Bostuin aanleggen? Gebruik deze ideeën ter inspiratie voor je bostuin ontwerp
11 december 2017 
9 min. leestijd

Bostuin aanleggen? Gebruik deze ideeën ter inspiratie voor je bostuin ontwerp

Wil je een bostuin aanleggen, waar jij net zoals in een bos heerlijk van de natuur kunt genieten en lekker ontspannen? Je kunt het bos ook naar jou toe halen door een mooie bostuin aan te leggen bij jouw huis! Er zijn zeer veel mogelijkheden voor de aanleg van een bostuin. Het maakt hierbij niet uit of je de beschikking hebt over een relatief kleine- of grote ruimte. In dit artikel vertel ik wat een bostuin is, geef ik je inzichten en zal ik je ideeën geven hoe je een bostuin kunt aanleggen op basis van onderstaande volgorde:

 1. Wat is een bostuin?
 2. Vijf redenen om zeker te kiezen voor een bostuin
 3. Hoe richt je een bostuin in?
 4. Waar moet je rekening mee houden bij het inrichten van een bostuin?

Als je naast dit artikel nog meer inzichten wilt voor je tuin, ga dan zeker naar het bos. Hier zul je veel inspiratie op kunnen doen en een beeld krijgen hoe jouw tuin er ook uit kan zien. Deze ideeën kun je meenemen als uitgangspunt in jouw tuinontwerp.

Overigens bij het maken van een tuinontwerp moet je aan heel veel zaken denken, om bij het aanleggen niet voor verrassingen te staan. Om je het makkelijk te maken heb ik een stappenplan geschreven over hoe je in 10 stappen een tuinontwerp maakt, die je kunt volgen zodat je niets over het hoofd zult zien.

Wat is een bostuin?

Een bostuin is een tuin, die gebaseerd is op het ecosysteem van een bos. Deze tuin lijkt op een bos of een park en heeft een zeer natuurlijke uitstraling. Vanzelfsprekend wordt het karakter van de tuin bepaald door bomen en struiken en ben je veel minder bezig met symmetrische lijnen die je zou creëren met borders en zorgvuldig afgemeten perken en gazons. Een bostuin is een mooie mix van prachtige bomen, weelderige struiken, vaste schaduwplanten en karakteristieke paadjes.

Bostuin

Door het aanleggen van een bos tuin met mooie natuurlijke beplanting maak je eigenlijk een een-tweetje met de natuur. Je hebt een keuze uit een grote diversiteit aan gewassen. De veelzijdigheid aan bomen en struiken zorgen voor een mooie uitstraling van je tuin. De tuin zal rust en kalmte uitstralen waarbij de knusheid en geslotenheid voor een veilig gevoel zorgen. Een mooie lichtinval van de zon maar ook de herfst mist en -dauw zal het karakteristieke karakter versterken.

5 reden om zeker te kiezen voor een bostuin

Op deze website vind je diverse tuinstijlen, die je overigens uitstekend met elkaar kunt combineren. Een bostuin past hier uitstekend bij. Een bostuin komt sterk overeen met de natuurlijke tuin, toch heeft een bostuin andere zaken te bieden. Besteed je graag veel tijd in het bos? Dan is een bostuin natuurlijk ideaal voor jou.

Waarom zou je kiezen voor deze tuinstijl?

Ik kan zo wel 5 reden verzinnen:

 • Je bent graag in het bos

Is het bos je favoriete plekje? Kun je eigenlijk geen dag zonder een fijne boswandeling? Zeer begrijpelijk, in het bos kun je heerlijk in alle rust van de natuur te genieten. Als je van je achtertuin een bostuin maakt, heb je deze plek altijd dicht bij huis en hoef je de deur niet meer uit. Je bent er zeker van dat je dit bos met niemand hoeft te delen! Een heerlijke plek helemaal voor jezelf.

