Bostuin ontwerp maken? Deze bostuin ideeën helpen je!
25 juli 2018 
7 min. leestijd

Bostuin ontwerp maken? Deze bostuin ideeën helpen je!

Je kunt een bostuin ontwerp maken om voor jezelf goed te bepalen hoe jouw bostuin moet komen te zien. Een bostuin is ideaal voor natuurliefhebbers, die het heerlijk vinden om buiten te zijn en in een bos rond te wandelen. Maar je kunt het bos ook verplaatsen naar je eigen tuin.
Ben je van plan om een bostuin ontwerp te maken? Lees dan zeker dit artikel. Hier ontdek je bostuin ideeën met allerlei tips en inspiratie voor het maken van een tuinontwerp voor een mooie bostuin. Verder lees je welke bomen, struiken en planten voor een bostuin geschikt zijn.

Dit ga ik behandelen over een bostuin ontwerp

 1. Een bostuin om de natuur een gecontroleerde vrijheid te geven
 2. Bostuin ontwerp maken?
 3. Tuinontwerp met vijver
 4. Tuinontwerp lange diepe tuin
 5. Welke bomen en planten voor een bostuin moet je gebruiken?
 6. Gratis Tuinontwerp Gids om een bostuin ontwerp te maken


Een bostuin om de natuur een gecontroleerde vrijheid te geven

Eigenlijk is het best grappig, je wilt de natuur de ruimte geven om zich te vrij ontwikkelen in je tuin, maar je maakt wel een bostuin ontwerp voor je privé paradijs. Dit is eenvoudig uit te leggen. Een bostuin vormt een combinatie tussen de natuur en jouw wensen. Als je geen bostuin ontwerp zou maken, zou je een wildernis krijgen en dat zal waarschijnlijk ook niet de bedoeling zijn.

Met een bostuin geef je de natuur dus een gecontroleerde vrijheid. Het bostuin ontwerp is gebaseerd op het ecosysteem van een bos. Eigenlijk laat je de natuur zijn eigen gang gaan, maar tot op een zekere hoogte. Als je een terras wilt zorg je immers dat hier ruimte voor wordt gemaakt bij het ontwerpen van je bostuin en dat je een pad aanlegt dat ernaartoe leidt. Misschien heb je wel zoveel ruimte tot je beschikking dat je een mooi pad rondom je tuin kunt aanleggen, ook dit past uitstekend in een tuinontwerp van een bostuin.

Je kunt met een bostuin dan ook alle kanten op. Ik zal wat voorbeelden geven van elementen die je in een bostuin kunt integreren:

 • Een terras met een mooie natuurlijke uitstraling aanleggen;
 • Een mooie buitenkeuken, die geschikt is voor outdoor cooking;
 • Creëer een eetbare bostuin door zelf je groente, kruiden en fruit te kweken in een moestuin;
 • Een bijenfamilie onderhouden in je tuin en eventueel zelf honing maken;
 • Mooie houten speeltoestellen voor kinderen maken van boomstammen;
 • Creatief zijn met bloemen en planten om daarna de natuur de vrije hand te geven.

Heb ik je al enthousiast gemaakt?

Lees dan zeker verder! Ik zal je inspireren hoe je deze plannen in de praktijk kunt vormgeven.

Landelijke tuin


Bostuin ontwerp maken?

Eigenlijk heb je het internet helemaal niet nodig als je van plan bent om een bostuin te ontwerpen. Ga lekker het bos in om niet alleen te genieten van die heerlijke natuur, maar ook om ideeën op te doen. Het mooie van een bostuin, is dat deze stijl eigenlijk niet aan richtlijnen verbonden is. Ik weet zeker dat je bij ieder bezoek weer nieuwe inspiratie op zult doen! Neem je fototoestel mee dus!

Het karakter van de bostuin wordt vanzelfsprekend bepaald door bomen en struiken. Je zult veel minder bezig zijn met symmetrische lijnen die je vaak terugziet in het ontwerp van andere tuinstijlen. Je zult géén elementen als borders en zorgvuldig afgemeten perken en gazons tegen komen. Een bostuin is een mooie mix van prachtige bomen, weelderige struiken, vaste schaduwplanten en karakteristieke paadjes.

