Tuinontwerp voor een jaren 30 woning maken? Hier moet je op letten
arrow_drop_up arrow_drop_down
25 juli 2018 

Tuinontwerp voor een jaren 30 woning maken? Hier moet je op letten

Een tuinontwerp van een jaren 30 woning kenmerkt zich door rust en eenvoud. Je zult hiermee je tuin een bepaalde uitstraling geven die perfect past bij je woninginrichting. Als je een wat oudere woning hebt, zul je wellicht voor een stijlvolle klassieke inrichting gekozen hebben om de sfeer van de jaren 30 woning een extra accent te geven. Het is erg mooi om deze stijl in je tuinontwerp door te trekken om een mooi passend geheel te vormen.

In dit artikel deel ik allerlei tips, ideeën en inspiratie om een mooi tuinontwerp te kunnen maken voor jouw jaren 30 woning. Verder ontdek je waar je op moet letten bij het aanleggen en inrichten van zowel een voortuin als achtertuin van een jaren 30 woning.

Tuinontwerp jaren 30 woning

Tuinontwerp jaren 30 woning

Laat ik allereerst even doorgaan op het tuinontwerp voor een jaren 30 woning. Dat jaartal is natuurlijk een voorbeeld. In plaats van jaren 30 had ik ook jaren 40, 50 of 60 kunnen aangeven. De essentie zal duidelijk zijn. Het is zeer mooi om deze karakteristieke stijl van je woning en je inrichting door te zetten naar zowel je voortuin als achtertuin. Je zult ervaren dat deze stijl tijdloos is en ook zeker niet misstaat in deze eeuw. Een klassieke tuin is zeker niet ouderwets!

Schellevis voetpad & grind

Pergola met beplanting

Karakteristieke eigenschappen van een klassieke tuin voor een jaren 30 woning 

Als je een passend ontwerp wil maken voor een jaren 30 woning, kom je vaak uit op een klassieke tuin. Bij het inrichten van deze tuinstijl komt de kunst van het spiegelen kijken. Een mooie klassieke tuin zal immers een combinatie vormen van een romantische- en strakke uitstraling. Dit creëer je door mooie zichtlijnen, een uitgekiende keuze in beplanting, gezellige zitjes en stijlvolle elementen.

Als je afbeeldingen ziet van mooie klassieke tuinen komen een aantal karakteristieke elementen steeds weer terug. Denk hierbij aan:

 • Een symmetrische indeling;
 • Strakke lijnen;
 • Een duidelijk middelpunt;
 • Verschillende snoeivormen;
 • Rustige bestrating, zoals Schellevis tegels;
 • Natuurlijke tinten;
 • Gietijzeren tuinelementen.

Als je dit rijtje ziet, zul je ongetwijfeld zaken herkennen die je ook terugziet in andere tuinstijlen. Een klassieke tuin is dan ook een mooie mix van het beste en het mooiste van veel van die stijlen.

Schellevis tegels

Beplanting en Schellevis tegels voor een moderne tuin of jaren 30 woning

Stijlvol tuinontwerp voor een jaren 30 woning maken?

Als je je tuin in een klassieke stijl wilt vormgeven en een stijlvol tuinontwerp wilt maken, doe je dit door enkele van de bovenstaande elementen in je tuin te integreren. Hierbij speelt de maatvoering van je tuin geen rol. Je kunt ook een tuin van een kleinere afmeting in een klassieke stijl vormgeven. Een klassieke tuin is niet per definitie een kasteeltuin of een tuin van een landhuis.

De eerste stap bij het op papier zetten van je ideeën voor het ontwerpen van een stijlvolle klassieke tuin is het creëren van zichtlijnen. Hiervoor kun je het beste je tuin op schaal uittekenen om dit voor je zelf goed te kunnen visualiseren. Zichtlijnen zijn lijnen die vanuit binnenshuis worden doorgetrokken. Bij een klassieke tuin speelt symmetrie immers een belangrijke en karakteristieke rol. De lijnen worden vanuit gebouwen doorgetrokken in de tuin.

Je gebruikt een “hart lijn” om vervolgens links en rechts je tuin symmetrisch in te richten. Het lijnenspel kun je meer contrast geven door het gebruik van strakke (wintergroene) hagen. Als je daartussen bloeiende vakken van één soort beplanting plaatst ben je al een behoorlijk eind op weg.

Klassieke tuin voor jaren 30 woning

Je kunt je klassieke tuin voor jouw jaren 30 woning verder aankleden met de volgende elementen:

 • Een fonteintje of ander waterelement;
 • Mooie beplanting in vorm van een struik of prieeltje;
 • Een heerlijke zithoek (eventueel met veranda);
 • Een mooi klassiek sculptuur;
 • Stijlvolle tuinverlichting.

Reinhout veranda

Tuinontwerp jaren 30 woning

Laat ik een misverstand wegnemen. Ik heb in dit artikel een klassiek tuinontwerp aan een jaren 30 woning gekoppeld. Hoewel je deze tuinstijl vaak ziet naast monumentale woningen, historische panden en statige gebouwen hoeft dit je wat mij betreft niet te beperken. Je kunt je tuin ook stijlvol en klassiek vormgeven als je een rijtjeshuis midden in de stad hebt. Als jij de kunst van het spiegelen begrijpt kun je iedere tuin in een klassieke stijl vormgeven.

Natuurlijk kan ik in dit artikel niet alles met je delen wat betreft een tuinontwerp voor een jaren 30 woning. Hiervoor verwijs ik je graag door naar het e-book wat ik hierover geschreven heb met de titel: 25 ideeën voor in de tuin.

In dit boek deel ik alle inzichten die belangrijk zijn bij het ontwerpen van een tuin, maar leer ik je ook hoe je veel gemaakte fouten kunt voorkomen. Vanzelfsprekend vind je hier ook inspiratie als je een tuinontwerp gaat maken voor een jaren 30 woning. Het leukste van dit alles is dat je dit boek GRATIS kunt downloaden. Voor de prijs hoef je het dus niet te laten.

25 ideeën voor in de tuin

Welke vragen heb je nog bij het maken van een tuinontwerp voor een jaren 30 woning?

Laat hieronder een reactie achter, want ik help je graag!

Verder specialiseer ik mij  als eigenaar van hoveniersbedrijf ‘Mecklenfeld Tuinen’ sinds 2009 in het ontwerpen en aanleggen van moderne onderhoudsvriendelijke tuinen. In de jaren dat ik hier mee bezig ben, is er op dit gebied ontzettend veel kennis en kunde bijgekomen. Die kennis en kunde gebruik ik dagelijks met mijn hele team om tuinontwerpen te maken.

Maar waarom zou ik die kennis voor onszelf houden, als ik weet dat jij er ook je voordeel mee kunt behalen? Daarom heb ik onderstaande blogs geschreven over:

Reactie plaatsen