 • Wonen in- of bij een bos

Als je woning vlak naast of zelfs in een bos staat begint het tuinontwerp met een analyse van de omgeving. Hoe kun je optimaal gebruik maken van deze omgeving? Je hebt het voordeel dat je kunt profiteren van de bomen en bebossing om je tuin heen. Dit voordeel kun je versterken door openheid te creëren tussen je tuin en het omliggende bos. Op deze manier laat je jouw tuin in het bos overlopen, waarmee je  ook de grootte van je tuin verlengt. Dit levert je een nog ruimtelijker effect op, waardoor je op deze manier kunt genieten van je eigen stukje bos.

 • Je bent graag op jezelf

Als je geen fan bent van inkijk in je tuin, is de bostuin een goede manier om dit te ondervangen. Door het aanleggen van een bostuin creëer je voor je zelf veel privacy. Leg een bostuin aan en je kunt helemaal op jezelf zijn. Je kunt genieten van al het groen om je heen en komt helemaal tot rust. Je kunt heerlijk ontspannen in je eigen achtertuin en dankzij het plaatsen van hoge bomen en struiken kunnen anderen hier niet van meegenieten.

 • Op een natuurlijke manier beschutting in je tuin creëren

Een bostuin is uitstekend geschikt om op een hele natuurlijke manier beschutting te creëren in je tuin. Wil je wel van je tuin genieten maar ben je géén zonliefhebber? Dan is een bostuin een prima optie. Je zult door het planten van bomen, voor veel schaduw zorgen. Een heerlijk koel plekje in de zomer, maar ook een tuin, die veel beschutting geeft tegen de wind. Vanzelfsprekend kun je wel een open vlakte maken als je ook wat zon in je tuin wilt en kun je een mooie veranda of tuinhuis plaatsen voor de “schaduwzijde”.

 • Je bent een natuurliefhebber

Een bostuin is natuurlijk ook een prima optie als je een echte liefhebber bent van de natuur. Een bos heeft een karakteristieke en veelzijdige uitstraling. De verschillende planten, bomen en bloemen bij elkaar zorgen voor een prachtig uiterlijk. Daarbij komen er ook allerlei dieren op af, welke zich kunnen huisvesten in je tuin. Met een bostuin heb je veel meer seizoensbeleving. Pure groene natuur!

Herken je je in één of meerdere van deze argumenten? Dan is de bostuin zeker iets voor jou. Daarnaast is een bostuin relatief makkelijk om te onderhouden en kun je zelfs “een eetbare bostuin” maken als je kiest voor fruitbomen, een moestuin integreert of andere eetbare planten aanlegt.
In een artikel beschrijf ik welke 9 eetbare planten geschikt zijn voor in je moestuin.

Bostuin

Kun je wel wat hulp gebruiken bij het maken van een tuinontwerp voor je bostuin? In mijn gratis e-book geef ik je de negen meest gemaakte fouten bij het maken van een tuinontwerp en ik vertel je hoe je kosten kunt besparen. Download de gratis Tuinontwerp Gids hier. 

Tuinontwerp

Hoe richt je een bostuin in?

Om een bostuin te creëren moet je over een paar aspecten even je gedachten laten gaan. Deze aspecten kun je naar eigen invulling toepassen:

 • Gelaagdheid van je tuin;
 • Beplanting;
 • Bestrating;
 • Je overige wensen (elementen).

Het mooie van een bostuin, is dat deze stijl eigenlijk niet aan richtlijnen verbonden is. Er zijn tuinstijlen, waarbij je het beste rekening kunt houden met zaken als zichtlijnen, symmetrie en andere aspecten, maar dat is bij deze stijl helemaal niet het geval. Hoe je tuin er uiteindelijk uit komt te zien is aan volledig jou. Kies wat je zelf mooi en fijn vindt. Onderstaande stappen zullen je hierbij helpen én inspireren.

Gelaagdheid zoals een echt bos

Zorg ervoor dat je een bepaalde gelaagdheid krijgt die een echt bos ook heeft. Met gelaagdheid bedoel ik de opbouw van verschillende elementen. Maak hierin een mooie mix van lage én hoge toepassingen. Dit kun je doen door te kiezen voor zowel kleine bloembollen als mooie hoge bomen. Juist het gebruik van verschillende groottes en hoogtes zorgt voor de echte dynamische sfeer van een bos. Je kunt je tuin wel gaan ophogen en verlagen, maar hiermee moet je wel oppassen dat je de omliggende bomen niet beschadigt. Bomen zijn hier erg gevoelig voor.