Als je een bostuin gaat ontwerpen kun je rekening houden met een aantal karakteristieke elementen die je ook in een bos terug zal vinden (kijk maar naar je foto’s):

 • Gelaagdheid van je tuin;
 • Beplanting;
 • Je bos (& tuin) paden.

Daarnaast is het zoals aangegeven zeker verstandig om rekening te houden met je overige wensen, zoals ik hierboven al wat voorbeelden heb aangegeven. Wil je meer weten over het maken van een tuinontwerp? Download dan mijn gratis e-book over het maken van een tuinontwerp, hierin deel ik al mijn tips en ervaring met je! 

Tuinontwerp


Tuinontwerp met vijver

Als je kiest voor een bostuin kun je dus eigenlijk alle kanten op. Als je graag een waterpartij in je tuin wilt integreren kan dit vanzelfsprekend ook. Een vijver past natuurlijk prima in een bostuin, maar ook bij andere stijlen overigens. Een waterpartij zal veel dieren aantrekken en op deze manier die mooie natuurlijke uitstraling versterken. Binnen korte tijd zal jouw tuin vogels, amfibieën, insecten, zoogdieren en een hele reeks mini-dieren aantrekken die je anders misschien nooit zou zien. Daarom is het zelfs de moeite waard om een klein waterornament of een vogelbad te integreren in je tuinontwerp, als je géén mogelijkheden hebt om een vijver te plaatsen.

Als je een tuinontwerp met vijver maakt, let dan wel op je veiligheidsvoorzieningen, zeker als je een gezin met kleine kinderen hebt. Door de begroeiing kan het immers zijn dat de vijver wat minder zichtbaar is, zowel voor jezelf als de kinderen.

Een vijver is relatief gemakkelijk aan te leggen. Je kunt dit het beste doen in het voorjaar (maart en april) of het najaar (september en oktober). Dit in verband met het groeiseizoen van waterplanten en ter voorkoming van algengroei.

Als je een tuinontwerp maakt met een natuurlijke vijver, is het wellicht leuk om de volgende keuzes te maken om het natuurlijke karakter meer naar voren te laten komen door:

 • Grote rotsen aan de rand van de vijver plaatsen;
 • De vijver een onregelmatige vorm geven;
 • Waterplanten in de vijver integreren;
 • Veel bloemen en struiken rond de vijver plaatsen.

Vijver aanleggen

Als je meer wilt lezen over het aanleggen van een vijver verwijs ik je graag door naar het artikel dat ik geschreven heb over het aanleggen van een vijver in je tuin. Hier vind je onder andere diverse ideeën en een stappenplan hoe je het beste een vijver kunt aanleggen in jouw bostuin.


Tuinontwerp lange diepe tuin

Het leuke is dat iedere tuin geschikt is om in te richten als bostuin. Het maakt eigenlijk niet uit of je een grote- of een kleine tuin tot je beschikking hebt. Als je een tuinontwerp voor een lange diepe tuin maakt, is een bostuin zeker een goede optie. Je kunt dan mooi met paden werken die van voor naar achter kriskras door je tuin lopen. Je hebt dan alle ruimte om je creativiteit te laten gaan en hoeft op géén enkele wijze rekening te houden met aspecten als zichtlijnen, symmetrie en andere aspecten.

Eigenlijk kun je in een diepe tuin de meeste tuinstijlen wel integreren. Als je een tuinontwerp voor een diepe bostuin maakt, kun je dan ook het beste een wensenlijstje maken. Op basis daarvan kun je jouw keuze maken hoe je de inrichting gaat vormgeven en welke tuinstijl, of combinatie van tuinstijlen je gaat toepassen. Een bostuin kun je bijvoorbeeld prima inrichten als een eetbare bostuin door de tuin te combineren met een eco-gedeelte (waarbij je je eigen groenten, fruit of kruiden kweekt), je kunt een leuke kinderhoek maken of zelfs een lounge- of wellness gedeelte inrichten.

