Landelijke tuin ontwerpen? Deze 6 landelijke tuin voorbeelden helpen je
27 augustus 2018 
7 min. leestijd

Landelijke tuin ontwerpen? Deze 6 landelijke tuin voorbeelden helpen je

Een mooie grote landelijke tuin is een droom van velen, maar als je zo’n tuin hebt kun je op een dilemma stuiten. Je kunt een landelijke tuin ontwerpen om stap voor stap jouw droomtuin te creëren, maar hoe maak je zo’n tuinontwerp? Je hebt zoveel ruimte tot je beschikking! Dit is wat mij betreft echt een heerlijk luxe probleem. Je kunt met een landelijke tuin alle kanten op, in dit geval ook letterlijk.

Als je een tuinontwerp voor een landelijke tuin gaat maken, kun je natuurlijk een potlood en papier pakken en je wensen makkelijk overal in je tuin intekenen waar je maar wilt. Dit is alleen niet verstandig. Je moet wel even de tijd nemen om erover na te denken en je erin verdiepen. Als je deze tijdsinvestering doet, kun je van jouw tuin een echt paradijs maken. Hoe je dit doet, lees je hier.

Dit ga ik behandelen over een landelijke tuin

 1. Landelijke tuin ontwerpen: hoe doe je dat?
 2. Strakke landelijke tuin
 3. Tuinontwerp landelijke tuin
 4. Tuinontwerp lange smalle tuin
 5. Hoe je het beste een landelijke tuin kan ontwerpen
 6. Onderhoudsvriendelijke landelijke tuin


Landelijke tuin ontwerpen: hoe doe je dat?

Een landelijke tuin ontwerpen, doe je dus niet zo maar. Hoewel je veel ruimte hebt, zul je wat afwegingen moeten maken.

Laat ik een simpel voorbeeld noemen: waar plaats je je terras?

Natuurlijk heb je alle ruimte om een groot terras te maken, maar juist die grote ruimte zorgt ervoor dat je hierover moet nadenken. Als je immers je terras ver van je woning plaatst, zul je steeds relatief grote afstanden moeten afleggen om even iets te pakken. Dat kan op een gegeven moment hinderlijk worden.

Daarnaast moet je kijken hoe je je eventuele stroomtoevoer gaat voorzien en waar je een eventuele speelplek voor je kinderen plaatst. Deze moet ver genoeg zijn van je terras zodat jij rustig kunt zitten en de kinderen rustig kunnen spelen, maar weer niet te ver van je vandaan zodat je wel een oogje in het zeil kunt houden……

Daarbij speelt de stand van de zon een rol, eventuele hoge beplanting in de omgeving en eventuele afdaken, tuinhuisjes en andere factoren. Het is dus goed om even na te denken hoe je een landelijke tuin het beste kunt inrichten.

Ter inspiratie even een aantal leuke ideeën voor elementen die je kunt toepassen in een landelijke tuin:

 • Een heerlijk terras aanleggen;
 • Een fijne speelplek voor de kinderen realiseren;
 • Een mooie plek vrijmaken om lekker buiten te koken in een buitenkeuken;
 • Je eigen groente, fruit en kruiden kweken in een ecotuin;
 • Bijen houden in je tuin en zelf honing maken;
 • De mooiste planten en bloemen in je tuin plaatsen.


Strakke landelijke tuin

Een landelijke tuin kenmerkt zich door een grote hoeveelheid ruimte die je tot je beschikking hebt. Je hebt zeer veelzijdige mogelijkheden om iets héél moois van een landelijke tuin te maken (en hiermee kom ik direct terug op het luxe probleem waar ik eerder aan refereerde).

Een landelijke tuin kenmerkt zich door een stijlvolle en tijdloze natuurlijke uitstraling. Eenvoud en rust dus. Dit kun je realiseren door te kiezen voor de volgende opties:

 • Mooie lange lijnen;
 • Stijlvolle open vlakken in vorm van gazons;
 • Een goed gekozen afkadering;
 • Leuke doorkijkjes;
 • Mooie waterpartijen.

Landelijke tuinen zie je vaak in óf een speelse ronde vormgeving óf met rechte wat strakkere lijnen. Werk bij dit tuinontwerp vooral met grassen. Een gazon geeft immers een zeer ruimtelijke uitstraling en maakt een tuin optisch nog groter.

Strakke landelijke tuin

Landelijke tuin

Landelijke tuin

Kun je wel wat hulp gebruiken bij het maken van een tuinontwerp?

In mijn gratis Tuinontwerp Gids vertel ik je alles over wat je wel en niet moet doen bij het maken van een tuinontwerp. Download hier het gratis e-book. 

Tuinontwerp


Tuinontwerp landelijke tuin

Een ander belangrijk element dat je zeker mee moet nemen in een tuinontwerp van een landelijke tuin is de aanplanting. Bij deze tuinstijl is het mooi om te kiezen voor groepen van één plantensoort. Door deze aan elkaar te planten kun je de rechte lijnen en de ronde vormen in terug laten komen. Je kunt hiervoor mooie bomen, struiken of siergrassen gebruiken. Het resultaat is een mooi, maar makkelijk te onderhouden geheel.

Dan kom ik weer even terug op je luxeprobleem. Stel je moet een tuinontwerp maken voor een ruime landelijke tuin, waar kies je voor? Je kunt je laten inspireren op diverse websites, maar neem even de tijd om zelf goed hierover na te denken. Het is immers jouw tuin en niet een tuin van een ander.