Bostuin

Beplanting in je bostuin

Het uitgangspunt van een bostuin is vanzelfsprekend je beplanting. Wat mij betreft moet meer dan de helft van je tuin uit groen bestaan. Je zult merken dat een goed beplantingsplan het halve werk is. Verdiep je hier van tevoren goed in, er is zoveel mogelijk om dit te realiseren.

Bedenk goed hoe je het geheel in wilt delen. In een bos groeien zowel bladverliezende- als bladhoudende planten door elkaar, waarbij je verschillende structuren en kleuren bladeren tegen komt. Is dit in jouw tuin ook het geval?

Landelijke tuin

Bomen

In dit beplantingsplan spelen je bomen een belangrijke rol. Je kunt het beste kiezen voor vrije, grote bomen die weinig onderhoud vragen. Op deze manier krijgt je tuin een mooi, natuurlijk karakter, waarbij je de natuur lekker z’n gang kan laten gaan. Speel een beetje met de hoogte van de bomen voor je gelaagdheid in je tuin.

Hoe snel wil je resultaat zien? De meeste bomen zijn ook verkrijgbaar in volwassen maten. Als je hiervoor kiest heb je al snel resultaat. Heb je wat meer geduld en wil je de natuur zijn gang laten gaan? Kleinere bomen zijn een stuk voordeliger.

Struiken

Vergeet ook niet je struiken in je beplantingsplan te integreren. Met de toevoeging van struiken zorg je immers voor een constante bloei om je tuin het hele jaar door mooi te houden. Een mix van allerlei struiken vormt een natuurlijk geheel. Zorg hierbij voor een mooie diversiteit in texturen en bladgroottes. Bodembedekkers zijn ook een goede keuze voor een dichte begroeiing van de bodem.

Planten en bloemen

Vaste planten vullen de bodem van de grond goed op. Je wilt geen lege plekken in je tuin. Ze brengen veel groen maar ook andere kleuren en de meeste bloeien heel mooi op in het voorjaar. Ook bloemen kunnen niet missen in je bostuin. Je kunt zelf bloemen plaatsen die al vol in groei zijn, of kleine stekjes neerzetten. Om te zorgen dat ze echt goed kunnen overleven, plaats je zelf de bolletjes (zoals het Sneeuwklokje, Trompetnarcis of Boshyacint). Je ziet deze prachtig uit de grond komen en ze zijn ijzersterk.

Verbena planten

Schaduwplanten die weinig voeding vragen

Het is dus vrij duidelijk dat je het beste allerlei verschillende beplanting kunt plaatsen. Hiermee krijg je de meest natuurlijke uitstraling in je bostuin.
Doordat je hoge bomen in je tuin hebt staan (of gaat aanplanten), komt er weinig licht doorheen. Bij het ontwerpen van een bostuin moet je altijd rekening houden met de lichtinval. Om te zorgen dat je begroeiing dit wel kan overleven, kun je het beste kiezen voor schaduwplanten. Deze ontwikkelen zich goed in de schaduw en zullen prachtig bloeien in je tuin. Je hebt hiervoor een veelzijdigheid aan keuzemogelijkheden. Denk hierbij aan Hortensia’s, Blauwe Regen en Viooltjes.

Daarnaast moet je er even rekening mee houden dat de hoge bomen in de directe omgeving relatief veel water uit de bodem trekken. Hierdoor is er minder voeding voor andere planten. Maak dus de keuze voor schaduwplanten die weinig voeding vragen. Tot slot is het bij je plantenkeuze altijd even belangrijk om te kijken wat voor soort bodem je hebt en wat de zuurgraad is en hierop je keuze af te stemmen.

Welke schaduwplanten zijn geschikt voor een bostuin?