Fruit in tuin

Moestuin


Welke bomen en planten voor een bostuin moet je gebruiken? 

Om je tuin een karakter te geven en de sfeer te laten uitstralen die je ook in een bos terug zal vinden moet je in je bostuin ontwerp rekening houden met gelaagdheid met betrekking tot de opbouw van verschillende elementen. Deze mooie mix van lage én hoge toepassingen zie je ook terug in een echt bos en geven die dynamische sfeer. Zorg dus voor beplanting van verschillende groottes en hoogtes.

Kies voor zowel bladverliezende- als bladhoudende planten door elkaar, waarbij je een mooie mix creëert van verschillende structuren en kleuren van bladeren. Als je bij het ontwerpen van je bostuin kiest voor vrij hoge bomen die weinig onderhoud vragen, zul je op een natuurlijke wijze die gelaagdheid in je tuin krijgen. De toevoeging van struiken zorgt voor een constante bloei om je tuin het hele jaar door mooi te houden en een mooie diversiteit in texturen en bladgroottes te formeren. Je kunt kiezen voor bodembedekkers voor een dichte begroeiing van de bodem.

Tot slot nog één tip: let bij het ontwerpen van je bostuin zeker op de lichtinval. Vaak wordt er in een bostuin veel schaduw gecreëerd. Om te zorgen dat je begroeiing dit wel kan overleven, kun je het beste kiezen voor schaduwplanten.

Bostuin ontwerp


Gratis Tuinontwerp Gids om een bostuin ontwerp te maken

Hopelijk hebben we je kunnen helpen aan de hand van dit artikel. Maar er is natuurlijk veel meer belangrijke informatie die je moet weten over het ontwerpen van de tuin. Er zijn namelijk nog meer gemaakte fouten. Anderzijds ben je misschien op zoek naar inspiratie of heb je al concrete plannen waar je ons hulp bij kunt gebruiken. Download gratis onze Tuinontwerp Gids waarin je de 9 meest gemaakte fouten ontdekt en hoe jij deze voorkomt >>>

Tuinontwerp

Over de schrijver
Aangenaam. Mijn naam is Peter Mecklenfeld en ik ben initiatiefnemer van tuin inspiratieplatform florum.nl. Het is mijn missie om bezoekers die zich online oriënteren voor hun tuin de best mogelijke informatie en inspiratie aan te bieden. Ik ben zelf ruim 15 jaar werkzaam in de groene sector en sinds 2009 eigenaar van een hoveniersbedrijf (Mecklenfeld Tuinen) en tuinontwerp studio (Studio Florum). Ik werk samen met een specialistisch team om onze klanten te verrassen met prachtige ontwerpen en ambachtelijk vakmanschap op gebied van tuinaanleg, renovatie en professioneel onderhoud.
Reactie plaatsen

Stappenplan met belangrijke lessen voor jouw nieuwe tuin (XL inspiratiegids)

 • Kijk anders naar tuinplannen en voorkom hiermee onnodige kosten

 • Voorkom valkuilen die je achteraf spijt opleveren

 • Wees bewust van de complexiteit van tuinplannen en hoe je hiermee omgaat

 • Ontdek mijn kernwaarden en de nr. 1 reden waarom ik hiervoor kies

 • Hoe je niet verstrikt raakt in een wirwar van inspiratie 

 • Hoe je ervoor zorgt dat het ontwerp haalbaar is en niet in de prullenbak belandt

 • Ontdek welke elementen veel belangrijker zijn dan stijl en design

 • 80% van de wensenlijsten komen overeen, ik laat je zien hoe dit kan

 • Mijn ontwerpstijl uitgelicht en in beeld gebracht met exclusieve projecten

 • Hoe je het ontwerp voorbereid op de aanleg zonder dat je voor (dure) verrassingen komt te staan

Meer tuininspiratie?

Wij hebben inmiddels meer dan 600 tuin artikelen in ons archief!