijlen.

Schellevis tegels

Beplanting en Schellevis tegels voor een moderne tuin of jaren 30 woning

Stijlvol tuinontwerp voor een jaren 30 woning maken?

Als je je tuin in een klassieke stijl wilt vormgeven en een stijlvol tuinontwerp wilt maken, doe je dit door enkele van de bovenstaande elementen in je tuin te integreren. Hierbij speelt de maatvoering van je tuin geen rol. Je kunt ook een tuin van een kleinere afmeting in een klassieke stijl vormgeven. Een klassieke tuin is niet per definitie een kasteeltuin of een tuin van een landhuis.

De eerste stap bij het op papier zetten van je ideeën voor het ontwerpen van een stijlvolle klassieke tuin is het creëren van zichtlijnen. Hiervoor kun je het beste je tuin op schaal uittekenen om dit voor je zelf goed te kunnen visualiseren. Zichtlijnen zijn lijnen die vanuit binnenshuis worden doorgetrokken. Bij een klassieke tuin speelt symmetrie immers een belangrijke en karakteristieke rol. De lijnen worden vanuit gebouwen doorgetrokken in de tuin.

Je gebruikt een “hart lijn” om vervolgens links en rechts je tuin symmetrisch in te richten. Het lijnenspel kun je meer contrast geven door het gebruik van strakke (wintergroene) hagen. Als je daartussen bloeiende vakken van één soort beplanting plaatst ben je al een behoorlijk eind op weg.

Klassieke tuin voor jaren 30 woning

Je kunt je klassieke tuin voor jouw jaren 30 woning verder aankleden met de volgende elementen:

 • Een fonteintje of ander waterelement;
 • Mooie beplanting in vorm van een struik of prieeltje;
 • Een heerlijke zithoek (eventueel met veranda);
 • Een mooi klassiek sculptuur;
 • Stijlvolle tuinverlichting.

Reinhout veranda

Tuinontwerp jaren 30 woning

Laat ik een misverstand wegnemen. Ik heb in dit artikel een klassiek tuinontwerp aan een jaren 30 woning gekoppeld. Hoewel je deze tuinstijl vaak ziet naast monumentale woningen, historische panden en statige gebouwen hoeft dit je wat mij betreft niet te beperken. Je kunt je tuin ook stijlvol en klassiek vormgeven als je een rijtjeshuis midden in de stad hebt. Als jij de kunst van het spiegelen begrijpt kun je iedere tuin in een klassieke stijl vormgeven.

Hopelijk hebben we je kunnen helpen aan de hand van dit artikel. Maar er is natuurlijk veel meer belangrijke informatie die je moet weten over het ontwerpen van de tuin. Er zijn namelijk nog meer gemaakte fouten. Anderzijds ben je misschien op zoek naar inspiratie of heb je al concrete plannen waar je ons hulp bij kunt gebruiken. Download gratis onze Tuinontwerp Gids waarin je de 9 meest gemaakte fouten ontdekt en hoe jij deze voorkomt.

Tuinontwerp

Welke vragen heb je nog bij het maken van een tuinontwerp voor een jaren 30 woning?

Laat hieronder een reactie achter, want ik help je graag!

Verder specialiseer ik mij  als eigenaar van hoveniersbedrijf ‘Mecklenfeld Tuinen’ sinds 2009 in het ontwerpen en aanleggen van moderne onderhoudsvriendelijke tuinen. In de jaren dat ik hier mee bezig ben, is er op dit gebied ontzettend veel kennis en kunde bijgekomen. Die kennis en kunde gebruik ik dagelijks met mijn hele team om tuinontwerpen te maken.

Maar waarom zou ik die kennis voor onszelf houden, als ik weet dat jij er ook je voordeel mee kunt behalen? Daarom heb ik onderstaande blogs geschreven over:

Over de schrijver
Aangenaam. Mijn naam is Peter Mecklenfeld en ik ben initiatiefnemer van tuin inspiratieplatform florum.nl. Het is mijn missie om bezoekers die zich online oriënteren voor hun tuin de best mogelijke informatie en inspiratie aan te bieden. Ik ben zelf ruim 15 jaar werkzaam in de groene sector en sinds 2009 eigenaar van een hoveniersbedrijf (Mecklenfeld Tuinen) en tuinontwerp studio (Studio Florum). Ik werk samen met een specialistisch team om onze klanten te verrassen met prachtige ontwerpen en ambachtelijk vakmanschap op gebied van tuinaanleg, renovatie en professioneel onderhoud.
Reactie plaatsen

Stappenplan met belangrijke lessen voor jouw nieuwe tuin (XL inspiratiegids)

 • Kijk anders naar tuinplannen en voorkom hiermee onnodige kosten

 • Voorkom valkuilen die je achteraf spijt opleveren

 • Wees bewust van de complexiteit van tuinplannen en hoe je hiermee omgaat

 • Ontdek mijn kernwaarden en de nr. 1 reden waarom ik hiervoor kies

 • Hoe je niet verstrikt raakt in een wirwar van inspiratie 

 • Hoe je ervoor zorgt dat het ontwerp haalbaar is en niet in de prullenbak belandt

 • Ontdek welke elementen veel belangrijker zijn dan stijl en design

 • 80% van de wensenlijsten komen overeen, ik laat je zien hoe dit kan

 • Mijn ontwerpstijl uitgelicht en in beeld gebracht met exclusieve projecten

 • Hoe je het ontwerp voorbereid op de aanleg zonder dat je voor (dure) verrassingen komt te staan

Meer tuininspiratie?

Wij hebben inmiddels meer dan 600 tuin artikelen in ons archief!