Dit kun je wat mij betreft het beste doen door een lijstje te maken van elementen die je echt in je tuin wilt terugzien. Je zult merken dat je een uitgebreider en completer lijstje hebt als je hier langer de tijd voor neemt. Ik kan je dus echt aanraden om deze tijdsinvestering zeker even te doen.

Tuinontwerp maken

Tuinontwerp maken


Tuinontwerp lange smalle tuin

Als je een tuinontwerp voor een langwerpige tuin (een landelijke tuin heeft vaak een langwerpige vorm) gaat maken, is het heel mooi om rekening te houden met de natuur en de omgeving. Door hiervan gebruik te maken, zul jij je tuin nog groter kunnen maken dan deze al is. Eigenlijk maak je je tuin oneindig groot als je de tuin laat opgaan in de omgeving. Op deze manier zorg je dat het optisch beeld verder reikt dan enkel de kavelgrenzen. Een lang lijnenspel en een eenvoudige inrichting zullen zeer goed bijdragen aan dit beeld. Je maakt je langwerpige tuin dus nog langer!

Het is van belang om hierin rust te creëren. Dit is zeer eenvoudig te realiseren door in je tuinontwerp voor een langwerpige tuin rekening te houden met:

 • De keuze voor één soort bomen;
 • Geen harde erfafscheiding gebruiken of gebruik te maken van deels een opening;
 • Veel ruimte creëren door het aanleggen van een mooi, groot grasveld;
 • Een heerlijk ruim terras plaatsen.

Landelijke tuin

Houten overkapping aan huis


Hoe je het beste een landelijke tuin kunt ontwerpen

Zoals je kunt lezen zijn er ideeën genoeg dus en dan ben ik nog niet eens begonnen over functionele- en decoratieve verlichting, waterpartijen, mooie tuinpaden, natuurlijke erfafscheidingen, overkappingen en andere elementen!

Als de ideeën op een rijtje staan, is het voor veel mensen de vraag hoe ze het beste een landelijke tuin kunnen ontwerpen. Je moet het luxe probleem toch oplossen. Een landelijke tuin kun je prima zelf ontwerpen, als je tenminste weet wat wel én niet werkt.

Om je op weg te helpen verwijs ik je graag door naar mijn artikel over de 7 meest gemaakt ontwerp fouten die jij niet wilt gaan maken! 

Onderhoudsvriendelijke landelijke tuin

Tot slot denken veel mensen dat een grote landelijke tuin automatisch resulteert in tuin met allerlei onderhoud. Toch is het niet nodig om urenlang te ploeteren, want je kunt als oplossing hiervoor een onderhoudsvriendelijke landelijke tuin ontwerpen en aanleggen.

Sinds 2009 specialiseer ik mij als eigenaar van hoveniersbedrijf ‘Mecklenfeld Tuinen’ in het ontwerpen en aanleggen van moderne onderhoudsvriendelijke tuinen. In de jaren dat ik hier mee bezig ben, is er op dit gebied ontzettend veel kennis en kunde bijgekomen. Die kennis en kunde gebruik ik dagelijks met mijn hele team om tuinontwerpen te maken.

Maar waarom zou ik die kennis voor onszelf houden, als ik weet dat jij er ook je voordeel mee kunt behalen? Daarom heb ik onderstaande blogs geschreven over:

Hoe kunnen we je verder helpen bij het ontwerpen van een landelijke tuin?

Hopelijk hebben we je kunnen helpen aan de hand van dit artikel. Maar er is natuurlijk veel meer belangrijke informatie die je moet weten over het ontwerpen van de tuin. Er zijn namelijk nog meer gemaakte fouten. Anderzijds ben je misschien op zoek naar inspiratie of heb je al concrete plannen waar je ons hulp bij kunt gebruiken. Download gratis onze Tuinontwerp Gids waarin je de 9 meest gemaakte fouten ontdekt en hoe jij deze voorkomt.

Tuinontwerp

Over de schrijver
Aangenaam. Mijn naam is Peter Mecklenfeld en ik ben initiatiefnemer van tuin inspiratieplatform florum.nl. Het is mijn missie om bezoekers die zich online oriënteren voor hun tuin de best mogelijke informatie en inspiratie aan te bieden. Ik ben zelf ruim 15 jaar werkzaam in de groene sector en sinds 2009 eigenaar van een hoveniersbedrijf (Mecklenfeld Tuinen) en tuinontwerp studio (Studio Florum). Ik werk samen met een specialistisch team om onze klanten te verrassen met prachtige ontwerpen en ambachtelijk vakmanschap op gebied van tuinaanleg, renovatie en professioneel onderhoud.
Reactie plaatsen

Stappenplan met belangrijke lessen voor jouw nieuwe tuin (XL inspiratiegids)

 • Kijk anders naar tuinplannen en voorkom hiermee onnodige kosten

 • Voorkom valkuilen die je achteraf spijt opleveren

 • Wees bewust van de complexiteit van tuinplannen en hoe je hiermee omgaat

 • Ontdek mijn kernwaarden en de nr. 1 reden waarom ik hiervoor kies

 • Hoe je niet verstrikt raakt in een wirwar van inspiratie 

 • Hoe je ervoor zorgt dat het ontwerp haalbaar is en niet in de prullenbak belandt

 • Ontdek welke elementen veel belangrijker zijn dan stijl en design

 • 80% van de wensenlijsten komen overeen, ik laat je zien hoe dit kan

 • Mijn ontwerpstijl uitgelicht en in beeld gebracht met exclusieve projecten

 • Hoe je het ontwerp voorbereid op de aanleg zonder dat je voor (dure) verrassingen komt te staan

Meer tuininspiratie?

Wij hebben inmiddels meer dan 600 tuin artikelen in ons archief!