Ik kan je hier heel veel over vertellen, maar ik kan je beter doorverwijzen naar een artikel dat ik hier speciaal voor geschreven heb. In dit artikel worden 25 schaduwplanten doorgenomen die je zeker in een bostuin kunt plaatsen

Jouw bospad

Bij een bostuin, wil je eigenlijk géén bestrating. De echte bospaden zijn puur-natuur. Kies daarom enkel voor de praktische bestrating zoals een oprit en eventueel looppaden en terrassen. Hoe minder, hoe beter eigenlijk. Kies hierbij voor natuurlijke materialen. Schelpjes of houtsnippers zijn mooie opties. Houtsnippers of (Franse) boomschors kunnen eenvoudig worden gecreëerd in jouw tuin. Let op dat je er géén worteldoek onder doet, om onkruid op je pad te voorkomen. Worteldoek maakt je schors een beetje brokkelig en papperig.

Bostuin

Waar moet je rekening mee houden bij het inrichten van een bostuin?

Je eigen wensen spelen natuurlijk een grote rol bij het inrichten van een bostuin. Je kunt hierbij rekening houden met onder andere de volgende (zeer uiteenlopende) zaken:

 • Wat is je gezinssamenstelling, moet je rekening houden met kinderen?
 • Wil je een plek waar de zon kan komen creëren?
 • Wil je een stuk uit de tuin gebruiken als een moestuin?
 • Vind je het leuk om een pergola of andere elementen te creëren?
 • Wil je een bostuin mixen met wellness mogelijkheden?

Ga op avontuur!

Met een bostuin zul jij optimaal kunnen genieten van de natuur. Het mooie van deze tuinstijl is dat de aanleg wel even wat werk is, maar dat het onderhouden ervan relatief weinig werk met zich meebrengt. Het principe is dat je de natuur zelf zijn gang gaat en zich ontwikkeld. Jij zult vrijwel dagelijks mooie nieuwe dingen kunnen ontdekken in jouw privé bostuin en van dichtbij kunnen bekijken hoe de natuur zich ontwikkeld.

Daarnaast is het creëren van een bostuin mogelijk in tuinen van iedere afmeting. Natuurlijk zal het maken van je tuinplannen en je uiteindelijke ontwerp afhankelijk zijn van de beschikbare ruimte, maar dit hoeft je niet te beperken. Ik help je graag een handje met het maken van een tuinontwerp met mijn gratis Tuinontwerp Gids. Hierin vertel ik je de negen meest gemaakte fouten bij tuinontwerpen en hoe je aanlegfouten kunt voorkomen. Download hier de gratis gids.

Tuinontwerp

Over de schrijver
Aangenaam. Mijn naam is Peter Mecklenfeld en ik ben initiatiefnemer van tuin inspiratieplatform florum.nl. Het is mijn missie om bezoekers die zich online oriënteren voor hun tuin de best mogelijke informatie en inspiratie aan te bieden. Ik ben zelf ruim 15 jaar werkzaam in de groene sector en sinds 2009 eigenaar van een hoveniersbedrijf (Mecklenfeld Tuinen) en tuinontwerp studio (Studio Florum). Ik werk samen met een specialistisch team om onze klanten te verrassen met prachtige ontwerpen en ambachtelijk vakmanschap op gebied van tuinaanleg, renovatie en professioneel onderhoud.
Reactie plaatsen

Stappenplan met belangrijke lessen voor jouw nieuwe tuin (XL inspiratiegids)

 • Kijk anders naar tuinplannen en voorkom hiermee onnodige kosten

 • Voorkom valkuilen die je achteraf spijt opleveren

 • Wees bewust van de complexiteit van tuinplannen en hoe je hiermee omgaat

 • Ontdek mijn kernwaarden en de nr. 1 reden waarom ik hiervoor kies

 • Hoe je niet verstrikt raakt in een wirwar van inspiratie 

 • Hoe je ervoor zorgt dat het ontwerp haalbaar is en niet in de prullenbak belandt

 • Ontdek welke elementen veel belangrijker zijn dan stijl en design

 • 80% van de wensenlijsten komen overeen, ik laat je zien hoe dit kan

 • Mijn ontwerpstijl uitgelicht en in beeld gebracht met exclusieve projecten

 • Hoe je het ontwerp voorbereid op de aanleg zonder dat je voor (dure) verrassingen komt te staan

Meer tuininspiratie?

Wij hebben inmiddels meer dan 600 tuin artikelen in ons archief!